Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συγκέντρωση συμπαράστασης στον αγώνα ενάντια
στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

Ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με τους Δήμους Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Παιανίας – Γλυκών Νερών, αλλά και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, διοργανώνει την Κυριακή 3 Απριλίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ. στη διασταύρωση της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών -Σουνίου με τη λεωφόρο Καλυβίων (φανάρια - Λαγονήσι), συγκέντρωση διαμαρτυρίας - συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας και του Δήμου Λαυρεωτικής γενικότερα, οι οποίοι εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες βρίσκονται στους δρόμους και αντιστέκονται ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.

Οι Δήμοι Σαρωνικού, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Κορωπίου και Παιανίας- Γλυκών Νερών καλούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων να βρεθούν στο σημείο της συγκέντρωσης για να εκφράσουν έμπρακτα την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής, οι οποίοι ζητούν να μην κατασκευαστεί ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου, να απομακρυνθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή και να ξεκινήσει διάλογος με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα αναζήτησης επιστημονικά αποδεκτής, περιβαλλοντικά ορθής, οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής.


ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ Πέτρος Φιλίππου

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Κώστας Λεβαντής

ΚΟΡΩΠΙΟΥ Δημήτρης Κιούσης

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ Σωτήρης Μεθενίτης

ΠΑΙΑΝΙΑΣ – ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ Δημήτρης Δάβαρης



Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ

Keratea Art Resistance Festival

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 - ΙΑΝΟΣ
















Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, για ακόμη μια φορά, υπάρχει αστυνομική εισβολή και επίθεση στην Κερατέα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να τρομοκρατήσει το λαό της Κερατέας και για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργολάβων επιβάλλει συνθήκες χούντας. Οι κάτοικοι της Κερατέας έχουν μπει στον τέταρτο μήνα κινητοποιήσεων. Ξεπερνώντας τις 110 μέρες παραμονής τους στα μπλόκα που έχουν στήσει στην περιοχή, αντιστέκονται στην αστυνομική βία και τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων που θέλουν να εγκαταστήσουν ΧΥΤΑ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) στη θέση Οβριόκαστρο Κερατέας. Εμείς, μια ομάδα καλλιτεχνών, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού-που συγκροτήθηκε αυθόρμητα -θέλοντας να συμπαρασταθεί και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Κερατέας και έπειτα από συνεννόηση μαζί τους, οργανώνουμε ένα τριήμερο πολιτισμού και αντίστασης ( 8-9-10 Απρίλη 2011), στο πλευρό των εξεγερμένων κατοίκων.

Βρισκόμαστε στο πλευρό τους γιατί πιστεύουμε ότι ο αγώνας τους είναι απόλυτα δίκαιος. Είναι δίκαιος γιατί: α) η κυβέρνηση έχει καταλύσει στην Κερατέα κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαιοσύνης, υπερασπίζοντας με μανία τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων και όχι τα συμφέροντα του λαού της Κερατέας, πηγαίνοντας κόντρα ακόμα και στις δικαστικές αποφάσεις. β) ο χώρος που η κυβέρνηση θέλει να εγκαταστήσει ΧΥΤΑ βρίσκεται σε απόσταση ελάχιστων εκατοντάδων μέτρων από αρχαιολογικό χώρο, και χαρακτηρισμένο ως ιστορικό λόγω των μεταλλείων του Λαυρίου, που φτάνουν υπογείως σε μικρή απόσταση από την περιοχή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτελεί μία ανεκτίμητης αξίας περιβαλλοντική ζώνη. Η συγκεκριμένη επιλογή από την κυβέρνηση αποτελεί περιβαλλοντικό και πολιτισμικό έγκλημα. γ) Γιατί όσοι από εμάς βρεθήκαμε εκεί κοντά στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας, γνωρίσαμε ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, σπουδαίους, γενναιόδωρους, φιλόξενους, ευγενικούς αλλά και πεισματάρηδες που δεν το βάζουν κάτω. Γιατί ξέρουν ότι ο αγώνας τους είναι δίκαιος και γιατί ξέρουν ότι σε αυτή την υπόθεση διακυβεύεται όχι μόνο η αξιοπρέπεια τους, αλλά και το δικό τους μέλλον και των παιδιών τους.

Γι’ αυτούς, αλλά και πολλούς άλλους λόγους, θεωρούμε ότι πρέπει με τον τρόπο μας να συμμετέχουμε ενεργά στο πλευρό αυτών των υπέροχων ανθρώπων και να τους βοηθήσουμε να δικαιωθούν.


Το συντονιστικό του Art Resistance Festival