Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Τι θα γίνει με τους Χ.Υ.Τ.Α.

Τι θα γίνει με τους Χ.Υ.Τ.Α.


Οι περιοχές Κερατέας και Γραμματικού, και όλη η Ανατολική Αττική ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια με τις αυθαίρετες, αντιδημοκρατικές και παράτυπες επιλογές κυρίως του Ε.Σ.Δ.Κ..Ν.Α που στηρίζεται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και το Υπ. Εσωτερικών για ίδρυση χωματερών. Ο πολύχρονος αγώνας μας, η απόλυτη ομοφωνία της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της, η στήριξη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από τη πλειοψηφία των βουλευτών μας και των κομμάτων έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Σήμερα και ενώ είναι δημοπρατημένη η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α., με τον αγώνα μας όπως ομολόγησε ο κ. Νάκος δεν προχωράει τίποτα. Τονίζουμε ότι εκτός των κοινωνικών αγώνων σε εξέλιξη βρίσκονται και νομικές ενέργειες που έχουν μπλοκάρει το έργο. Και για τους δύο χώρους έχουν μπλοκάρει με προσφυγές μας οι απολλοτριώσεις και εκκρεμούν ακόμα πολλές προσφυγές.

Ειδικά στην Κερατέα υπάρχουν επιπλέον δύο αποφάσεις της αρχαιολογικής Υπηρεσίας που απαγορεύουν την έναρξη έργων δεδομένου ότι ο χώρος είναι αρχαιολογικός. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται. Όμως τώρα υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία. Φαίνεται ότι κάτι άλλαξε έχουμε κερδίσει σε όλες τις μάχες, και τις εντυπώσεις. Θα κερδίσουμε τον πόλεμο.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ο ΕΣΔΚΝΑ, η Περιφέρεια Αττικής και η ΤΕΔΚΝΑ προκαλούν ξεδιάντροπα, χωρίς καν να διαβουλευτούν μαζί μας, χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να ενημερώσουν, ανήγγειλαν ότι προχωρούν σε μελέτες και δημοπρατήσεις για έργα κάποιων εργοστασίων δίπλα στις χωματερές. Τα έργα αυτά είναι απαράδεκτα μεταξύ άλλων γιατί, έχουν επιλογές από τους ίδιους μελετητές που επέλεξαν παρανόμως τις χωματερές, και καταλήγουν σε εργοστάσια "φωτογραφία" συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, που δεν είναι παρά μια επιμέρους διαχείρισης απορριμμάτων.

Λέμε όχι στις απαράδεκτες διαδικασίες και λύσεις. Δεν θα επιτρέψουμε όχι μόνο ΧΥΤΑ, ούτε εργοστάσια γιατί η επιλογή είναι παράνομη και κυρίως γιατί κάποιοι επιμένουν να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Ο σεβασμός στην περιοχή μας είναι πλέον το κυριότερο που απαιτούμε.

Επί πλέον, στις 17 Μαρτίου θα διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στη Περιφέρεια Αττικής ενάντια σ’ αυτό το σχεδιασμό.Για τη λύση του προβλήματος, έχουμε προχωρήσει στη ανακύκλωση και απαιτούμε να εφαρμοσθεί ο νόμος και να επιτραπεί τα απορρίμματα μας να μεταφέρονται στο νόμιμο χώρο της Αττικής.

Σταύρος Ιατρού

Δήμαρχος Κερατέας

Νικόλαος Κούκης

Πρόεδρος Κοινότητας Γραμματικού