Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ στο Λαύριο

Πρέπει όλοι να είμαστε εκεί. Θα παρεβρίσκονται και πολλοί από τους "φίλους" μας. Να δούμε αν θα τολμήσουν μας πουν πρόσωπο με πρόσωπο αυτά που λένε αλλού...


Το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ σηκώνει αυλαία την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010, και μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό ταξίδι με όχημα την Έβδομη Τέχνη, πυξίδα τη Δημιουργία και χάρτη την περιοχή της Μεσογείου. Το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, που τα 5 τελευταία χρόνια έχει βρει το "λιμάνι" του στο Λαύριο με την υποστήριξη της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Οι θερμοί υποστηρικτές του αλλά και η μεγάλη αποδοχή του κοινού του έδωσαν τη δυνατότητα να ριζώσει και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει πλούσιους καρπούς, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες ντοκιμαντερίστες να παρουσιάσουν το έργο τους, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες, αλλά και να μυήσουν το κοινό στην ομορφιά και τα μυστικά της τέχνης τους.


Οι εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, πραγματοποιούνται από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου 2010 στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σε έναν ξεχωριστό χώρο, στις ιστορικές διατηρητέες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ένα μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής.



Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Ένωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Εταιρεία Αξιοποίησης & Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής.



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 31 ταινίες από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα, αλλά και εικαστικά και μουσικά δρώμενα.




Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί εκτός από ταινίες που βραβεύτηκαν, ταινίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προγραμμάτων νέων κινηματογραφιστών, ταινίες σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Punto di vista της Σαρδηνίας καθώς και δημιουργούς με ιδιαίτερη σκηνοθετική γραφή. Επίσης θα γίνει ειδικό αφιέρωμα στον Τάκη Παπαγιαννίδη με τρεις ταινίες του, από το 1977 μέχρι την πιο πρόσφατή του, το 2009.





Ξεχωριστό ενδιαφέρον φέτος έχουν και τα δύο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Θωμόπουλου που καταγράφουν τις προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου σε Αϊτή και Γάζα καθώς και το ντοκιμαντέρ του Χρίστου Ακρίδα για τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας που απειλείται από την επικείμενη δημιουργία χωματερής (ΧΥΤΑ).



Εκτός από τις ταινίες που θα προβληθούν το Φεστιβάλ φιλοξενεί και τις παράλληλες εκδηλώσεις:
*



Το CAFÉ AMAN του Κώστα Φέρρη, στη μουσική παράσταση «ΟΝΕΙΡΟΥ ΕΛΛΑΣ», την Παρασκευή 27 Αυγούστου, στις 21:00
*


Έκθεση Ζωγραφικής της Γκαίη Αγγελή με τον τίτλο «ΜΕΤΑ-ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΜΕΤΑ-ΠΛΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ-ΜΟΡΦΩΣΕΙΣ», στον εκθεσιακό χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου




Το 13ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την χρηματοδότηση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, την χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Media Desk καθώς και τη συνεργασία της ΠΕΚΚ, της Κροατικής Πρεσβείας, των Γιατρών του Κόσμου, το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο και το Φεστιβάλ Punto di vista.Χορηγός και χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.




Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή φωτογραφιών μπορείτε να επικοινωνείτε με τους: Ελένη Βουλγαρίδου 6936768896, Γραφείο Τύπου Νομαρχίας Ανατ. Αττικής, Νίκος Μπιρμπάκος τηλ. 2106616725, 6934006565 email: birbakos@gmail.com, pressatt@otenet.gr , Ένωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, Νίκος Κανάκης τηλ. 6944819171, 2108226310 email: espek1@otenet.gr



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΔΩ:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής