Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύουμε σήμερα το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Κερατέας σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα τη Διαχείρηση των Απορριμάτων στην Αττική. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, μέσω του ιστολογίου, αντιπροσωπευτικά βίντεο από αυτή τη σημαντική συνεδρίαση.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ

"ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ"

Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου συνεδρίασε η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Βουλής των Ελλήνων υπό την Προεδρία του Βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο την "ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ".

Στην επιτροπή μετείχαν οι Βουλευτές Βρούτσης Ιωάννης, Γιαννάκης Μιχαήλ, Γιαννόπουλος Αθανάσιος, Καντερές Νικόλαος, Κασαπίδης Γεώργιος, Κελέτσης Σταύρος, Κόρκα-Κώνστα Αθηνά, Λιβανός Σπυρίδωνας-Παναγιώτης (Σπήλιος), Μανώλης Ιωάννης, Μελάς Παναγιώτης, Μητσοτάκης Κυριάκος, Ορφανός Γεώργιος, Ρουσόπουλος Θεόδωρος, Τσιάρας Κωνσταντίνος, Αλευράς Αθανάσιος, Αργύρης Ευάγγελος, Βαρβαρίγος Δημήτριος, Βερελής Χρίστος, Ζήση Ροδούλα, Κατρίνης Μιχαήλ, Κουβέλης Σπυρίδων, Λιντζέρης Δημήτριος, Οικονόμου Βασίλειος, Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Ζιώγας Ιωάννης, Μανωλάκου Διαμάντω, Βορίδης Μαυρουδής ενώ παρέστησαν και οι Βουλευτές Αττικής Σταύρου Απόστολος, Πάγκαλος Θεόδωρος, Βρεττός Ντίνος και Λεβέντης Αθανάσιος.

Στην επιτροπή αρχικά με επίσημη πρόσκληση είχαν κληθεί μόνο οι : κ. Αθανάσιος Νάκος Υφυπουργός Εσωτερικών, Νικόλαος Χιωτάκης Πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, Χαράλαμπος Μανιάτης Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής και Δημήτριος Καλογερόπουλος Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ.

Όμως μετά από έντονες αντιδράσεις του Δήμου Κερατέας και της Κοινότητας Γραμματικού και με την παρέμβαση των Βουλευτών κ. Οικονόμου και κ. Βορίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής έκανε νέα πρόσκληση και κάλεσε επιπλέον τους Νομάρχες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής και τους Δημάρχους Κερατέας, Φυλής, Α. Λιοσίων, Ασπροπύργου και τον Κοινοτάρχη Γραμματικού.

Η συζήτηση-ενημέρωση είχε προγραμματιστεί για μία ώρα ενώ τελικά κράτησε 4 1/2 ώρες. Αυτό καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του θέματος. Αυτό άλλωστε φάνηκε από τη μεγάλη και διαρκή συμμετοχή όχι μόνο των Βουλευτών μελών της επιτροπής, αλλά και πολλών άλλων Βουλευτών.

Η συζήτηση ήταν διεξοδική και δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντεγκλήσεις Βουλευτών κατά του κ. Νάκου, και του Προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο. κ. Αθ. Νάκος, ο κ. Μανιάτης και κυρίως ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ παρουσίασαν πάλι τον σχεδιασμό για τρεις ΧΥΤΑ στη Φυλή (που ήδη λειτουργεί) Κερατέα και Γραμματικό καθώς και όσα έργα έχει κάνει ο ΕΣΔΚΝΑ στη Φυλή-Α.Λιόσια.

Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Καλογερόπουλος απερίφραστα μακράν των παλαιοτέρων δηλώσεων του υποστήριξε το έργο του ΕΣΔΚΝΑ και την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Όλοι τους επανέλαβαν τα ίδια επιχειρήματα αναζητώντας τη στήριξη των Βουλευτών να αρχίσουν τα έργα στη Κερατέα και το Γραμματικό.

Κατά την ενημέρωση αναφέρθηκαν αρκετές ανακρίβειες όπως “ότι έχουν λήξει οι δικαστικές εκκρεμότητες, ότι Ανατολική Αττική παράγει τα περισσότερα απορρίμματα (!!), ότι η Φυλή έχει χρόνο ζωής 3,5 χρόνια κ.α”. Το σύνολο των ανακριβειών αυτών αποκάλυψε και αντέκρουσε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού που στις μεστές αναφορές τους αποκάλυψαν τα λάθη, τα ψεύδη και κυρίως τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ.

Ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λ. Κουρής, σε πολύ έντονο ύφος κατά του υφυπουργού κ. Νάκου και του ΕΣΔΚΝΑ, κατήγγειλε την διαρκή παρανομία του ΕΣΔΚΝΑ με την ανοχή του Γ.Γ της Περιφέρειας που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να δειχτούν στο νόμιμο χώρο της Φυλής τα απορρίμματα Κερατέας και Γραμματικού.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε την έλλειψη διαλόγου, τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες και καταφέρθηκε κατά των Δήμων Αθηναίων-Πειραιώς, γιατί αδρανούν και εντέχνως ωθούν Δυτική και Ανατολική Αττική σε κόντρα. Δήλωσε ταυτόχρονα την συμπαράσταση και κατανόηση στη Δυτική Αττική.

Αποκαλυπτικός και απολύτως τεκμηριωμένος ο Δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να αλλάξει το κλίμα σε όλη την αίθουσα.

Αφού με στοιχεία περιέγραψε τον Αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρου, τις αποφάσεις και τα τελευταία έγγραφα της αρχαιολογίας που απαγορεύει την έναρξη των έργων, δήλωσε ότι εκκρεμούν 4 δικαστικές προσφυγές ακόμα για Κερατέα, Γραμματικό και κατέθεσε την απόφαση από το 2007 του Δήμου Κερατέας να κλείσουν την υπάρχουσα χωματερή με κάθε μέσο και όποιο κόστος, κάτι που δεν επιτρέπει ο ΕΣΔΚΝΑ, αφού ζητά δήλωση νομιμοφροσύνης από Κερατέα και Γραμματικό, και αποδοχή του Περιφερειακού Σχεδιασμού και του νέου ΧΥΤΑ.

Ζήτησε να πάψει ο οικονομικός αποκλεισμός του Δήμου Κερατέας ως μέσο εκβιασμού και να σταματήσουν οι διαρκείς δικαστικές διώξεις εναντίον του και του Δήμου Κερατέας για το Οβριόκαστρο και την υπάρχουσα χωματερή.

Τέλος προκάλεσε τον ΕΣΔΚΝΑ και την Περιφέρεια να εφαρμόσουν το νόμο για τον νέο φορέα διαχείρισης. Επίσης ανέφερε την συνεισφορά της Κερατέας και της Ανατολικής Αττικής στην στήριξη της Πρωτεύουσας με το Αεροδρόμιο, το Λατομείο και τη ΔΕΗ Κερατέας-Λαυρίου.

Πρότεινε τέλος να κληθεί στην επιτροπή ο καθηγητής κος Οικονομόπουλος και να καταθέσει την πρόταση-λύση για τα απορρίμματα της Ελλάδας και να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση.

Ο Πρόεδρος του Γραμματικού κ. Ν. Κούκης αναφέρθηκε κυρίως στη μελέτη Οικονομόπουλου, και στον αγώνα του Γραμματικού.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις όλων των βουλευτών, ιδίως των βουλευτών Αττικής, που έκαναν τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ κ. Ν. Χιωτάκη να δηλώσει ότι αισθάνεται ότι βρίσκεται στη βουλή της Ανατολικής Αττικής.

Δυναμικός και κάθετος ο κος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις του κου Νάκου και ζήτησε αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού.

Ο κ. Βορίδης του ΛΑΟΣ διαρκώς παρών και παρεμβαίνων, ήταν πολύ τεκμηριωμένος στην κριτική κατά του ΕΣΔΚΝΑ.

Εντύπωση έκανε η ομιλία του κ. Ν. Καντερέ της Ν.Δ που με ηρεμία και οικολογικές αναφορές , κατέδειξε την αδιέξοδο του περιφερειακού σχεδιασμού.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης ο κ. Ν. Βρεττός, ο οποίος με λίγα λόγια πολύ σκληρά επέκρινε τις παλαιές επιλογές του κόμματός του και ιδίως της κ. Β. Παπανδρέου, τις οποίες είχε καταψηφίσει ο ίδιος.

“Έκανε λάθος η κ. Παπανδρέου, της το έλεγα και τώρα το πληρώνουμε. Η Βάσω αποφάσισε με προσωπικά εκλογικά κριτήρια ως βουλευτής Αθηνών”, ανέφερε.

Δεν ξέφυγε της προσοχής ότι τόσο ο κ. Βρεττός όσο και ο κ. Οικονόμου, συγκρούστηκαν με τον κ. Κουβέλη υπεύθυνο ΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ που επέλεξε να υποστηρίξει την τότε επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

Με Χαμηλούς τόνους ο κ. Λεβέντης του ΣΥΡΙΖΑ, έριξε το βάρος όπως συνήθως κάνει στην υπεράσπιση της Δυτικής Αττικής. Το ίδιο ακριβώς έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανωλάτου σε μια άχρωμη κριτική χωρίς θέσεις.

Αρνητικές εντυπώσεις έκαναν οι αναφορές των κ. Βερελή, Κουβέλη και Αλευρά του ΠΑΣΟΚ που υπερασπίσθηκαν αν και όχι τόσο σθεναρά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ για Κερατέα και Γραμματικό.

Ακόμα και ο κ. Πάγκαλος γνωστός ως ο μόνος υποστηρικτής από τους βουλευτές Αττικής της επιλογής για Κερατέα και Γραμματικό, άλλαξε στάση και εγκάλεσε το Δήμο Αθηναίων δηλώνοντας ότι οι μεγάλοι παραγωγοί απορριμμάτων Αθηνών και Πειραιώς οφείλουν να δώσουν λύση και όχι να καταστρέφονται η Δυτική Αττική και στο μέλλον η Ανατολική Αττική.

Σαφής και καταλυτικός ήταν ο κ. Απ. Σταύρου της Ν.Δ. , ο οποίος μίλησε κυρίως για την Κερατέα και το Γραμματικό, προτείνοντας να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και βουλευτές άλλων περιοχών όπως ο Σπ. Λιβανός της Ν.Δ Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε την Κερατέα για τον Αρχαιολογικό Χώρο.

Επεισόδιο επί προσωπικού προέκυψε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης όταν ο κ. Λ. Κουρής κατήγγειλε ότι ο κ. Μανιάτης παραπλανεί τους Βουλευτές και δεν τηρεί ως οφείλει την νομοθεσία, δεν εγκαλεί τον ΕΣΔΚΝΑ για να αποδεχτεί τα απορρίμματα Κερατέας, Γραμματικού.

Ο κ. Μανιάτης ζήτησε να ανακαλέσει ο Νομάρχης κάτι που όχι μόνο δεν έγινε αλλά ο κ. Νομάρχης με στοιχεία κατέδειξε το δίκαιο του λόγου του.

Είναι γεγονός ότι το κλίμα της όλης συζήτησης αντεστράφη και η Κερατέα το Γραμματικό και η Ανατολική Αττική κέρδισαν τις εντυπώσεις της συζήτησης.

Αυτό πιστοποίησε η αναφορά του προέδρου της επιτροπής κου. Κ. Μητσοτάκη που δήλωσε ότι προσήλθε με μια σταθερή άποψη (υπέρ της κατασκευής των έργων σε Κερατέα και Γραμματικό) και φεύγει με άλλες απόψεις.

Από την συζήτηση προκύπτει η παράλογη εμμονή της πολιτείας (Υπ. Εσωτερικών, Περιφέρεια, ΕΣΔΚΝΑ) να γίνουν οι ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό, από την άλλη όμως επίσημα κατετέθη η τεκμηριωμένη και σθεναρή αντίθεση Κερατέας, Γραμματικού και Ανατολικής Αττικής.

Στο τέλος της συζήτησης, βουλευτές εκτός Αττικής συζητούσαν έντονα για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει ο ΕΣΔΚΝΑ με βαριές εκφράσεις, ότι τίποτα δεν άλλαξε παρά το ότι η διοίκηση άλλαξε και επιπλέον ότι έχει δίκιο ο Δήμος Κερατέας όταν ,με στοιχεία αποκάλυψε ότι η βουλή των Ελλήνων το 2003 παραπλανήθηκε από τους μελετητές.

Υ.Γ. Η συζήτηση στη Βουλή μεταδόθηκε το Σάββατο 17-01-2009 ώρα 14:30 από το τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής.

17-01-2009

(Ευχαριστούμε για την δημοσίευση.)