Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Επιστολή του ΤΟ.ΣΥ.Ν. Κερατέας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας...


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ NEΩΝ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Αριθμ. Πρωτ.: 3
Πληροφορίες
Τηλέφωνο: 6974818348





Κερατέα 01.03.2011


Προς: κ. Κάρολο Παπούλια
Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας







Εξοχότατε,

Είναι η δεύτερη φορά που σας γράφουμε ζητώντας σας να επιδείξετε ενδιαφέρον για ένα έγκλημα που επιχειρείται στην Λαυρεωτική. Την πρώτη σας ενημερώναμε για το θέμα και προειδοποιούσαμε για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που στην περιοχή της Κερατέας και του Οβριοκάστρου συγκεκριμένα, έφταναν μηχανήματα, εργολάβοι και δυνάμεις της αστυνομίας με σκοπό να ξεκινήσουν τα έργα για τον ΧΥΤΑ που προβλέπει ο υπάρχων Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Όπως διαπιστώνετε αυτά που σας γράφαμε δεν ήταν λόγια εντυπωσιασμού και όπως αποδεικνύεται αντικατοπτρίζουν πλήρως την σημερινή κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρεις μήνες στην Κερατέα και αυτή δεν είναι άλλη από ένα πολεμικό και κατοχικό σκηνικό. Λυπούμαστε που το λέμε αλλά αυτή τη στιγμή προεδρεύετε ένα πολίτευμα το οποίο εδώ και τρείς μήνες έχει ΚΑΤΑΛΥΘΕΙ στην Λαυρεωτική. Από ποιόν; Εδώ είναι το τραγικό...από το ίδιο το κράτος και συγκεκριμένα από τις δύνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Με λύπη μας σας είδαμε λίγες μέρες μετά τα θλιβερά επεισόδια βίας που συνέβησαν στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός που πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2011 να παίρνετε ανοιχτή θέση και να τα καταδικάζετε, και ενώ εδώ στην Κερατέα και στην Λαυρεωτική τα επεισόδια και το σκηνικό βίας τείνουν να γίνουν η καθημερινότητα των κατοίκων, λυπούμαστε και πάλι που το λέμε, εσείς απουσιάζετε...! Τι περιμένετε; Να χαθεί η πρώτη ανθρώπινη ζωή; Ήδη μετράμε δεκάδες τραυματίες και από τις δύο μεριές ενώ από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα ακόμα. Οι κάτοικοι της Κερατέας είναι εξαγριωμένοι με την παρανομία που επιδεικνύει το ίδιο το κράτος.

Από την πρώτη μέρα της εισβολής, στις 11/12/2010 το Ειρηνοδικείο Λαυρίου διέταξε την προσωρινή αναστολή οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή του Οβριοκάστρου ενώ αυτή οριστικοποιήθηκε με την υπ. αριθ. 199/28.12.2010 απόφαση. Μόλις σήμερα 01/03/2011 το Ειρηνοδικείο Λαυρίου με την αριθμό 30/2011 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης, που είχε κατατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, κατά της 199/2010 απόφασης του ιδίου Δικαστηρίου. Έτσι λοιπόν κανένα έργο δεν μπορεί να εκτελεστεί λόγω: α) μη συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, β) μη εκπόνησης μελετών που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο, δ) μη έκδοση πολεοδομικών αδειών για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας. Η απόφαση αυτή δεν έχει γίνει σεβαστή από το ελληνικό κράτος και οι δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στον χώρο με μόνη αρμοδιότητα την παροχή προστασίας σε τρία χωματουργικά μηχανήματα και ένα φορτηγό τα οποία δεν φέρουν αριθμούς κυκλοφορίας και από την πρώτη μέρα, λόγω της απόφασης του Ειρηνοδικείου που προαναφέραμε, δεν έχουν δουλέψει ούτε ένα λεπτό. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχοντας καταλάβει μία έκταση 10.000 στρεμμάτων και εμποδίζοντας την διέλευση ακόμα και των μόνιμων κατοίκων της περιοχής επιτείνουν το πρόβλημα. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική δεν λύνεται με τα ΜΑΤ αλλά με διάλογο. Είναι πρωτοφανές, σε όλο τον κόσμο, με τα έργα που αφορούν την διαχείριση απορριμμάτων ασχολείται το αντίστοιχο Υπουργείο Περιβάλλοντος ή Εσωτερικών, στην Ελλάδα το συγκεκριμένο θέμα αναλαμβάνει το πρώην υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το σημερινό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το οποίο τείνει να μετατραπεί σε προστασίας... του εργολάβου! Θυμηθείτε... Ελληνικό Ιωαννίνων, Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, Λευκίμη Κέρκυρας, Γραμματικό και τώρα Κερατέα. Ζητάμε διάλογο, ο οποίος δεν έγινε ποτέ, αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει με την παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ μέσα στα σπίτια μας. Το ελληνικό κράτος μας αντιμετωπίζει σαν κοινούς εγκληματίες, ρίχνοντας τόνους χημικών, χτυπώντας ηλικιωμένους και παιδιά, εισβάλοντας μέσα σε σπίτια, χρησιμοποιώντας την αύρα, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και κατασκευάζοντας κατηγορίες οι οποίες φυσικά καταρρίπτονται στην Ευελπίδων όπως έγινε με πολλούς συμπολίτες μας και πριν λίγες μέρες με τις φτιαχτές κατηγορίες προς τον πρώην δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού.

Η δημιουργία ενός ακόμη ΧΥΤΑ δεν θα δώσει οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ θα καταστρέψει περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτισμικά άλλη μια περιοχή της Αττικής. Ο σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων σε δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 17/1/2011, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής. Είναι αναγκαίο η μελέτη του έργου να περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, κάτι που παράνομα δεν έχει γίνει ακόμα. Το πόρισμα των αρχαιολόγων που έκαναν αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου και μόνο (δεν έχει γίνει ακόμα έρευνα στην χωροθετημένη περιοχή) και η διευθύντρια της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Β’ ΕΠΚΑ) Ελένη Μπάνου εναντιώνεται ξεκάθαρα στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο λόφο Οβριοκάστρου στην Κερατέα αναφέροντας χαρακτηριστικά «Η κατασκευή ΧΥΤΑ πλησίον περιοχής που χρησιμοποιήθηκε έστω και περιστασιακά ήδη από την πρώιμη εποχή Χαλκού, και με ορατό οχυρωμένο οικισμό που κατοικήθηκε τουλάχιστον από την ύστερη αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια, δεν συνάδει τόσο με το πνεύμα των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 όσο και με τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνει αυτού του είδους η διαχείριση των απορριμμάτων». Και η κ. Μπάνου συμπληρώνει ως προς τη χωροθέτηση του έργου: «Αν και εφόσον είναι πλέον αδύνατη η κατάργηση του έργου στο επιλεγέν από το 2003 σημείο, πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί η περίπτωση απομακρύνσεως της λεκάνης του ΧΥΤΑ κατά πολύ νοτιότερα, μέσα στους ορεινούς όγκους της Λαυρεωτικής».

Το αρχαιολογικό ζήτημα είναι ένα μόνο από τα δέκα και πλέον κριτήρια αποκλεισμού για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριοκάστρου. Σύμφωνα με τον νόμο, εάν ένα από αυτά υπάρχει τότε αυτόματα αποκλείεται ο συγκεκριμένος χώρος. Όμως στον νόμο 3164/2003 της κ. Παπανδρέου τα κριτήρια αυτά δεν εμφανίζονται πουθενά ή τεχνηέντως παρακάμπτονται. (Σας επισυνάπτουμε τα δέκα αυτά κριτήρια που ισχύουν για το Οβριόκαστρο.)

Ζητάμε να παρέμβετε έστω και τώρα και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις και τα μηχανήματα από το Οβριόκαστρο τώρα πριν είναι πολύ αργά. Από μέρα σε μέρα, από ώρα σε ώρα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη και το κακό δεν θα αργήσει να γίνει.
Ελπίζουμε και αναμένουμε την ανταπόκρισή σας!


Μετά Τιμής

Ο Αναπλ. Πρόεδρος

Διονύσης Κλάδης