Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ ΚΑΤΑ ΧΥΤΑ - ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ..

Η νεολαία της Λαυρεωτικής για άλλη μια φορά πρωτοστατεί στους αγώνες του τόπου μας.
Υπογράφουμε όλοι την επιστολή αυτή που θα σταλεί σε όλους όσους έχουν την προσωρινή διαχείριση της εξουσίας...


ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ


Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ



Κερατέα κατά ΧΥΤΑ




To: Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,στον Πρωθυπουργό, στη Βουλή των Ελλήνων, και στους αρμόδιους Υπουργους

ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α.


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Κύριοι,


Τον λόγο για τον οποίο σας γράφουμε ήδη τον γνωρίζετε. Κι αυτό γιατί μία λέξη μόνο, στα στοιχεία του αποστολέα αρκεί για να τα περιγράψει όλα. Την παράνοια που ζούμε τις τελευταίες 40 μέρες. Το δίκαιο του αγώνα μας, αναγνωρισμένο-τι παράδοξο- από την ίδια την Πολιτεία. Τις αποτροπιαστικές βιαιότητες. Την πεισματική αντίσταση του κόσμου μπροστά στο δίκιο του. Και μια Πολιτεία που παραπαίει, έρμαιο του τυχοδιωκτισμού ιδιωτών και των μεγάλων συμφερόντων.

Κερατέα…


Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σαφέστατα είναι γνωστά. 11 Δεκεμβρίου, 3 το ξημέρωμα και μηχανήματα εκσκαφής της εργολήπτριας εταιρίας χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας εισβάλλουν στον χώρο του Οβριοκάστρου Κερατέας, συνοδευόμενα από πανίσχυρες δυνάμεις των Μ.Α.Τ. ‘Οσα επακολούθησαν δύσκολα μπορούν να περιγραφούν. Τι λέξεις άραγε να χρησιμοποιήσει κανείς για να αποδώσει αυτό το κύμα της ανεξέλεγκτης και ασύδοτης βίας που χτύπησε αδιακρίτως, χωρίς να υπολογίσει την ηλικία, την υγεία, αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια του συγκεντρωμένου πλήθους!



Από εκείνη τη μέρα ήρθαμε αντιμέτωποι με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της. Δεν είναι μόνο η ωμότητα της εικόνας των δεκαοκτάχρονων παιδιών να ξυλοκοπούνται άγρια ή του εβδομηντάχρονου συνταξιούχου να κείται στην άσφαλτο περικυκλωμένος από αστυνομικές δυνάμεις που μας στοιχειώνει. Η πραγματικά πανίσχυρη βία που αντιμετωπίζουμε εξαπολύεται καθημερινά , με την ενεργοποίηση ενός τεράστιου παρακρατικού μηχανισμού που καταπατά κάθε έννοια δικαιοσύνης και υποβιβάζει την πολιτική εξουσία στο επίπεδο του φθηνού μεσάζοντα για την ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων.


Το δίκαιο των αιτημάτων και του αγώνα μας είναι αναγνωρισμένο από τους ίδιους τους νόμους που θεσπίστηκαν για την προστασία της περιοχής του Οβριοκάστρου. Ο χαρακτηρισμός του χώρου ως αρχαιολογικός, ως αναδασωτέα έκταση, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η ύπαρξη μεταλλευτικών στοών και γεωλογικού ρήγματος αποτελούν μερικές από τις αρνητικές προϋποθέσεις που αποκλείουν την περιοχή του Οβριοκάστρου ως χώρο δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α.



Παράλληλα, το γεγονός ότι στην περιοχή που βρίσκονται τοποθετημένα τα μηχανήματα εκσκαφής δεν έχει ολοκληρωθεί διαδικασία απαλλοτριώσεων, καταδεικνύει την παρανομία που επικρατεί με τον πιο παραστατικό τρόπο.



΄Ετσι, βρισκόμαστε και εμείς οι νέοι άνθρωποι άναυδοι μπροστά σε αυτόν τον κυκεώνα παρανομίας, βίας και κρατικής αυθαιρεσίας. Δεν είναι τυχαία η έκφραση που προέρχεται από κυβερνητικά χείλη, αναφερόμενη στις κρατικές επιλογές των τελευταίων ημερών: «κινούμαστε στα όρια της νομιμότητας».



Και όμως…αυτά τα όρια έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Γιατί κάθε μέρα που περνάει το μέγεθος της κρατικής αυθαιρεσίας γίνεται ολοένα πιο ασφυκτικό και προκλητικά παντοδύναμο.



Η Δικαιοσύνη δυσκολεύεται να ορθώσει το ανάστημά της μπροστά στις επιταγές και τα συμφέροντα των λίγων, ενώ παρά την αρχική απόφαση για ταυτόχρονη απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής (ΜΑΤ) και των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, μέσα σε μία ώρα η Πολιτεία επεμβαίνει και παράνομα επιστρέφει με τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ. Παράλληλα, παρότι εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, τόσο του ΣτΕ, όσο και του Διοικητικού Πρωτοδικείου, και παρά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, τα μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρίας όχι μόνο δεν αποσύρονται-καθώς αυτή την στιγμή καταπατούν ιδιοκτησίες- αλλά φυλάσσονται από το ίδιο το κράτος δια μέσου των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μάλιστα εμποδίζουν και ιδιοκτήτες τεράστιων εκτάσεων πέραν αυτών όπου έχει χωροθετηθεί η κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α να επισκεφθούν τον χώρο. Και εδώ τίθεται το κρίσιμο ερώτημα: Από πότε τα παράνομα ιδιωτικά συμφέροντα προηγούνται ιεραρχικά της δικαστικής εξουσίας και μάλιστα προστατεύονται με κρατική πρωτοβουλία;



Την δίκαιη αγανάκτησή μας ενισχύει ο προκλητικός βιασμός της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, κομμάτι της οποίας αποτελεί και ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριοκάστρου, όπου μεταξύ άλλων έχουν ανευρεθεί τμήμα οχυρωμένου οικισμού των ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες μεταλλευτικές στοές, και ο Κούρος της Κερατέας του 550 π.Χ., ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Σε μία χώρα όπου η ανάδειξη της ιστορίας, της, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, έχει -τουλάχιστον τύποις- οριστεί ως ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, σε μία χώρα όπου εμείς οι νέοι εμπεδώσαμε μέσω της παιδείας την οποία λάβαμε τον σεβασμό και την ευλαβική προσήλωση σε κάθετί που συνιστά κομμάτι της ιστορικής μας ταυτότητας, βλέπουμε το ίδιο το κράτος προκλητικά να καταπατά, όχι μόνο την ηθική υποχρέωση για προστασία των αρχαιοτήτων, αλλά και τον ίδιο τον νόμο.



Τέλος, ο κόσμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δυσκολεύεται για μία ακόμα φορά να διασφαλίσει τον χαρακτηρισμό «Τέταρτη και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Εξουσία» καθώς -με φωτεινές εξαιρέσεις –παραπληροφορεί και προπαγανδίζει, εν γνώσει των λόγων που νομιμοποιούν τον αγώνα μας, τους οποίους συχνά αποκρύπτει σκόπιμα.



Γίνεται επομένως αντιληπτό πως ο απολογισμός των γεγονότων των τελευταίων ημερών είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικός . Δικαιοσύνη και μέρος του Τύπου άβουλα αναμένουν τις κρατικές επιταγές . Δυνάμεις καταστολής δίνουν νέο νόημα στην έννοια «βαρβαρότητα». Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων εύκολα παραπέμπει σε έναν όρο….ΧΟΥΝΤΑ.



Και όμως…ίσως λανθασμένα να τον επικαλούμαστε όλοι οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής.

Γιατί πάνω από την ατολμία της Δικαιοσύνης και του Τύπου, πάνω από την κρατική αυθαιρεσία υπάρχει κάτι, όπως φαίνεται, ισχυρότερο… το συμφέρον του μεγαλοεργολάβου…


΄Ισως τελικά να μην πρόκειται για χούντα… απλά για μια νέα κυβέρνηση… Αυτή των ιδιωτών.



Σας καλούμε να αφουγκραστείτε την αγωνία των νέων ανθρώπων, όχι πλέον για το θέμα δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α στην περιοχή του Οβριοκάστρου Λαυρεωτικής, αλλά για την διασφάλιση μιας ευνομούμενης πολιτείας, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.



Με εκτίμηση,


Υπογράφουμε στη διεύθυνση

www.petitiononline.com/keratea/

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ κ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΓΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ...

Μέσα στο γενικό χαμό και στο τρέξιμο, παραλήψαμε να αναφερθούμε στην επίσκεψη του περιφερειακού συμβούλου κ. Άγγελου Χάγιου, του συνδυασμού «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» στο μπλόκο του ΒΙΟ.ΠΑ., την περασμένη Πέμπτη. Επανορθώνουμε, έστω και καθυστερημένα, τον ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας...




Ο Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ», επισκέφτηκε την Πέμπτη 13 Γενάρη, το μπλόκο των κατοίκων της Κερατέας, μαζί με 6 ακόμη εκλεγμένους συμβούλους της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε δήμους της Αττικής.



Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο και την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων, ο Α. Χάγιος εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στον χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας. ‘’Πρόκειται για μια ακόμη έκφραση της κυβερνητικής πολιτικής υποταγής των πάντων στα συμφέροντα των μεγάλων εργολάβων και του καπιταλιστικού κέρδους’’, τόνισε χαρακτηριστικά.



Στην συνέχεια σε σύντομο χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους κατοίκους στο μπλόκο, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:



"Πριν από όλα εκφράζουμε τον σεβασμό μας στον μαχητικό αγώνα των κατοίκων της Κερατέας. Ο αγώνας αυτός δίνει αυτοπεποίθηση και κουράγιο, σε μια κρίσιμη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε όλη την Αττική και την χώρα, είναι αντιμέτωποι με την πολιτική του αντιλαϊκού μνημονίου κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Είτε στην Κερατέα, είτε στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών, είτε στην ογκούμενη διαμαρτυρία ενάντια στην πληρωμή διοδίων, μπορεί και πρέπει να σπάσει το ‘’ρόδι’’. Να ξετυλιχτεί το κουβάρι για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης.


Υπάρχουν οι τεχνικές λύσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αστικών απορριμμάτων, με τρόπο οικονομικό, μη-επιβλαβή-περιβαλλοντικά και χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής στις πόλεις. Με πολιτικές που θα προτάσσουν την πρόληψη-μείωση, την διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση και την ανακύκλωση. Που θα αντιμετωπίζουν με ορθολογικό και επιστημονικό τρόπο την διαχείριση του μικρού υπολείμματος που μπορεί να προκύπτει με μικρές μονάδες ανά περιοχή. Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν καταθέσει τέτοιες προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό: Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων και την πραξικοπηματική και φωτογραφική παράδοση του όλου έργου σε εκπροσώπους του κατασκευαστικού κεφαλαίου, υιοθετώντας φωτογραφικά πανάκριβες λύσεις με θηριώδη εργοστάσια. Το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση, καθώς και η μετακύλιση του κόστους στους πολίτες ακόμη και με τριπλασιασμό των δημοτικών τελών για τα σκουπίδια. Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί με αγώνα διαρκείας των κατοίκων και των εργαζομένων."





Βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Χάγιου





Διαβάστε και τη δήλωση του κ. Χάγιου για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πολιτικό, πολιτική και η λύση του

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ...



ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΣΤΙΣ 8:30 ΤΟ ΠΡΩΙ.



ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΣ...


 
ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ



ΟΛΗ Η ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΡΑΤΕΑ

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗ ΜΑΤΕΖΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ...







ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ


Τα αρβανίτικα τοπωνύμια της Αττικής, μαζί μ' αυτά της Κερατέας και της ευρύτερης Λαυρεωτικής, έχουν εξεταστεί από τους ειδήμονες, σχεδόν στο σύνολό τους και η σημασία των περισσοτέρων είναι ήδη γνωστή.


Ο καθηγητής Σπ. Λάμπρου παρατηρεί ότι η κατάληξη -έζα ή -ίζα είναι χαρακτηριστική στα αρβανίτικα τοπωνύμια. Έτσι στην Κερατέα έχουμε, π.χ. στην περιοχή του Οβριοκάστρου:

Ντάρδεζα (παράγεται από το ντάρδε, που σημαίνει αχλάδι. Η περιοχή που έχει αχλαδιές)

Σπηλιαζέζα (η περιοχή που έχει σπηλιές ή κατ' άλλους η Μαύρη Σπηλιά)

Μυρτέζα (η περιοχή που έχει μυρτιές)

Διψέλιζα (η περιοχή που έχει νερό, σύμφωνα με το Χρ. Ρώμα)


Πλησιάζουν 40 ημέρες από τότε που τα ΜΑΤ εγκαταστάθηκαν στη λεωφόρο Αθηνών Σουνίου, στο δρόμο που οδηγεί στον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου, 4.5 περίπου χλμ έξω από την Κερατέα.


Το μέρος λοιπόν που έχουν τη βάση τους τα ΜΑΤ και κάθε λίγο εξορμούν για να χτυπήσουν τους κατοίκους της Κερατέας και κυρίως τη νεολαία που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, βρήκε την αντίστοιχη ονομασία που προέρχεται από την αρβανίτικη καταγωγή και παράδοσή μας.


ΜΑΤΕΖΑ = ο τόπος που έχει ΜΑΤ


Ελπίζουμε οι ειδήμονες να συμπεριλάβουν το νέο τοπωνύμιο που γεννήθηκε από τον αγώνα κατά της χωματερής στα συγγράματά τους



τα ΜΑΤ προστατεύοντας τη ΜΑΤΕΖΑ



οδομαχίες στη ΜΑΤΕΖΑ



η περιοχή από ψηλά



ΜΑΤΕΖΑ STOP



=================================================

και μερικά ανέκδοτα από τα μπλόκα:


- Ποιος είναι ο σκηνοθέτης των γεγονότων της Κερατέας;
- Ο Φράνσις Φορντ Μπόμπολα...


- Ποια είναι η γνώμη σου για τις μολότωφ παππού;
- Πριν από τις 11 Δεκεμβρίου ή μετά παιδί μου;



Υ.Γ.- Από τον φίλο μας Βαγγέλη:

Οι Αρβανίτες πολεμούν κι ο διάολος φοβάται
και στην κοιλιά του Πάγκαλου κρύφτηκε και κοιμάται
Σκουπίδια δε θα έρθουνε μέσα στη γη ετούτη,
τα ΜΑΤ και η κυβέρνηση θα μας το φαν' το μούτι





Καλή τους όρεξη

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ...



Ὦ λιγοστοί, ὦ διαλεχτοί!




Ὦ λιγοστοὶ κι ὦ διαλεχτοὶ κι ἀρίφνητοι αὔριο ἴσως!


Εἶναι μία ἀλήθεια κάτου ἐδῶ ποὺ τὴ χτυπάει τὸ μίσος,


εἶν᾿ ἐδῶ πέρα μία Ὀμορφιὰ ποὺ ἡ καταφρόνια δένει,


κι εἶν᾿ ἐδῶ πέρα μία Ἀρετὴ δειλὴ καὶ ντροπιασμένη.


Ὦ νέοι, ὦ πρωτοξύπνητοι στὸ φῶς, χαρὲς τ᾿ Ἀπρίλη,


ἀπὸ τοὺς πράσινους κορμοὺς γίνοντ᾿ οἱ ἄσπροι στύλοι!


Στὴ χώρα ἐσεῖς οἱ λειτουργοὶ κι οἱ λατρευτάδες εἶστε·


δὲ φτάνει· ἐμπρὸς! γιὰ τοὺς Θεούς, ὦ νέοι, πολεμεῖστε.







Κωστής Παλαμάς 



                                          ανατολή ηλίου στο Οβριόκαστρο