Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

«Πράσινες» χωματερές...

Με μεγάλη αγωνία περιμέναμε τη σημερινή συνέντευξη της νέας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αλλά, μάταια, δεν ακούσαμε τίποτα καινούριο, τίποτα διαφορετικό. Επανέλαβε ακριβώς τα ίδια με τον υφυπουργό εσωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης κ. Νάκο: "Προχωράμε στη δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμάτων) και όχι ΧΥΤΑ..." , αναφερόμενη στα έργα του Γραμματικού.





Την ίδια ώρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, το Σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο, υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, διοργάνωσε ημερίδα για
το σουηδικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και τις προοπτικές του στην προστασία του Περιβάλλοντος.






Στο Μάυρο Βουνό Γραμματικού ξεκίνησαν και πάλι οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, παροουσία των "Πράσινων ΜΑΤ", αλλά όπως πληροφορούμαστε από το
oxistoxyta.gr




"...ότι με τις πρώτες κιόλας τσαπιές των μηχανημάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα (αγροικία που τοποθετείται μεταξύ του 200 και 300 μ.Χ.). Δεδομένης της εγγύτητας του χώρου στον αρχαιολογικό χώρο της Ραμνούντας, πιστεύεται ότι είναι πολύ πιθανό να βρεθούν και παλαιότερα ευρήματα στο χώρο - αν φυσικά αυτός δεν μπαζωθεί και μετατραπεί σε χωματερή πρώτα!





Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Νομοθεσία, πρέπει να δοθεί άμεσα εντολή διακοπής των εργασιών, ώστε να προστατευθεί ο χώρος - κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί, με αποτέλεσμα να συνεχίζει απρόσκοπτα να δουλεύει επάνω στα ευρήματα η τσάπα του εργολάβου!!!"


Κλείνοντας, παραθέτουμε το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη από το σημερινό φύλλο της
Καθημερινής με τίτλο:




«Πράσινες» χωματερές



Δεν αφήνετε, αγαπητοί σύντροφοι, του ΠΑΣΟΚ, παλαιότεροι και νεόκοποι, τα πολλά και παχιά λόγια για την «πράσινη ανάπτυξη» και όλα τα άλλα «πράσινα άλογα» και να μας πείτε τι θα κάνετε με τα απορρίμματα και συγκεκριμένα τι θα κάνετε με τη σχεδιαζόμενη «χαβούζα» του Γραμματικού; Πριν σας πάρει ο κόσμος χαμπάρι και στο κυνηγητό, όπως έκανε με τους προκατόχους σας; Και πάψετε να εκθέτετε την Αστυνομία, αναθέτοντας σ’ αυτήν να εγκαταστήσει τους εργολάβους και τα συμφέροντά τους εκεί ακριβώς (και πουθενά αλλού) όπου βρίσκεται το ψητό των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων. Και να συγκρούεται η Αστυνομία με τον κόσμο; Δεν φοβάστε αυτή την εικόνα;

Εμείς, όταν ακούμε «πράσινη ανάπτυξη», σκεφτόμαστε τα άμεσα και τα καίρια: τα σκουπίδια, την ενέργεια, την προστασία των δασών και του νερού, τις δημόσιες συγκοινωνίες, αυτά. Και παντού στον κόσμο αυτά εννοούν ως «πράσινη ανάπτυξη», τουλάχιστον σε μια αναγκαία κλίμακα προτεραιοτήτων. Αν εσείς σκέφτεστε και άλλα, καλά κάνετε, αλλά πείτε μας τουλάχιστον, καθαρά και χωρίς μισόλογα, τι θα κάνετε με τα απορρίμματα και τη διαχείρισή τους. Και συγκεκριμένα τι θα κάνετε με τη «χωματερή» του Γραμματικού, στα αποκαΐδια της μεγάλης πυρκαγιάς, όπου χθες εμφανίσθηκαν ισχυρές μονάδες των ΜΑΤ για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εργολάβων.

Θα μας πείτε ίσως να εφαρμοσθεί ο «νόμος» που επί των προηγουμένων ημερών σας ψηφίσθηκε. Και εμείς νομίζαμε ότι κάτι άλλαξε. Γνωρίζετε φυσικά, ότι εκείνος ο «νόμος» επί μια δεκαετία ταλαιπωρείται στο περιθώριο της συνταγματικότητας και μας ταλαιπωρεί. Ο χώρος που προβλέπει για τη «χωματερή» μέχρι πριν από μερικούς μήνες, ήταν πυκνή δασική έκταση. Τώρα είναι αποκαΐδια. Χρειάσθηκαν περίπου δέκα χρόνια και σατανικές μεθοδεύσεις (γι’ αυτό δεν θέλετε ανεξάρτητη Δικαιοσύνη) για να περάσει ο «νόμος» και ακόμα δεν εξαντλήθηκαν οι εκκρεμότητές του.

Αλλά ας αφήσουμε τον «νόμο». Εσείς, εκτός από τη χωματερή (επί το ευγενέστερον ΧΥΤΑ), δεν σκέφτεστε άλλον τρόπο και άλλη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων που να είναι φιλική στο περιβάλλον και προαπαντός να μην αφήνει πίσω της την εκρηκτική αδικία ότι μερικοί «μη προνομιούχοι» είναι εσαεί καταδικασμένοι να δέχονται τα σκουπίδια των «προνομιούχων»; Αν δεν σκέφτεστε τίποτα άλλο εκτός από τη «χωματερή», δεν υπάρχει λόγος να φλυαρείτε για την «πράσινη ανάπτυξη». Φτάνουν και περισσεύουν τα «πράσινα» ΜΑΤ.

Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια και ο κόσμος, ιδιαίτερα η Ευρώπη, έκανε άλματα και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν θα ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Μεθόδους θα υιοθετήσουμε. Ο κόσμος δείχνει εμπιστοσύνη στον Γιώργο Παπανδρέου, εδώ που τα λέμε για την ώρα δεν υπάρχει και άλλος. Θα ήταν ένα νεύμα ότι αποδέχεται το βάρος της εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα ένα δείγμα, ελάχιστο έστω, ότι κάτι αλλάζει σε σχέση με ένα βεβαρημένο παρελθόν, αν με εντολή του σταματούσαν όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα χωματερής στο Γραμματικό. Εστω από σεβασμό στο καμένο δάσος...