Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ...

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης) εξέδωσε στις 30 Αυγούστου 2010 την παρακάτω ανακοίνωση-καταγγελία κατά του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.
Όταν θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, τότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι αναγκασμένη να λέει την αλήθεια. Στο παρελθόν, δυστυχώς, τα στελέχη της έχουν παίξει το ρόλο, που η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ και οι εταιρίες που "κρύβονται(;)"  πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους είχαν ορίσει. Τώρα στρέφονται εναντίον τους. Διαβάστε την ανακοίνωση και θα διαπιστώσετε ότι συμφωνούμε σε πολλά...


Αν το κείμενο υπέγραφαν πολίτες της Κερατέας, ο δήμος Κερατέας ή Νομαρχία Ανατολικής Αττικής κανείς δεν θα καταλάβαινε τη διαφορά. Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και υπαρκτές. Καταδεικνύουν τον πραγματικό ρόλο του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., που δεν είναι η λύση στη διαχείριση των αποβλήτων στην Αττική, αλλά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Διαβάστε με προσοχή...

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2010
Αριθμ. Πρωτ.: 818


Δύο μόλις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εν μέσω θέρους, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. επέλεξε να λάβει αποφάσεις δεσμευτικές για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, οι οποίες μάλιστα έχουν υπέρογκο κόστος. Ενέργεια που προκαλεί ερωτήματα και αποδεικνύει μεθοδεύσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Στις 29 Ιουλίου 2010 και ενώ υπάρχει ενεργή σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. κατακύρωσε αποτέλεσμα διαγωνισμού (τον οποίο επίσης «περιέργως» έχει επισπεύσει) για την ανάθεση της λειτουργίας του υφισταμένου Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) για τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης επιπλέον τριών χρόνων. Την σπουδή αυτή, δυστυχώς, δεν την επέδειξε η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. τον περασμένο χειμώνα οπότε, ελλείψει ανάθεσης, δεν γινόταν επί εξάμηνο επεξεργασία ΟΥΤΕ ΕΝΟΣ ΚΙΛΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

Στην ίδια συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αποφάσισε επίσης την έγκριση Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δεύτερη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής. Και ενώ ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή έχει προτείνει νέα χωροθέτηση, μετά και την εισήγηση της Υπηρεσίας, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. προέβη-για μια ακόμη φορά-σε «πραξικοπηματική» ενέργεια: Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010 συγκάλεσε αυθημερόν και εντός δύο ωρών έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή, χωρίς τους υπηρεσιακούς παράγοντες, κατά την οποία ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. ισχυρίστηκε «προφανή παρανόηση» στη λήψη της προηγούμενης απόφασης και εισηγήθηκε αλλαγή της χωροθέτησης του εργοστασίου.

Ειδικότερα, με την τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. εγκρίνεται η εγκατάσταση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Αττικής σε οικόπεδο, στο οποίο ήδη κατασκευάζονται κύτταρα για την διάθεση των απορριμμάτων της Αττικής (Χ.Υ.Τ.Α.).



Η επιλογή αυτή:



α. Προσκρούει στο ότι, ο Δήμος Φυλής έχει παραχωρήσει το συγκεκριμένο οικόπεδο για ειδικό σκοπό (δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α.) κι όχι για οποιαδήποτε χρήση. Έργο το οποίο έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί ύστερα από τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο.



β. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο υφίσταται σήμερα ενεργή σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος πραγματοποιεί τις εκσκαφές για την κατασκευή των κυττάρων. Κάτι που σημαίνει ότι ο ανάδοχος μπορεί να εγείρει απαιτήσεις για διαφυγόντα κέρδη από την απομείωση του αντικειμένου της εργολαβίας του, δεδομένου ότι το έργο δεν έχει κλείσει και είναι σε εξέλιξη η κατασκευή του. Επίσης, θα παραδοθεί στον ανάδοχο της κατασκευής του εργοστασίου έτοιμο οικόπεδο που διαμορφώθηκε για άλλη χρήση, με δαπάνη του Ελληνικού Δημοσίου.



γ. Για το οικόπεδο αυτό υπάρχουν σε ισχύ περιβαλλοντικοί όροι για τη διάθεση απορριμμάτων. Περιλαμβάνονται δηλαδή δύο ενεργά κύτταρα του Χ.Υ.Τ.Α., με την κατάργηση των οποίων χάνεται χωρητικότητα μεγαλύτερη από 5.000.000 τόνους, όση είναι η χωρητικότητα των Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού και Κερατέας μαζί. Με την κατάργηση των κυττάρων δημιουργείται μείζον πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, αφού ο υπόλοιπος διαθέσιμος χώρος θα εξαντληθεί σε δύο το πολύ χρόνια.



δ. Πρόκειται για φωτογραφικό διαγωνισμό, αφού η επιφάνεια του οικοπέδου επαρκεί για να κατασκευασθεί εργοστάσιο που θα λειτουργεί με συγκεκριμένη τεχνολογία που διαθέτουν δύο μόνο κατασκευαστές στην Ευρώπη, τους οποίους αντιπροσωπεύουν συνεργαζόμενες εταιρείες στη χώρα μας.



Παράλληλα, η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. συνεχίζει τις προσπάθειές της και τις πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις (Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, Τοπική Αυτοδιοίκηση) για να επιτύχει τον απώτερο στόχο της. Στόχος που έχει διαφανεί από τον περασμένο Μάιο και αφορά στην κατασκευή ψευτοδιλημμάτων προκειμένου να «σερβιριστεί» στη συνέχεια η αναγκαιότητα υπέρογκων επενδύσεων που θα πληρώνει για δεκαετίες ο πολίτης της Αττικής. Προσπαθούν δηλαδή να διογκώσουν το κόστος της επένδυσης, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περικοπών μισθών και συντάξεων, προκειμένου στην παρούσα κατάσταση να οδηγήσουν, όπως χρόνια έκαναν και οι προηγούμενες Διοικήσεις, μεθοδευμένα και ελεγχόμενα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με παραχώρηση για την επόμενη 25ετία, όπως αρχικά με προγραμματική σύμβαση είχε ζητήσει η Περιφέρεια Αττικής. 



Έτσι:




•Αντί της εξασφάλισης χώρων ταφής των απορριμμάτων επιλέγει την κατασκευή φαραωνικού τύπου, μη αναγκαίων εργοστασίων επεξεργασίας, πράγμα πρωτοφανές για τα παγκόσμια χρονικά. Δεν υπάρχει πρωτεύουσα χώρας στην οποία να γίνεται επεξεργασία του συνόλου των απορριμμάτων σε εργοστάσια και μάλιστα αυτού του μεγέθους.




•Αντί της ανακύκλωσης στην πηγή που θα μειώσει τα σύμμεικτα απορρίμματα και το τελικό κόστος στους Δήμους και στον πολίτη, επιλέγει την εμμονή στην αποκομιδή και επεξεργασία του σύμμεικτου σκουπιδιού, κάτι που ευνοεί μόνο τους εργολάβους και επιβαρύνει τους Δήμους και τους δημότες του λεκανοπεδίου.



•Αντί της φιλικής προς το περιβάλλον μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης επιλέγει τη βιοξήρανση, δηλαδή, τελικώς, την καύση με άγνωστο αποδέκτη του τελικού προϊόντος.



•Αντί του δημόσιου διαλόγου και της σύγκλισης Διοικητικού Συμβουλίου επιλέγει τις «έκτακτες» εντός 2ωρου συγκλίσεις ενός μονοπαραταξιακού οργάνου, όπως είναι η Εκτελεστική Επιτροπή, που συνεδριάζει ΜΟΝΟ με 4 παρόντα μέλη της.



•Αντί να προσμετρήσει την επιβάρυνση των Ελληνικών νοικοκυριών από την οικονομική κρίση και τα οικονομικά μέτρα «κόπτεται» να κατοχυρώσει τιμές στους εργολάβους, τιμές οι οποίες θα εκτοξεύσουν σύντομα το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων από 42,00 σε 150,00 €/τόνο τουλάχιστον.




Ακόμη χειρότερο είναι ότι, στην προσπάθειά της αυτή η Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Συνδέσμου. Αγνόησε την εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή για τη χωροθέτηση του εργοστασίου, καταστρατήγησε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, αλλάζοντας με πράξη της το αντικείμενο των Διευθύνσεων και προχωρά με κάθε τρόπο στη διάλυση του υπηρεσιακού μηχανισμού του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.



Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εκφράζει με σαφήνεια τη θέση της προς την Διοίκηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. αλλά και προς κάθε κατεύθυνση: Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες δεν πάσχουν από καμιά «προφανή παρανόηση». Είναι σαφές ότι, δεν υπήρχε κανένας λόγος για καμιά κατεπείγουσα συνεδρίαση, από πουθενά δεν τεκμαίρεται πως η έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα «εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν υπάρχει αναγκαιότητα για την κατασκευή αυτού του 4ου εργοστασίου, και δεν συντρέχουν λόγοι για την δημοπράτηση με ενιαίο διαγωνισμό τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων συνολικού κόστους μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Μας είναι ακόμη πιο σαφές ότι, οι μεθοδεύσεις αυτές δεν είναι παρά το «περιτύλιγμα» στην απεγνωσμένη προσπάθεια της Διοίκησης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. για ανάθεση των έργων με σύμβαση παραχώρησης της εκμετάλλευσής τους για 25 χρόνια. Οι ενέργειές της αυτές, θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση τη διαχείριση των απορριμμάτων με πολλαπλάσιο κόστος από το σημερινό που εξασφαλίζει ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης και θα οδηγήσει στην ανεργία 500 εργαζόμενους που ασχολούνται με το αντικείμενο.




Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών, την Υπουργό Περιβάλλοντος, το Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό Αττικής καθώς και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν με κάθε τρόπο τις παράνομες και επικίνδυνες για το περιβάλλον αλλά και την τσέπη των πολιτών αποφάσεις του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α., σε αντίθετη περίπτωση θα είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι.



Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δηλώνουν ότι με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικούς αλλά και νομικούς) θα σταματήσουν τις μεθοδεύσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. στη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αττικής που καταστρέφουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες και επιβραβεύουν τους «εθνικούς εργολάβους» με πολλά δισ. ευρώ.

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος


Θέμης Μπαλασόπουλος 


 
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καταχανάς