Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Συνάντηση αλληλεγγύης Κερατέας - Ευκαρπίας - Χαλκιδικής - Ημαθίας - Σερρών

Τον τελευταίο χρόνο, ειδικά μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το μέγεθος του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Αυτό το γνωρίζαμε και το περιμέναμε. Η πολιτική "ελίτ" και τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ δε μπορούν να χωνέψουν, δεν θα το καταφέρουν ποτέ, πως ηττήθηκαν πανηγυρικά, σε όλα τα επίπεδα. Έχουν ξεμπροστιαστεί κι έχουν χάσει κάθε κύρος και εμπιστοσύνη. Η κοινωνία τους έχει απορρίψει. Ξέρουμε ότι θα επανέλθουν μόλις βρουν ευκαιρία και το προσπαθούν το διάστημα αυτό με πλάγιους τρόπους. Δεν θα τα καταφέρουν ούτε αυτή τη φορά. Το "κράτος" είναι εκδικητικό απέναντι στους μη υπάκουους υπηκόους, δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα. Όπως και τα συνένοχα ΜΜΕ, που κατέγραψαν τα ΠΑΝΤΑ κι αποσιώπησαν τα ΠΑΝΤΑ. Τα λέγαμε από πριν. Πράξαμε ότι είπαμε. Δε χρειάζεται να ξαναπούμε τι θα συμβεί όταν ξαναχρειαστεί...

Το φως που αναδείχθηκε από τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι λίγοι να το σβήσουν, όχι μόνο λάμπει και θα λάμπει για πολλά χρόνια, μεταφέρει παντού το μήνυμα της νίκης και έχει γίνει σύμβολο αγώνα για κάθε διεκδίκιση της ελληνικής κοινωνίας.

Μία όμορφη συνάντηση "κοινωνιών" έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ευκαρπία, στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρέθηκαν εκπρόσωποι από κινήματα της Βορείου Ελλάδος (Ευκαρπία, Κιλκίς, Παλιόκαστρο Σερρών, Ημαθία, Χαλκιδική) και κάτοικοι από την Κερατέα. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα, εκτός από την προσέλευση του κόσμου και την ανάγκη να επικοινωνούμε μεταξύ μας, είναι κατά την άποψή μας το εξής, που αναφέρεται στο κοινό ψήφισμα: 

"Στέλνουμε ένα μήνυμα Αλληλεγγύης με προοπτική τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνων, που θα αναδείξει το δίκιο όλων των πολιτών που μάχονται για τη δημοκρατία, την οικογένειά τους, τα παιδιά τους και το περιβάλλον τους. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός..."

Είμαστε σίγουροι πως όσο περνάει ο καιρός τα κινήματα πολιτών απ' όλη την Ελλάδα θα μεγαλώνουν και αντιστοιχά και οι δράσεις τους.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ




Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 7-4-2012, στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων, η μεγάλη συνάντηση Αλληλεγγύης για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνα, που οργάνωσε το δίκτυο μας, μεταξύ των συντονιστικών αγώνα του ΧΥΤΑ Κερατέας (που έχει ήδη αποτραπεί), του ΣΜΑ Ευκαρπίας, των Μεταλλείων Χαλκιδικής, του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών Ημαθίας, των Μεταλλείων Κιλκίς και του ΧΥΤΑ Σερρών (Παλαιοκάστρου).

Στη μεγαλειώδη συνάντηση εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω συντονιστικών αγώνα, το παρών έδωσαν πολύ μεγάλο πλήθος πολιτών καθώς και πολιτικών φορέων (βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου κ.ά.).

Την τιμητική τους όμως και αυτοί που έκλεψαν την παράσταση, ήταν σαφώς οι εκπρόσωποι του αγώνα της Κερατέας, με το πρώην δήμαρχο της Κερατέας κ. Σταυρο Ιατρού, να δηλώνει την πλήρη του στήριξη στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του υπερδιαστασιολογημένου ΣΜΑ Ευκαρπίας και να δίνει το έναυσμα για ένα κοινό μέτωπο αγώνα που θα έχει σαν στόχο την αλληλεγγύη με κάθε μέσο, μεταξύ των συντονιστικών των παραπάνω αγώνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή έδωσε παράσταση ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Γ. Χατζής με θέμα ¨ο Καραγκιόζης και ο ΣΜΑ Ευκαρπίας¨ που με την 1η ευκαιρία, θα προβληθεί και στο youtube.




================================================================
 
ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι εκπρόσωποι από τα συντονιστικά των αγώνων κατά:
του ΧΥΤΑ Κερατέας
του ΣΜΑ Ευκαρπίας
των Μεταλλείων Χαλκιδικής
του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών Ημαθίας
των Μεταλλείων Κιλκίς
του ΧΥΤΑ Σερρών (Παλαιοκάστρου)

Στέλνουμε ένα μήνυμα Αλληλεγγύης με προοπτική τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνων, που θα αναδείξει το δίκιο όλων των πολιτών που μάχονται για τη δημοκρατία, την οικογένειά τους, τα παιδιά τους και το περιβάλλον τους. Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός (σύμφωνα με το Σύνταγμα ¨άρθρο 24, παράγραφος 1¨).

Τα χρόνια που οι πολίτες εμπιστεύονταν τυφλά τους όποιους σωτήρες, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες πλέον έχουν αντιληφθεί, ότι η επιβίωσή τους και η προστασία των αρχών τους, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές τους πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις. Κανείς δε μπορεί να αποφασίζει ερήμην της κοινωνίας και αντίθετα με τη βούλησή της, να πιστεύει πως θα αποφύγει τις συνέπειες.

Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από όλους μας, πως πίσω από κάθε «έργο ανάπτυξης» που υπερδιαστασιολογείται, κρύβονται οι ίδιοι μεγαλοεργολάβοι με κοινά συμφέροντα καθώς και οι ίδιοι ¨περιβαλλοντικοί ειδήμονες¨ - πολιτικοί φορείς, ενεργώντας εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και του Περιβάλλοντος. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, με την ανεργία στα ύψη η τεχνική του «διαίρει και βασίλευε» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους κατοίκους των περιοχών μας δεν θα περάσει.

Καλούμε τα Μ.Μ.Ε. να τολμήσουν να πουν όλη την αλήθεια στον κόσμο με πολυδιάστατη ενημέρωση για να μπορεί ο κάθε πολίτης να κρίνει όπως είναι αυτονόητο αντικειμενικά αυτά που συμβαίνουν γύρω του και όχι όπως του τα ¨πασάρουν¨ οι δήθεν, εδώ και χρόνια, σωτήρες του λαού, που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα μας σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό.

Οι προσαγωγές, οι μηνύσεις και συλλήψεις δεν μας τρομάζουν αλλά μας εξοργίζουν και μας συσπειρώνουν.



Ας ασχοληθούν επιτέλους με τους εγκληματίες της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής των πολιτών και του περιβάλλοντος που έχουν σαν αυτοσκοπό την κατασκευή φαραωνικών έργων, αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία αλλά και αυτών που επιβάλλει η νομοθεσία (όπως ο νόμος 4042 και η ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98/ΕΚ για τη διαχείριση των απορριμμάτων)

Καταγγέλλουμε :
• Τους Περιφερειακούς σχεδιασμούς που το μόνο μέλημα τους, είναι οι ¨εύκολες¨ λύσεις προς συμφέρον ορισμένων, και όχι αυτές που πραγματικά πρέπει να γίνουν. Για αυτό και υπάρχουν οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες μας.
• Τα ανεπίκαιρα έργα που σχεδιάστηκαν για τις περιοχές μας (πριν πολλά χρόνια) βρίσκοντας την καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών μας. Να επανασχεδιαστούν με επικαιροποίηση ή με νέο σχεδιασμό που θα σέβεται τον πολίτη, την τοπική κοινωνία, το περιβάλλον και με βάση αυτά που πρέπει πραγματικά να γίνουν (πχ. δραστική μείωση των απορριμμάτων με ανακύκλωση κλπ. πριν γίνουν ΣΜΑ, ΧΥΤΑ και εργοστάσια καύσης σκουπιδιών) και πριν κατασκευαστούν οι φαραωνικές εγκαταστάσεις (που δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός)
• Το βιασμό του περιβάλλοντος, επειδή θέλουν να πλουτίσουν κάποιες μεγάλες εταιρείες για μερικά χρόνια, κάνοντας ¨αρπαχτές¨ και υποσχόμενοι γη και ύδωρ να εγκαταλείψουν τα μέρη μας ως κρανίου τόπος (π.χ. μεταλλεία χρυσού)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !
ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ
ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

================================================================

ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9-4-2012
για τη Συνάντηση Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στις 7-4-2012

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 7-4-2012, στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, στην αίθουσα εκδηλώσεων, η μεγάλη συνάντηση Αλληλεγγύης για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αγώνα, που οργάνωσε το δίκτυο μας, μεταξύ των συντονιστικών αγώνα του ΧΥΤΑ Κερατέας (που έχει ήδη αποτραπεί), του ΣΜΑ Ευκαρπίας, των Μεταλλείων Χαλκιδικής, του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου καύσης σκουπιδιών Ημαθίας, των Μεταλλείων Κιλκίς και του ΧΥΤΑ Σερρών (Παλαιοκάστρου.)

Στη μεγαλειώδη συνάντηση εκτός από τους εκπροσώπους των παραπάνω συντονιστικών αγώνα, το παρών έδωσαν πολύ μεγάλο πλήθος πολιτών καθώς και πολιτικών φορέων (βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου κ.ά.). Την τιμητική τους όμως και αυτοί που έκλεψαν την παράσταση, ήταν σαφώς οι εκπρόσωποι του αγώνα της Κερατέας, με το πρώην δήμαρχο της Κερατέας, κ. Σταύρο Ιατρού, να δηλώνει την πλήρη του στήριξη στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή του υπερδιαστασιολογημένου ΣΜΑ Ευκαρπίας και να δίνει το έναυσμα για ένα κοινό μέτωπο αγώνα που θα έχει σαν στόχο την αλληλεγγύη με κάθε μέσο, μεταξύ των συντονιστικών των παραπάνω αγώνων.



Όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι συμφώνησαν επί αυτού και αφού τοποθετήθηκαν και έδωσαν στον κόσμο μία συνοπτική αναφορά για τους δίκαιους αγώνες που διεξάγονται σε όλα τα μέτωπα, στο τέλος έδωσαν κοινό ψήφισμα αλληλεγγύης για τη δημιουργία κοινού μετώπου αγώνα, που θα αναδείξει το δίκιο όλων των πολιτών που μάχονται για τις οικογένειες τους, για τα παιδιά τους, για τον τόπο τους και για το περιβάλλον τους.

Επίσης έγινε ιδιαίτερη μνεία για τους 2 ηλικιωμένους συλληφθέντες από τον αγώνα του ΣΜΑ Ευκαρπίας και τονίστηκε ότι οποιαδήποτε άλλη σύλληψη, θα σταθεί αφορμή τρομοκράτησης όλου του μετώπου και θα αντιμετωπιστεί από το μέτωπο αναλόγως.

Ακόμη αναφορά από όλους σχεδόν έγινε στον περιφερειακό σχεδιασμό, που επιτέλους πρέπει να αλλάξει, να επικαιροποιηθεί (έχει παρέλθει πενταετία εδώ και καιρό) και να σχεδιαστεί σοβαρά λαμβάνοντας τη διαχείριση απορριμμάτων όπως ορίζουν οι νόμοι και όχι με λόγια και να γίνουν διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία πριν γίνει οτιδήποτε. Δεν μπορούμε να χαράζουμε τη Μακεδονία του 2012 με γνώμονα τις προ δεκαετίας προδιαγραφές. Αυτό ο κόσμος της Μακεδονίας πρέπει να το μάθει, για να δει πως συνεχίζουν να σκέφτονται οι υπεύθυνοι πολιτικοί φορείς.

Συνοπτικά κάποιες σημαντικές αναφορές της συνάντησης ήταν οι παρακάτω:

• Σταύρος Ιατρού (πρώην δήμαρχος Κερατέας)
Έδωσε προς όλους το εξής μήνυμα: ¨Ο δικός μας αγώνας απέδειξε πως υπάρχουν και κερδισμένοι αγώνες. Βρεθήκαμε και εμείς στην αρχή αντιμέτωποι με την αμφιβολία του κόσμου για το αν μπορούμε να νικήσουμε. Μπορείτε να προχωρήσετε αρκεί να είστε ενωμένοι. Όταν η κοινωνία είναι ενωμένη πάντα θα κερδίζει...¨

Αναφερόμενος για τον ΣΜΑ Ευκαρπίας είπε: ¨Μελέτησα και παρακολούθησα τον αγώνα σας και βρίσκω πως είστε πολύ καλά και σωστά ενημερωμένοι για αυτό που κάνετε. Θεωρώ ότι ο αγώνας σας είναι δικαιότατος και μπορεί και πρέπει να νικήσετε...¨
 
Και σχολίασε: ¨Έχετε 2 πολύ σημαντικά επιχειρήματα. Πρώτον, ο Περιφερειακός σχεδιασμός, έγινε σε εσάς το 2005, δεν υλοποιήθηκε και πρέπει να αναθεωρηθεί. Κάθε 5 χρόνια πρέπει να αναθεωρείται. Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό νομικό επιχείρημα. Δεύτερο σοβαρό επιχείρημα. Είμαστε μέσα στην Ε.Ε. Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία. Έγινε νόμος. Εάν ο νόμος γίνει πράξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει ο γιγάντιος ΣΜΑ. Πρέπει να μεταφερθεί η διαχείριση στους πολίτες. Να γίνουν δράσεις για να μην καταναλώνουμε πολύ σκουπίδι. Δράσεις για λιγότερα σκουπίδια, ανακύκλωση, ανάκτηση και μετά ΣΜΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ..."

Θεοδώρα Θηβαίου (η γυναίκα σύμβολο του αγώνα της Κερατέας)
"Δεν τους φοβηθήκαμε. Αυτοί μας φοβήθηκαν. Όταν ξέρεις ότι έχεις δίκιο η δύναμη και το πείσμα είναι τόσο μεγάλα που ξεπερνάς τους φόβους σου και όλα τα εμπόδια. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία είναι τα μόνα τους όπλα, γιατί ξέρουν οι υπεύθυνοι, ότι δεν έχουν δίκιο. Όλοι να είσαστε ενωμένοι όπως ήμασταν εμείς και θα κερδηθούν οι δίκαιοι αγώνες σας. Ο αγώνας για το ΣΜΑ Ευκαρπίας, μας θυμίζει αρκετά τον αγώνα που ξεκινήσαμε εμείς και κερδήθηκε από την δίκαιη επιμονή όλων των κατοίκων. 50 σύλλογοι αντιδράτε και ο δήμος, κοιτάξτε και κόσμο που έχει σήμερα εδώ, μια ολόκληρη κοινωνία. Προχωρήστε και μη φοβάστε στο τέλος θα κερδίσετε...¨

• Συντονιστικό επιτροπών αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία και στη μεταλλουργία χρυσού: "Η βαριά μεταλλουργία είναι στην ουσία βαριά χημική βιομηχανία, με ότι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον. Με το πρόσχημα της προσφοράς θέσεων εργασίας για 20 χρόνια, καταστρέφουν εκατοντάδες άλλες που υφίστανται εδώ και αιώνες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμός κ.ά.). Αν δει κανείς από κοντά ή φωτογραφίες από αυτά που έχουν γίνει ήδη στο Στρατονίκη, και το τι πέφτει στη θάλασσα στο Στρατώνι θα πειστεί απόλυτα. Γίνεται ένας περιβαλλοντικός βιασμός εδώ και 7 χρόνια. Ελάτε να δείτε. Το Στρατώνι μετατρέπεται σε λιμάνι βαριάς βιομηχανίας. Άρα ο κόλπος της Ιερισσού θα απαξιωθεί τουριστικά, μια περιοχή καθαρά τουριστική...¨ και σχολίασαν ότι το ίδιο θέλουν να κάνουν και στις υπόλοιπες περιοχές της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής (Σκουριές, Μ. Παναγιά κλπ.) παραδίδοντας τη μισή σχεδόν γη των περιοχών, για εκμετάλλευση στην εταιρεία ¨Ελληνικός Χρυσός¨ Καναδικών συμφερόντων, που θα δώσει ψίχουλα σε σχέση με αυτά που θα βγάλει.
Επίσης τόνισαν: ¨Μας συνδέει η αυθαιρεσία αυτών που αποφασίζουν χωρίς εμάς για εμάς, όλα γίνονται στο όνομα της ανάπτυξης. Δεν συμμετέχει η κοινωνία αλλά τα συμφέροντα. Το κυάνιο με την βροχή θα γίνει υδροκυάνιο θα το πιείτε κ.τ.λ. Αυτό που τους είπαμε είναι να μας πούνε μια εξόρυξη Χρυσού που έγινε αποκατάσταση. Καμία. Θα ξεφορτώνουν τα καράβια το νιτρικό κυάνιο. Για ποιο λόγο πρέπει να τα υποστούμε και εμείς; Σας χρειαζόμαστε όλους πάνω, γίνονται μάχες...¨

• Συντονιστικό επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Κιλκίς

Περίπου τα ίδια ανέφεραν όσον αφορά τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και οι εκπρόσωποι από το Κιλκίς, τονίζοντας ότι: ¨ Στο Κιλκίς η Eldorado κατέχει το 100% των μεταλλείων. Μας δουλεύουν με τις θέσεις εργασίας. Οι μισθοί είναι μνημονιακοί και μάλιστα επιδοτούμενοι από προγράμματα του ΟΑΕΔ...¨

• Συντονιστικό επιτροπών αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΥ και στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων Ημαθίας:
¨Ο αγώνας δικαιώθηκε (καθώς ήδη η ευρωπαϊκή επιτροπή σταμάτησε τη χρηματοδότηση του έργου.), γιατί έκρυβε μέσα του μια αλήθεια. Μια εταιρεία του Μπόμπολα. Προχειρότατος , ανεύθυνος και πολύ ύποπτος ο σχεδιασμός, 300 μέτρα από τον ταμιευτήρα νερού της Θεσσαλονίκης όπου θα συσσωρεύονται 60.000 τόνοι ετησίως από το νομό μας + 40.000 τόνοι από άλλους Δήμους. Ένα ρέμα διασχίζει την εγκατάσταση και καταλήγει στον ταμιευτήρα. Αυτό το ξέχασαν, το έσβησαν για να βγει η άδεια. Εμείς δεν φτάσαμε σε σημείο να κινηθούμε όπως εσείς για το ΣΜΑ. Δραστηριοποιήθηκε το ΤΕΕ. 7 προσφυγές στο ΣΤΕ. Θα γίνουν τον Μάϊο και πιστεύουμε πως θα δικαιωθούμε. Τα συμφέροντα είναι δυνατά και ταυτίζονται με την κεντρική εξουσία. Και επιτέλους μιας και έχουμε και τον ίδιο περιφερειακό σχεδιασμό , ας αλλάξει, έχουν περάσει τόσα χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα. Πρέπει να επικαιροποιηθεί και να γίνουν ανοιχτές διαβουλεύσεις...¨,  τόνισαν με νόημα.
 
• Συντονιστικό επιτροπών αγώνα ενάντια στο ΧΥΤΑ Σερρών:
¨Χωρίς καμία λογική και εννοείται χωρίς καμία διαβούλευση αποφάσισαν σε μια περιοχή που λέγεται <Νεράιδα> στο Παλαιόκαστρο, να χωροθετήσουν το ΧΥΤΑ και χωρίς οι <πολιτισμένοι> περιβαλλοντικοί ειδήμονες που αποφάσισαν για αυτό να βγάλουν ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων για να μειωθούν τα σκουπίδια. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι που θα τα θάβουν και όχι πώς να τα μειώσουν. Να γίνει αλλαγή εδώ και τώρα του περιφερειακού σχεδιασμού...¨,  σημείωσαν οι εκπρόσωποι από τις Σέρρες.