Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΚΕΡΑΤΕΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - Εκδηλώσεις Μνήμης





ΚΕΡΑΤΕΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Ο αγώνας συνεχίζεται….

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, «Ημέρα Μνήμης» για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρη την Λαυρεωτική, ο Σύνδεσμος Πνευματικής & Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» σας προσκαλεί  στις 8μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδέσμου για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Παράδεισος Δεν Περιμένει» του Φατίχ Ακίν. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σ’ ένα αγώνα ίδιο με τον δικό μας ενάντια στην εγκατάσταση ενός ΧΥΤΑ σε κάποιο χωριό της Τουρκίας, όπως τον αποτύπωσε ο διάσημος Τούρκος σκηνοθέτης.

Ο πολυβραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν αποτυπώνει βήμα προς βήμα τον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος, σε ένα σκάνδαλο μεγατόνων, προκειμένου να μας δείξει πως η οικολογική ευαισθητοποίηση και η κοινωνική συνείδηση δεν πρέπει να γνωρίζουν σύνορα!

Το Tζαμπούρνου είναι ένα μικρό ορεινό χωριό, τοποθετημένο στο βορειοανατολικό κομμάτι της Τουρκίας, ακριβώς στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Οι κάτοικοι του χωριού, απολαμβάνουν το ήπιο και υγρό κλίμα της περιοχής και ζουν παραδοσιακά και σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον, κυρίως καλλιεργώντας τσάι και ψαρεύοντας. Το σκηνικό είναι ειδυλλιακό, με τους ντόπιους και τους επισκέπτες του χωριού να απολαμβάνουν την αρμονία της ήπιας καθημερινότητας, μέχρι τη μέρα που το κράτος αποφασίζει να εγκαταστήσει στο Tzαμπούρνου, έναν χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Παρά τις διαμαρτυρίες, τα παράπονα και τις διαδηλώσεις, τόσο των αρμόδιων τοπικών φορέων, όσο και των κατοίκων της περιοχής, η εγκατάσταση διάθεσης αποβλήτων τελικά κατασκευάζεται, χωρίς δυστυχώς να τηρεί τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ασφαλείας που θα εξασφάλιζαν ενδεχομένως την αρμονική της ένταξη στο φυσικό περιβάλλον του χωριού. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα μια ραγδαία μόλυνση του περιβάλλοντος, μέσα από συνεχόμενα ατυχήματα και καταστροφές.

Ο αέρας και το νερό μολύνονται, οι ετήσιες βροχοπτώσεις επαναφέρουν τα απόβλητα στο έδαφος και τα ζώα (σμήνη πουλιών και αδέσποτα σκυλιά) πολιορκούν πλέον το χωριό για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της ζωής τους. Οι καλλιεργητές τσαγιού, των οποίων οι φυτείες καταστρέφονται μέρα με τη μέρα, δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην, ενώ οι συνέπειες είναι πλέον τόσο εμφανώς καταστροφικές  που κανείς δε μπορεί να τις αμφισβητήσει! Παρόλα αυτά, τόνοι απορριμμάτων εξακολουθούν να πετιούνται καθημερινά στη χωματερή και το τούνελ μοιάζει να μην έχει καμία διέξοδο για τους κατοίκους του άλλοτε πανέμορφου χωριού.

H είσοδος είναι ελεύθερη.


Ο αγώνας της Κερατέας δεν έχει τελειώσει και πρέπει να κρατηθεί ζωντανός μέχρι την οριστική αποτροπή της καταστροφής του τόπου μας.
  
«ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»  
ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Λ.Αθηνών-Σουνίου 55,  Κεντρική πλατεία Κερατέας
Τηλ:2299069850