Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008

Λίγα λόγια για το Οβριόκαστρο

Μετά από τόσους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια,με την απίστευτη αντιμετώπιση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που όχι μόνο φίμωναν τις φωνές μας,παρά την παρουσία τους σε όλες τις εκδηλώσεις μας,μικρές και μεγάλες,αλλά και διαστρέβλωναν (ακόμα το κάνουν) την αλήθεια,εξυπηρετώντας πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα,με την κεντρική εξουσία και την "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" να υπόσχονται με ψέμματα και να αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο*,είχαμε πιστέψει ότι τη μάχη για την προστασία του τόπου θα τη δίναμε μόνοι μας.Μέχρι που η καλή μας φίλη roadartist μας έδειξε με την ανάρτησή της,ότι δεν είμαστε μόνοι μας.Υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά και που,δυστυχώς,τους αποκρύπτεται το τι έχει προγραμματιστεί να γίνει,εις βάρος τους,εις βαρος όλων μας.




Με τη σημερινή ανάρτηση σας παρουσιάζουμε περιληπτικά την περιοχή του Οβριοκάστρου Κερατέας και ποια είναι εκείνα τα κριτήρια για τα οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ Χ.Υ.Τ.Α. στο Οβριόκαστρο.




Με κατεύθυνση προς το Λαύριο και μόλις πέντε λεπτά από το κέντρο της Κερατέας,βρίσκεται δεξιά μας ο λόφος του Οβριοκάστρου. Το ύψος του φτάνει τα 315μ. και από την κορυφή του μπορεί κανείς να παρατηρήσει την κοιλάδα Ποτάμι και τα βουνά της βόρειας Λαυρεωτικής,όλη σχεδόν την έκταση μέχρι τον κόλπο της Αναβύσσου καθώς και τον Σαρωνικό,την πεδιάδα που απλώνεται μέχρι το Πάνειον όρος και την Κερατέα,μεγάλο μέρος των Μεσογείων μέχρι τους πρόποδες του Υμηττού και της Πεντέλης,τους χαμηλούς λόφους μέχρι το Μαυροβούνι και ην Μερέντα στα βόρεια,καθώς και τον νότιο Ευβοϊκό στα ανατολικά,όπου υπάρχουν οι όρμοι με τις όμορφες παραλίες της Κακής Θάλασσας και του Δασκαλειού.




Στο ανώτερο μέρος του λόφου σώζονται τα ερείπια ενός αρχαίου οχυρού (κάστρου),στα οποία οφείλεται και η ονομασία του.Στις πλαγιές του έχουν βρεθεί άφθονα τεμάχια (όστρακα) προϊστορικών αγγείων,καθώς και πολλοί οψιανοί.Τα αγγεία ανήκουν στην Τελική Νεολιθική Περίοδο (3500 - 3000 π.Χ.) και στην Πρωτοελλαδική Ι (3000 - 2800 π.Χ.),,ένα δε από αυτά ανήκει στη Μεσοελλάδική (2000 - 1600).Οι οψιανοί είναι θραύσματα εργαλείων,διάφορες λεπίδες,μικρές αιχμές βελών και πολλά απολεπίσματα.Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ορύγματα μεταλλευτικών στοών που η διάνυξή τους χρονολογείται στην Τελική Νεολιθική ή τις αρχές της Πρωτοελλαδικής Περιόδου.Σε επόμενη ανάρτηση θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τα αρχαιολογικά ευρύματα.Λόγω των αρχαιολογικών ευρυμάτων,ο λόφος Οβριόκαστρο περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου μέσα στον κηρυγμένο ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Λαυρεωτικής,το δε αρχαίο οχυρό έχει ενταχθεί μέσα στην Ζώνη Ά Απόλυτης Προστασίας Λόγω Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995).Την ίδια ημέρα 29-12-1995 που ο ΕΣΚΔΝΑ( Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής) επέλεξε τον χώρο αυτό για χωματερή!!!




*Κριτήρια για τα οποία η περιοχή του Οβριοκάστρου ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Χ.Υ.Τ.Α.



Ο νόμος με τον οποίο χωροθετούνται οι Χ.Υ.Τ.Α. θέτει 24 κριτήρια ακαταλληλότητας,από τα οποία έστω ΕΝΑ (1) να υπάρχει,δεν μπορεί να κατασκευαστεί το έργο!!!Η περιοχή του Οβριοκάστρου Κερατέας πληρεί ΕΠΤΑ (7) από αυτα!!!




α. Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηρηστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)




β. Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)




γ. Στο κέντρο του χώρου στον οποίο σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων




δ. Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά,τόσο σε ποσότητες,όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων.Επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός μεταλλοφόρων εκτάσεων)




ε. Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία




στ. Η περιοχή είναι κηρυγμένη αναδασωτέα από το 1980 (ή μάλλον ήταν,αφού ο περιφερειάρχης Αττικής "αποφάσισε και διέταξε" "άρση της αναδάσωσης" τον προηγούμενο Αύγουστο(08/2007) ,την ώρα που όλη η Ελλάδα καιγόταν.... (υποχρέωση χωροθέτησης εκτός αναδασωτέων εκτάσεων)




ζ. Το σεισμικό ρήγμα της περιοχής τέμνει κάθετα τον προτεινόμενο χώρο (υποχρέωση χωροθέτησης " μη ύπαρξη Γεωλογικού Ρήγματος")




Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!




Φανταστείτε ότι η περιοχή του Αυλώνα που ήταν προτεινόμενη για δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.,απορρίφθηκε με ΕΝΑ μόνο κριτήριο :Στο χώρο επιλογής πέρνουσαν καλώδια υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί στην περίπτωση της Κερατέας δεν εφαρμόζεται ο νόμος με επτά κριτήρια μη χωροθέτησης ενώ στον Αυλώνα εφαρμόζεται (καλώς και νομίμως)μόνο για ένα;Όσον αφορά την περιοχή Τρύπες στο Πολυδένδρι διαβάστε το παρακάτω άρθρο από την Ελευθεροτυπία της 25/02/2005 :Απειλούσαν... θεούς και δαίμονες για τον ΧΥΤΑ στο Πολυδένδρι
«Χωρίς να θέλουμε να βαρύνουμε εισέτι τη σκέψη Σας επί του ζητουμένου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να Σας επιστήσουμε την προσοχή για την ακαταλληλότητα της προτεινόμενης θέσεως "Τρύπες" περιοχής Πολυδενδρίου Αττικής τόσον διότι εξ απόψεως γεωλογικής το έδαφος, κατά τη σύμφωνο γνώμη των επιστημόνων, είναι υδροπερτό και βρίσκεται στην επίγεια και υπόγεια λεκάνη απορροής της λίμνης Μαραθώνος, αλλά και επειδή γειτνιάζει με την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής και τις παιδικές κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς».Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στις 29 Μαρτίου 2003, απευθυνόμενος στην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου την καλούσε με ευγένεια να μην επιλέξει την περιοχή κοντά στη Μονή της Χρυσοπηγής για νέο χώρο υγιειονομικής ταφής. Είχε προηγηθεί με άλλη επιστολή προς την υπουργό Β. Παπανδρέου ο μητροπολίτης Πειραιώς, πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση των δύο κληρικών που για το παραμικρό και στην προσπάθειά τους να μη θιγούν τα συμφέροντά τους έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον όσων διαφωνούν μαζί τους. Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα της επιστολής Καλλίνικου στην υπουργό: «Παρακαλώ πολύ να ακυρωθεί ακόμη και ως σκέψις η ίδρυσις και λειτουργία χώρου υγιειονομικής ταφής απορριμμάτων στην περιοχή μας, διότι εάν προχωρήσει ως εγχείρημα θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες...»......




Οι Χ.Υ.Τ.Α. δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείρηση των απορριμάτων και η αναφορά μας στις παραπάνω περιοχές είναι για να αναδειχτεί το πως λειτουργεί το κράτος και όχι να κατηγορηθούν οι κάτοικοι της περιοχής.




Ελπίζουμε να σας διαφωτίσαμε λίγο για το πρόβλημα της περιοχής μας,αλλά και για το πρόβλημα της διαχείρησης των απορριμάτων,που θα κληθούμε σύντομα να το αντιμετωπίσουμε όλοι.Μέθοδοι σύγχρονης διαχείρησης,φιλικής προς το περιβάλλον υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα,ξεκινώντας από την ανακύκλωση,που στην πόλη μας εφαρμόζεται μαζικά και με μεγάλη επιτυχία εδώ και ένα χρόνο.




Θέλουμε ένα περιβάλλον που θα το σεβόμαστε και θα το χαιρόμαστε όλοι μαζί







ή προτιμούμε αυτό ;


Πηγές : "Ο Αρχαιολογικός Χώρος Του Οβριοκάστρου Κερατέας" (έκδοση Δήμου Κερατέας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Ατικής),
Ελευθεροτυπία,Δήμος Κερατέας