Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ - ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΑΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ...

Άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΟΥΔΗ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, σελ. 22, Πέμπτη 03.02.2011


Ενα υπηρεσιακό σημείωμα ταράζει και πάλι τα νερά στην Κερατέα, καθώς η διευθύντρια της Β’
Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Β’ ΕΠΚΑ) Ελένη Μπάνου εναντιώνεται ξεκάθαρα στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο λόφο Οβριοκάστρου στην Κερατέα.


Η κ. Ε. Μπάνου στο σημείωμα, που απευθύνεται στην αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Μ. Βλαζάκη, επισημαίνει:


«Η κατασκευή ΧΥΤΑ (σ.σ.: ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ) πλησίον περιοχής που χρησιμοποιήθηκε έστω και περιστασιακά ήδη από την πρώιμη εποχή Χαλκού, και με ορατό οχυρωμένο οικισμό που κατοικήθηκε τουλάχιστον από την ύστερη αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια, δεν συνάδει τόσο με το πνεύμα των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 όσο και με τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει αυτού του είδους η διαχείριση των απορριμμάτων».




Και η κ. Μπάνου συμπληρώνει ως προς τη χωροθέτηση του έργου: «Αν και εφόσον είναι πλέον αδύνατη η κατάργηση του έργου στο επιλεγέν από το 2003 σημείο, πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί η περίπτωση απομακρύνσεως της λεκάνης του ΧΥΤΑ κατά πολύ νοτιότερα, μέσα στους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής».

Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: