Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Μέτωπο κατά των ΧΥΤΑ

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Κοινό μέτωπο αντίδρασης εναντίον της δημιουργίας ΧΥΤΑ στις περιοχές τους συγκρότησαν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Λευκίμμης, Καρβουναρίου, Ελληνικού Θεσπρωτίας, Γραμματικού και Κερατέας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες οι εκπρόσωποι των πέντε περιοχών ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν εκλεγεί.

Με τα όπλα παρά πόδα και με δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες από τον κάθε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, καθώς και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων η... νεοσυσταθείσα «επιτροπή» ανέλυσε για πολλοστή φορα τα επιχειρήματά της. Κάλεσαν δε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές αντιδράσεις για τους ΧΥΤΑ είναι εντονότατες, ενώ έχουν οδηγήσει σε συλλήψεις και τραυματισμούς με αποκορύφωμα τον θάνατο μιας γυναίκας στη Λευκίμμη.

Βασική θέση όλων είναι ότι οι ΧΥΤΑ είναι παρωχημένη μέθοδος που δεν χρησιμοποιείται πλέον στην Ε.Ε. και ότι απαιτείται η δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει διαχωρισμό, ανακύκλωση κ.λπ. «Εχουν χωροθετήσει το ΧΥΤΑ στο κέντρο 12 χωριών, στην πιο τουριστική περιοχή της Κέρκυρας, δίπλα σε ποτάμια, χωρίς καμία μελέτη» είπε η Μαρία Κοντομάρη, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα Λευκίμμης ενώ επικαλέστηκε μελέτη του ΙΓΜΕ: «Ο επίσημος κρατικός φορέας σε μελέτη του αναφέρει ότι κάτω από τον ΧΥΤΑ υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας που συνδέεται υδραυλικά με πηγάδια. Υπάρχει κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα τη στιγμή μάλιστα που πρόκειται για γη υψηλής γεωργικής καλλιέργειας».

Παρόμοιο είναι το πρόβλημα και στο Καρβουνάρι σύμφωνα με τον κ. Σπύρου, εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα της περιοχής, αφού, όπως τόνισε, δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες με 14.000 αιγοπρόβατα και βοοειδή βρίσκονται δίπλα στον ΧΥΤΑ. «Αν νομίζουν ότι το πρόβλημα αφορά μόνο εμάς, είναι γελασμένοι. Κάποιες από τις γαλακτοβιομηχανίες που παράγουν φρέσκο γάλα για όλη τη χώρα περνούν και από μας. Πολλά από τα αμνοερίφιά μας πωλούνται. Δεν νομίζω κανείς να θέλει μολυσμένη τροφική αλυσίδα».

Οι δήμαρχοι Γραμματικού και Κερατέας Νίκος Κουκης και Σταύρος Ιατρού κατήγγειλαν για ακόμη μία φορά οικονομικά συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών ενώ, όπως είπαν χαρακτηριστικά, το κόστος φύλαξης των ΧΥΤΑ από τα ΜΑΤ κοντεύει να ξεπεράσει το κόστος κατασκευής τους. «Εφόσον τα έργα έχουν σταματήσει λόγω των προσφυγών μας, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται εκεί ούτε τα μηχανήματα ούτε τα ΜΑΤ. Να τα μαζέψουν γιατί έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Μέρες που είναι μην έχουμε πάλι τα ίδια...».

Την έμμεση προειδοποίηση διαδέχτηκε και πρόσκληση-πρόκληση στο ΠΑΣΟΚ να αποκαλύψει τις προθέσεις του. «Το κυβερνών κόμμα έχει δείξει τις προθέσεις του. Να μας πουν και οι άλλοι τι θα κάνουν και να δεσμευτούν για να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε».







ΠΗΓΗ: Καθημερινή


Εμμένουν στις κινητοποιήσεις οι επιτροπές αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

Της Εφης Xατζηιωαννιδου

Μετά τη «γαλάζια» βία είναι έτοιμοι να δεχτούν και την «πράσινη», δηλώνουν ευθαρσώς οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών αγώνα κατά των Χώρων Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) των περιοχών Λευκίμμης, Καρβουναρίου, Ελληνικού, Γραμματικού και Κερατέας.

Συνέντευξη Τύπου

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι επιτροπές κατοίκων θα επιμείνουν στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούν, ενώ παράλληλα θα ζητήσουν τον επανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Σε όλες τις προαναφερθείσες περιοχές έχουν χωροθετηθεί ΧΥΤΑ και στο μεν Καρβουνάρι των Ιωαννίνων έχει κατασκευαστεί η χωματερή, στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, το Ελληνικό Θεσπρωτίας και το Γραμματικό Αττικής έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, ενώ στην Κερατέα η εγκατάσταση επίκειται.

Ολοι οι εκπρόσωποι επεδίωξαν να κάνουν γνωστή τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ. Ενώ παράλληλα υπενθύμισαν ότι δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει οι δικαστικές και νομικές προσφυγές στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.

«Η αθλιότητα του ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων συνεχίζεται και αλλού» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατοίκων από το Καρβουνάρι κ. Ν. Σπύρου και παρουσίασε βίντεο όπου φαίνεται ότι η διαχείριση των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα. «Δεν πρόκειται να περιστείλουμε τις σημαίες μας» είπε ο κ. Νίκος Κούκης, πρόεδρος της κοινότητας του Γραμματικού που πρόσφατα δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Και επέμεινε ότι «ο αγώνας θα συνεχιστεί, οποιαδήποτε κι αν είναι η κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου. «Κανένας δεν θα πτοηθεί από διώξεις, πιέσεις και διωγμούς» είπε, «ο στόχος μας είναι να ξανασχεδιαστεί και να επικαιροποιηθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Αλλωστε οι ΧΥΤΑ δεν είναι η μοναδική λύση για μια ολοκληρωμένη και μοντέρνα διαχείριση».

Ο κ. Κούκης τόνισε επίσης τη μεγάλη σπατάλη δημόσιου χρήματος που συνεπάγεται η παραμονή των ΜΑΤ τόσο στη Λευκίμμη (τα δύο τελευταία χρόνια) όσο και στο Γραμματικό (τους τρεις τελευταίους μήνες). Ενώ επέρριψε τεράστιες ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό, λέγοντας ότι τις ημέρες της μεγάλης πυρκαγιάς τον περασμένο Αύγουστο η προσοχή των υπηρεσιών εστράφη κυρίως στην προστασία των μηχανημάτων των εργολάβων παρά στην κατάσβεση της φωτιάς.

Οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα ζήτησαν να δοθεί έμφαση στην πρόληψη, στην ανακύκλωση στην πηγή και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ δεν παρέλειψαν να πουν ότι θα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν όλες τις παρανομίες που έχουν σημειωθεί στους συγκεκριμένους χώρους και να καταγγέλλουν ότι το σύνολο των έργων αλλά και των μελετών εδώ και πολλά χρόνια διαχειρίζονται λίγα μελετητικά γραφεία με συγκεκριμένους μελετητές και εργολάβους, οι οποίοι παρεμβαίνουν και πιέζουν ανεξάρτητα από νομοθετικές και ορθολογικές προτάσεις διαχείρισης.

Παρανομίες χωροθέτησης

Παράλληλα καταγγέλθηκαν και οι κραυγαλέες παρανομίες χωροθέτησης ΧΥΤΑ μέσα σε αναδασωτέες εκτάσεις, κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.



ΠΗΓΗ: keratea.gr




Κοινός αγώνας κατά των ΧΥΤΑ




Δελτίο τύπου



Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Πέμπτη 10/09/2009 στην αίθουσα ανταποκριτών ξένου τύπου, εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών αγώνα κατά των Χ.Υ.Τ.Α. των περιοχών, Λευκίμμης, Καρβουναρίου, Ελληνικού, Γραμματικού και Κερατέας.



Στις περιοχές αυτές έχουν, στα πλαίσια περιφερειακών σχεδιασμών χωροθετηθεί Χ.Υ.Τ.Α. και εξ΄ αυτών άλλες έχουν κατασκευαστεί (Καρβουνάρι) σε άλλες έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι (Λευκίμμη, Ελληνικό, Γραμματικό) και σε άλλες επίκειται η εισβολή εργολάβων (Κερατέα).




Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις ενώ όπου προχώρησαν έργα, ή επιχειρήθηκαν έργα, αυτά έγιναν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, βίας, και τρομοκρατίας. Σε όλες τις περιοχές εκτός από τις κοινωνικές αντιδράσεις υπάρχουν σε εκκρεμότητα δικαστικές, νομικές προσφυγές στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Εν μέσω προεκλογικής περιόδου οι επιτροπές κάλεσαν όλα τα κόμματα να πάρουν θέση:




α) Για τις παρωχημένες μεθόδους Χ.Υ.Τ.Α. που ακόμα υποστηρίζουν κάποιοι.



β) Για τις παρανομίες στους παραπάνω χώρους.



γ) Για την ορθολογική οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.





Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία παραβίασης της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους παραπάνω χωροθετημένους χώρους, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι όλοι οι Χ.Υ.Τ.Α. καθόλου συμπτωματικά, αλλά παράνομα έχουν χωροθετηθεί σε ρεματιές προκειμένου τα υγρά απόβλητα να αποχετεύονται χωρίς μεγάλο κόστος σε υδάτινους αποδέκτες ρυπαίνοντας αυτούς.





Τονίστηκε ότι το σύνολο των έργων και των μελετών πανελλαδικά «διαχειρίζονται» λίγοι συγκεκριμένοι μελετητές και εργολάβοι, οι οποίοι παρεμβαίνουν και πιέζουν ανεξαρτήτως νομοθετικών παραβιάσεων και ορθολογικής διαχείρισης, ως κράτος εν κράτει.





Οι εκπρόσωποι των συντονιστικών κατήγγειλαν την καταστρατήγηση, για χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α., τόσο της Ευρωπαϊκής όσο και της Ελληνικής νομοθεσίας, την ανυπαρξία ειδικών μελετών (γεωλογικών), ενώ καταγγέλλουν κραυγαλέες παρανομίες όπως η χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. σε αναδασωτέες εκτάσεις και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους.





Η απουσία διαλόγου ενημέρωσης όπως δήλωσαν με την τοπική κοινωνία έχει αντικατασταθεί από την καταστολή. Οι τοπικές κοινωνίες επιθυμούν και απαιτούν τον διάλογο.





Το παράδειγμα του Καρβουναρίου που ήδη δέχεται απορρίμματα καταδεικνύει ήδη ότι η αθλιότητα της διαχείρισης (τύπου Άνω Λιοσίων και παράνομων χωματερών) συνεχίζεται στους νέους χώρους.





Οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι σε όλες τις περιοχές εξελίσσεται ένα αντιδημοκρατικό κλίμα βίας τρομοκρατίας, απειλών, διώξεων εναντίον των πρωτεργατών του αγώνα τους, που θυμίζει άλλες εποχές.





Οι συντονιστικές επιτροπές, δήλωσαν ότι έχουν λάβει ήδη κοινές αποφάσεις για συντονισμένο κοινό αγώνα με στόχους.





Να αποκαλύψουν τις παρανομίες που έχουν σημειωθεί σ΄ αυτούς τους χώρους, και τους υπαίτιους.





Να καταγγείλουν αυτούς σε κάθε επίπεδο, Ευρωπαϊκό – Ελληνικό, Νομικό – Πολιτικό και Κοινωνικό.





Να συμβάλουν στην ορθολογική οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων με όρους προστασίας του περιβάλλοντος.





Οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα, ζήτησαν νέο εθνικό σχεδιασμό, και αντίστοιχος νέους περιφερειακούς σχεδιασμούς διαχείρισης απορριμμάτων, που θα δίνουν έμφαση ιεραρχικά. - Στην πρόληψη - Στην ανακύκλωση στη πηγή με αξιοποίηση όλων των επίσημων συστημάτων ανακύκλωσης (συσκευασιών, ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών, ελαστικών, ελαίων, οικοδομικών υλικών κλπ.) και οικιακή κομποστοποίηση. - Στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών





Με αυτόν τον τρόπο, οικονομικά, οικολογικά, και με την συμμετοχή των πολιτών θα υπάρξει ελάχιστη ανάγκη για χώρους απόθεσης υπολειμμάτων και επίλυση του προβλήματος.




Στη χώρα μας, υπάρχουν τέτοια θετικά παραδείγματα.





Τέλος οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών δηλώσαν αποφασισμένοι να εντείνουν των αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη, δηλώνοντας ότι δεν πτοούνται από διώξεις, εκβιασμούς και πιέσεις. Ο αγώνας τους έχει ήδη ένα θύμα στην Λευκίμμη ενώ στο Γραμματικό η τεράστια οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά προήλθε επειδή οι κρατικές υπηρεσίες, αντί να σβήσουν τη φωτιά προστάτευαν τα μηχανήματα των εργολάβων απαγορεύοντας στους κατοίκους να προστρέξουν και να προσβάλουν την φωτιά.



Οι συντονιστικές επιτροπές, Αγώνα κατά των Χ.Υ.Τ.Α.




ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ, ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ