Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...


Από τον ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΕΛΗΠΕΤΡΟ  





ΟΔΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ...




Δεν πάει άλλο






Είναι μερικές λέξεις που οι πολιτικοί δυσκολεύονται να εκφέρουν. Πώς να μιλήσουν λ.χ. για ανθρωπιά, όταν υπογράφουν απάνθρωπα μέτρα; Και πώς να πουν λέξεις όπως αλληλεγγύη και αγώνες, όταν μας θέλουν άπραγους στη γωνιά και τον καθένα να κοιτάει μόνο την πάρτη του;



ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ λοιπόν ειδικό γλωσσάρι, με λέξεις που έχουν επιλέξει οι στρατιές των επικοινωνιολόγων που έχουν προσλάβει για να μην αμαυρώνεται περισσότερο η ήδη άσχημη εικόνα τους.



ΓΙΑΤΙ, όσο κι αν κάνουν ότι δεν το αντιλαμβάνονται, η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι τέτοια που αφήνει μόνο μικρά περιθώρια χειρισμών γι' αυτό που συνήθισαν να αποκαλούν πολιτική, αλλά δεν είναι παρά διεκπεραιωτικές κινήσεις.



ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ η πολιτική των επαγγελματιών και οι επαγγελματίες πολιτικοί, όταν κινητοποιούνται οι κάτοικοι της Κερατέας για να μην πεταχτούν οι ζωές τους στη χωματερή; Πού είναι όταν διαρκώς περισσότεροι σηκώνουν τις μπάρες αρνούμενοι να πληρώσουν διόδια για δρόμους-καρμανιόλες, για δρόμους που ήδη πληρώσαμε ακριβά και για δρόμους που ίσως γίνουν κάποτε;



ΠΟΥ βρίσκονται όλοι τους, όταν τα νοσοκομεία μπαίνουν στην εντατική, τα σχολεία μένουν μετεξεταστέα, η εργασία γίνεται όνειρο και όλο περισσότερες οικογένειες μετρούν -πέρα από τα χρέη που αυξάνονται- ποιος συγγενής έμεινε άνεργος αυτό το μήνα;



ΠΡΟΦΑΝΩΣ κάπου βρίσκονται, αλλά στον κόσμο τους! Γιατί εδώ και μήνες δεν είναι εύκολο να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, να παραστήσουν, για λίγο έστω, τους απλούς ανθρώπους και να συγχρωτιστούν με τους πολλούς, χωρίς δυσβάσταχτο ζόρι. Φιμέ τζάμια, λοιπόν, αυστηρά καθορισμένες διαδρομές και επιλεκτικές στάσεις. Γιατί, εάν δεν προσέξουν, σηκώνεται κάποιος από το διπλανό τραπέζι και η εικόνα τους στραπατσάρεται δημοσίως.



ΔΕΝ ΕΧΕΙ σημασία ότι τέτοιες εικόνες δεν προβάλλονται από την τηλεόραση. Ούτε μετρά πλέον ότι τα τηλεοπτικά «παράθυρα» περιλαμβάνονται, εκ συστήματος, στις «καθορισμένες διαδρομές» του υποτιθέμενου πολιτικού δυναμικού της χώρας, που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.



ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ της δωροληψίας και της «αντιπαροχής», όλο αυτό το μεταπολιτευτικό «πάρε-δώσε», το οποίο μας έφερε εδώ που δεν θέλαμε, έχει φτάσει στα όριά του. Αυτό το καταλαβαίνουν πρώτα εκείνοι που κατ' εξοχήν ευθύνονται γι' αυτή την πορεία. Γι' αυτό πρόσθεσαν στο γλωσσάρι τους τις αναφορές για τη νέα μεταπολίτευση που «έχουμε ανάγκη».



ΑΛΛΩΣΤΕ γι' αυτό οι πλέον αμετροεπείς αυτού του μεταπολιτευτικού συστήματος πήραν τις ρούγες και άρχισαν να φωνάζουν ότι «μαζί τα φάγαμε», μήπως ενοχοποιηθούμε και οι... άλλοι και τους δώσουμε νέα ευκαιρία.



ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση! Ο,τι έφαγαν έφαγαν, όσοι τα έφαγαν, όπως τα έφαγαν. Η χώρα δεν αντέχει άλλο να τρώνε τις σάρκες της.



Η ΕΛΛΑΔΑ των εργολάβων πεθαίνει. Το σύστημα που οικοδόμησαν είναι έτοιμο να καταρρεύσει από το πέταγμα μιας πεταλούδας, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφήσουν ελεύθερη οι κερδοσκόποι.



ΕΜΕΙΣ όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μας θάψουν στα ερείπια.


ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ



Οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν ξεκινήσει, από τις 11 του Δεκέμβρη, έναν αποφασιστικό αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εγκατάσταση χωματερής στην περιοχή του Οβριοκάστρου. Με όποιο τρόπο κι αν την ονοματίζουν (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), η χωματερή που σχεδιάζεται να γίνει εκεί, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, αποτελεί ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει σοβαρά την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων ευρύτερα, όπως συμβαίνει και σε μιά σειρά άλλες, κατοικημένες περιοχές της Αττικής, αλλά και της χώρας. Καμιά μέριμνα δεν έχει ληφθεί για τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την εναπόθεση τόνων σκουπιδιών σε μια ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά περιοχή.





Αποτελεί απάτη το γεγονός πως ο καταστροφικός αυτός «μονόδρομος» διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου εναποτίθενται τα απορρίμματα σε μεγάλες εκτάσεις, θα αποτελέσει και τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών. Στην πραγματικότητα στήνεται ένα μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, «για την εκμετάλλευση των απορριμμάτων», με τη διάλυση των αντίστοιχων λειτουργιών των δήμων (απολύσεις προσωπικού, περικοπές –λόγω Καλλικράτη– κλπ.) και την ιδιωτικοποίησή τους, παράλληλα με τη μετακύλισή του αυξημένου κόστους με αύξηση τελών των δημοτών. Στο βωμό του μέγιστου κέρδους καλείται να θυσιαστεί η υγεία, η καθημερινή ποιότητα ζωής, καθώς και το φυσικό περιβάλλον.



Το ζήτημα των σκουπιδιών αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα της πολιτικής της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, για την κατάργηση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας και την ιδιωτικοποίησή της (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια κλπ.), και συνολικά τη λεηλασία των δικαιωμάτων των μισθών και της ζωής των εργαζομένων, παράλληλα με τη λεηλασία της φύσης και του περιβάλλοντος.



Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή καταστολή, με ΜΑΤ, χημικά, δολιοφθορές σε μηχανήματα και Ι.Χ., έως και με αύρες και πλαστικές σφαίρες, με απειλές, προσαγωγές και συλλήψεις, με ένα πρωτοφανές όργιο κρατικής τρομοκρατίας, όπου ένας ιδιότυπος στρατός κατοχής βρίσκεται επί 24ώρου βάσεως στην περιοχή του Οβριοκάστρου, παρεμποδίζοντας τη διέλευση στον οποιονδήποτε. Ένα όργιο που κουρελιάζει και τα πιο στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.



Την ίδια στιγμή ο δίκαιος και σκληρός αγώνας που δίνεται από το τοπικά κίνημα αποσιωπάται συνειδητά από τα επίσημα Μ.Μ.Ε., που συναινούν βεβαίως με την κυβέρνηση και τους μεγαλο-εργολάβους.



Σήμερα, τη στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –με τη στήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. – έχει εξαπολύσει μια άγρια καθημερινή επίθεση ενάντια στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Δ.Ν.Τ. και της Τρόικας, αποκτά εξαιρετική σημασία η αλληλεγγύη και συμπαράσταση σε αγώνες τοπικών κινημάτων περιοχών και η δυνατότητα νίκης τους. Γιατί θα αποτελέσει πολύ ισχυρό θετικό κίνητρο ανάπτυξης αποφασιστικών αγώνων και θα αφυπνίσουν τα τοπικά κινήματα περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, αλλά και των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην καθημερινή επίθεση που δέχονται.



Οι παρακάτω οργανώσεις και συλλογικότητες, που συνυπογράφουμε το κείμενο αυτό, καλούμε σε

Διαδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, την Κυριακή 16/1.

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Κερατέας, στις 11 πμ.



Αναχώρηση πούλμαν από Αθήνα: 9.30 πμ Πεδίο του Αρεος

(Αγαλμα Αθηνάς)

Θα υπάρχει πουλμανάκι από τον Σταθμό Μετρό/Προαστιακού στο Κορωπί







ΑΚΟΑ, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α, ΑΡ.ΑΝ, ΑΡ.Α.Σ., Δ.Ε.Α., Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ(μ-λ), ΚΟΕ, Κοκκινο, Κομμουνιστική Ανανέωση, Μ-ΛΚΚΕ, Ν.Α.Ρ.-ν.ΚΑ, Νεολαία Συνασπισμού, Ο.Κ.Δ.Ε., Ο.Κ.Δ.Ε. – Σπάρτακος, ΣΕΚ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗ...

ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
 

Ως Δήμος Λαυρεωτικής αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, γιατί δημόσια παραδέχθηκε επιτέλους τα δίκαια του αγώνα των 30 χιλιάδων κατοίκων της Λαυρεωτικής να μην κατασκευαστεί χωματερή στην περιοχή μας.

Σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Ραγκούσης δήλωσε κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι στην περιοχή του Οβριοκάστρου στην Κερατέα, τα έργα θα ξεκινήσουν με την κατασκευή ΧΥΤΑ δηλαδή χωματερής και όχι ΧΥΤΥ δηλαδή ταφής υπολειμμάτων.


Ο υπουργός δήλωσε: «…Θα υπάρχει οπωσδήποτε από κάτω μια μεμβράνη, δεν θα αφήνει τα υγρά των σκουπιδιών να κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα, θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Θα είναι μια πολύ μικρή μονάδα η οποία ξεκινάει ως ΧΥΤΑ, δηλαδή ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και μόλις ξεκινήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης και μόλις ξεκινήσει η λειτουργία των εργοστασίων…»

 

Μέχρι να ξεκινήσουν λοιπόν όλα τα υπόλοιπα που υπόσχεται ο αρμόδιος Υπουργός, η Κερατέα θα γίνει μια τεράστια χωματερή 540 στρεμμάτων. Όσο για τα υπόλοιπα έργα …στην Ελλάδα ζούμε και ξέρουμε. Θα κάνουν λοιπόν ακριβώς αυτό που τόσο καιρό αρνούνταν κατηγορηματικά ότι θα κάνουν, δηλαδή χωματερή! Αυτό ακριβώς για το οποίο οι κάτοικοι αγωνίζονται να αποτρέψουν και όλα αυτά τα χρόνια λοιδορούνται δημόσια.

Στην ίδια ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Ραγκούσης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ακόμη δεν έχουν καθοριστεί οι τεχνολογίες με τις οποίες θα γίνει η επεξεργασία των απορριμμάτων.


Ο υπουργός δήλωσε: «…Στα έργα της Αττικής προχωρούμε με την λογική των ανοιχτών τεχνολογιών. Εμείς δεν προκαταλαμβάνουμε ούτε προαποφασίζουμε μια τεχνολογία ως προτιμότερη έναντι της άλλης…(στην Κερατέα)…θα γίνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας. Ποια τεχνολογία θα επιλεγεί δεν είναι προκαθορισμένο και σε κάθε περίπτωση σας λέω τον αποφασιστικό ρόλο θα τον έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος οι οποίες και θα καθορίζουν τι είναι περιβαλλοντικά ορθό…»


Όταν λοιπόν ο κ. Ραγκούσης δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν προαποφασίζει αυτός τις τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, πως γίνεται την ίδια ακριβώς στιγμή να μιλάει για μεμβράνες σε χαράδρες, γεγονός που φωτογραφίζει ευθέως μια απολύτως συγκεκριμένη «τεχνολογία», αυτή της χωματερής;


Πως γίνεται να δηλώνει δημόσια ότι η κυβέρνηση δεν προκαταλαμβάνει και δεν προαποφασίζει μια τεχνολογία ως προτιμότερη έναντι κάποιας άλλης και την ίδια ακριβώς στιγμή ο πρώην περιφερειάρχης κ. Λιακόπουλος, να αποκλείει όλες τις άλλες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε προηγμένες χώρες και να κάνει κι αυτός ευθέως λόγο για απολύτως συγκεκριμένη τεχνολογία που όλως τυχαίως, ταυτίζεται απολύτως με την τεχνολογία που περιγράφει ο κ. Ραγκούσης;


Προς τι λοιπόν η δημόσια διαβούλευση και πολύ περισσότερο ο διεθνής διαγωνισμός για την διεκδίκηση του συγκεκριμένου έργου;


Ο ανοιχτός «διάλογος» φαίνεται πλέον στα μάτια των πολιτών της Λαυρεωτικής ως ξεκάθαρα προσχηματικός και η … ανοιχτή «τεχνολογία» προαποφασισμένη.

Όσο για τις υπηρεσίες περιβάλλοντος τις οποίες επικαλείται στη συνέντευξή του ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας ότι, είναι αυτές που θα καθορίσουν τι είναι περιβαλλοντικά ορθό, το αφήνουμε στην κρίση κάθε καλόπιστου πολίτη.

Υ.Γ.1 - Ο Δήμος Λαυρεωτικής θεωρεί επιβεβλημένη την διαχείριση των απορριμμάτων της τεράστιας οικιστικά περιοχής που καλύπτει, με νέες τεχνολογίες και σε χώρο που θα υποδείξει. Θεωρεί επίσης αδιανόητο να δημιουργηθεί χωματερή και μάλιστα σε αρχαιολογικό χώρο. Με όλα όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, το Οβριόκαστρο αποτελεί πλέον ιερό τόπο για τους κατοίκους της Λαυρεωτικής και έτσι θα παραμείνει.


Υ.Γ.2 - Για όσους θα θελήσουν να ακούσουν την επίμαχη και άκρως διαφωτιστική συνέντευξη του υπουργού κ. Γιάννη Ραγκούση, αυτή έγινε το πρωί τις Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2011, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ από τον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε.


Το Γραφείο Τύπου



ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ...

Οι πολιτιστικοί φορείς της Κερατέας






Δημοτική Παραδοσιακή Σχολή "Το ΚΟΠΑΝΕΛΙ"







Δημοτική Χορωδία







Λαογραφικός Σύλλογος "ΑΠΟΛΛΩΝ"







"Λύκειο των Ελληνίδων"







και ο Σύνδεσμος "ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ"







σας προσκαλούν την








ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011








ώρα 12 το μεσημέρι στην








ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ








στον κόμβο του ΒΙΟ.ΠΑ. στη λεωφ. Λαυρίου...









ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ...


ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ





Την Πέμπτη 13 Γενάρη, στις 9μμ θα επισκεφτούν το μπλόκο της Κερατέας αντιπροσωπεία η οποία θα αποτελείται από τον Άγγελο Χάγιο, περιφερειακό σύμβουλο στην περιφέρεια Αττικής με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ καθώς και άλλους δημοτικούς συμβούλους σε Δήμους της Αττικής, εκλεγμένους με συνδυασμούς που υποστηρίχτηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Η αντιπροσωπεία θα εκφράσει την υποστήριξή της στον ηρωικό αγώνα των κατοίκων της περιοχής και θα συζητήσει με τους αγωνιστές στο μπλόκο για τη στήριξη αυτού του αγώνα μέχρι τη ΝΙΚΗ.