Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Η Χαρά και οι "άγνωστοι" φίλοι του Αγώνα μας

Μία πολύ ωραία ευκαιρία μας δίνεται την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ "ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ", να βρεθούμε ξανά παλιοί και νέοι φίλοι, στην πάντα φιλόξενη αίθουσα της "Χρυσής Τομής". Πρόκειται για ένα βραβευμένο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Παπαηλιού σε έρευνα και σενάριο της φίλης μας Χαράς Φράγκου.


Η Χαρά (μας έχει απαγορεύσει τον πληθυντικό) είναι από τους ανθρώπους που έχουν αγαπήσει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Την έχουμε αγαπήσει κι εμείς. Ήταν εκείνη από τους πρώτους (αν όχι η πρώτη) που τόλμησαν και ανέδειξαν μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και 20 χρόνια. Την άνοιξη του 2008, μέσα από την σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ" που προβαλλόταν στην ΕΡΤ, αφιέρωσε μία από της εκπομπές της στην Κερατέα και το Οβριόκαστρο, την οποία σκηνοθέτησε ένας ακόμα φίλος μας ο Άγγελος Κοβότσος. Το 2010 προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ "ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ", του οποίου είχε την δημοσιογραφική επιμέλεια και όχι μόνο. Με την ταινία αυτή ταξίδεψε ακόμα πιο μακριά ο λόγος μας και ακούστηκε πιο δυνατά η δική μας φωνή. Ήταν, κατά κάποιο τρόπο, προφητική και αποτέλεσε τον προπομπό όσων ακολούθησαν.

Η "Χρυσή Τομή" βραβεύει την Παρασκευή το βράδυ την Χαρά για την προσφορά της στον Αγώνα και, όσοι συνειδητά τον βιώσαμε, γνωρίζουμε πως είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να την τιμήσουμε. Ούτως ή άλλως έχει ήδη την αγάπη μας.

Ο Αγώνας μας, όπως έχει ξαναγραφτεί σε αυτήν τη σελίδα, είχε πολλές "πρώτες γραμμές" και συνεχίζει να έχει ακόμα και σήμερα, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μία από αυτές ήταν το κύμα συμπαράστασης των συμπολιτών μας "πέρα από την Αγία Τριάδα", αποτελούμενο από ανθρώπους που πίστεψαν στο δίκαιο του Αγώνα μας και έδειξαν την συμπαράστασή τους με διάφορους τρόπους, είτε με την φυσική τους παρουσία, είτε με μηνύματα συμπαράστασης, είτε με εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, είτε αναπαράγοντας τον λόγο μας στο διαδίκτυο, είτε μέσω της τέχνης, είτε μέσω του δημόσιου λόγου τους. Μία ακόμα "πρώτη γραμμή" αποτέλεσαν όλοι εκείνοι οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι που αρνήθηκαν να κλείσουν τα αυτιά και τα μάτια τους σε αυτά που βίωναν και τα μετέφεραν στην κοινή γνώμη, αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος.

Η Χαρά δεν άνοιξε μόνο την δίοδο ώστε να βρει ο Αγώνας ένα μεγαλύτερο ακροατήριο μέσα από τη δουλειά της, αλλά μετέφερε τη φωνή μας σε δυσπρόσιτους για εμάς αποδέκτες. Δεν ήταν η μόνη που το έκανε αυτό. Πολλοί άνθρωποι, που κάποιους ίσως να μην τους γνωρίσουμε ποτέ, είτε είχαν σχέσεις με τον τόπο μας, είτε όχι, μετέφεραν το δίκιο μας στα επίπεδα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, στον χώρο των τεχνών, των επιστημών, των ΜΜΕ, μέσα στην ΕΛ.ΑΣ., ακόμα και σε αυτούς που μας πολεμούσαν. Δημιούργησαν και εκεί το κλίμα που στην υπόλοιπη κοινωνία ήδη είχε γιγαντωθεί, ότι "εκείνοι οι άνθρωποι στην Κερατέα έχουν δίκιο"!!!

Στο πρόσωπο της Χαράς οφείλουμε να τιμήσουμε όλους εκείνους, γνωστούς και άγνωστους φίλους μας, που προσέφεραν στον Αγώνα και συνεχίζουν να το πράττουν μέχρι σήμερα...

Ραντεβού την Παρασκευή το βράδυ...


Δημιουργία του γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη. Δημοσιεύθηκε στην προσωπική του σελίδα στο facebook στις 12 Δεκεμβρίου 2010 με τίτλο: "Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ"


Υ.Γ. Βλέποντας ξανά, πριν γραφτεί αυτό το κείμενο, την "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ", συγκινήθηκα με τον μπάρμπα Βαγγέλη τον Μανώλη. Με δυο κουβέντες τα είπε όλα. Με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Θυμάμαι μία φίλη να μου λέει πόσο πολύ θα ήθελε να ζούσαν κάποιοι άνθρωποι που από το 1996 ήταν μπροστάρηδες, αλλά έχουν φύγει και δεν πρόλαβαν τις εξελίξεις, όπως ο μπάρμπα Βαγγέλης, ο κ. Ζιρτιλίδης κ.α. Η ανάρτηση αυτή αφιερώνεται στη μνήμη τους, αφιερώνεται όμως και σε έναν φίλο που συνέβαλλε στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ "ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ", τον μοντέρ Σταύρο Κτόρη. 

Μπορείτε να δείτε από την εκπομπή "ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ" το επεισόδιο για την Κερατέα, κάνοντας κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο: ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ ΚΕΡΑΤΕΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: