Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

1ο Φεστιβάλ Οβριoκάστρου Κερατέας - Συνέντευξη Τύπου

1ο Φεστιβάλ Οβριoκάστρου Κερατέας



15-19 Ιουλίου 2009




Συνέντευξη Τύπου Δευτέρα 6 Ιουλίου 12:30 μεσημέρι στον ΙΑΝΟ (οδός Σταδίου, Αθήνα)



Ο Δήμος Κερατέας και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων της Κερατέας σας καλούν τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ώρα 12:30 το μεσημέρι στον ΙΑΝΟ στη συνέντευξη τύπου για το 1ο Φεστιβάλ Οβριόκαστρου με έμφαση στους νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς που θα πραγματοποιηθεί από 15 μέχρι 19 Ιουλίου.



Το Φεστιβάλ οργανώνεται από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων της Κερατέας υπό την αιγίδα του Δήμου και τη συμμετοχή όλων των φορέων της πόλης. Είναι μία ακόμη προσπάθεια για να προστατευτεί ένας από τους πιο όμορφους και ανέγγιχτους χώρους της Αττικής Γης που προορίζεται για ΧΥΤΑ.



Η αντιπρότασή μας στα σκουπίδια είναι ο πολιτισμός. Σύνθημ
ά μας: «ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ: ΤΟΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.»



Στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσουν ο Δήμαρχος Κερατέ
ας Σταύρος Ιατρού, ο υπεύθυνος του Φεστιβάλ Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κερατέας κι άλλων φορέων της πόλης.




Θα παραβρεθούν και θα χαιρετήσουν ο συνθέτης Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο τραγουδιστής Δημήτρης
Σταρόβας, ο ηθοποιός Κω
νσταντίνος Καζάκος, ο στιχουργός Ισαάκ Σούσης, ο γελοιογράφος Σπύρος Ορνεράκης, ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας, ο παραγωγός ραδιοφώνου Οδυσσέας Ιωάννου κ.ά.


Ελπίζοντας στην ανταπόκρισή σας. Σας ευχαριστούμε….






ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ



Το Οβριόκαστρο είναι ένας μικρός λόφος της Κερατέας με α
ρχαίο φρούριο των Ελληνιστικών χρόνων σε υψόμετρο 312μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Διακρίνεται καθαρά από τη λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη στην κατεύθυνση προς Λαύριο.



Το Οβριόκαστρο Κερατέας είναι στο Διαρκή Κατάλογο Των Κηρυγμένων Αρχαιολογικών Χώρων και
μνημείων της Ελλάδος του Υπουργείου Πολιτισμού κι Επιστημών και προστατεύεται με δύο διατάγματα (ΦΕΚ 852/Β/80, ΦΕΚ 1070/Β/95) ως «τοπίο ιδιαίτερου κάλλους, αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος» και ως «αρχαιολογική ζώνη Α΄ προστασίας».



Η αρχαιολογική σημασία του τόπου περιγράφεται στις μελέτες των αρχαιολόγων Ευάγγελου και Όλγας Κακαβογιάννη, Ευγένιου Βάντερπουλ, Χανς Λόμμαν, στο βιβλίο «Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας» (έκδοση του Δήμου Κερατέας και την Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής 2007). Το βιβλίο αυτό απέστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης – τότε - Σωτήρης Χατζηγάκης με επιστολή του (αρ. πρωτ. 775/13.02.2008) στην εισαγγελική αρχή που διέταξε προκαταρκτική εξέταση που είναι ήδη σε εξέλιξη για το αν είναι δυνατό να ιδρυθεί ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) όπως προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.



Η περιοχή – λοιπόν – του Οβριοκάστρου είναι ένα έξοχο δείγμα αττικού τοπίου από αυτά που
προίκισε ο Θεός και θέλει να αδικήσ
ει ο άνθρωπος. Κι αυτό γιατί από το 2003 που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος στη Βουλή των Ελλήνων η Πολιτεία επιμένει να μετατρέψει το χώρο αυτό σε σκουπιδότοπο.