Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Από την 6η Μαΐου στην 17η Ιουνίου...

Με ηρεμία και στο ενδιάμεσο των εκλογικών αναμετρήσεων, ήρθε η ώρα να πούμε δύο λόγια για το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας της 6ης Μαΐου. Στο γενικότερο κλίμα ανατροπής του δικομματισμού και της απογοήτευσης που το συνοδεύει, οι πολίτες της Κερατέας προσήλθαν στις κάλπες. Πέρα από τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήθηκε για θέματα που αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία, εμείς στη σκέψη μας είχαμε και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις 128 ημέρες αλλά και όσα επακολούθησαν. Για τους γνώστες του τρόπου σκέψης και λειτουργίας της κοινωνίας μας και παρά τα γεγονότα των 128 ημερών, υπήρχε μεγάλη αγωνία για το πώς θα εκφραστούν οι συμπολίτες μας όταν φτάσουν στην κάλπη. Η τελευταία στιγμή είναι πάντα η πιο κρίσιμη και όλα μπορούν να αλλάξουν μέσα στο παραβάν, ειδικά μετά από την τεράστια τρομοκρατική επίθεση των ΜΜΕ, τα σενάρια καταστροφής και τα ψευτοδιλήμματα.

Η κάλπη μας εξέπληξε ευχάριστα δείχνοντας μία τάση για ξεκαθάρισμα και αποτελεί φυσική συνέχεια το όσων έφεραν στη ζωή μας οι 128 ημέρες. Ο λόγος που μας χαροποιεί το γεγονός αυτό είναι ότι αποτυπώθηκε και στην κάλπη πως οι πολίτες δεν φοβούνται να σπάσουν πλέον τα δεσμά και να φύγουν απ’ το κομματικό μαντρί. Για τα υπόλοιπα θα περιμένουμε...

Ας θυμηθούμε πρώτα τα αποτελέσματα από τα 17 εκλογικά τμήματα του πρώην δήμου Κερατέας: 



Να ξεκαθαρίσουμε μονάχα την ιδιαιτερότητα της Κερατέας ως γεωγραφική περιοχή. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο είναι η περιοχή της πόλης και το δεύτερο οι 60 περίπου οικισμοί* που βρίσκονται διάσπαρτοι σε ολόκληρη τη Λαυρεωτική από την Κακή Θάλασσα μέχρι και τον Χάρακα. Τα κριτήρια της ψήφου διαφέρουν και δε μπορεί κανείς εύκολα να βγάλει ακριβή συμπεράσματα για τις επιλογές. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ερμηνεία παρακάτω.

Είχαμε γράψει την 5η Μαΐου: «Η αλλαγή θα γίνει μόνο όταν αποφασίσουμε να αλλάξουμε ως κοινωνία. Τότε θα έχουμε και τους αντίστοιχους πολιτικούς εκφραστές - ηγέτες. Ένα βήμα όμως προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να το κάνουμε αύριο. Να αποκαθηλώσουμε τους κυρίως υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση και να φέρουμε προ των ευθυνών τους εκείνους που είτε τις απέφευγαν είτε τις αναζητούσαν. Είναι η δική τους τελευταία ευκαιρία, όχι η δική μας…»

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κερατέα, με το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Αττική και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα με 28,05% (το 1ο με 41,90% στο δήμο Μύκης του νομού Ξάνθης) δείχνει εν μέρει, αυτή την τάση για διαφορετικές πολιτικές. Τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξε περισσότερο η νεοφασιστική συμπεριφορά των κλεπτοκρατών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των ετών που κυβέρνησαν τη χώρα, με αποκορύφωμα την παράδοσή της στο ΔΝΤ και στο διεθνές τοκογλυφικό-τραπεζικό κατεστημένο και φυσικά για εμάς, τα γεγονότα της Κερατέας. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διακριτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των 128 ημερών πολιορκίας του τόπου μας. 

Συνοδεύεται η αλλαγή αυτή από ιδεολογικά στοιχεία που συγκλίνουν με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ; 

Σε μεγάλο βαθμό θα λέγαμε πως όχι. Είναι περισσότερο η ανάγκη της κοινωνίας να δοκιμάσει κάτι νέο, κάτι άφθαρτο. Το κάνει υπερβαίνοντας τα αδιέξοδα «πιστεύω» που ακολουθούσε για δεκαετίες και αναζητά ένα σημείο προσέγγισης, τη «χρυσή τομή» που θα φέρει πιο κοντά της τους νέους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Τα πρώτα βήματα προς αυτή την προσέγγιση η κοινωνία τα έκανε. Τα επόμενα οφείλουν να τα κάνουν εκείνοι, να κάνουν τη δική τους υπέρβαση για να φτιάξουν μια νέα κοινωνία, όπως οι ίδιοι λένε. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι εκφραστές των πολιτικών δυνάμεων πως θα πρέπει να αφήσουν τις αγκυλώσεις και τα μετεμφυλιακά σύνδρομα. Να συγχρονιστούν με την εποχή και την κοινωνία. Πολιτικές του 2012, όχι του 1949. Οι ταμπέλες έπεσαν μαζί με τις μάσκες… 

Για πρώτη φορά τα κόμματα της αριστεράς (εντός και εκτός βουλής) συγκεντρώνουν ποσοστό που φτάνει το 46,54%. Το 2009 μετά βίας συγκέντρωσαν 13,95%. Η Νέα Δημοκρατία, που το 2009 συγκέντρωσε με μεγάλη πτώση 33,70% έπεσε ακόμα χαμηλότερα στο 14,87%. Η τυπική παλαιοκομματική προσέγγιση «τηλέφωνο-χαιρετούρα-μικρορουσφέτι-ευχολόγια» δεν έπεισε αυτή τη φορά. Οι συνυπεύθυνοι για την καταστροφή του τόπου τιμωρήθηκαν και θα τιμωρηθούν ακόμα περισσότερο. Φυσικά δεν ξεχνάμε τον αρχηγό του κόμματος της ΝΔ κ. Σαμαρά να υπογράφει νύχτα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τον ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο το 2009, χωρίς νέα μελέτη. Το έκανε απλά γιατί είχε υπογράψει και ο προηγούμενος το 2003 (Ε. Βενιζέλος). Εδώ δε μπορεί να κάνει ανακυβίσθηση… 

Οι απώλειες της ΝΔ διοχετεύθηκαν στους Ανεξάρτητους Έλληνες (15,14%), στον ΣΥΡΙΖΑ, λιγότερο στα κόμματα της Δράσης, Δημιουργία Ξανά & Δημοκρατική Συμμαχία (4,35% και τα τρία μαζί, από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Αττική). Πολλοί φίλοι ψήφισαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ (4,51%) όχι μόνο για τη στάση που κράτησαν στελέχη της στο θέμα των 128 ημερών, αλλά και για το ότι ήταν υποψήφια συναγωνίστρια συμπολίτισσά μας. Μεγάλο ήταν και το ποσοστό της αποχής 23,22% (2305 ψηφοφόροι), όπως υψηλό ήταν το ποσοστό των κομμάτων εκτός βουλής που έφτασε το 17,19% (1245 ψηφοφόροι). 

Στο κομμάτι του εκλογικού σώματος που επέλεξε Χρυσή Αυγή θα βρει κανείς ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Η ιδιαιτερότητα της περιοχής με τους πολλούς απομονωμένους οικισμούς και την εμφανή έλλειψη ασφάλειας και προστασίας και μέσα στην πόλη, ήταν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που οδήγησαν συμπολίτες μας να κάνουν αυτή την επιλογή. Ένας ακόμα λόγος είναι η γενικότερη οργή που νοιώθουν πολλοί συμπολίτες μας και εκφράστηκε με αυτό τον τρόπο. Η ανυπαρξία πολιτικής από πλευράς των κομμάτων της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα και ενδόμυχα, αν όχι φανερά, ήθελαν και δρομολόγησαν αυτή την επιλογή. Η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται εκεί που απουσιάζει το κράτος εδώ και χρόνια και αναπληρώνει την απουσία του με τον χειρότερο τρόπο. Δεν θα υπήρχε αν λειτουργούσε το κράτος. Η επιλογή αυτή δε συνοδεύεται σε καμία περίπτωση και από ιδεολογική ταύτιση. Αυτό θα ήταν ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς πως πάνω από 440.000 συμπολίτες μας έκαναν αυτή την επιλογή. Το ποσοστό στην περιοχή μας ήταν χαμηλό σε σχέση με την πλειοψηφία της περιφέρειας Αττικής. Σε περιοχές της Αττικής που ήταν μικρότερο παρατηρούνται μεγάλα ποσοστά (από 8% έως και 19%) του τρίπτυχου Δράση-Δημιουργία Ξανά-Δημοκρατική Συμμαχία και είναι «εύπορες» περιοχές, όπως των βορείων προαστείων, τα 3Β (Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη) κλπ. Όπως και να ‘χει το ποσοστό θα μειωθεί αρκετά στις εκλογές του Ιουνίου.

Οι Αρβανίτες έχουν νοιώσει καλά στο πετσί τους ρατσιστικές συμπεριφορές, ακόμα κι από το ίδιο το κράτος το οποίο υπερασπίστηκαν με συνέπεια και αυτοθυσία όποτε χρειάστηκε. 

Αρβανίτης και ρατσιστής είναι δύο αντίθετες έννοιες...

Μιλώντας τέλος για το Οβριόκαστρο-Φοβόλες δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάντηση από αυτή που δίνει το εκλογικό σώμα. Είναι πάνδημη η ΔΙΑΦΩΝΙΑ και ΚΑΤΑΔΙΚΗ της πολιτικής που ακολουθείται στο θέμα αυτό. Είναι ένα μήνυμα αδιαμφισβήτητο και πλέον θα πρέπει να ΠΑΨΕΙ να μιλάει όποιος μιλούσε, εντός και εκτός της πόλης, για «πρόταση των κατοίκων». Οι κάτοικοι μίλησαν στους δρόμους, μίλησαν και στην κάλπη. Καταδίκασαν τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και των συνοδοιπόρων τους, κατρακυλώντας τους στο 6,27% από το 40,46% το 2009, παρά την «τίμια(;)» προσπάθεια κάποιων «παραγόντων του τόπου», που πρώτα είναι ΠΑΣΟΚ και μετά οτιδήποτε άλλο, να στηρίξουν υποψηφίους του. Και το κυριότερο πως ο κ. Παπακωνσταντίνου κατάφερε να «πείσει» μόνο 114 από τους 7372 συμπολίτες μας που ψήφισαν στην Κερατέα. Κι αυτούς ίσως όχι για το θέμα του Οβριοκάστρου-Φοβόλες, αλλά περισσότερο για τη δική τους μικρή ή μεγάλη «ιδιοτέλεια». Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ξεκάθαρο: Η πολιτική απόφαση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου περί διαχείρισης των αποβλήτων δεν συμβαδίζει με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Κερατέας. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου είναι εκείνη που μειοψηφεί σε σχέση με τα θέλω των κατοίκων και η πρότασή της περί διαχείρισης των αποβλήτων ήταν λάθος. Δεν είναι τόσο κακό να γίνονται λάθη, αλλά είναι κακό να μην αναγνωρίζονται και να μη διορθώνονται. Πρέπει να αλλάξει άμεσα η απόφαση τυ δημοτικού συμβουλίου και να συμβαδίσει με την κοινωνική και πολιτική πλέον, μετά τις εκλογές, θέση - απόφαση των πολιτών της Κερατέας. Πολιτική - Δημοκρατία σημαίνει να εφαρμόζουν οι εκφραστές της τις επιταγές της πλειοψηφίας και όχι να επιβάλλουν αποφάσεις κόντρα σε αυτή. Το πρόσφατο παρελθόν στον τόπο μας έχει αποδείξει πως κάτι τέτοιο η κοινωνία όχι μόνο δεν το ανέχεται, το πολεμά...

Έχουμε γράψει κι άλλη φορά πως δύσκολα αλλάζουν τα κακώς κείμενα και όχι γρήγορα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και διάρκεια. Μία λύση είναι οι εκλογές. Πιστεύει κανείς όμως πως αρκούν μόνο οι εκλογές ή χρειαζόμαστε να κάνουμε κάτι παραπάνω ως κοινωνία; 

Εδώ, είμαστε έτοιμοι για την όποια συνέχεια. Γιατί το καλύτερο που καταφέραμε μέσα απ’ τον αγώνα μας είναι το εξής:

«Να πιστεύουμε σε εμάς και σε αυτά που καταφέραμε όλοι μαζί και σε κανέναν άλλο...»


«Στους οικισμούς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο, διαχρονικό κοινωνικό έγκλημα το οποίο διογκώνεται με τα χρόνια και δυστυχώς δεν έχει αποτελέσει ακόμα αντικείμενο σοβαρής συζήτησης. Αυτό όμως πρέπει (έπρεπε) να αποτελέσει αντικείμενο διαφορετικών πεδίων διαλόγου...»

Υ.Γ.1 - Στην περιφέρεια συνεχίζουν να δρομολογούν τις εξελίξεις. Μεταξύ των μελών της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΣΔΝΑ βρίσκονται δύο διαχρονικά πιστοί υπηρέτες των συμφερόντων που τον ελέγχουν: ο κ. Γ. Μαστοράκος, πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και ο κ. Ν. Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισίας και απερχόμενος πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ. Ο μόνος που λείπει είναι ο κ. Δοντάς, αν και αυτός πάντα εκεί τριγύρω βρίσκεται. Η δουλειά να γίνει σύντροφοι...


Υ.Γ.2 - Εκτός ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας και «ο συνομιλητής» κ. Αγιάσογλου...

Υ.Γ.3 - Στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, εκτός λίγων εξαιρέσεων, ακούσαμε από τους υποψηφίους λόγια κενά και γενικότητες με πολλά «σάλια» σχετικά με τον αγώνα μας, το πόσο μεγάλος ήταν και τι σήμαινε. Ξέρουμε καλά τι έχουμε κάνει και ακόμα καλύτερα ποιοι στάθηκαν δίπλα μας. Δεν έχουμε καμία ανάγκη να ακούσουμε μπράβο από κανέναν και δεν το θέλουμε. Ας μας πουν  ξεκάθαρα τι προτίθενται να πράξουν και με ποιο τρόπο κι ας αφήσουν τα λιβανιστήρια για τους παπάδες και τις καταδίκες για τους δικαστικούς. Περιμένουμε να ακούσουμε προτάσεις που θα δώσουν λύση και τίποτα παραπάνω. Καλό θα ήταν να συμμαζευτούν και κάποια από τα μικρά τοπικά στελέχη που συμπεριφέρονται ως αυτοκράτορες, βγάζοντας με αυτό τον τρόπο απωθημένα ετών.

Υ.Γ.4 - Ποιο ΠΑΣΟΚ;