Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ»



ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ» ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΪΟΥ, ΩΡΑ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Μια ακόμη περιβαλλοντική απειλή απλώνεται πάνω από το Αττικό τοπίο.
Στο Οβριόκαστρο Κερατέας, χώρο αρχαιολογικό και σε μικρή απόσταση από νόμιμες κατοικίες, η επικείμενη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ) έχει, εδώ και χρόνια, κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατέας, δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο καταγράφει την συστηματική και ιδιαίτερα οργανωμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα σχέδια της πολιτείας.
Κάτοικοι της Κερατέας και του Οβριοκάστρου, απλοί πολίτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες, ενώνουν τις φωνές τους πάνω από μικροπολιτικά οφέλη σε μια έκκληση για την διαφύλαξη του πολιτισμού και του περιβάλλοντος.
Το ντοκιμαντέρ, μαζί με την κινητοποίηση των πολιτών, ανασύρει και αναδεικνύει την σπουδαιότητα της περιοχής αυτής της Αττικής, προσεγγίζει τον πολιτισμικό χαρακτήρα του Οβριοκάστρου, στέκεται πάνω από τις άπειρες μεταλλευτικές στοές, αποκαλύπτει οικολογικές διαδρομές που μέχρι σήμερα έμεναν στην αφάνεια.
Στο ντοκιμαντέρ καταδεικνύεται χαρακτηριστικά το τραγικό αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να οδηγηθεί μια κοινωνία όταν διαπιστώσει πως το περιβάλλον της απειλείται και πως οδηγήθηκε σ' αυτό μέσα από την ανεπαρκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στο αδιέξοδο αυτό η τοπική κοινωνία αναζητά και βρίσκει τις πνευματικές, ψυχικές και σωματικές δυνάμεις και στήνει ασπίδα προστασίας στο Οβριόκαστρο.
Η σκηνοθεσία είναι του Χρίστου Ακρίδα, η δ/ση φωτογραφίας του Δημήτρη Κουκά, η δημοσιογραφική επιμέλεια της Χαράς Φράγκου, η μουσική του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και το μοντάζ του Σταύρου Κτόρη.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Βαγγέλης Κατσιγιάννης
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής, Δήμος Κερατέα, Αττική Ανώνυμος Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Α.Ε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Μιχάλης Λυκούδης

Η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ, διάρκειας 1 ώρας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Μαΐου, ώρα 8 μ.μ. στην κεντρική αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός – Στάση Μετρό Κεραμεικού)
Πούλμαν από την Κερατέα για την εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6.45 μ.μ από το Δημοτικό Πάρκινγκ.




Η εκδήλωση στο facebook


Οβριόκαστρο trailer