Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Οβριόκαστρο - Δράση Πολιτών

Κάτι άλλο είχαμε κατά νου να ήταν η νέα μας ανάρτηση,αλλά κρίναμε σημαντικό να αναδημοσιεύσουμε τις δύο επιστολές του συντοπίτη μας,συγγραφέα και μαθηματικού κ. Γιώργου Ιατρού,μία προς τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και μία προς τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κακλαμάνη.Η επιστολή προς τον δήμαρχο παρατίθεται ολόκληρη.Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό παρατίθεται από εκεί που αφορά το θεμα του ΧΥΤΑ,μιας και το πρώτο κομμάτι της αναφέρεται σε ένα προσωπικό θέμα του κ. Ιατρού.Ολόκληρη η επιστολή καθώς και άλλες πληροφορίες για τον κ. Ιατρού θα βρείτε εδώ : Γιώργος Ιατρού

Επιστολή προς κ. Καραμανλή

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Θα ήθελα να διαβάσετε αυτή την επιστολή. Σας την γράφω, γιατί δεν αντέχω άλλο την αδικία που υφίσταμαι ως πολίτης από το Ελληνικό Κράτος...

... Ύστερα από αυτά έρχομαι στο πρόβλημα της πόλης μου. Την εγκατάσταση χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου. 12 χρόνια παρακολουθώ την υπόθεση αυτή.
Με συγκλονίζουν δύο γεγονότα: Πώς το 2003 όταν διαπίστωσαν ότι χωροθετούσαν σε αρχαιολογικό χώρο, άλλαξαν το όνομα και αντί Οβριόκαστρο (που είναι ο αρχαιολογικός χώρος) τον ονόμασαν Βραγόνι (ο πλησιέστερος λόφος), εννοώντας όμως τον ίδιο χώρο. Πώς το 1996, 1997 το ΥΠΠΟ δεν επιτρέπει και το 2003 επιτρέπει (!). Τα γνωρίζετε αυτά, υπάρχει και το σχετικό βιβλίο που σας έχει σταλεί “Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ”.
Το άλλο που με συγκλονίζει είναι πώς βγήκαν οι άλλοι υποψήφιοι χώροι της Αττικής για ΧΥΤΑ π.χ. Κορωπί, Μάνδρα, Αυλώνας, Πολυδένδρι. Από παρεμβάσεις βουλευτών, που κατοικούν εκεί ή πλησίον, πάλι των δύο μεγάλων κομμάτων, από στελέχη του ΕΣΔΚΝΑ που κατοικούν εκεί και από την «ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ» και κορυφαίους τότε εκκλησιαστικούς παράγοντες που καλούσαν την τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου «να ακυρωθεί και ως σκέψις η ίδρυση ΧΥΤΑ στο Πολυδένδρι, επειδή γειτνίαζε με την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής» (Ελευθεροτυπία 25/2/2005).
Έτσι χωροθέτησε τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα και το Γραμματικό το Ελληνικό κράτος δικαίου, παρόλο που στο προεκλογικό σας πρόγραμμα χαρακτηρίζετε τους ΧΥΤΑ ξεπερασμένους(!!).
Κύριε Πρωθυπουργέ
Δεν μπορώ να μην συνδέσω το προσωπικό μου πρόβλημα με το γενικό της πόλης μου. Δεν αντέχω άλλη αδικία!
Δεν ανέχομαι η άλλη κόρη μου (είχα 2 παιδιά) να ζήσει δίπλα στη χωματερή που το κράτος σας χωροθετεί χωρίς αιδώ και εντελώς άδικα με ανέντιμες διαδικασίες σε μια περιοχή αρχαιολογικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίπλα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.
Τι θα κάνατε στην θέση μου, αφού κι εσείς είστε πατέρας δύο παιδιών;
Ως τώρα υπήρξα νομοταγής πολίτης και προσπάθησα να πνίξω τον πόνο μου και να βρω το δίκιο μου από την Ελληνική δικαιοσύνη.
Δεν το βρίσκω όμως κύριε Πρωθυπουργέ.
Γι’ αυτό σας γνωρίζω ότι θα είμαι στην πρώτη γραμμή του δίκαιου αγώνα της πόλης μου όταν πλησιάσει στο Οβριόκαστρο εργολάβος.
Σας στέλνω αυτή την επιστολή σαν ύστατη αντίδραση δική μου και πιστεύω και όλων των κατοίκων της Κερατέας.
Ελπίζω να την διαβάσετε, να απαντήσετε και να αντιδράσετε.
Τέλος, εύχομαι να πάνε όλα καλά στην ζωή σας για σας και τα παιδιά σας.
Με τιμή
Γιώργος Π. Ιατρού Μαθηματικός Κερατέα 27/5/2008

Επιστολή προς κ. Κακλαμάνη

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε
Στο περιοδικό ΒΗΜΑgazino (2/3/2008) είχατε δηλώσει μεταξύ των άλλων ότι : “Εγώ δεν είχα λόγο να με βρίζει όλη η Κερατέα και το Γραμματικό, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να γίνει εκεί εργοστάσιο σύγχρονης διαχείρισης και ανακύκλωσης”.
Επειδή βρίζει μόνο αυτός που δεν έχει επιχειρήματα, κι επειδή εμείς στην Κερατέα έχουμε πολλά, σάς θέτω κάποια ερωτήματα που σάς αφορούν και παρακαλώ αν έχετε την δυνατότητα να απαντήσετε.
1. Τι θα κάνατε ως Δήμαρχος Αθηναίων αν για π.χ. στο λόφο του Φιλοπάππου που είναι αρχαιολογικός και οχυρό, σχεδίαζε το κράτος Χ.Υ.Τ.Α; Γιατί αν δεν γνωρίζετε και ο λόφος του Οβριοκάστρου στην Κερατέα είναι οχυρό των Ελληνιστικών χρόνων, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, υπάρχει και το σχετικό βιβλίο του Δήμου μας και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής με τις μελέτες 4 διαπρεπών αρχαιολόγων. Και όπως γνωρίζετε εκεί έχει προταθεί να γίνει ο νέος ΧΥΤΑ.
2. Αν πρόκειται μόνο για εργοστάσιο σύγχρονης διαχείρισης και ανακύκλωσης και όχι ΧΥΤΑ, γιατί αυτό δεν γίνεται μέσα στην Αθήνα, όπως σε Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις για παράδειγμα τη Βιέννη, το Μόναχο κλπ.;
3. Γιατί πριν μερικά χρόνια, όταν είσαστε κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ είχατε κηρύξει σταυροφορία κατά των ΧΥΤΑ στην Αττική, διότι «η Αττική δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση», είχατε διοργανώσει μάλιστα και ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και προτείνατε σαν λύση την βραχονησίδα Σαν Τζιόρτζιο;
Τι άλλαξε από τότε, πότε είχατε δίκιο;
Μετά την Δυτική Αττική, το Θριάσιο Πεδίο, την Αθήνα, πρέπει να καταστραφεί και η Ανατολική Αττική;
4. Στο βιβλίο σας «ΑΘΗΝΑ ΑΙΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Η στρατηγική για τον πολιτισμό» γράφετε μεταξύ των άλλων :
“Για να μπορέσει η Αθήνα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει ως μητροπολιτικό κέντρο της Αττικής … θα πάρουμε πρωτοβουλίες για διαδημοτικές συνεργασίες με παράκτιους παραθεριστικούς δήμους της Αττικής».
Η Κερατέα αν δεν γνωρίζετε είναι από τους μεγαλύτερους παραθεριστικούς Δήμους της Αττικής για τους Αθηναίους με 15 χλμ. ακτογραμμή στον Ευβοϊκό αλλά και στο Σαρωνικό.
Οι διαδημοτικές συνεργασίες που αναφέρατε προεκλογικά είναι μήπως τα ΜΑΤ και ο στρατός όπως δηλώνετε σήμερα εναντίον των κατοίκων της Κερατέας και του Γραμματικού που δεν θέλουν την χωματερή;
5. Τέλος, δώστε μια απάντηση αν θέλετε σε μια δυσάρεστη εμπειρία που έζησα με την κόρη μου, μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού, όταν επισκεφθήκαμε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα πρόσφατα.
Είχαμε την ατυχία να φύγουμε από δρομάκι του άλσους προς την οδό Τοσίτσα. Εκεί ναρκομανείς κάθε ηλικίας έπαιρναν τη δόση τους με σύριγγες κατεβάζοντας τα ρούχα τους σ’ ένα απερίγραπτο θέαμα.
Δεν γνώριζα κύριε Δήμαρχε ότι ανάμεσα σε δύο εμβληματικά ιστορικά κτίρια της Αθήνας, το Μουσείο και το Πολυτεχνείο θα συναντούσαμε την απόλυτη ένδεια της κοινωνίας μας.
«Πού ήρθαμε εδώ μπαμπά» με ρώτησε και δεν μπόρεσα να ψελλίσω τίποτα. Εσείς ως πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας των Ελλήνων έχετε να της πείτε κάτι; Εγώ ντρέπομαι. Εσείς ντρέπεστε καθόλου, κάνετε κάτι γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή το μείζον πρόβλημά σας είναι τα ΜΑΤ εναντίον της Κερατέας και του Γραμματικού;
Ελπίζοντας ότι θα απαντήσετε
Γιώργος Π. Ιατρού ΜαθηματικόςΚΕΡΑΤΕΑ 30/5/2008