Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

«Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου Κερατέας»

Δημοσίευμα από τη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Πρόκειται για ένα βιβλίο 140 σελίδων, που εκδόθηκε το 2007 από τον Δήμο Κερατέας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατ. Αττικής. Ο δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, στον πρόλογο γράφει, μεταξύ άλλων, ότι η έκδοσή του έχει έναν μοναδικό στόχο, πρωτοφανή ίσως στα ελληνικά αλλά και στα παγκόσμια εκδοτικά χρονικά: Να υπερασπίσει τον τόπο στον οποίο αναφέρεται, έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της αττικής γης, ώστε να μη μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή, ή πιο κομψά σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).






Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, από την 11η Δεκεμβρίου 2010, που είχαμε μια βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ και της Αστυνομίας στην Κερατέα, με μάχες, δακρυγόνα, χημικά συλλήψεις, άγριους ξυλοδαρμούς, οδοφράγματα, μολότοφ και τη διαρκή αντίσταση 30 μέρες και πλέον των κατοίκων, δίνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό.



Στα περιεχόμενα του βιβλίου υπάρχουν:
  • Ενα σπάνιο περιηγητικό κείμενο για το Οβριόκαστρο του πεζοπόρου συγγραφέα αττικολάτρη Δημήτρη Χατζόπουλου (είχε 17 ψευδώνυμα, μεταξύ των οποίων Πεζοπόρος, Μποέμ κ.ά.), που δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας Εμπρός.
  • Τρεις αρχαιολογικές μελέτες για την περιοχή από διαπρεπείς αρχαιολόγους, τον Αμερικανό Ευγένιο Βάντερπουλ (1906-1984), τον Ευάγγελο Κακαβογιάννη (τέως δ/ντή Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ), την Ολγα Κακαβογιάννη και τον Γερμανό Χανς Λόμαν.
Ο Ευγένιος Βάντερπουλ (1906-1989) ασχολήθηκε συστηματικά με την αρχαιολογία της Αττικής, ιδιαίτερα με τις ανασκαφές της αρχαίας ελληνικής Αγοράς της Αθήνας. Είναι πατέρας της Λίζας Εβερτ, μελέτησε το Οβριόκαστρο και δημοσίευσε τη σχετική του έρευνα το 1975. Ο Δήμος Κερατέας τού έχει αφιερώσει μία οδό προς τιμήν του.


Ο Ευάγγελος και η Ολγα Κακαβογιάννη ασχολούνται με τα μνημεία της περιοχής Οβριόκαστρο-Δάρδεζα-Ποτάμι Σταθμός-Δασκαλιού του Δήμου Κερατέας, που βρίσκονται μεταξύ Κερατέας - Λαυρίου. Με χάρτες και πολλά στοιχεία αναφέρονται στο αρχαίο οχυρό των Ελληνιστικών χρόνων του Οβριόκαστρου, στους αρχαίους δήμους «Ποτάμιοι καθύπερθεν», «Ποτάμιοι υπένερθεν», που βρίσκονται εκεί, στον Κούρο της Κερατέας, που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και σε έναν θαλαμοειδή μυκηναϊκό τάφο που βρέθηκε κοντά στο Οβριόκαστρο, στη θέση Μυρτέζα.


Ο Χανς Λόμαν, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ της Γερμανίας, έκανε έρευνες σχετικά με το Οβριόκαστρο τα έτη 1981, 1984, 1992, 1993, πριν χωροθετήσουν τον χώρο ως ΧΥΤΑ το 1996. Μάλιστα, όπως αναφέρει, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1993 κατέστη δυνατή η άδεια των υπηρεσιών και το ελληνικό κράτος βοήθησε στην αεροφωτογράφηση του Οβριόκαστρου, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την DFG, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αττικά Φρούρια».


Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Οβριόκαστρο κηρύχτηκε ως «Α' ζώνη απολύτου προστασίας λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» (ΦΕΚ 1070/29-12-1995). Επίσης ανήκει στον ευρύτερο ιστορικό χώρο της Λαυρεωτικής, που έχει κηρυχτεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους(ΦΕΚ 852/Β/1980) και ως γνωστόν, ο χρυσός αιώνας των Αθηνών την εποχή του Περικλέους οφείλεται στον αργυρό αιώνα του Λαυρίου. Στους άφρονες, τους ανιστόρητους που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ το Οβριόκαστρο, που χωρίς περίσκεψη και αιδώ προσπάθησαν, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου και αξιοπρέπειας, να διαπράξουν αυτή την ανόσια ύβρι, να γίνει χωματερή σκουπιδιών ο αρχαιολογικός χώρος, αφιερώνουμε τους στίχους του νομπελίστα ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη από το ποίημά του «Κίχλη»




Τα αγάλματα είναι στο μουσείο.


- Οχι σε κυνηγούν, πώς δεν το βλέπεις;


Θέλω να πω με τα σπασμένα μέλη τους,


με την αλλοτινή μορφή τους

που δεν γνώρισες
κι όμως την ξέρεις

.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

- Τα αγάλματα είναι στο μουσείο.


Καληνύχτα.


- Γιατί τα αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια. είμαστε εμείς.

Τα αγάλματα λυγίζουν αλαφριά ...καληνύχτα.



Γιώργος Ιατρού, μαθηματικός, κάτοικος Κερατέας

Κερατέα-Διαχείριση απορριμμάτων στην εκπομπή portosalte@skai.gr 03.02.2011...

Σε ότι έχει να κάνει με το ιστολόγιο, πιστεύουμε πως ο κ. Πορτοσάλτε (από εδώ και πέρα ο Mr Garrison, βλέπε στο τέλος της ανάρτησης) είναι ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για να συζητήσει κανείς μαζί του, όχι μόνο το σοβαρότατο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά οποιοδήποτε θέμα. Το ίδιο πιστεύουμε και για τον κ. Λιακόπουλο, όχι λόγω ψυχοσύνθεσης, όπως ο προηγούμενος κύριος, αλλά επειδή ψεύδεται συνεχώς και προσπαθεί να μας παραπλανήσει. Είναι το όργανο της κυβέρνησης, που έχει πάρει επάνω του αυτό το καυτό θέμα, πολύ απλά γιατί δεν εκλέγεται, δεν έχει πολιτικό κόστος. Τον κ. Σγουρό με τους προεκλογικούς τσαμπουκάδες τον έχετε δει πουθενά; Κρυμμένος είναι, όπως κρυμμένος είναι και ο "φέρελπις" περιφερειακός σύμβουλος της περιοχής μας, που κάνει "περιφερειακές δράσεις με πάρτυ και ταξίδια."


Η Λαυρίου είναι ένας άγνωστος δρόμος πια για εκείνον ...


Χθες το πρωί στην εκπομπή του Mr Garrison, φιλοξενήθηκαν ο κ. Λιακόπουλος (αυτή τη φορά στο studio, ενώ τόσες ημέρες έβγαινε από το τηλέφωνο ο δύστυχος, γαμώ την προπαγάνδα σας) και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής.


Από την πρώτη στιγμή που βγήκε ο κ. δήμαρχος στον αέρα, η συζήτηση κατευθύνθηκε στο ποια θα είναι η ποσότητα που θα δέχεται η Κερατέα στο εργοστάσιό της. Αυτομάτως δημιουργεί ένα δεδομένο που εκ των πραγμάτων, δεν υφίσταται. Για ποιο εργοστάσιο μιλάτε Mr Garrison και που; Σας φαίνεται η τοπική κοινωνία με τις αντιδράσεις της, κοντά δύο μήνες τώρα, ότι συναινεί και δεν το έχουμε καταλάβει;

Ο κ. δήμαρχος μίλησε αρχικά για τη λύση που είχε προταθεί στο παρελθόν, να διαχειριστεί η νομαρχία Ανατολικής Αττικής τα απορρίμματά της κι αυτό εννοούσε ως γεωγραφική περιφέρεια από τη Μαραθώνος και κάτω. Πρόταση που είχε υιοθετήσει η νομαρχία, είχε συμφωνήσει και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης, αλλά τελικά δεν προχώρησε. Η πρόταση αυτή δεν έχει καμμία σχέση με την μετέπειτα πρόταση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής (8 ΟΤΑ Λαυρεωτικής: Κερατέα, Λαύριο, Καλύβια, Ανάβυσσος, Παλ. Φωκαία, Σαρωνίδα, Αγ Κωνσταντίνος, Κουβαράς-οι 2 νέοι καλλικρατικοί δήμοι Λαυρεωτικής-Σαρωνικού). Ο κ. Λιακόπουλος, προφανώς, θεωρεί όσους βρίσκονται γύρω του ηλίθιους, λέγοντας πως συμφωνεί με τον δήμαρχο και διαβεβαιώνει τους πάντες (όπως και οι υπουργοί, αυτοί που μας υβρίζουν όπου βρεθούν, που αγνοούν τις αποφάσεις δικαστηρίων, που δεν εφαρμόζουν το νόμο και μας έστειλαν τα ΜΑΤ για να επισπεύσουν το διάλογο) πως μόνο τα δικά μας απορρίμματα θα διαχειριζόμαστε, τους 127500 τόνους δηλαδή. Πώς γίνεται όταν Κερατέα και Λαύριο μαζί παράγουν γύρω στους 15000 τόνους απορρίμματα το χρόνο; Αν βάλουμε και του Σαρωνικού άλλα τόσα, δηλαδή 30000 τόνους το χρόνο, μέχρι τις 127500 τόνους πως θα φτάσουμε κ. Λιακόπουλε; Μήπως με εισαγωγή από αλλού;

Αν προσθέσουμε και τα υπόλοιπα που θέλετε να φέρετε για κομποστοποίηση και ανακύκλωση, το νούμερο εκτοξεύεται κοντά στους 300000 τόνους το χρόνο. Μήπως δε μιλάμε για τη Λαυρεωτική αλλά για τη Νέα Υόρκη; Είστε και μαθηματικός που να πάρει ο διάολος;


Για άλλη μια φορά μας κοροϊδεύετε. Οι διαβεβαιώσεις σας δεν αρκούν, δεν είστε αξιόπιστος, ούτε εσείς, ούτε η κυβέρνηση που εκπροσωπείτε. Παρουσιάστε γραπτώς μία πρόταση, θεσμικά κατοχυρωμένη, διώξτε τα ΜΑΤ και τότε, ελάτε να μιλήσουμε. Το έχουμε ξαναδεί το όνειρο. Ο κ. δήμαρχος το ανέφερε πως και με την κ. Παπανδρέου άλλα είχαν συμφωνήσει προφορικά και άλλα νομοθέτησε το 2003.



Δεν χρειάζεται να ευχαριστούμε τον κ. Λιακόπουλο επειδή εφάρμοσε επιτέλους το νόμο. Ούτε ο ΕΣΔΚΝΑ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το ότι δεν εφαρμοζόταν τόσα χρόνια, αφού με την ανοχή και όχι μόνο, της πολιτείας το έκανε. Ποιος ήταν περιφερειάρχης από το 2009; Μήπως ο κ. Λιακόπουλος; Γιατί δεν εφάρμοσε τότε την ΚΥΑ 50910/2727/2003 που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 1909/Β/22-12-03 και υποχρεώνει τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο νόμιμο χώρο της διαχειριστικής τους περιφέρειας; Γιατί δεν το έκανε, όταν ήδη ο δήμος Κερατέας, με συνεχείς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από το 2007, ζητούσε να κλείσει ο ΧΑΔΑ στις Φοβόλες; Γιατί ο κ. Λιακόπουλος με το υπ' αριθμόν Φ104/1157/2010 έγγραφο της περιφέρειας Αττικής στις 14 Δεκεμβρίου 2010, 15 μέρες πριν λήξει η προθεσμία για κλείσιμο και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, εγκαλεί τους ΟΤΑ που διατηρούν ΧΑΔΑ να τους κλείσουν άμεσα, αλλιώς θα έχουν κυρώσεις; Δεν εφάρμοζαν το νόμο όλα αυτά τα χρόνια, γιατί οι κυβερνήσεις, ο ΕΣΔΚΝΑ και η περιφέρεια, διαχρονικά, εκβίαζαν, με αυτό τον τρόπο, τις περιοχές που αντιδρούσαν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Η μέγιστη υποκρισία...

Ο κ. Λιακόπουλος μας λέει πως αν υπάρχουν στοές ή αρχαία θα προστατευθούν και θα γίνουν οι εργασίες παρουσία της αρχαιολογίας. Όταν νομοθέτησαν οι κ.κ. Μικρούτσικος και Ανδριανόπουλος το έκαναν έτσι απλά γιατί τους την κάρφωσε ή γιατί στηρίχθηκαν σε επιστημονικά στοιχεία και μελέτες; 'Οταν η κοινοπραξία ζητά μελέτες για το που υπάρχουν στοές, από τον φόβο ότι σε ενδεχόμενο σκάψιμο θα βρεθούν στο κενό, από το μυαλό τους το έβγαλαν; Η μοναδική αρχαιολόγος στην Ελλάδα, που θα βγει και θα πει ότι μπορεί να γίνει το έργο, είναι η γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. κ. Μενδώνη (σε επίσκεψή της στον χώρο ένα χρόνο πριν, το είχε χαρακτηρίσει υποτιμητικά "καστράκι"!!!), η οποία δεν φέρνει, όπως οφείλει, το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ο κ. Λιακόπουλος λέει πως έχουν ήδη μετακινηθεί μακριά από το Οβριόκαστρο, αλλά μιλάει για τα μηχανήματα και όχι για τη χωροθέτηση. Συνεχίζει να μας κοροϊδεύει ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Εμείς του υποσχόμαστε πως τα μηχανήματα στην κορυφή του λόφου στα Βίλλια, σύντομα θα φύγουν και τα φώτα που έχουν ανάψει, θα σβήσουν μία και καλή...

Αν από τα κυβερνητικά στελέχη οι πιο επικίνδυνοι είναι ο αλαζόνας κ. Ραγκούσης και ο "βρίσκομαι σε άλλη διάσταση, εκτός τόπου και χρόνου" κ. Παπουτσής, ο πιο επικίνδυνος από όλους είναι ο κ.Λιακόπουλος. Είναι "ο εκτελεστής της αποστολής..."

Εμείς έχουμε πει την άποψή μας και ξέρουμε πως εκφράζουμε τους περισσότερους συμπολίτες μας:

Λέμε:

ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΔΑΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ

Πώς μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αυτούς που προπαγανδίζουν εναντίον μας, αποκρύπτωντας την αλήθεια και την ίδια στιγμή έχουν στείλει τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώνουν τον κόσμο;

Πώς μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αυτούς που κατηγορούν συμπολίτες μας για κακουργήματα με φτιαχτές κατηγορίες και όταν υπάρχουν δεκάδες τραυματίες όλων των ηλικιών;

Πώς μπορούμε να κάνουμε διάλογο με αυτούς που έχουν επιβάλλει μία δικτατορία στον τόπο μας και έχουν καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας, αγνοώντας τις δικαστικές αποφάσεις;

Εμείς, καλοπροαίρετα, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς το δημοτικό συμβούλιο, ιδιαίτερα στη συμπολίτευση, με πολύ σεβασμό και στο θεσμό αλλά και στα πρόσωπα του δημάρχου και όλων των δημοτικών συμβούλων.

Στις 7 του Νοέμβρη οι συμπολίτες μας ψήφισαν, ο κάθε ένας με τα δικά του κριτήρια, και οι επιλογές τους είναι απολύτως σεβαστές. Στις 14 του Νοέμβρη οι συμπολίτες μας στο Λαύριο, μπορεί να ψήφισαν μέσα σε ένα καθεστώς πίεσης και φόβου για το "άγνωστο", η Κερατέα όμως, ψήφισε ελεύθερα και ψήφισε ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ.

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

Αυτό πρέπει να το θυμάστε συνέχεια...

Ακούστε το απόσπασμα από τη χθεσινή εκπομπή του "Mr Garrison" στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...






 

                            Άρης                                                        Mr Garrison


Υ.Γ.1 - ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΛΥΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ-ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ; ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ NOT IN MY BACK YARD ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ;

Υ.Γ.2 - ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ "ΖΑΛΙΣΕΙ" ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ, ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ, ΣΤΟ ΒΙ.ΠΑ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ;