Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη διαχείρηση απορριμάτων στην Αττική

05.02.2009

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα «Σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων και προβλήματα από τους ΧΑΔΑ στην Ανατολική Αττική».

Μετά την εισήγηση του Νομάρχη Λ. Κουρή τον λόγο έλαβαν οι βουλευτές Ν. Καντερές, Β. Οικονόμου, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ι. Γκιόκας, Μ. Βορίδης, οι επικεφαλής των Νομαρχιακών παρατάξεων Αθ. Μπαλής, Γ. Πάντζας, Ι. Στεργίου, Χρ. Καλαποθαράκος, οι Δήμαρχοι Κερατέας Στ. Ιατρού, Μαρκόπουλου Φ. Μαγουλάς, Παιανίας Δ. Δάβαρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκης, πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Δήμων, Κοινοτήτων και συλλογικών φορέων της Ανατολικής Αττικής.

Όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αποτυχία του σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων που επιβλήθηκε με την νομοθετική ρύθμιση του 2003 και τόνισαν την ανάγκη αναζήτησης λύσεων με μακροχρόνια προοπτική και χαμηλό κόστος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προώθησης της ανακύκλωσης για να μπορούν να ανακτηθούν τα χρήσιμα υλικά και να περιοριστεί ο όγκος των σκουπιδιών.

Συζητήθηκε ακόμη το πρόβλημα των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και επισημάνθηκε η σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει στην Ανατολική Αττική για τον περιορισμό τους (από 18 σε 8) καθώς και η απαράδεκτη στάση του ΕΣΔΚΝΑ να μην εφαρμόζει την νομοθεσία και να συνεχίζει να μην δέχεται τα σκουπίδια συγκεκριμένων Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής ενώ δέχεται σκουπίδια από την Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα. Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί, λόγω της απόθεσης απορριμμάτων, στην πρώην Αμερικανική Βάση της Ν. Μάκρης που βρίσκεται σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας και τόνισαν την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του χώρου.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

  • Διαπιστώνει την ανάγκη για την εξ' υπαρχής αναθεώρηση του σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.
  • Καλεί τους αρμοδίους να προχωρήσουν επιτέλους σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους για την αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα.
  • Απαιτεί από τον ΕΣΔΚΝΑ να εφαρμόσει την νομοθεσία που τον υποχρεώνει να δέχεται τα απορρίμματα των Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής.
  • Ορίζει προθεσμία ενός μήνα προκειμένου οι υπόλοιποι ΟΤΑ της Ανατολικής Αττικής να καθαρίσουν τους ΧΑΔΑ που βρίσκονται στα όρια ευθύνης τους.
  • Εκφράζει την ομόθυμη θέληση της νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών της Ανατολικής Αττικής να συνεχίσουν τον αγώνα.


Ψήφισμα Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη διαχείρηση απορριμάτων στην Αττική