Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ MOLOTOV ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ.

Καλημέρα

Οι φίλοι από το lavreotiki.com μας έστειλαν χθες ένα δημοσίευμα από την Ισπανία της El Mundo, όπου γινόταν αναφορά στον αγώνα μας. Αγγαρέψαμε μία φίλη και μας το μετέφρασε. Καλή ανάγνωση...

• Διαμαρτύρονται για την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής σε αρχαιολογικό 
  χώρο.
• Καθημερινά 500 αστυνομικοί αντιμετωπίζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.
• Οι διαμάχες με την αστυνομία ξεκίνησαν πριν 4 μήνες.

Η Κερατέα μία μικρή πόλη ανατολικά της Αθήνας φαίνεται ότι βρίσκεται σε πόλεμο.
 Οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς κάθε βράδυ. Οι συγκρούσεις με τις αρχές και οι προετοιμασία των μολότοφ βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη. Οι δρόμοι που συνδέουν την πρωτεύουσα της Ελλάδας με μία παράκτια πόλη ,το Λαύριο, συνεχώς είναι αποκλεισμένοι από τους διαδηλωτές, εδώ και τέσσερις μήνες. Αυτή τη φορά δεν διαμαρτύρονται για τις περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση ή για την οικονομική κρίση αλλά για την κατασκευή ενός χώρου υγειονομικής ταφής στην περιοχή.

Αυτοί που αντιδρούν ενάντια στο έργο βεβαιώνουν ότι πάντα ήταν αντίθετοι στην κατασκευή οποιουδήποτε έργου στην Κερατέα που αφορούσε την αρχαιολογική περιοχή (του Οβριοκάστρου). Ο Σταύρος Καραγκούνης, μέλος των ομάδων κινητοποίησης ενάντια σ αυτή την μεταρρύθμιση (έργο) εξηγεί ότι στην περιοχή που θέλουν να κατασκευάσουν το χώρο υγειονομικής ταφής ‘’περνούν ύδατα που καταλήγουν στην θάλασσα’’. Προσθέτει ότι ‘’έχουν προτείνει άλλες μεθόδους διαχείρισης αλλά η κυβέρνηση δεν ακούει’’.

"Πριν από ένα μήνα η αστυνομία κατέλαβε το κέντρο της πόλης. Δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας’’ εξηγεί ο κ. Καραγκούνης. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στοχεύει να κατασκευάσει ένα βιολογικό χώρο υγειονομικής ταφής, αλλά ο κ. Καραγκούνης λέει ότι η κυβέρνηση θέλει να το κατασκευάσει απλά για τα οικονομικά συμφέροντα της κατασκευαστικής εταιρίας ‘’ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ’’. ‘’Η Ελλάδα σκοπεύει να φτιάξει μία χωματερή που μέσα σε δύο χρόνια σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παράνομη’’ τονίζει ο διαδηλωτής. ‘’Δεν έχει να κάνει τίποτα με την ανακύκλωση’’ καταλήγει.

‘’Η βία συνεχίζει ν’ αυξάνει’’

‘’Έχουν 500 αστυνομικούς που δεν μετακινούνται από την περιοχή’’ διαβεβαιώνει ο Γιάννης Σουλιώτης, ένας Έλληνας δημοσιογράφος που γράφει στην εφημερίδα ‘’e-Καθημερινή’’. "Η αστυνομία προσπαθεί να κάνει το δυνατό καλύτερο, αλλά όλες τις νύχτες έχει να αντιμετωπίσει τις βίαιες διαδηλώσεις στην περιοχή της Κερατέας’’ εξηγεί ο Σουλιώτης.
Ο κ. Καραγκούνης εξηγεί ότι η κυβέρνηση ξοδεύει πολλά χρήματα για τη διατήρηση των αστυνομικών δυνάμεων 24 ώρες στην περιοχή, χρήματα που η χώρα δεν έχει σε εποχή κρίσης.

Η περιοχή είναι εκτός ελέγχου, σύμφωνα με τις ελληνικές εφημερίδες, αλλά κανείς δεν φαίνεται να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.’’Το υπουργείο περιβάλλοντος λέει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα σχέδια κατασκευής του χώρου υγειονομικής ταφής εξαιτίας της μεγάλης βίας των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατηγορήσει την αστυνομία ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους κατοίκους της περιοχής’’ προσθέτει ο δημοσιογράφος. Στην συνέχεια εξηγεί λεπτομερώς ο διαδηλωτής Καραγκούνης ότι ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρίας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ επίσης ένιψε τας χείρας του: ‘’Λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή’’.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ‘’e-Καθημερινή’’, η κυβέρνηση δεν θέλει να επισκεφθεί την περιοχή μέχρι να παύσει η βία. Ωστόσο ο κ. Καραγκούνης δηλώνει σαφέστατα ότι οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς γιατί η αστυνομία δεν φεύγει από την περιοχή. Εξηγεί ότι ’’οι πράξεις βίας άρχισαν γιατί η αστυνομία βρίσκεται εδώ. Αν δεν υπάρχει αστυνομία δεν θα υπάρχουν και βίαιες πράξεις’’.

Ο Alain Salles, δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας 'Le Monde', σχολιάζει την κατάσταση στην περιοχή που έχει μετατραπεί σε ‘’ένα σύμβολο αντίστασης ενάντια στην κυβέρνηση, σε μία εποχή κρίσης’’. Οι διαδηλωτές είναι υπερήφανοι για την βία με την οποία μάχονται με τις αρχές. ‘’Οι μεγάλοι ετοιμάζουν τις βόμβες molotov και οι μικροί τις ρίχνουν’’ εξηγεί ένας κάτοικος στον Salles.

Δεν υπάρχουν σχόλια: