Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Καημένο Περιβάλλον...

καημένο περιβάλλον...

Ζωγραφιά από μαθητές σχολείου στην Κερατέα

Η "ημέρα του Περιβάλλοντος" ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, είναι πολύ ειρωνικό να υφίσταται.. Το περιβάλλον δεν μπορεί να γιορτάζει ούτε μια μέρα σε αυτή τη χώρα.. και σε αυτό δεν ευθύνεται μόνο το κράτος με τις αυθαιρεσίες του, αλλά και εμείς οι πολίτες με την αδιαφορία και την ανύπαρκτη οικολογική συνείδηση..

Πέρσι τέτοια μέρα είχαμε 'συζητήσει' στο blog για την ανεξέλεγκτη κατάσταση των χωματερών και την προχειρότητα των σχεδίων των Κυβερνήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ΧΥΤΑ σταματάνε, εντούτοις στην χώρα μας αποτελούν άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης..

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2004 η σημερινή κυβέρνηση στο πρόγραμμα της, που συντάχθηκε από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος του κόμματος κ. Γιώργο Σουφλιά -σημερινό υπουργό ΠΕΧΩΔΕ- και το προλογίζει ο κ. Κώστας Καραμανλής (σελ. 252-257) ααπαριθμώντας τα σπουδαιότερα προβλήματα, αναφέρει για τα σκουπίδια ότι: "Στον τομέα των στερεών αποβλήτων η ανυπαρξία σχεδιασμού και οι θνησιγενείς λύσεις των χώρων ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όξυναν αντί να λύσουν το πρόβλημα".

Αλήθεια πως να δικαιολογηθεί, αλλά και πως κανείς να ανεχτεί τόση υποκρισία;;.. Τεράστια συμφέροντα, υπέρογκα πρόστιμα, μηδενικός προγραμματισμός.. Προχειρότητα και κοροϊδία κυρίως προς τους κατοίκους, αλλά κατά επέκταση και προς όλους εμάς..

Ειδικά όσον αφορά την Κερατέα, όπου πέρσι τέτοια μέρα, είχαμε αναφερθεί εκτενώς, οι κάτοικοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να αγωνίζονται για τα πλέον αυτονόητα...

Το ΕΚΓΛΗΜΑ εκεί θα είναι διπλό.. εφόσον η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα τα επιστημονικά τεκμηριωμένα (νομικά, τεχνικά και οικονομικά) επιχειρήματα.
Σας θυμίζω.. πως σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ΧΥΤΑ δίπλα στον εθνικό δρυμό του Σουνίου και μέσα ...σε αρχαιολογικό χώρο..
Δείτε το περσινό ποστ - πατώντας εδώ - και περάστε από το blog των κατοίκων "Οβριόκαστρο Κερατέας" για να ενημερωθείτε καλύτερα σχετικά..

Όσον αφορά το φετινό καλοκαίρι προβλέπεται ιδιαίτερα δυσοίωνο από τους ειδικούς..
Αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας, για να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο.. Εύχομαι να μην αποδειχτεί προφητικό..Δυστυχώς δεν προσέχουμε.... έτσι ώστε να έχουμε...

Τόνοι μπάζων, σκουπιδιών συσσωρεύονται ανάμεσα σε ξερόχορτα

Τόνοι μπάζων, σκουπιδιών, ογκωδών αντικειμένων και άλλων εύφλεκτων απορριμμάτων συσσωρεύονται ανάμεσα σε ξερόχορτα, που μοιάζουν με φιτίλια έτοιμα να πυρακτωθούν με το πρώτο… λάθος ή τις πρώτες ζέστες και να αποτεφρώσουν το λιγοστό πράσινο που έχει απομείνει στην Αθήνα.

Ο Υμηττός, η Πάρνηθα και το Ποικίλον Ορος έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους έτοιμους να εκραγούν. Η περίοδος πυρασφάλειας έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά η εικόνα των δασών είναι απογοητευτική, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Εθελοντές και δασολόγοι ωστόσο ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ο λόγος; Η οικονομική κρίση και οι εκλογές.

«Φέτος είναι το πιο επικίνδυνο καλοκαίρι. Λόγω της κρίσης έχουν ψαλιδίσει και τα ελάχιστα κονδύλια που εξασφαλίζονταν για την πυρασφάλεια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν λεφτά για τον απαραίτητο εξοπλισμό», εξηγεί ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Σωτήρης Μπότας.

Ο δασολόγος Νίκος Χλύκας, από την πλευρά του, προσθέτει: «Περιμένουμε περισσότερες φωτιές από πέρυσι για δύο λόγους. Πρώτον, είχαμε αρκετές βροχές, με αποτέλεσμα τα αγριόχορτα να είναι ψηλότερα και, δεύτερον, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που κρατάμε, έχουμε παρατηρήσει πως κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιόδων οι πυρκαγιές είναι αυξημένες».

Ταυτόχρονα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι και επικαλούνται τη σύγχυση αρμοδιοτήτων. Όπως επισημαίνει ο κ. Χλύκας όμως, «το ζητούμενο είναι να χρηματοδοτηθεί εγκαίρως ο καθαρισμός των δασών».

Πάρνηθα

Πριν από λίγες ημέρες κάποιος κάτοικος της περιοχής Χασιά στην Πάρνηθα έκαψε ξερά χόρτα στην αυλή του σπιτιού του. Σύμφωνα με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες Αττικής (www.edasa.gr) η πυρκαγιά απετράπη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
«Αν είχε αέρα θα εξαπλωνόταν στο βουνό», λέει ο αντιπρόεδρος του ΕΔΑΣΑ Βαγγέλης Καλοκαιρινός, ενώ ο Γιώργος Σαλιαρέλης από τον ίδιο σύλλογο κάνει σαφές ότι ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί την Πάρνηθα είναι οι ασυνείδητοι επισκέπτες της.

«Δεν έχει χτιστεί τίποτα στα καμένα. Δεν κινδυνεύει από οικοπεδοφάγους ο εθνικός δρυμός, αλλά από έλλειψη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Την Πρωτομαγιά σβήσαμε 25 ψησταριές», εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει: «Χρειάζεται μεγαλύτερη αυστηρότητα στις ποινές. Όταν έχει καεί όλη η Ελλάδα δεν μπορεί να διώκεται για αμέλεια κάποιος που καίει χόρτα».

Από το αρμόδιο δασαρχείο μάς ενημερώνουν ότι οι καθαρισμοί των δασών (αποκλάδωση δέντρων, απομάκρυνση ξερών θάμνων, μάζεμα σκουπιδιών) είναι σε εξέλιξη σε όλο το βουνό, από τώρα και μέχρι τον Οκτώβριο.
Ωστόσο αποφάγια, γυάλινα μπουκάλια από αλκοόλ, χαρτοπετσέτες, κάρβουνα από σβησμένες φωτιές, δεν δίνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η Πάρνηθα το 2007 όμως κάηκε εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος στους πυλώνες της ΔΕΗ.
Σήμερα θα περίμενε κανείς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
«Δεν γίνεται ο καθαρισμός στους πυλώνες όπως πρέπει. Δυστυχώς δεν βάλαμε μυαλό», σχολιάζει ο κ. Καλοκαιρινός, ενώ ο εθελοντής Γιάννης Κροντηράς συμπληρώνει: «Η λειτουργία επίσης του καζίνου δυσχεραίνει πολύ τη φύλαξη του εθνικού δρυμού. Μετά τη δύση του Ηλίου είναι παράνομο να μπαίνει κανείς στα όρια του δρυμού».

Από τη μεριά του ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής σημειώνει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα παράπονα των δασαρχών ότι δεν έχουν προσωπικό και σε συνεργασία με τη Δασική και Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα βοηθήσουμε στη συντήρηση των δρόμων μισθώνοντας οχήματα αλλά και θα συμπληρώσουμε τυχόν ανάγκες για υδατοδεξαμενές».

Υμηττός

Ο δασικός δρόμος που ενώνει την Καισαριανή με του Παπάγου μέσα από το δάσος του Υμηττού είναι ασφαλτοστρωμένος για να έχουν εύκολη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα. Εκτός από τα πυροσβεστικά ωστόσο, εύκολη πρόσβαση έχουν και όσοι γεμίζουν τις πλαγιές με μπάζα και σκουπίδια. Σε ορισμένα σημεία μάλιστα έχουν σπάσει οι προστατευτικές μπάρες, ώστε τα οχήματα να αδειάζουν τα απορρίμματα πιο βαθιά στην καρδιά του δάσους. Στην άλλη πλευρά του βουνού, στα Γλυκά Νερά, 45 άδεια βαρέλια καύσιμου υλικού έχουν γεμίσει σκουπίδια και βρίσκονται πεταμένα μέσα στο δάσος. Ταυτόχρονα τα παλιά λατομεία λειτουργούν ως χωματερές.

«Ο Υμηττός είναι ξέφραγο αμπέλι», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκος Χαρδαλιάς και προσθέτει: «Οσο υπάρχουν εταιρίες ασβεστοποιίας και λατομεία μέσα στο βουνό ο καθένας μπορεί να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα. Ούτε δικό μας δασαρχείο δεν έχουμε». Ο Υμηττός υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης, αλλά τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την προστασία του καταβάλλουν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες. Οπως εξηγεί ο κ. Μπότας, «δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά του αστυνομικού. Φυλάμε όσο περισσότερες ώρες μπορούμε, αλλά το βράδυ όποιος θέλει έχει πρόσβαση στο δάσος».

Ποικίλον Ορος

Καναπέδες, τραπέζια, ομπρέλες, σπασμένες τουαλέτες, οικιακές συσκευές, αλλά και γκαζάκια, μπουκάλια από σπρέι και άλλα εύφλεκτα υλικά δημιουργούν λόφους ανάμεσα στους θάμνους και τα δέντρα του δάσους. Οι χώροι στάθμευσης της λεωφόρου Σχιστού έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους από όσους θέλουν να εξοικονομήσουν περίπου 40 ευρώ για κάθε τόνο σκουπιδιών που μεταφέρουν αποφεύγοντας τις κανονικές χωματερές.

Σκουπίδια φιλοξενεί και το άλσος Δαφνίου, ενώ οι δασικοί δρόμοι είναι γεμάτοι κακοτεχνίες, που σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα επιτρέψουν στα πυροσβεστικά οχήματα να κινηθούν με ταχύτητα. Σε κάποια σημεία μάλιστα είναι γεμάτοι με παλιά λάστιχα φορτηγών. «Ενας επιπρόσθετος κίνδυνος φέτος είναι οι εργασίες μέσα στο δάσος για τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου – Ασπροπύργου», εξηγεί ο Κώστας Φωτεινάκης, μέλος της κίνησης πολιτών ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.

Ταυτόχρονα τα ξερά χόρτα κατά μήκος της εθνικής οδού προκάλεσαν έξι φορές πυρκαγιά το περσινό καλοκαίρι. Φέτος είναι ακόμα πιο ψηλά, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και σκόρπια σκουπίδια. Η σύγχυση αρμοδιοτήτων προκαλεί έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, που περιλαμβάνουν δύο υπουργεία, δύο δασαρχεία και δύο δήμους. Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας εξηγεί: «Ο δήμος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι έτοιμος, ενώ αξίζει να σημειωθεί η ενίσχυση των εθελοντών». Πράγματι τα τοπικά κινήματα πόλης παραδέχονται πως η προετοιμασία φέτος ήταν καλύτερη, ωστόσο καλούν τους φορείς να συντονιστούν πιο αποτελεσματικά, ώστε να καθαριστούν οι πιθανές εστίες πυρκαγιάς.

Πηγή άρθρου: Ελεύθερος Τύπος .

Τι μπορεί να προσθέσει κανείς σε όλα αυτά;;...
Aπό ότι φαίνεται το περιβάλλον είναι προκλητικά αφημένο στα κάθε είδους συμφέροντα και στην τραγική αδιαφορία..
Δεν υπάρχει πρόληψη, δεν υπάρχει προστασία, δεν υπάρχει κανένας συντονισμός..

Έστω και αργά ας αναλάβει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της..
Ας αλλάξουμε και εμείς στάση.. Το δρόμο μάς τον δείχνουν οι κάτοικοι της Κερατέας, που αγωνίζονται τόσο καιρό για τα πλέον αυτονόητα..Εύχομαι να δικαιωθούν στον αγώνα τους...
Εύχομαι να νοιαστούν αυτό το τόπο κάποτε..όσοι τον κυβερνούν..





Roadartist............in athens...!!!