Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Αναφορά Μάκη Βορίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους ΧΥΤΑ στην Αττική

Σχετικά με την αναφορά που είχε κάνει στην Ε.Ε. ως Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, ο νυν βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μάκης Βορίδης, μας ενημερώνει μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τους υπευθύνους της Ε.Ε. για το θέμα της διαχείρησης των απορριμάτων στην Αττική είναι πολύ ενθαρρυντικά για τον αγώνα μας. Έτσι αποκτά και ιδιαίτερη σημασία η απάντηση που θα δοθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκου Χουντή. Σύντομα θα έχουμε πιο λεπτομερή ενημέρωση. Καλή εκλογική περίοδο και να θυμόμαστε όλοι μας τη φράση του κ. Κώστα Καραμανλή: " Οι πολίτες έχουν μνήμη και κρίση..."

Στις Βρυξέλες βρίσκεται από την Δευτέρα 31/8/2009 ο βουλευτής Αττικής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης για να ενημερώσει την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ε.Ε. σχετικά με το θέμα των ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και την Κερατέα. Με την Αναφορά αυτή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Βορίδης, ζητά από την Ε.Ε. να αναλάβει δράση ώστε να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή στις παραπάνω περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Η συζήτηση της Αναφοράς καθώς και το αποτέλεσμα αυτής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς του κ. Βορίδη έχει ως εξής:

ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Μαυρουδή Βορίδη του Χρήστου Νομαρχιακού Συμβούλου Ανατολικής Αττικής, επικεφαλή της Νομαρχιακής παρατάξεως Λαϊκός Νομαρχιακός Συναγερμός.

Με την παρούσα σας αναφέρω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά παρανόμως στην «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στις θέσεις Μαύρο Βουνό Γραμματικού και Βραγώνι Κερατέας Λαυρεωτικής στην Νομαρχία Ανατολικής Αττικής (σχετικές και οι εγκριτικές αποφάσεις C(2004) 55209/21-12-2004 και CCI: 2004 GR 16C PE002 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Ειδικότερα:
Η Ευρωπαϊκή κοινότητα απαγορεύει την ταφή μη επεξεργασμένων απορριμμάτων.
Συνεπώς η έναρξη λειτουργίας των χώρων υγειονομικής ταφής αποβλήτων που αναφέρονται στις ανωτέρω εγκριτικές αποφάσεις, έχει προαπαιτούμενο την ύπαρξη και αποδεδειγμένα αποδοτική λειτουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Ε.Δ.Α.) στο συγκεκριμένο χώρο ή στους δήμους που εξυπηρετούνται από το Χ.Υ.Τ.Α. όπως αναφέρεται ρητά στο κεφάλαιο των ειδικών όρων των προαναφερθέντων εγκριτικών αποφάσεων, πλην όμως τέτοια εγκατάσταση όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά ούτε έχει καν μελετηθεί η λειτουργία της.
Εξάλλου όσον αναφορά στις προθεσμίες των εγκριτικών αποφάσεων CCI:2004 GR 16C PE002 και CCI:2004 GR 16C PE010:
1. Η προθεσμία 31-6-2005 του Άρθρου 1 των Ειδικών Όρων έχει παραβιαστεί.
2. Η προθεσμία 31-12-2005 του Άρθρου 2 των Ειδικών Όρων έχει παραβιαστεί.
3. Η προθεσμία 28-11-2003 του Άρθρου 5(β) των Ειδικών Όρων έχει παραβιαστεί.
4. Η προθεσμία 01-11-2004 έναρξης εργασιών του Άρθρου 8 του Παραρτήματος 1 έχει παραβιαστεί.
5. Η προθεσμία 31-5-2007 περάτωσης έργων του Άρθρου 8 του Παραρτήματος 1, λαμβανομένου υπ΄ όψη ότι ήδη (όντας μέσα στο 2006), οι εργασίες ούτε έχουν αρχίσει, ούτε είναι δυνατό να προβλεφθεί ο χρόνος έναρξής τους (και κατά την κοινή λογική κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι παραπλανητικός), κατά λογικό συμπέρασμα, επίσης θα παραβιαστεί.
Eκ των ανωτέρω με σαφήνεια προκύπτει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση προχωρά στην εκτέλεση ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος δημιουργώντας παράνομα ΧΥΤΑ χωρίς να έχει τηρήσει νόμιμους όρους οδηγώντας στην καταστροφή δύο περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας, αδιαφορώντας δε για την κατηγορηματική αρνητική θέση όλων των φορέων της περιοχής (Εμπλεκόμενων Δήμων, Νομαρχίας, Βουλευτών του Νομού).
Ως επικεφαλής Νομαρχιακής Παρατάξεως και ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος και ως μέλος της Ν.Ε. Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής αλλά και ως πολίτης έχω προφανές έννομο συμφέρον να αναφέρω ενώπιον της Επιτροπής Σας την ανωτέρω όλως συνοπτικώς εκτεθείσα κατάσταση και να ζητήσω την παρέμβαση σας προς αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής της περιοχής μας.
Κατόπιν τούτων

ΑΙΤΟΥΜΑΙ

- Να συζητηθεί η συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον της Επιτροπής Σας το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να αποτραπεί άμεση και παρούσα επικείμενη βλάβη στο περιβάλλον και στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.
- Να κληθώ προκειμένου να αναπτύξω πληρέστερα και προφορικώς ενώπιον Σας τους ισχυρισμούς μου.



www.voridis.gr






Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκου Χουντή...





Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει με έμφαση ότι η ίδια η Κομισιόν έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει, ότι προκειμένου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό Αττικής δεν «ικανοποιούνται οι όροι της οδηγίας 99/31» αφού τα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού, έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής καλεί τον Επίτροπο, να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού δεν καλύπτονται οι όροι της οδηγίας 99/31. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :

«Η Επιτροπή απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση (Ε-0544/09) σχετικά με τη δημιουργία ΧΥΤΑ στις περιοχές Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα της Αττικής τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «η κάλυψη συγκεκριμένων όρων, [όπως η προεπεξεργασία των απορριμμάτων σύμφωνα με την οδηγία 99/31] που προβλέπονται από τις αποφάσεις και συνδέονται με τις ενδιάμεσες πληρωμές δεν θεωρείται … ικανοποιητική και στις τρεις περιπτώσεις.»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού αντιδρούν έντονα στην δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή αφού δεν ικανοποιούνται οι όροι που θέτει η Οδηγία 99/31 για την υγειονομική ταφή αποβλήτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα προβεί για να σταματήσει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αφού δεν καλύπτονται οι όροι της Οδηγίας 99/31;»





www.syn.gr-Χουντής