Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Αντιδρά και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Αντιδρά και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Πέμπτη, 06 Νοέμβριος 2008


Μετά την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με έγγραφό της στο Υπουργείο Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων) αναφερόμενη στη διενέργεια αυτοψίας που ζήτησε η Κατασκευαστική Κοινοπραξία για το Έργο ΧΥΤΑ-ΟΕΔΑ, αντιδρά και δεν πραγματοποιεί την αυτοψία στην περιοχή.
Οι λόγοι που επικαλείται στην επιστολή (Αρ. Πρωτ. 6020-1/9/2008) είναι η Εισαγγελική Παρέμβαση και η προκαταρκτική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

Ακόμη επισημαίνει ότι εκκρεμούν τρεις προσφυγές του Δήμου στο Συμβούλιο Επικρατείας, ενώ επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών.

Το έγγραφο που κοινοποιείται μεταξύ των άλλων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την Κατασκευαστική Κοινοπραξία ΧΥΤΑ Κερατέας, την Περιφέρεια Αττικής και το Δήμο Κερατέας καταλήγει ως εξής:«Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η περιοχή χωροθέτησης του έργου ΧΥΤΑ εμπίπτει στην προστασία της ευρείας κήρυξης της χερσονήσου Λαυρεωτικής (αρχαιολογικός και ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980).

Συγχρόνως, η θέση "Βραγόνι" βρίσκεται σε μικρή απόσταση (περί τα 300 μ.) και άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου του Οβριόκαστρου (ζώνη Α αδόμητη, απολύτου προστασίας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1070/β/29-12-1995).

Στην παλαιότερη βιβλιογραφία το Οβριόκαστρο αναφέρεται ως οχυρωμένος οικισμός της ελληνιστικής εποχής, ωστόσο σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσίευση του Γερμανού καθηγητή Hans Lohmann στο περιοδικό Archäologischer Anzeiger (1995), το κάστρο έχει διαπιστωμένη οικοδομική φάση της βυζαντινής εποχής.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για οχυρωμένο οικισμό που χρονολογείται από τα δεδομένα της κεραμικής της συστηματικής επιφανειακής έρευνας, μεταξύ 8ου και 11ου αι.

Επομένως αποτελεί σημαντικό μνημείο με χρήσης από την αρχαία και τη βυζαντινή εποχή και ως εκ τούτου έχει διαχρονική αξία για την ιστορία της περιοχής της Λαυρεωτικής και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιστημονική έρευνα.

Επομένως, επειδή έχουν αλλάξει τα επιστημονικά δεδομένα χρονολόγησης και εκτίμησης της θέσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα χωροθέτησης του ΧΥΤΑ σε άμεση γειτνίαση με το Οβριόκαστρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η μελέτη του διαπρεπούς αρχαιολόγου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ Γερμανίας Χανς Λόμμαν δημοσιεύθηκε στο βιβλίο "Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" (Κοινή Έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής το 2007 στις σσ 69-129)


Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να αναφερθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 1993 πριν προκύψει και το πρόβλημα της εγκατάστασης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, ο Χανς Λόμμαν με την βοήθεια των αρμόδιων Ελληνικών υπηρεσιών (!!!) με αεροπορική πτήση έβγαλε αεροφωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στο βιβλίο και τεκμηριώθηκαν, όχι μόνο το Οβριόκαστρο αλλά και 12 ακόμη αττικά οχυρά και φρούρια σε λοξή και κάθετη λήψη.

Επίσης ο ίδιος αρχαιολόγος όταν πληροφορήθηκε ότι στο χώρο αυτό η Ελληνική πολιτεία έχει πρόθεση να κατασκευάσει ΧΥΤΑ αντέδρασε με επιστολές και διαβήματα σε εφημερίδες του εξωτερικού και αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΟΚ.

Το βιβλίο λοιπόν "Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" του Δήμου και της Νομαρχίας που έφερε στην δημοσιότητα και την έρευνα του Χανς Λόμμαν αποδεικνύεται ότι είναι "η ΓΡΑΜΜΗ ΜΑΖΙΝΟ του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας κατά του ΧΥΤΑ", όπως το χαρακτήρισε έμπειρος δημοσιογράφος.

Ακόμη πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μετά την αντίδραση των δύο Εφορειών Αρχαιοτήτων και την επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού Μιχ. Λιάπη, που ουσιαστικά σταματά προσωρινά το έργο, είναι ανάγκη πλέον να αποφασίσει το Κ.Α.Σ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο), κάτι που το 2003 δεν έγινε "παρανόμως" και ψηφίσθηκε ο νόμος της Βάσως Παπανδρέου.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατέας (5.11.2008) σε κλίμα ευφορίας οι παριστάμενοι χειροκρότησαν τη Δημοτική Αρχή και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.



Πηγή : Δήμος Κερατέας