Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ 'ΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ, ΠΑΠΠΟΥ;



Από τη στήλη "Οι αναγνώστες γράφουν"  

της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ  


11 Ιανουαρίου 2011



Στις αρχές Απριλίου 1944 ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της δημοκρατίας κρυβόταν στο σπίτι ενός φίλου του στην οδό Σόλωνος. Όταν άντρες του Γερμανικού φρουραρχείου έκαναν έρευνα, κατάφερε να φύγει, πήγε στην κλινική Μαρκάκη της οδού Μάρνη και το βράδυ της 8ης Απριλίου 1944 έφθασε στο χωριό τότε της Κερατέας.




Εκεί φιλοξενήθηκε σ’ ένα σπίτι κοντά στην κεντρική πλατεία, τη νύχτα γυναίκες του έφερναν χράμια, κουβέρτες και πίτες και τα χαράματα ένας αντιστασιακός σύνδεσμος διαφυγής από κατοίκους του χωριού με κίνδυνο της ζωής τους, τον μετέφεραν από την ύπαιθρο της Κερατέας στο όρμο Εννιά. Από κει μετά περιπετειώδη θαλασσοπορία έφθασε στο Τσεσμέ το βράδυ της 10ης Απριλίου.




Στη συνέχεια πήγε Σμύρνη, Άγκυρα, Άδανα και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 1944 έφθασε στο Κάϊρο, όπου και αργότερα ορκίσθηκε πρωθυπουργός της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης.





Τα χαράματα της 11ης Δεκεμβρίου 2010 στις 4 τα ξημερώματα στην ίδια πόλη την Κερατέα, έγινε μια βάρβαρη επιδρομή ΜΑΤ 600 αστυνομικών, επειδή ο Δήμος και όλοι οι κάτοικοι υπερασπίζονται το αυτονόητο. Τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου που θέλουν να τον κάνουν χωματερή (ΧΥΤΑ). Στη διάρκεια των γεγονότων 30 μέρες τώρα ξυλοκοπήθηκαν άγρια ηλικιωμένοι, νέα παιδιά, γυναίκες, ο Δήμαρχος Κερατέας. Τα ΜΑΤ έριξαν άφθονα χημικά, δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού, ενώ χρησιμοποίησαν σε πανελλήνια πρώτη ένα θωρακισμένο όχημα, κανονάκι εκτόξευσης νερού που τυφλώνει.






«Τίποτα δεν είναι πιο φανταστικό από την πραγματικότητα» –είχε πει ένας μεγάλος συγγραφέας. Στην Κερατέα ζούμε όλοι μας έναν εφιάλτη, μια κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου και αξιοπρέπειας. Θέλω να ρωτήσω τον σημερινό πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ΓΙΑΤΙ;




Γιατί τέτοια αγνωμοσύνη στην Κερατέα;




Τι σχέση έχουν ο Ραγκούσης, ο Σγουρός, ο αστυνομικός διευθυντής Μπόμπος που διευθύνει τις επιχειρήσεις, οι δύο αδίστακτοι βαθμοφόροι που έδερναν με λύσσα τον κόσμο τις δύο πρώτες μέρες (τους κατήγγειλε και ο Νομάρχης) με τον γέρο της δημοκρατίας με το ΠΑΚ του πατέρα σας Ανδρέα Παπανδρέου;





Έλεος πια κύριε Πρωθυπουργέ!




Πάρτε τώρα θέση και διώχτε τα ΜΑΤ από τον αρχαιολογικό μας χώρο.




Η ιστορία της οικογένειας σας, σας εγκαλεί.




Τι θα πείτε σήμερα δηλαδή:



«Τα ’μαθες τα νέα παππού; Ζήτω η δημοκρατία!»




Πρωτοχρονιά 2011
 


ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΤΡΟΥ
 
Μαθηματικός

κάτοικος Κερατέας








Δεν υπάρχουν σχόλια: