Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Οι μάσκες αρχίζουν να πέφτουν κι εσείς επιμένετε;

Πλούσια η ειδησεογραφία σήμερα για το θέμα του Οβριοκάστρου, αφού και οι τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα "γεμάτες" από γεγονότα. Μετά τη συνέντευξη τύπο του δημάρχου Κερατέας εχθές το μεσημέρι, όπου αποσαφήνισε για άλλη μια φορά την κατάσταση και παρουσίασε στοιχεία που δικαιολογούν την αντίθεση μας με την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, ήρθε το βράδυ ένα πολύ σημαντικό ραντεβού με τον υπεύθυνο της γενικής διεύθυνσης περιφερειακής πολιτικής της Κομισιόν για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Jaques Poncet. Ο κ. Poncet αποσαφήνισε ότι Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ!!! Ένα μεγάλο ψέμα αποκαλυφθηκε. Η κοροϊδία τόσων ετών, ότι θα χαθούν τα χρήματα και για τα τρία έργα έφτασε στο τέλος της. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς ακυρώνει ένα σημαντικό επιχείρημα, το τελευταίο τους, αφού και το επιχείρημα του ότι θα γεμίσει το κύτταρο της Φυλής σε 2 χρόνια, το ακούμε από το 2006. Άλλωστε σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στις 26.02.2009 ο τότε υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος απάντησε στην κ. Δαμανάκη για το θέμα κορεσμού της Φυλής ως εξής: " ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ,ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΟΡΕΣΤΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΙΛΑΜΕ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΥΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΜΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΚΥΤΤΑΡΟ ΚΥΤΤΑΡΟ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΑΠΟ ΕΞΙ ΚΥΤΤΑΡΑ".




Διαβάστε από τον σημερινό τύπο:




Μυρίζει «μπαρούτι» στην Κερατέα με φόντο την κατασκευή του ΧΥΤΑ
Της Ελενας Kαρανατση


Μετά το Γραμματικό ήλθε η σειρά της Κερατέας, όπου προμηνύεται κλίμα έντασης καθώς ανυποχώρητοι στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους (αρχαιολογικός χώρος Οβριοκάστρου) είναι ο δήμος και οι κάτοικοι της περιοχής. Η απόφαση να αντιδράσουν και να αντισταθούν έρχεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη Αττικής ότι τα έργα δημιουργίας του ΧΥΤΑ πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, στο τέλος Φεβρουαρίου.


Ηδη ο γ.γ. της περιφέρειας γνωστοποίησε στη δημοτική αρχή Κερατέας ότι με τα δεδομένα που έχει και την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση, θα προχωρήσει στην εγκατάσταση των εργολάβων, αφού προηγηθεί η αρχαιολογική υπηρεσία, ακόμα κι αν χρειαστεί η συνδρομή αστυνομικών μονάδων. Για το θέμα συναντήθηκαν χθες τόσο ο περιφερειάρχης Αττικής όσο και ο δήμαρχος Κερατέας με τον αρμόδιο για την παρακολούθηση των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, κ. Poncet. Ο κ. Poncet αποσαφήνισε στο δήμαρχο ότι η χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ Κερατέας είναι ανεξάρτητη από τη χρηματοδότηση του υπόλοιπου περιφερειακού σχεδιασμού. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Κερατέας, Στ. Ιατρού, εστίασε την επιχειρηματολογία του σε νομικά και διοικητικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία είναι παράνομη η εγκατάσταση εργολάβων στον αρχαιολογικό χώρο της Κερατέας.


Εκκρεμούν προσφυγές
Ειδικότερα, εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η μία αφορά στην ανανέωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009 και η δεύτερη στις απαλλοτριώσεις. Εως την εκδίκαση των προσφυγών έχει ζητηθεί προσωρινή αναστολή των έργων και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μπουν τα μηχανήματα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ έως τότε.


Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για «παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε αρχαιολογικό χώρο», ενώ, σύμφωνα με τον κ. Ιατρού, «έχει ξεπεραστεί το επείγον του χαρακτήρα της κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Η Βουλή πιεστικά και λόγω αδιεξόδου το 2003 είχε επιβάλει τον περιφερειακό σχεδιασμό στην Αττική. Είναι δυνατόν τα επείγοντα μέτρα να διαρκούν επτά χρόνια;». Εκτός από το επιχείρημα ότι είναι νομικά απαράδεκτο να εγκατασταθεί χωματερή σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα χωρίς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), ο δήμαρχος Κερατέας επισημαίνει ότι «ο εν λόγω περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική είναι ασύμβατος με οδηγία της Ε.Ε. Επιπλέον, η μέθοδος της βιολογικής ξήρανσης που προτείνεται είναι εξωφρενικά δαπανηρή και εξυπηρετεί συγκεκριμένα επενδυτικά συμφέροντα».






Πηγή: kathimerini.gr




από το χθεσινό ποντίκι, σελίδα 8, στήλη ΤΡΥΠΩΝΩ ΞΕΤΡΥΠΩΝΩ