Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Σε ένταση και η Κερατέα...





Μεγάλη συγκέντρωση κατοίκων στην κεντρική πλατεία






Την Τρίτη 7 Ιουλίου μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο Γραμματικό, ένταση υπήρξε και στην Κερατέα.
Σε χρόνο μηδέν τα αυτοκίνητα του Δήμου με ντουντούκες ενημέρωσαν τους πολίτες της Κερατέας και των οικισμών που κατέκλυσαν την Κεντρική πλατεία σε αγωνιστική συγκέντρωση με πολύ παλμό και ανησυχία στις 8 το βράδυ.
Σε δραματικούς τόνους ο κύριος ομιλητής Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού που όλο το πρωί ήταν μαζί με τους κατοίκους του Γραμματικού στην πρώτη γραμμή στο Μαύρο Βουνό, καταδίκασε την επέμβαση των ΜΑΤ, την σύλληψη του προέδρου της κοινότητας Ν. Κούκη, χαρακτήρισε άδικη και παράνομη την εισβολή και ζήτησε από τους κατοίκους της Κερατέας ενότητα, πειθαρχία και αγωνιστικότητα για να μην περάσουν τα ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο.
Ενημέρωσε -όπως πάντα- για τις τελευταίες εξελίξεις, μίλησε με θερμά λόγια για την συμπαράσταση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεωνίδα Κουρή, ο οποίος ήταν και αυτός το πρωί της Τρίτης στο Γραμματικό και καταδίκασε τα οικονομικά συμφέροντα και τους κυβερνητικούς παράγοντες (Σουφλιά-Νάκο-Παυλόπουλο), που με πρόσχημα την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων προχωρούν στο ξεπερασμένο αυτό έργο ικανοποιώντας μόνο εταιρείες και εργολάβους.
Με έντονο τρόπο και συγκινησιακή έξαρση κάλεσε όλους τους κατοίκους να είναι καθημερινά φύλακες στο Οβριόκαστρο, έκανε έκκληση στον αγώνα αυτό να μη λείψει κανείς, ενώ τόνισε μεταξύ των άλλων ότι στο διάστημα 15-19 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί από καιρό το 1ο Φεστιβάλ Οβριοκάστρου από το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και το Πολιτιστικό Κέντρο και όλους τους φορείς της Κερατέας με σύνθημα «ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ». Σε κλίμα ενότητας και η ομιλία του Κώστα Λεβαντή από την αντιπολίτευση του Δήμου, ενώ μίλησαν ακόμη εκφράζοντας την συμπαράσταση σε Γραμματικό και Κερατέα ο αντινομάρχης Γιώργος Ξηντάρας, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Πάρης Ευαγγελίου, Αντώνης Γάκης και ο δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου.Στο τέλος της εκδήλωσης κατέφθασε και ο τ. υπουργός και βουλευτής της περιφέρειας Αττικής Πέτρος Δούκας, ο οποίος δήλωσε την συμπαράστασή του στην Κερατέα και Γραμματικό και μίλησε για την προσπάθειά του να μην προχωρήσουν τα έργα.Το ίδιο βράδυ και το επόμενο πρωί πάρα πολύς κόσμος παρέμεινε στα φυλάκια του Οβριόκαστρου, αποδεικνύοντας την παλλαϊκή αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας στο έργο του ΧΥΤΑ.









Keratea.gr

Ένταση και δακρυγόνα για την κατασκευή ΧΥΤΑ στο Γραμματικό

«Έχουμε 110 ΧΥΤΑ στην Ελλάδα. Ούτε 10 δεν θα έπρεπε να είχαμε. Η προοπτική θα πρέπει να είναι η συρρίκνωση και όχι η αύξηση τους. Η διαλογή στη πηγή και η ανακύκλωση συρρικνώνει το πρόβλημα. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας στη καθημερινότητα μας». Ο κος Δημήτρης Καζαζάκης, πρόεδρος του συλλόγου «Κέντρο Βιωσιμότητας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Βορειοανατολικής Αττικής» μιλάει στο TVXS και στέλνει ένα μήνυμα που έχει πολλούς παραλήπτες.

Επεισόδια στο Γραμματικό για τη δημιουργία ΧΥΤΑ

Επεισόδια ξέσπασαν το πρωί στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού όταν μηχανήματα συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων έκαναν την εμφάνιση τους με σκοπό να ξεκινήσουν τις εργασίες για κατασκευή ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι αντέδρασαν και η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Τέσσερις άτομα συνελήφθησαν μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της κοινότητας, Νίκος Κούκη. «Συνέλαβαν τον πρόεδρο και τον χτύπησαν, με αποτέλεσμα να μεταφέρεται τώρα στο Κέντρο Υγείας» δήλωσε στο tvxs η κα.Μέξη, κοινοτική σύμβουλος. «Υπάρχουν παντού φωτιές και ισχυρή παρουσία αστυνομικών. Φοβόμαστε ότι θα γίνει μακελειό. Η αστυνομία χρησιμοποιεί βία και έχουμε πολλούς τραυματισμένους πολίτες» δήλωσε από την πλευρά του στο tvxs ο κ.Σαφράς, κοινοτικός σύμβουλος.

Σχολιάζοντας την επέμβαση των ΜΑΤ, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λ. Κουρής δήλωσε ότι «Οι υπόλογοι της αμαρτωλής διαχείρισης των σκουπιδιών της Αττικής προσπαθούν, με το πρόσχημα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, να συνεχίσουν το παιχνίδι τους στις πλάτες των φορολογουμένων πολιτών. Οι υπεύθυνοι αντί να τους έχουν ως μοναδικούς και προνομιακούς συνομιλητές τους θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή μιας μοναδικής περιοχής της βόρειας Αττικής και αν θέλουν πραγματική λύση του προβλήματος να ανοίξουν επιτέλους τον διάλογο που επί χρόνια επιζητούν οι τοπικές κοινωνίες του Γραμματικού και της Κερατέας».

«Η εμμονή στην μέχρι σήμερα πρακτική για την επιβολή ξεπερασμένων λύσεων θα οδηγήσει σε επανάληψη των σημερινών φαινομένων που δεν τιμούν τον πολιτισμό μας και υπονομεύουν το περιβάλλον», καταλήγει ο κ. Κουρής.

Η κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή Μαύρο Βουνό του Γραμματικού χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι εάν δεν προχωρήσουν τα έργα, ενδέχεται να χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, καθώς ήδη η Κοιμισιόν προχώρησε σε αναστολή των πληρωμών για τους ΧΥΤΑ Κερατέας, Φυλής και Γραμματικού που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, εξαιτίας της εξαιρετικά αργής προόδου των έργων και της συνεχιζόμενης παραβίασης της σχετικής κοινοτικής νομοθεσίας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), με ανακοίνωσή του, καταδικάζει τα επεισόδια που διαδραματίζονται στο Γραμματικό.

«Θεωρούμε υπερβολικές έως απαράδεκτες τις αντιδράσεις κάποιων αιρετών π.χ. του Γραμματικού και της Κερατέας, που συμπαρασύρουν και μερίδα των κατοίκων αρνούμενοι να δεχθούν είτε τους νόμους, είτε τις αμετάκλητες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο κ. Κακλαμάνης.

«Η Αττική στο σύνολό της θα κινδυνεύσει μετά από ενάμιση χρόνο να γίνει ένας απέραντος σκουπιδότοπος αν δεν προχωρήσουν τα έργα, της σύγχρονης και φιλικής προς το περιβάλλον, διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στους δύο, σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, προαναφερθέντες χώρους», προσθέτει ο κ. Κακλαμάνης.


TVXS.gr