Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Επιστολές του δημάρχου Κερατέας και του ΤΟ.ΣΥ.Ν. προς τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ....

Δημοσιεύουμε τις επιστολές του δημάρχου Κερατέας κ. Σταύρου Ιατρού και του αναπληρωτή προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κερατέας κ. Διονύση Κλάδη προς τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργο Παπανδρέου. Στις επιστολές αυτές, σε μια ακόμα προσπάθεια ενημέρωσης του κ. Παπανδρέου, αναφέρονται εν συντομία, τα ατράνταχτα επιχειρήματα που δικαιολογούν την αντίδραση των κατοίκων, η ανάγκη και η διάθεση που υπάρχει για διάλογο καθώς και η αποφασιστικότητα των πολιτών της Κερατέας να έρθουν σε σύγκρουση με με τα ΜΑΤ και τους εργολάβους.
Οι δύο επιστολές κλείνουν με μία πρόσκληση στον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου
...








Κερατέα 23/09/2009





Προς: κ. Γεώργιο Παπανδρέου

Πρόεδρο Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος






Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε





Η συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί πιστεύουμε ότι είναι η αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των τοπικών κοινωνιών προς όφελος της πρωτεύουσας και του Ελληνικού κράτους, αλλά και συγχρόνως η παραδοχή των μεγάλων προβλημάτων που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε καθημερινά στην περιοχή μας.








Όπως γνωρίζετε η Ανατολική Αττική φιλοξενεί βιομηχανίες, εργοστασιακές μονάδες, λατομικές επιχειρήσεις, εμπορικά και επιβατικά λιμάνια, το διεθνές αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μας και άλλες ρυπαίνουσες και οχλούσες δραστηριότητες, που όλες μαζί στηρίζουν την πρωτεύουσά μας και φυσικά όλη τη χώρα.

Η κοινωνία της Κερατέας έχει και αυτή επιτρέψει με περίσσια ανοχή την λειτουργία με συνεχείς επεκτάσεις του μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ενέργειας της χώρας τον ΑΗΣ-ΔΕΗ Κερατέας- Λαυρίου,(όπως επίσημα ονομάζεται πλέον αφού το 87,5 % της έκτασης του ανήκει διοικητικά στο Δήμο μας).






Τα τελευταία 14 χρόνια η κοινωνία της Κερατέας δίνει σύσσωμη αγώνα για να αποτραπεί η δημιουργία ΧΥΤΑ στον
κηρυγμένο με δύο ΦΕΚ αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας. Το 2003 ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων με ελλιπή και κυρίως παραπλανητικά στοιχεία ο Περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος αμφισβητείται έντονα από επιστημονικούς κύκλους και πολιτικά πρόσωπα με πιο έντονους εκφραστές τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Αττικής, πλην ενός.
Παρ’ όλα αυτά στο
προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δηλώνετε ότι θα προχωρήσετε στην ολοκλήρωση του υφιστάμενου σχεδιασμού, αξιοποιώντας ταυτόχρονα σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης, επεξεργασίας και αξιοποίησης απορριμμάτων και τη μετάβαση από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ σε ορίζοντα πενταετίας.





Το ερώτημα είναι το εξής:





Γνωρίζοντας πλέον την ανεπάρκεια του Περιφερειακού σχεδιασμού στο σύνολό του και ειδικότερα τα κριτήρια αποκλεισμού για την εγκατάσταση και λειτουργία όχι μόνο ΧΥΤΑ αλλά οποιασδήποτε δραστηριότητας, όπως υπαγορεύει και ο αρχαιολογικός νόμος, στο Οβριόκαστρο Κερατέας, θα εμμείνετε σε ότι αφορά την Κερατέα στην ολοκλήρωση του;

Το 2003 δυστυχώς ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος παρανόμως παρέκαμψε το Κ.Α.Σ. και υπέγραψε να προχωρήσει το έργο. Μόλις πριν δύο μήνες (30/07/2009) ο νυν Υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς έπραξε ομοίως, παρανομώντας και αυτός κατάφωρα.
Είναι απορίας άξιον πως είναι δυνατόν μια έκταση 540 στρεμμάτων που προορίζεται για Χ.Υ.Τ.Α. στον Αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο να μην ελέγχεται όπως ο νόμος απαιτεί από το ΚΑΣ, ενώ μια έκταση 8 στρεμμάτων ιδιώτη στο ΒΙΟ.ΠΑ. Κερατέας (τα στοιχεία στη διάθεση σας) να εγκρίνεται από το ΚΑΣ. Αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά εξοργίζουν τους πολίτες που παρακολουθούν άναυδοι τις αυθαιρεσίες και αδικίες της πολιτείας.




Σας γνωρίζουμε ακόμη ότι για το λόγο αυτό, είναι σε εξέλιξη αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα «για
παράνομη χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. σε αρχαιολογικό χώρο», ύστερα και από την έκδοση σχετικού βιβλίου του Δήμου μας και της Νομαρχίας Αν. Αττικής για το Οβριόκαστρο που σας έχουμε αποστείλει.






Ερωτούμε επομένως, εσείς προσωπικά και το ΠΑ.Σ.Ο.Κ. συμφωνείτε με αυτές τις ενέργειες και τι θα κάνετε εφόσον αναλάβετε την διακυβέρνηση της χώρας;

Σας επισημαίνουμε ότι στο παρελθόν σε συνάντηση την οποία εσείς ζητήσατε, κατέθεσα όλα τα στοιχεία για τον αρχαιολογικό χώρο στον κ. Τ. Χυτήρη και είμαι βέβαιος ότι σας ενημέρωσε, για τα συντριπτικά επιχειρήματά μας, όπως και την εξαπάτηση που έγινε.
Το ίδιο έγινε πρόσφατα με τον κ. Σπύρο Κουβέλη.






Στον τηλεοπτικό διάλογο με τον κ. Καραμανλή στις 22/09/2009 αναφερθήκατε στη διαχείριση των απορριμμάτων και τον κίνδυνο σε δύο χρόνια η Αττική να μην μπορεί να τα διαχειριστεί.






Δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι σας έχουν παραπληροφορήσει διότι η αλήθεια είναι ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής μπορεί να δέχεται τα απορρίμματα της Αττικής για δεκαπέντε (15) τουλάχιστον χρόνια ακόμα. Χρόνος υπεραρκετός ώστε να ολοκληρωθεί ένας ορθολογικός και σύγχρονος σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων με οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η Δυτική Αττική δεν μπορεί να είναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής. Επιτέλους οι μεγάλοι παραγωγοί απορριμμάτων η Αθήνα και ο Πειραιάς θα πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.







Ακόμη θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι πέρα από κάθε λογική και δικαιολογία το στέλεχος του ΠΑ.Σ.Ο.Κ. κ. Μ. Κυριακίδης πρώην Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής έχει τεράστια ευθύνη για το θέμα. Είναι ο άνθρωπος που γνώριζε τα πάντα εκ των προτέρων για την χωροθέτηση Χ.Υ.Τ.Α. σε αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα έχει προχωρήσει σε αγωγή εναντίον μου ως Δημάρχου η οποία θα εκδικαστεί στις 15 Οκτωβρίου του 2009. Ζητάμε να εξετάσετε την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά και να την καταδικάσετε όπως άλλωστε έχετε αποδείξει σε ανάλογες περιπτώσεις.







Μέχρι τώρα η πόλη μας εξαιτίας του δίκαιου αγώνα της βρισκόταν υπό καθεστώς ομηρίας και τρομοκρατίας από την πολιτεία, αναμένοντας την έλευση των ΜΑΤ όπως έχει συμβεί στο Γραμματικό και άλλες περιοχές της Ελλάδας.







Η Νέα Δημοκρατία μας είχε αποκλείσει από χρηματοδοτήσεις και το διάλογο εκβιάζοντάς μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις σας για δικαίωμα στην ισονομία, στη δικαιοσύνη και τη διαβούλευση θα γίνουν πράξη πάνω στο δικό μας ζήτημα, και δεν θα κάνετε το λάθος να διαπράξετε τα ίδια…





Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο που κανείς δεν έχει δεχτεί έως σήμερα.






Να είστε βέβαιος ότι θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι όξυνσης του προβλήματος.

Σας καλούμε να πάρετε θέση στα ζητήματα που σας θέτουμε και αν είναι δυνατόν ως υποψήφιος στην ιερή γη της Αττικής να επισκεφθείτε οποιαδήποτε στιγμή πριν τις εκλογές το Δήμο μας και να σας ξεναγήσουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.





Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Κερατέας



Σταύρος Ιατρού












Κερατέα 09.09.2009






Προς: κ. Γιώργο Παπανδρέου

Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ





Κοιν: κ. Θεόδωρο Πάγκαλο,
κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, κ. Κωνσταντίνο Βρεττό, κ. Βασίλειο Οικονόμου







Κύριε Παπανδρέου,






Σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή θέλοντας εκ μέρους της νεολαίας του Δήμου μας, την οποία και εκπροσωπούμε, να σας παραθέσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, ένα θέμα που μας αφορά άμεσα.







Δεν σας κρύβουμε ότι περιμέναμε από ένα ανανεωμένο και προοδευτικό κόμμα όπως το σημερινό ΠΑ.ΣΟ.Κ. που προωθεί βέβαια την πράσινη ανάπτυξη μια αντίστοιχα προοδευτική, συνετή και υπεύθυνη στάση για το μείζον αυτό θέμα. Απογοητευτήκαμε μετά την συνέντευξη τύπου, του υπευθύνου για τα θέματα περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, κ.
Σπ. Κουβέλη και πολύ περισσότερο εχθές όταν πήραμε στα χέρια μας το προεκλογικό σας πρόγραμμα που ούτε λίγο ούτε πολύ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού. Ο σημερινός Π.Σ., ο οποίος προβλέπει την δημιουργία τριών ΧΥΤΑ σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, αποτελεί νόμο της τότε κυβέρνησής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , ψηφισμένο το 2003, και συγκεκριμένα της τότε υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κας. Βάσως Παπανδρέου.






Δυστυχώς τα αδιαμφισβήτητα κριτήρια αποκλεισμού για την δημιουργία χωματερής στην Κερατέα, και τα οποία είναι τα εξής:





1. ο χώρος του Οβριοκάστρου έχει κηρυχθεί ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με το ΦΕΚ 1070/Β/29.12.1995





2. έχει χαρακτηρισθεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους με το ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980





3. ήταν κηρυγμένη αναδασωτέα μέχρι και τον Αύγουστο του 2007, που παρά το ότι καιγόταν όλη η χώρα εκείνη την περίοδο, έγινε άρση της αναδάσωσης





4. υδατόρευμα διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο






5. υπάρχει πηγή στο κέντρο του






6. είναι πλούσια σε ορυκτά τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων






7. υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές που χρονολογούνται από τον 5ο π.Χ. αιώνα και καταλήγουν στις παραλίες της Κερατέας μέχρι και το Σούνιο, παρακάμθηκαν σκανδαλωδώς από τον νόμο της κυρίας Παπανδρέου.







Η
μετονομασία του αρχαιολογικού χώρου από «Οβριόκαστρο» σε «Βραγόνι» και η συνεχής άρνηση των εκάστοτε υπουργών πολιτισμού να στείλουν την υπόθεση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) είναι δυο από τα μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν την χωροθέτηση Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στην Κερατέα.






Θεωρούμε ανήκουστο σήμερα, στο 2009, όταν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα απορρίμματα λειτουργούν ως πλουτοπαραγωγικό μέσο εμείς να τα θάβουμε καταστρέφοντας το περιβάλλον και την ιστορία μας άλλωστε είναι γνωστό ότι η Αττική με 5.000.000 κατοίκους και με την τεράστια και συνεχώς αυξανόμενη οικιστική ανάπτυξη, δεν χωράει οτιδήποτε μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον και το οικοσύστημα της, πόσο μάλλον 3 χωματερές.







Καλούμε το ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσει το θέμα αυτό και να επαναπροσδιορίσει τις θέσεις του, αναλαμβάνοντας σαν κόμμα τις ευθύνες που του αναλογούν.








Η Κερατέα αυτή τη στιγμή, με την νεολαία να πρωτοστατεί, βρίσκεται εν αναμονή «πολέμου» περιμένοντας ΜΑΤ και εργολάβους. Θα θέλαμε για το θέμα αυτό να σας ενημερώσουμε διεξοδικά και να σας παραθέσουμε τους προβληματισμούς μας. Γι’ αυτό και σας ζητάμε, γνωρίζοντας βέβαια το βεβαρημένο του καθημερινού προγράμματός σας, να μας δεχτείτε από κοντά ή να έρθετε να επισκεφθείτε τη χωροθετημένη περιοχή με ξεναγό εμάς!!







Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!




Ο Πρόεδρος α.α.


Κλάδης Διονύσης
Αναπληρωτής Πρόεδρος