Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Τελευταία Νέα...


Φίλες και Φίλοι...

...η ανάρτηση αυτή περιέχει τα πιο σημαντικά γεγονότα από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, τη 15η Ιουνίου 2009, μία ημέρα που λήγει(;) ένα ακόμα τελεσίγραφο της κοινοπραξίας και που ζητάει την διάλυσή της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά...


Στις 15 Φεβρουαρίου 2009 η κοινοπραξία των εταιριών " ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ" ζήτησε με έγγραφο που απεστάλη στην Περιφέρεια Αττικής και στους υπόλοιπους αρμοδίους την πρόθεσή της να αποχωρήσει από το έργο με τις παρακάτω πιο κύριες αιτιάσεις:

1. Η εκτέλεση των εργασιών δε γίνεται να λάβει χώρα λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων και του Δήμου Κερατέας και τις αδυναμίες του Κυρίου του έργου να διασφαλίσει τη δυνατότητα της απρόσκοπτης και ασφαλούς εισόδου στο χώρο του έργου.

2. Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα
λόγω της μη άρσης της κήρυξης ως αναδασωτέας ολόκληρης της έκτασης κατασκευής του ΧΥΤΑ.

3. Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα λόγω της μη εισέτι συντέλεσης της αναγκαστατικής απαλλοτροίωσης των ιδιοκτησιών εντός των οποίων πρόκειται να κατασκευασθεί ο ΧΥΤΑ.

4. Η εκτέλεση των εργασιών δεν δύναται να λάβει χώρα λόγω της αδυναμίας των αρχαιολογικών υπηρεσιών να προβούν στην προβλεπόμενη στους περιβαλλοντικούς
όρους και πριν την έναρξη των εργασιών διενέργεια αυτοψίας.



Η περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία ζήτησαν από την κοινοπραξία παράταση 2 μηνών, μέχρι τις 14 Απριλίου 2009, Μεγάλη Τρίτη !!!, την οποία και πήραν, με την προϋπόθεση να έχουν καταλάβει τον χώρο, εξασφαλίζοντας ασφαλή πρόσβαση στα συνεργεία, έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η συγκεκριμένη υπόσχεση, όπως ήταν φυσικό, δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα να ζητηθεί και νέα μέχρι τις 15 Ιουνίου 2009, μέτα τις Ευρωεκλογές, γιατί η κυβέρνηση δεν ήθελε να έχει ένα ακόμα βάρος στις πλάτες τις, μετά τα τόσα σκάνδαλα. Το να ερχόταν σε μια σφοδρή σύγκρουση με τους κατοίκους της Κερατέας σε προεκλογική περίοδο, θα ήταν καταστροφικό για την ήδη τραγική εικόνα της. Πήραν εκ νέου παράταση για μετά τις εκλογές όπου με τη χρησιμοποίηση των ΜΑΤ θα καταλάμβαναν τον χώρο.


Τις ίδιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας κι αφού είχε δοθεί η νέα παράταση, ήρθε η απάντηση της επιτρόπου κ. Hübner στην Ερώτηση Ε-0544/09 του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παπαδημούλη, από τις 4 Φεβρουαρίου 2009, με θέμα τα Έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Το αποτέλεσμα ήταν η προσωρινή αναστολή των πληρωμών για το έργο, συνολικά στην Αττική και φυσικά η είδηση ότι για την περιοχή της Κερατέας δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ!!! Αναστέλλει τις πληρωμές για τους ΧΥΤΑ η Ε.Ε.


Σε αυτό το διάστημα από το Πάσχα και μετά οι πιέσεις που ασκούνται, ιδιαίτερα από τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ κύριο(;) Χιωτάκη, τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Νάκο και με συμπαραστάτες τους προέδρους των ΚΕΔΚΕ και ΤΕΔΚΝΑ, δημάρχους Αθηναίων και Αιγάλεω κ.κ. Κακλαμάνη και Καλογερόπουλο αντίστοιχα. Αποκορύφωμα του συνεχούς εκβιασμού το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής στις 20.05.2009 "Θα ξανακλείσει η Φυλή αν δεν υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα των σκουπιδιών" , ΣΚΑΪ ΔΡΑΣΗ , Πονοκέφαλος για τους ΧΥΤΑ.


Βέβαια, κανείς δε μας απαντάει, γιατί ενώ λειτουργεί με τις σύγχρονες μεθόδους ο ΧΥΤΑ στη Φυλή και γίνεται σωστή διαχείρηση, προκαλούνται συνεχώς πυρκαγιές.( Λειτουργεί κανονικά ο ΧΥΤΑ Φυλής). Όπως και γιατί γίνεται εισαγωγή απορριμάτων εκτός του Νομού Αττικής ( Ο σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας) στο ΧΥΤΑ Φυλής αφού δε χωράει καν τους 10 περίπου τόνους που παράγουν Κερατέα και Γραμματικό, λόγο τον οποίο προβάλλουν για να απαγορεύσουν την είσοδο στις δύο περιοχές και να τις εκβιάζουν με αυτόν τον τρόπο να αποδεχθούν τον περιφερειακό σχεδιασμό.


Στις 2 Ιουνίου 2009 στο Mega και στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα Έρευνα (το θέμα ξεκινάει από το 41:37) ένα από τα θέματα της εκπομπής ήταν οι λόγοι για τους οποίους η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα για τις παράνομες χωματερές. Εκεί συζητήθηκε το γιατί διατηρούμε παράνομη χωματερή και οι λόγοι που δε μας επιτρέπουν να την κλείσουμε, ενώ το επιθυμούμε κι επίσης οι λόγοι για τους οποίους δεν δεχόμαστε την δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Ακούστηκαν επίσης οι απόψεις του ΕΣΔΚΝΑ, του ΥΠΕΣ, του προέδρου των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ Φυλής και φυσικά του "αγαπημένου" μας δημάρχου Αθηναίων. Όντως είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στα μέρη μας... Από τους πολιτικούς "ταγούς" δεν ακούσαμε τίποτε άλλο πέρα από γενικόλογα και εκθέσεις ιδεών. Δεν ήταν έκπληξη αυτό, το ζούμε τόσα χρόνια.


Μερικές παρατηρήσεις:



1.
Τα πλάνα που βλέπαμε, την ώρα που το ρεπορτάζ αναφερόταν στον ΧΑΔΑ που διατηρούμε, έχουμε την αίσθηση ότι δεν ήταν όλα από τον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και από κάποιον άλλον.

2. Ο κ. Χάρδας μιλάει για 8500 με 9000 τόνους απορριμάτων την ημέρα στο ΧΥΤΑ Φυλής!!!

3. Αν τα ΜΑΤ που πήγαν στη Φυλή τολμήσουν να έρθουν και στην Κερατέα , μπορούν να φέρουν και τον κ.Χιωτάκη μαζί τους, δεν θα τους πειράξουμε σε αυτή την περίπτωση...



Έχουμε φτάσει έναν χρόνο μετά και παρ'όλες τις ενέργειες, νομικές και πολιτικές, βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο. Εξαρτάται μόνο από εμάς και από τις πράξεις μας το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας. Έχουμε την ίδια και περισσότερη θέληση για αγώνα και κάθε μέρα παίρνουμε περισσότερη δύναμη για να συνεχίσουμε όσο χρειαστεί. Και θα το κάνουμε. Ο λόγος που δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα είναι αποκλειστικά και μόνο η δική μας αντίδραση. Αυτήν φοβούνται και αυτήν υπολογίζουν. Εμείς είμαστε εδώ, στον χώρο που τόσο αγαπήσαμε, στον χώρο που διαφορετικές γενιές Κερατιωτών συναντήθηκαν και μοιραστηκάν τόσα πολλά, στο χώρο που μας φιλοξενεί και απόψε, στο Οβριόκαστρο...


Ανατολή από το φυλάκιο περιφρούρησης στο Οβριόκαστρο 15.06.2009