Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Αφερέγγυοι απέναντι στους εχθρούς ή απέναντι στους πολίτες και τον αγώνα τους;

Μετά από αρκετό καιρό και μέσα από μια «εκκωφαντική σιωπή» ήρθε η ώρα να μοιραστούμε μαζί σας αυτά που έχουμε διακρίνει και καταλάβει. Περιμέναμε τις επίσημες τοποθετήσεις (ενημέρωση γραμματείας και δημοτικό συμβούλιο) για να έχουμε μια βάση για σκέψη και συζήτηση.

130 ημέρες διαφορετικές από όσες είχαμε ζήσει. Ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ικανό να μας αλλάξει. Και μας άλλαξε. Δε μπορούμε παρά να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες που έρχονται. Έχουμε τους διπλανούς μας και θα τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε έτοιμοι, ξανά, για όλα. Κι αυτή τη φορά ξέρουμε ποιους έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε τον τρόπο. 
Ξέρουμε τη δύναμη που έχουμε. Απλά περιμένουμε…

Τα γεγονότα από την αποχώρηση των ΜΑΤ και μετά

Αυτό που καταφέραμε στις 19 Απριλίου ήταν να φύγουν τα ΜΑΤ. Είναι μια τεράστια νίκη, χωρίς αμφιβολία. Στο θέμα του ΧΥΤΑ και του Περιφεριακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) δεν έχει αλλάξει κάτι άλλο επί της ουσίας. Πιστεύουμε πως ο διάλογος, από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι προσχηματικός. Δεν επιθυμεί να δώσει λύση, παρά μόνο να αποδομήσει το κίνημα που αναπτύχθηκε στην Κερατέα και ουσιαστικά την ξεγύμνωσε. Ρίχνει το μπαλάκι στους τοπικούς φορείς να λύσουν ένα τεράστιο ζήτημα, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Χωρίς μάλιστα να αφήνουν πεδίο δράσης, απορρίπτοντας, a priori, αλλαγή χωροθέτησης και χρήσης νέων τεχνολογιών. Χωρίς να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στον ΠΕΣΔΑ. Στην ουσία ζητούν να βρεθεί λύση στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ. Το αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου είναι προδιαγεγραμμένο: ΑΔΙΕΞΟΔΟ!!! Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκθέσει τους κατοίκους και τον αγώνα τους. Δεν θα το καταφέρουν…

Αλήθεια, πως θα μπορέσει να προτείνει κάποιος μία λύση, όταν η κυβέρνηση θέτει ως όρο ότι η όποια λύση θα είναι στα πλαίσια του ΠΕΣΔΑ;

Ποιοι  είναι οι όροι του διαλόγου και ποιος τους θέτει; Το έχουμε ξαναγράψει: «Τους όρους τους θέτουν αυτοί που νίκησαν και όχι αυτοί ήρθαν ως κατακτητές και έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι.» Ο κόσμος έδωσε το δικαίωμα για διαπραγμάτευση και μάλιστα από πλεονεκτική θέση. Δύο είναι τα διαχρονικά μας αιτήματα, αυτά για τα οποία αγωνιζόμασταν και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε: α) Το Οβριόκαστρο, η Κερατέα και η Λαυρεωτική να μην αποτελούν κομμάτι του ΠΕΣΔΑ και β) η Λαυρεωτική να είναι ξεχωριστή διαχειριστική ενότητα, για τα δικά της απορρίμματα.
Αυτά δεν έχουν εξασφαλιστεί!!! Ο κόσμος για να πειστεί θέλει αποδείξεις και όχι λόγια. Αν πιστεύει κάποιος πως ο κ. Λιακόπουλος με τις προφορικές διαβεβαιώσεις του (αλήθεια πόσα ψεματα έχει πει όλο αυτόν τον καιρό;) έχει πρόθεση να λύσει το πρόβλημα προς όφελος των πολιτών, είναι τουλάχιστον αφελής.

Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε τον ΠΕΣΔΑ. Πώς συζητούμε με βάση αυτόν; Πώς συζητάμε για νέες τεχνολογίες, ενώ ο νόμος δεν το επιτρέπει; Πώς εξασφαλιζόμαστε σε αυτά που συζητούνται και τις δεσμεύσεις που γίνονται; Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε και να εμπιστευόμαστε τα λόγια εκείνων που έστειλαν έναν ολόκληρο στρατό να μας υποτάξει; Που κάθε ημέρα προσπαθούσαν επικοινωνιακά να μας απομονώσουν και να ευτελίσουν το δίκαιο αγώνα μας; Που δρομολογούν, με το μαεστρικό τους τρόπο, οι δικαστικές αποφάσεις να βγουν εναντίον μας; Που ακόμα και τώρα μας κοροϊδεύουν κανονικά, μπροστά στα μούτρα μας, αλωνίζοντας τα ΜΜΕ λέγοντας πως ο ΠΕΣΔΑ θα εφαρμοστεί κανονικά και πως «το αφήνουν να ωριμάσει» ενώ σε εμάς λένε «τι προτείνετε και θα τα βρούμε;»
Πώς είναι δυνατόν να γίνονται συζητήσεις και ο κόσμος να μην ενημερώνεται;

Η εβδομάδα από την πρώτη συνάντηση με την υπουργό μέχρι τη δεύτερη

Ήταν όντως μία πολύ διδακτική εβδομάδα. Μελετώντας όλον αυτό τον καιρό τη σημειολογία της κυβερνητικής προπαγάνδας, θαυμάσαμε πραγματικά την άψογη συνεργασία της κυβέρνησης με τα μεγάλα ΜΜΕ. Αν ο Χίτλερ ήταν σύγχρονος μας, είμαστε σίγουροι πως ο Γκέμπελς, στην καλύτερη περίπτωση, θα ήταν ο μπάτλερ του.

Μερικές επισημάνσεις για να γίνουμε κατανοητοί. Μετά την πρώτη συνάντηση βγήκαν οι εκπρόσωποί μας και δήλωσαν πως η υπουργός δέχθηκε την αλλαγή χωροθέτησης και συζητάει την εισαγωγή νέων τεχνολογιών. Επίσης, πως της ανέθεσε ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί το θέμα εξ ολοκλήρου και να δώσει λύση. Τα ΜΜΕ, προεξάρχοντος του MEGA και των λοιπών «αδελφών μέσων» (Βήμα, Νέα, ΣΚΑΪ, Καθημερινή κλπ) έπεσαν πάνω στην κ. Μπιρμπίλη και άρχισαν να κριτικάρουν την κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της Κερατέας. Επιθέσεις στοχευμένες με σκοπό να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, πιέζοντας με αυτό τον τρόπο την κυβέρνηση να κάνει το χρέος απέναντι στους εργολάβους. Γιατί φίλες και φίλοι τα 12,6 εκατομμύρια ευρώ της Ε.Ε. δεν θα τα βάλουμε στην τσέπη μας, ούτε θα φτιαχτεί ένα έργο που θα λύσει το πρόβλημα. Θα καταστραφεί άλλη μια περιοχή και θα μπουν στις τσέπες των γνωστών μας «εθνικών κατασκευαστών». Είναι τόσο απλό.

Οι τηλεοπτικοί τρομοκράτες άρχισαν τα γνωστά τροπάρια: «Θα χαθούν τα κονδύλια από την Ε.Ε.» (ο έγκριτος κ. Τσίμας έκανε λόγο για 13 δις ευρώ!!!), ο κ. Χασαπόπουλος μας ενημέρωσε πως «όποια εγκατάσταση με μικρό τονάζ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά». Φυσικά το μεγαλύτερο επιχείρημα όλων (είναι ίδιο και χρησιμοποιείται από το 2006): «Σε ενάμιση χρόνο η Αθήνα θα πνιγεί στα σκουπίδια της. Θα γίνει Νάπολη» 

Πέντε χρόνια μετά και η Αθήνα είναι ακόμα Αθήνα

Αμέσως η κυβέρνηση αντιδρά (παίζει δηλαδή το ρόλο της σε αυτή την πολύ καλά ενορχηστρωμένη παράσταση) και με τους γνωστούς πρωταγωνιστές (Πάγκαλο, Ραγκούση, Πεταλωτή, Σγουρό, Λιακόπουλο) λέει το γνωστό: «Ναι κάνουμε διάλογο με τους κατοίκους για το πώς θα εφαρμοστεί ο ΠΕΣΔΑ. Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω». Το MEGA σχεδόν κάθε βράδυ αφιερώνει από 5 ως και 10 λεπτά στο κεντρικό του δελτίο για το θέμα της Κερατέας. Γεγονός που φέρνει αποτέλεσμα στη δεύτερη συνάντηση. Η κ. Μπιρμπίλη υψώνει τείχη, δεν είναι τόσο συζητήσιμη όπως την προηγούμενη φορά κι εκεί που είχε πάρει το θέμα πάνω της, με εντολή του πρωθυπουργού, τώρα πιέζει για πρόταση την οποία  θα μεταφέρει στο υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει. 

180 μοίρες στροφή.

Η σιωπή και οι ανησυχίες που προκαλεί

Με πολύ χαρά, έστω και αργοπορημένα, λάβαμε τις επίσημες ενημερώσεις από τη γραμματεία και το δημοτικό συμβούλιο. Επί της ουσίας δε μάθαμε τίποτα. Ευχολόγια, συγχαρητήρια, ιδιαίτερη έμφαση στην «ενότητα» και άλλα πολλά, εκτός από το «δια ταύτα.»  Και πώς να υπάρχει συγκεκριμένη θέση και πρόταση όταν ο διάλογος δε γίνεται με τους πολίτες. Όλοι αυτοί που έδωσαν τον αγώνα και θα τον ξαναδώσουν με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια, έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα να εκφράζονται και να ερωτώνται. Να συμμετέχουν στο διάλογο και να συναποφασίζουν. Ο αξιότιμος κ. δήμαρχος Λαυρεωτικής έχει πει άπειρες φορές σε δηλώσεις του την εξής φράση: «Δεν θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς». Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν θα αποφασίσει κανείς για εμάς χωρίς εμάς. Όποιος κι αν είναι αυτός. Θα αποφασίσει ο κόσμος και κανένας άλλος. Πολύ σωστά αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι  από όλες σχεδόν τις παρατάξεις δήλωσαν πως οι συζητήσεις και  οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται και να λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Συμφωνούμε στο δημόσιο χαρακτήρα του διαλόγου. Δημόσια τοποθέτηση σημαίνει και διαφάνεια. Σημαίνει πως ότι λέγεται καταγράφεται. Θα αποφασίζουν όμως κατόπιν συζήτησης και συμφωνίας με τους κατοίκους. «Δεν θα αποφασίζετε για εμάς χωρίς εμάς». Η αλαζονική συμπεριφορά που απορρέει από το: «η πλειοψηφία μας ψήφισε κι εμείς αποφασίζουμε», είναι τουλάχιστον προκλητική. Αν ο κόσμος σας υποδείξει μία λύση θα πρέπει να αποφασίσετε υπέρ αυτής. Αν εσείς προτείνετε κάποια άλλη και δεν μπορείτε να πείσετε τον κόσμο τότε ή θα εκφράσετε τη λαϊκή βούληση ή θα παραιτηθείτε. Κι επειδή το θέμα της πλειοψηφίας «έπαιξε» πολύ, την πραγματική πλειοψηφία την είδαμε στο δρόμο και ξεπέρασε στεγανά και αγκυλώσεις δεκαετιών. Ξεπέρασε ιδεολογίες, κόμματα, έφτιαξε τους δικούς της νόμους. Αυτή την πλειοψηφία την έχετε αποκομμένη. Μη νομίζετε ότι κοιμάται, ούτε ότι θα «βαρέσει προσοχή» σε όποια απόφαση προσπαθήσουν να της επιβάλλουν ντόπιοι ή ξένοι αιρετοί. Αφουγκραστείτε την και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Η διαφορετική άποψη δεν είναι συνάμα και αντίθετη. Οι πολίτες δεν είναι μόνο για να ζητούν «χάρες» ούτε να παίζουν το ρόλο του χειροκροτητή. Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζονται. Κι εσείς έχετε υποχρέωση να τους ακούτε. Και η πλειοψηφία, είτε σας αρέσει είτε όχι εκφράζεται από τα λόγια του αξιότιμου δημάρχου Λαυρεωτικής, στη συγκέντρωση της 9ης Φεβρουαρίου 2011 στην κεντρική πλατεία Κερατέας:

«Αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι: ΟΥΤΕ ΧΥΤΑ, ΟΥΤΕ ΧΥΤΥ, ΟΥΤΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ»      

Από αυτή τη θέση δεν κάνουμε βήμα πίσω…

Συμπέρασμα:

Τα δεδομένα είναι δύο. Τι κρύβεται ή δεν κρύβεται στο διάστημα ανάμεσα στα δεδομένα αυτά, θα αποκαλυφθεί σύντομα.
Δεδομένο 1ο: Αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αυτό που ισχύει όσον αφορά τη «νομοθεσία» για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Και τι λέει ο σχεδιασμός αυτός;
«ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο»
Δεδομένο 2ο: Ότι και να αποφασιστεί πάνω ή κάτω από τραπέζια, με ανοικτές ή κλειστές πόρτες, με διαφάνεια ή μη, ο κόσμος θα έχει τον τελευταίο λόγο. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να κάνουν, όσες φορές χρειαστεί και για όσο διάστημα χρειαστεί, το ΧΡΕΟΣ τους.

Τον αγώνα μας δεν θα το χαρίσουμε σε κανέναν…

Υ.Γ.1 - Τον Ιανουάριο του 2009 στη μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής είχε προσκληθεί ο τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης. Κάποια στιγμή δέχθηκε τα πυρά κάποιων βουλευτών γιατί ως ο μεγαλύτερος δήμος σε παραγωγή απορριμμάτων στην Αττική δεν κάνει ενέργειες να βελτιώσει την κατάσταση. Παρότι δεν μας είναι συμπαθής η απάντησή του ήταν πολύ σωστή. Είπε πως δε μπορούν να τον κατηγορούν, γιατί ούτε αυτός θέλει να επιβαρύνει με τα σκουπίδια του δήμου του τη δυτική Αττική και να πληρώνουν οι δημότες του τέλη γι’ αυτό, ούτε μελλοντικά την ανατολική. Είπε πως έχει λύση για το δήμο του (χώρο, τεχνολογία και χρηματοδότηση) αλλά ο νόμος δεν το επιτρέπει. «Νομοθετήστε κι εγώ έχω τη λύση έτοιμη» τους είπε. Αυτό πρέπει να πούμε κι εμείς πριν κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια: «Νομοθετήστε»

Υ.Γ.2 - Διατυπώνουμε την πρότασή μας για το μοντέλο διαχείρισης των πολιτικών σκουπιδιών. Πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε όλοι πως δε μπορεί να είναι άλλη από την ΚΑΥΣΗ…

Υ.Γ.3 - Ή άποψη πως αυτές είναι οι λύσεις κι όποιος δε συμφωνεί θα είναι υπεύθυνος σε ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών, είναι καθαρός εκβιασμός. Άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί θα πρέπει να είναι  πιο προσεκτικοί στις διατυπώσεις των θέσεών τους. Δεν πέρασε ο κυβερνητικός εκβιασμός, θα περάσει οποιοσδήποτε άλλος; Ας μην ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους. Ο κόσμος γνωρίζει...

Υ.Γ.4 - Σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με 1ο θέμα την ενημέρωση και λήψη απόφασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Τα τελευταία δημοσιεύματα, ακόμα και τα πρωινά, δείχνουν προς μία κατεύθυνση. Και δεν είναι αυτή που θέλουμε. Πώς λοιπόν θα παρθεί η όποια απόφαση, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κόσμος και χωρίς να ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ; Για αυτό το λόγο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ από κόμματα και δημοτικές παρατάξεις πολίτες, πήραμε την πρωτοβουλία μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαμε, να μαζέψουμε υπογραφές ενάντια σε αυτή την πρόθεση της δημοτικής αρχής. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. Απαιτούμε λεπτομερή ενημέρωση για το θέμα και να ληφθεί απόφαση που θα εκφράζει τους πολλούς και όχι τους ελάχιστους. Ένα μπράβο σε όλους όσους κινητοποιήθηκαν από χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα το πρωί για τη συλλογή των 600+ υπογραφών. Αν ακούγατε τα σχόλια τους θα καταλαβαίνατε πως ο κόσμος αυτός δεν γουστάρει να βρίσκεται προ τετελεσμένων. Δε γουστάρει να βρίσκεται στο σκοτάδι. Συγγνώμη σε όσους δεν προλάβαμε να σας ενημερώσουμε.