Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Τοπικό Συμβούλιο Νέων

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων με τη δράση του έχει βοηθήσει ενεργά στον αγώνα της Κερατέας κατά της εγκατάστασης του παράνομου Χ.Υ.Τ.Α. στο Οβριόκαστρο. Παραθέτουμε τις επίστολες του ΤΟ.ΣΥ.Ν. προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ


ΚΕΡΑΤΕΑ 25/7/2008
Αριθμ. Πρ. 3




Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

κ. Κάρολο Παπούλια



Εξοχότατε,



Από τον νέο αυτό θεσμό των τοπικών συμβουλίων νέων, και εκ μέρους της νεολαίας του δήμου μας, την οποία και εκπροσωπούμε, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ένα θέμα που μας αφορά άμεσα.

Οι προβληματισμοί μας αυτοί συνίστανται στην πρόθεση εγκατάστασης Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας. Μία περιοχή η οποία πληρεί τα παρακάτω επίσημα κριτήρια αποκλεισμού για χωροθέτηση ΧΥΤΑ: 1. κυρήχθηκε ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με το ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995, 2. έχει χαρακτηρισθεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους με το ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980, 3. ήταν κυρηγμένη αναδασωτέα μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, που παρά το ότι καιγόταν όλη η χώρα εκείνη την περίοδο, έγινε άρση της αναδάσωσης, 4. υδατόρευμα διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο, 5. υπάρχει πηγή στο κέντρο του, 6. είναι πλούσια σε ορυκτά τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων, 7. υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα και καταλήγουν στις παραλίες της Κερατέας μέχρι και το Σούνιο.
Μπροστά σε μια τέτοια οικολογική και ιστορική καταστροφή καταλαβαίνετε ότι αντίδρασή μας είναι αναπόφευκτη και δεν γίνεται μέσα στα πλαίσια ενός τοπικιστικού λαϊκισμού ούτε προς διεκδίκηση μεγαλύτερων αντισταθμιστικών. Αντιθέτως, έχουμε θέση ξεκάθαρη απέναντι στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και αυτή είναι η έμπρακτη στήριξη της ανακύκλωσης συσκευασιών που με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Κερατέας έχει ξεκινήσει εδώ και 14 μήνες καθώς είμαστε 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο Πανελλαδικά. Επίσης έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, και εντός του καλοκαιριού ξεκινά οικιακή κομποστοποίηση σύμφωνα με μελέτη που έχει ολοκληρωθεί.
Με την εφαρμογή αυτή του σημερινού Περιφερειακού Σχεδιασμού θα υποβαθμιστούν και θα καταστραφούν περιβαλλοντικά και ιστορικά 3 περιοχές της Αττικής (Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή) χωρίς να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να μας ταλανίζει.
Θεωρούμε ανήκουστο σήμερα, στο 2008, όταν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα απορρίμματα λειτουργούν ως πλουτοπαραγωγικό μέσο εμείς να τα θάβουμε καταστρέφοντας το περιβάλλον και την ιστορία μας, Άλλωστε είναι γνωστό ότι η Αττική με 5.000.000 κατοίκους και με την τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη, δεν χωράει οτιδήποτε μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον και το οικοσύστημα της, πόσο μάλλον 3 χωματερές.
Η χθεσινή σας ομιλία με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, έδωσε το ακριβές στίγμα της σαθρής πολιτικής μας ζωής θύμα της οποίας είναι η πόλη μας τα τελευταία δώδεκα χρόνια και με πρόθεση την ολοκληρωτική καταστροφή της.
Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα ύποπτης αδιαλλαξίας και άρνησης διαλόγου, έστω την ύστατη στιγμή, οι ανακοινώσεις της Κυβερνητικής επιτροπής που συνεδρίασε στις 22/07/2008 με θέμα την διαχείριση στερεών αποβλήτων, όπου το μόνο που κατάφερε ήταν να οξύνει το πρόβλημα με την απίστευτη προχειρότητα και αοριστία των δηλώσεων του Υπουργού κ. Παυλόπουλου, περί εργοστασίων, ΧΥΤΥ και άλλων ανεύθυνων και παραπλανητικών ανακοινώσεων.
Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ γνώριζαν ότι υπάρχει πρόσφατο εισαγγελικό πόρισμα που επιρρίπτει ευθύνες για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου και παρόλα αυτά άναψαν το πράσινο φως για έναρξη εργασιών.
Να είστε βέβαιος ότι με το πέρασμα του χρόνου θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλες εξίσου παράνομες πράξεις.

Σας δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα. Σε περίπτωση που πλησιάσουν τον χώρο μηχανήματα και εργολάβοι, με ή χωρίς την συνοδεία των ΜΑΤ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές!

Ζητάμε την παρέμβασή σας για το μείζων αυτό θέμα που μας αφορά όλους άμεσα.

Παλεύουμε για το μέλλον μας και το μέλλον ολόκληρης της Αττικής!

Παλεύουμε για δικαιοσυνη και Δημοκρατία!

Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Τ Ε Μ Α Σ!


Με βαθύ σεβασμό,

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου
Νέων Κερατέας

Ιωάννης Τουντας







ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ NEΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ


ΚΕΡΑΤΕΑ 25/7/2008

Αριθμ. Πρ.:2


Προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,


Από τον νέο αυτό θεσμό των τοπικών συμβουλίων νέων, και εκ μέρους της νεολαίας του δήμου μας, την οποία και εκπροσωπούμε, σας παραθέτουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ένα θέμα που μας αφορά άμεσα.

Παραμονές εκλογών του 2004 εσείς προσωπικά, ο νυν υπουργός Εσωτερικών κύριος Παυλόπουλος και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην περιφέρεια μας, από το βήμα της βουλής και όχι μόνο, υποσχόσασταν στους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, και ειδικότερα της Κερατέας και του Γραμματικού, ότι από την επομένη των εκλογών το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα ξεκινήσει από Μ Η Δ Ε Ν Ι Κ Η Β Α Σ Η (υπήρχε μάλιστα γραμμένο και στο προεκλογικό σας πρόγραμμα του 2004). Δυστυχώς από ότι φαίνεται ξεχάσατε πολύ γρήγορα όσα λέγατε και συνεχίζετε το καταστρεπτικό έργο, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι οξύμωρο ο Πρωθυπουργός της χώρας και πρώτος Υπουργός Πολιτισμού της τότε νέας κυβέρνησης να επιτρέπει να καταστραφούν και να υποβαθμιστούν τα ευρήματα ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους οικισμούς της Αττικής, του Οβριόκαστρου, μια περιοχή η οποία: 1. κυρήχθηκε ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με το ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995
2. έχει χαρακτηρισθεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους με το ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980, 3. Επίσης πληρεί μια σειρά από επίσημα κριτήρια αποκλεισμού για χωροθέτηση ΧΥΤΑ όπως: 1) περιοχή αναδασωτέα μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, που παρά το ότι καιγόταν όλη η χώρα εκείνη την περίοδο, έγινε άρση της αναδάσωσης, 2. υδατόρευμα διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο, 3. υπάρχει πηγή στο κέντρο του προτεινόμενου χώρου, 4. πλούσια σε ορυκτά τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων, 5. υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα και καταλήγουν στις παραλίες Σαρωνικού και Ευβοϊκού μέχρι και το Σούνιο.
Αποδεικνύετε ότι ζούμε σε μια τριτοκοσμική χώρα που τυχαίνει να είναι και ένας φτωχός συγγενής της Ευρώπης, αφού όταν σε όλη την υπόλοιπη Ένωση τα απορρίμματα λειτουργούν ως πλουτοπαραγωγικό μέσο εμείς σήμερα, στο 2008, προτιμάμε να τα θάβουμε καταστρέφοντας το περιβάλλον.
Από το 1996 που άρχισε να διαφαίνεται έντονα το πρόβλημα κορεσμού του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, η Κερατέα είχε τονίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση δημιουργία ΧΥΤΑ στα όρια του δήμου της. Τόσα χρόνια ζητάμε διάλογο και αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού ώστε να δοθεί ουσιαστική και οριστική λύση στο πρόβλημα χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σήμερα μας λέτε ότι δεν προλαβαίνουμε να αλλάξουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό γιατί θα χαθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Μόνο που δεν φταίμε εμείς για το ότι δεν υπάρχει χρόνος αλλαγής του Περιφερειακού Σχεδιασμού και για το ότι μπορεί να χαθεί η χρηματοδότηση, οι μόνοι υπεύθυνοι είστε εσείς και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που οι κομματικές, πολιτικές και ιδεολογικές σας διαφορές τελειώνουν στο όνομα και μόνο, αφού από ότι φαίνεται εξυπηρετείτε τα ίδια οικονομικά συμφέροντα.
Μην προσπαθείτε άλλο να μας βάλετε απέναντι στην κοινωνία, και ειδικότερα στους κατοίκους της Αθήνας, ως τους υπεύθυνους για την σημερινή κατάσταση. Ο κόσμος καταλαβαίνει γιατί διαμαρτυρόμαστε και παλεύουμε τόσα χρόνια. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη τους! Από το 1996 αλλά και από το 2004 που αναλάβετε εσείς, χρόνος υπήρχε για να αλλάξει ο σχεδιασμός αλλά εσείς επιμένετε στον υπάρχοντα μέσα σε ένα τοπίο θολό και αδιαφανές, που γεννάει πολλά ερωτηματικά…! Επιμένετε σε έναν σχεδιασμό ο οποίος δεν θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα αντιθέτως θα υποβαθμίσει και θα καταστρέψει περιβαλλοντικά 3 περιοχές της Αττικής.

Ενισχύστε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στους δήμους της Αττικής και όλης της χώρας. Ο Δήμος Κερατέας έχει ξεκινήσει ανακύκλωση εδώ κι 14 μήνες, και βρισκόμαστε 4 φορές πάνω από τον μέσο όρο Πανελλαδικά. Επίσης έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, και εντός του καλοκαιριού ξεκινά οικιακή κομποστοποίηση σύμφωνα με μελέτη που έχει ολοκληρωθεί.
Αλλάξτε ΤΩΡΑ τον Περιφερειακό Σχεδιασμό πριν είναι πολύ αργά για το Λεκανοπέδιο. Καταλάβετε ότι η Αττική με 5.000.000 κατοίκους και με την τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη, δεν χωράει οτιδήποτε μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον, πόσο μάλλον 3 χωματερές.


Δυστυχώς, ακόμα και την ύστατη στιγμή η Κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στις 22/07/2008, το μόνο που κατάφερε ήταν να οξύνει το πρόβλημα με την απίστευτη προχειρότητα και αοριστία των δηλώσεων του Υπουργού κ. Παυλόπουλου, περί εργοστασίων, ΧΥΤΥ και άλλων ανεύθυνων και παραπλανητικών ανακοινώσεων.
Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έγιναν ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα που επιρρίπτει ευθύνες για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον Αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου και παρόλα αυτά ανάψατε το πράσινο φως για έναρξη εργασιών.
Να είστε βέβαιος ότι με το πέρασμα του χρόνου θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας και άλλες εξίσου παράνομες πράξεις.
Σας τονίζουμε ότι οι κάτοικοι της Κερατέας και η νεολαία της είμαστε αποφασισμένοι και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση και σε κανέναν εργολάβο να πλησιάσει τον χώρο του Οβριόκαστρου με όποιο κόστος. Σταματήστε να καταστρέφετε το περιβάλλον και την ιστορία μας!
Αν θέλετε να βοηθήσετε να σωθεί το περιβάλλον και το οικοσύστημα (ότι έχει απομείνει δηλαδή) της Αττικής
Κάνουμε έκκληση να σταματήσετε τις διαδικασίες ΤΩΡΑ πριν είναι πολύ αργά. Σας δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα. Σε περίπτωση που πλησιάσουν τον χώρο μηχανήματα, με ή χωρίς την συνοδεία των ΜΑΤ, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές!

Παλεύουμε για το μέλλον μας και το μέλλον ολόκληρης της Αττικής!


Παλεύουμε για δικαιοσυνη και Δημοκρατία!


Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Τ Ε Μ Α Σ!



Με βαθύ σεβασμό,

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου
Νέων Κερατέας


Ιωάννης Τουντας