Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Κ. ΔΗΜΑΡΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ...




Δυστυχώς, η κάλυψη της αντιμνημονιακής πολιτικής δε φτάνει για να κρύψει το τι υπηρετεί ο καθένας.


Ο κ. Γιάννης Δημαράς με το Άρμα Πολιτών, έρχεται για να εφαρμόσει κι εκείνος ότι και ο κ. Σγουρός. Ότι επιβάλλει το κόμμα τους και φυσικά τα αφεντικά τους. Ο κ. Δημαρας βέβαια το "πασάρει" με πιο ήπιο τόνο, αλλά η ουσία είναι η ίδια: "Θα εφαρμόσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό". Το ειρωνικό είναι ότι μας μιλάει για την ανάγκη υλοποίησης των έργων για να μη χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, για την ανάγκη άμεσης υλοποίησης γιατί δεν πάει άλλο η κατάσταση (δεν τα ακούμε αυτά συνεχώς από τους κατά καιρούς "φωστήρες";) και το πιο ειρωνικό είναι ότι ενώ προτείνει τη βιολογική ξήρανση ως μία από τις μεθόδους μας λέει το εξής: "Το ζήτημα είναι να λυθεί άμεσα το θέμα των μονάδων επεξεργασίας, γιατί όσο καθυστερούμε πηγαίνουμε με ταχείς ρυθμούς στην αγκαλιά των μεγαλοεργολάβων, με τους όρους που αυτοί θα επιβάλλουν." Δηλαδή μας προτείνει τη μέθοδο που προτείνουν ήδη οι μεγαλοεργολάβοι!!! Και φυσικά, όταν μιλάει για τους όρους που θα επιβάλλουν εννόει ότι θα πάρουν αυτοί τη διαχείριση...


Διαβάστε το απόσπασμα από το πρόγραμμά του και από τις σελίδες 21-22, με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων.



Διαχείριση απορριμμάτων 

Σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και τους Δήμους υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων. Σήμερα, στην Αττική, εκτιμάται ότι η παραγόμενη ποσότητα των αστικών αποβλήτων ξεπερνά τους 6.000 τόνους/ημέρα. Το ισχύον μοντέλο διαχείρισης είναι αναχρονιστικό και πρέπει να επανασχεδιασθεί.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, σε διάφορα μέρη της Αττικής για την κατασκευή ΧΥΤΑ. Εμείς καλούμε τους πολίτες της Αττικής σε ανοιχτό διάλογο για το ζήτημα. Προσεγγίζουμε το ζήτημα με ρεαλισμό, χωρίς να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τις αρμοδιότητες στον τομέα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, που ανατίθενται στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τον Καλλικράτη. Ο σχεδιασμός μας αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που θα βασίζεται σε τρεις άξονες:

Μείωση-Ανακύκλωση-Αξιοποίηση.



Το ζήτημα είναι να λυθεί άμεσα το θέμα των μονάδων επεξεργασίας, γιατί όσο καθυστερούμε πηγαίνουμε με ταχείς ρυθμούς στην αγκαλιά των μεγαλοεργολάβων, με τους όρους που αυτοί θα επιβάλουν. Όσο καθυστερούμε μειώνεται η δυνατότητα άντλησης πόρων από το ΕΣΠΑ. Χάνουμε χρήματα που δεν είναι διαθέσιμα εφ όρου ζωής.



Οι τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων είναι συγκεκριμένες διεθνώς (μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση-αερόβια επεξεργασία -αναερόβια επεξεργασία-βιοξήρανση). Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο υποσχόμενοι ότι θα εφαρμόσουμε τεχνολογίες που τώρα δοκιμάζονται σε μικρή κλίμακα. Η Αττική πνίγεται στα σκουπίδια και πρέπει να αναπνεύσει.


Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για μονάδες που αξιοποιούν τις τεχνολογίες βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων παράγοντας μεταξύ άλλων και εναλλακτικά καύσιμα.


Κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με τους τοπικούς φορείς και με ειδικευμένους επιστήμονες, αξιολογούμε την εφαρμογή τεχνολογιών θερμικής επεξεργασίας (αποτέφρωση, πυρόληση, αεριοποίηση).


Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να σταματήσει η επιπλέον επιβάρυνση της Αττικής με σκουπίδια που προέρχονται από άλλες Περιφέρειες.