Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Από το Ποντίκι, χωρίς λόγια...


Κυβέρνηση, εργολάβοι και ΜΑΤ ετοιμάζουν έφοδο στην Κερατέα




Φήμες, έγκυρες πληροφορίες, διαρροές για να κάνουν τεστ κυβέρνηση και εργολάβοι; Δεν έχει καμία σημασία... Σημασία έχει ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, πως το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα ΜΑΤ και τους εργολάβους αναμένεται πριν από την προεκλογική περίοδο να εγκαταστήσουν το εργοτάξιο και τον εργολάβο στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου για να αρχίσει η κατασκευή του ΧΥΤΑ, έχουν πυροδοτήσει νέα ένταση στην Κερατέα: στον Δήμο, στη Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΧΥΤΑ, στους φορείς και τους κατοίκους υπάρχει πλέον πολεμική ατμόσφαιρα...



Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός και οι κάτοικοι έχουν επιστρατευθεί. Με βάρδιες κάτοικοι και υπάλληλοι του δήμου φρουρούν νύχτα και μέρα πλέον τον αρχαιολογικό χώρο που εργολάβοι και κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) θέλουν ανιστόρητα να καταστρέψουν προκειμένου να κάνουν ΧΥΤΑ και βέβαια δηλώνουν αποφασισμένοι να τον υπερασπιστούν.



Λύσεις χωρίς διάλογο;



Στον αγώνα αυτόν οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτεία και τους εργολάβους, που προσπαθούν να επιβάλουν λύσεις χωρίς διάλογο και με τη δύναμη των ΜΑΤ, ενώ αντίθετοι με τα σχέδια αυτά είναι και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, που μιλάει για μεγάλα συμφέροντα, και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, τους οποίους η κυβέρνηση όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά, αλλά προσπαθεί και να τους περιθωριοποιήσει.



Χαρακτηριστικές του κλίματος που υπάρχει είναι παλαιότερες αλλά και οι τελευταίες δηλώσεις του Λεωνίδα Κουρή, που καταγγέλλει ότι με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης» το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση βάζουν τους πολίτες στο περιθώριο και φωτογραφίζει την Κερατέα τονίζοντας ότι «σημαντικές περιοχές οδηγούνται σε περιθωριοποίηση της εκπροσώπησής τους, προκειμένου προφανώς να προωθηθούν συγκεκριμένες επιλογές μεγάλων συμφερόντων που έχουν συναντήσει αντιστάσεις από τις τοπικές κοινωνίες».



Όμως ο κοινός αγώνας συσπειρώνει σημαντικά τους κατοίκους, που είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν σ’ έναν αγώνα 14 ετών κατά του ΧΥΤΑ.



Θα πρέπει πάντως να επισημάνουμε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν και συνετές φωνές, παρά τη σπουδή κυβέρνησης και υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκαταστήσουν τους εργολάβους χωρίς διάλογο, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου και βέβαια πριν καν τελεσιδικήσουν οι προσφυγές και οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης, επικαλούμενοι κυρίως πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Με αυτή την έννοια φαίνεται ότι η αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη, όπως διέρρευσε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι «στην Κερατέα δεν θέλω άλλον έναν Γρηγορόπουλο», δείχνει την αμηχανία και τον προβληματισμό ορισμένων συνετών κυβερνητικών παραγόντων, καθώς η Κερατέα είναι μια μεγάλη πόλη, που ιδιαίτερα το καλοκαίρι ξεπερνάει τις 20.000 κατοίκους.
Και ακόμη η Κερατέα ξέρουν ότι δεν είναι χωριό, έχει έναν δήμαρχο, τον «οικολόγο» Σταύρο Ιατρού, βαθύ γνώστη του θέματος, που τα ’χει δώσει όλα για τον αγώνα κατά της χωματερής, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι, που έχουν μάθει να αγωνίζονται δυναμικά, χαρακτηρίζονται από την αποφασιστικότητά τους και το... «αρβανίτικο» κεφάλι τους.



Το ιστορικό της «μάχης»



Θα πρέπει να τονίσουμε, πάντως, για όσους δεν γνωρίζουν από κοντά τον αγώνα της πόλης από το 1996 μέχρι σήμερα, ότι:



1. Ποτέ δεν είχε το σθένος το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να παραδεχθεί ότι η χωροθέτηση έγινε από μελετητές που δεν γνώριζαν ή απέκρυψαν ότι το Οβριόκαστρο είναι αρχαιολογικός χώρος και βρίσκεται στον διαρκή κατάλογο των αρχαιολογικών χώρων του υπουργείου Πολιτισμού, με ειδική αναφορά μάλιστα στην περίεργη εμμονή της πρώην υπουργού Βάσως Παπανδρέου και του έμπιστού της περιφερειάρχη Αττικής Μιχάλη Κυριακίδη, που χωρίς διάλογο και με απαράδεκτο δογματισμό επέμεναν να γίνει αυτό το έργο, ενώ θα μπορούσαν από το 2001 να έχουν επιλεγεί άλλες λύσεις και να έχει εκτονωθεί η κατάσταση.




2. Οι γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού που προεδρεύουν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ουδέποτε έφεραν τα 540 στρέμματα του Οβριόκαστρου στη συνεδρίασή του, ενώ αντίθετα για 8 στρέμματα ιδιώτη στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας έσπευσαν να συζητήσουν το θέμα στο ΚΑΣ. Αρχαιολόγοι με σοβαρό επιστημονικό έργο ρίχνουν ευθέως τις ευθύνες γι’ αυτό στη γ.γ. του ΥΠΠΟ αρχαιολόγο Λίζα Μενδώνη, που, και επί Βενιζέλου και τώρα με τον Γερουλάνο, αρνείται να πράξει το αυτονόητο, όπως ορίζει και σχετικό άρθρο του αρχαιολογικού νόμου.





3. Είναι σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών ύστερα από την έκδοση του βιβλίου «Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Οβριόκαστρου» (έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής). Μάλιστα το πόρισμα αυτό έχει καθυστερήσει σημαντικά, ώστε ήδη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται και οι κάτοικοι στην Κερατέα γιατί η Εισαγγελία δεν βγάζει το πόρισμα, αφού την καταγγελία και το βιβλίο έχει αποστείλει ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης από το 2008.



Επίσης επισημαίνουν ένα γεγονός που τους έχει εξοργίσει ιδιαίτερα και αποδεικνύει πώς λειτουργεί το κράτος. Αφορά την προσπάθεια των εργολάβων, με την εντολή του τέως περιφερειάρχη, να αλλάξουν την ονοματοθεσία από Οβριόκαστρο σε Βραγόνι, εννοώντας όμως τον ίδιο χώρο. Το γεγονός αυτό έχει καταγγείλει ο δήμαρχος Σταύρος Ιατρού σε συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ και ήταν η αφορμή για μήνυση που υποβλήθηκε από τον περιφερειάρχη Μιχάλη Κυριακίδη ζητώντας του αποζημίωση 300.000 ευρώ.



Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι την περίοδο του καλοκαιριού έγινε με επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Οβριόκαστρου Κερατέας, το οποίο οργάνωσαν το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και ο δήμος στον αρχαιολογικό χώρο με την αφιλοκερδή συμμετοχή 100 και πλέον καλλιτεχνών και τεράστια συμμετοχή κόσμου για 4 βράδια. Επίσης προβάλλεται με επιτυχία στην Κερατέα και την Αθήνα το ωριαίο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οβριόκαστρο», παραγωγή του δήμου και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. 


Την Παρασκευή 27 Αυγούστου το ντοκιμαντέρ αυτό προβάλλεται στο Πολιτιστικό και Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου ανοίγοντας το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ.