Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Eπιστολή του ΚΕΑΝ στην Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Τίνα Μπιρμπίλη για το ΧΥΤΑ στην Κερατέα





Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,


Αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο μας, λίγο πριν την ούτως ή άλλως ειλημμένη απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής για την επικείμενη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής με σκοπό την βίαιη εγκατάσταση του εργολάβου στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου Λαυρεωτικής στο Δήμο Κερατέας με σκοπό τη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ), θα ήμασταν – ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες – ιδιαίτερα ευγνώμονες, αν μας δίνατε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το ζήτημα της παράνομης χωροθέτησης ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο καθώς και για τα αδιέξοδα που θα προκύψουν έπειτα από την επικείμενη επέμβαση. 
Δυστυχώς μέχρι τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς από πλευράς κεντρικής εξουσίας, όπως μελετητές, πολιτικοί δικαστικοί, δεν άκουγαν ή έκαναν πως δεν άκουγαν. Ο χώρος προστατεύεται ως Ιστορικός Τόπος και Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους διότι βρίσκεται στην ευρύτερη κηρυγμένη ζώνη της Λαυρεωτικής (ΦΕΚ 852/Β/3-9-1980) αλλά και ο ίδιος ο εν λόγω χώρος που επιχειρείται να δημιουργηθεί η χωματερή είναι κηρυγμένος Αρχαιολογικός Χώρος ως Α’ Ζώνη Προστασίας (ΦΕΚ/1070/29-12-1995). Παράλληλα στο χώρο υπάρχει φυσική Πηγή καθώς καιυδατόρευμα, το οποίο αυτή την εποχή μάλιστα είναι πλήρες υδάτων, του οποίου ιδιαίτερης ομορφιάς εικόνες και video μπορείτε να δείτε σήμερα στο διαδίκτυο. Ακόμη κατά μήκος τον χώρο διαπερνά σεισμογενές ρήγμα σύμφωνα με το ΙΓΜΕ, ενώ απέχει από τον κοντινό νόμιμο οικισμό ¨Πλάκα¨ μόλις 1200μ.

Για να μην μακρηγορούμε και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα η επικείμενη βίαιη εγκατάσταση του εργολάβου είναι παράνομη, διότι:



1ον:Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν δύο προσφυγές, κατά των απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών καθώς και κατά της ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009. Για τα εν λόγω δύο έχει ζητηθεί προσωρινή διαταγή και αναστολή έως την εκδίκαση τους.


2ον: Εκκρεμεί καταγγελία στα ευρωπαϊκά όργανα για όλες τις παράνομες μεθοδεύσεις μεταξύ των οποίων η παραβίαση της οδηγίας 98/2009 της Ε.Ε. που απαιτεί προεπεξεργασία.


3ον:Βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για αναζήτηση ευθυνών, για τη "ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΧΥΤΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ" &


4ον: Εκκρεμεί διοικητική αναφορά του Δήμου Κερατέας από τον Ιούλιο του 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού και αίτηση για εισαγωγή του θέματος στο Κεντρικό .Αρχαιολογικό Συμβούλιο με τεκμηριωμένη γνωμοδότηση 



Η «επίλυση» άλλωστε, που προκρίνεται, αποδεικνύει και μαθηματικά ότι ο όλος σχεδιασμός δεν αποβλέπει ούτε στο ελάχιστο στην επίλυση του προβλήματος αλλά στη δημιουργία όλο και περισσότερο μονάδων ταφής σκουπιδιών και κατ’ επέκταση στην χωροθέτηση όλο και περισσότερων χωματερών.Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο νόμιμος ΧΥΤΑ στη Φυλή σύμφωνα με τα αληθή στοιχεία έχει με τα σημερινά δεδομένα (μηδενική σχεδόν διαλογή και ανακύκλωση) χρόνο ζωής δώδεκα με δεκαπέντε χρόνια ακόμη, υπάρχει κάθε δυνατότητα για μείωση του όγκου των απορριμμάτων της Αττικής, όπως άλλωστε γίνεται και στην περιοχή μας παρά τον ελάχιστο όγκο απορριμμάτων που παράγει. Εξάλλου στον ΧΥΤΑ Κερατέας σχεδιάζεται να θάβεται το 1/6 των απορριμμάτων ήτοι 127.500 τόνοι ετησίως, ενώ στη Φυλή, που υποτίθεται ότι γεμίζει, θα θάβονται τα 2/3, ήτοι 510.000 τόνοι ετησίως.



Αν άραγε κυρία Υπουργέ θέλουμε πραγματικά να αλλάξει αυτή η απαξίωση του Πολιτικού μας Συστήματος, αν υπάρχει σε αυτή τη χώρα σεβασμός στους Νόμους, στο Φυσικό Περιβάλλον, την Πολιτιστική μας Κληρονομιά και κυρίως στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων δε μένει τίποτε άλλο παρά η εκάστοτε εξουσία να ακούει επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις όπως αυτή του Καθηγητή κ. Οικονομόπουλου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που αποτελεί Εθνική πρόταση και αποκαλυπτικά απαντά σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα (νόμιμα και μη) που λυμαίνονται χρόνια το χώρο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. 



Εν κατακλείδι το σκάνδαλο που προκύπτει γύρω από το ζήτημα καθώς και η εκτός ελέγχου κατάσταση που θα προκύψει με την επικείμενη σύγκρουση που θα επιχειρήσει ο Περιφερειάρχης κατόπιν εντολής σας μάλλον δεν θα ήταν η καλύτερη ιδέα σε μια εποχή που η χώρα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δίνουν τη μάχη διεθνώς, να αποδείξουν ότι δεν είμαστε τεμπέληδες και απατεώνες… 



Είμαστε πάντοτε στη διάθεσή σας και θα ελπίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή στις σύγχρονες αντιλήψεις και στην πράσινη ευαισθησία σας. 



Με εκτίμηση  
Τα μέλη του Κ.Ε.Α.Ν.
στη Νοτιοανατολική Αττική








ΠΗΓΗ: kean.gr