Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΑΤΡΟΥ
Δήμαρχος Κερατέας
Ο πολίτης Γλέζος, οι πολίτες του Γραμματικού και της Κερατέας
«Η χρήση των δακρυγόνων ενώπιον πολιτών πρέπει να σταματήσει τώρα. Τα χημικά αυτά όπλα, ασφυξιογόνα, απαγορεύονται στις διεθνείς συρράξεις, επιτρέπονται όμως εναντίον τού εχθρού λαού. Είναι επικίνδυνα για την υγεία, μπορεί και για τη ζωή των πολιτών...».
Ολα όσα αναφέρονται στη στήλη του Θ. Τεγόπουλου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με αφορμή την επίθεση αστυνομικού που έριξε χημικά στον Μανώλη Γλέζο, τα προσυπογράφω με όλη μου την ψυχή και εγώ ως δήμαρχος Κερατέας.
Τα προσυπογράφω γιατί πολύ φοβάμαι ότι έρχεται και η δική μας σειρά των πολιτών της Κερατέας που υπερασπίζονται τη νομιμότητα, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριόκαστρου Κερατέας να μη γίνει σκουπιδότοπος.
Τα προσυπογράφω γιατί τα έζησα με τον πιο δραματικό τρόπο στις 7 Ιουνίου 2009, στην επίθεση κατά του Γραμματικού με αφορμή την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ. Μια επίθεση όχι μόνο κατά των κατοίκων του χωριού αλλά και κατά του νομάρχη Ανατ. Αττικής Λεωνίδα Κουρή, βουλευτών (όπως η σημερινή υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου) κ.ά. Δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης τότε δεν ανέδειξαν όσο θα έπρεπε το θέμα. Αυτά που έγιναν το καλοκαίρι στο Γραμματικό αποτελούν όνειδος για τη δημοκρατία μας και προετοιμάζουν την προστασία του πολίτη κατά το οργουελικό newspeak του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης - όπως εύστοχα αναφέρει ο Θ. Τεγόπουλος.
Με την παρέμβασή μου αυτή θέλω να γνωστοποιήσω στην κοινή γνώμη ότι πριν από λίγο καιρό μάς δηλώθηκε επίσημα ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να εφαρμόσει τον περιφερειακό σχεδιασμό με την εγκατάσταση του παράνομου ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.
Εάν αυτό γίνει τις επόμενες μέρες δηλώνουμε ότι είναι παράνομο γιατί:
1) Εκκρεμούν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας: α) για την ανανέωση της έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων που δόθηκε τον Ιούλιο του 2009, β) για τις απαλλοτριώσεις.
2) Εγινε καταγγελία στην Ε.Ε. για όλες τις παράνομες μεθοδεύσεις, μεταξύ των οποίων η παραβίαση της οδηγίας 98/2009 της Ε.Ε. που απαιτεί προεπεξεργασία.
3) Είναι σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική εξέταση για αναζήτηση ευθυνών, για την «παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε αρχαιολογικό χώρο». Η παραγγελία του εισαγγελέα έγινε ύστερα από αναφορά τού τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη όταν ενημερώθηκε για το βιβλίο «Ο αρχαιολογικός χώρος του Οβριόκαστρου», έκδοση του Δήμου Κερατέας και της Νομαρχίας.
4) Εκκρεμεί διοικητική αναφορά μας από τον Ιούλιο του 2009 στο υπουργείο Πολιτισμού και αίτηση για εισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ με τεκμηριωμένη γνωμοδότηση. Είναι γνωστό ότι με μελέτες του 2001 και 2003, οι οποίες απέκρυψαν την ύπαρξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (με δύο ΦΕΚ) στο Οβριόκαστρο, υπήρξε παραπλάνηση της Βουλής, ενώ είναι νομικά απαράδεκτο να εγκατασταθεί χωματερή σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με πλήρη οπτική επαφή με άλλο αρχαιολογικό χώρο Α' ζώνης προστασίας, χωρίς τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ.
Τελειώνοντας ερωτώ τι σχέση έχει με την πράσινη ανάπτυξη η δημιουργία ΧΥΤΑ στην ήδη καθημαγμένη βάναυσα Αττική.
Αντί για τα ΜΑΤ, τα χημικά όπλα και τα δακρυγόνα, υπάρχει και η διαβούλευση με τον λαό, που ποτέ δεν έγινε. Η δημοκρατική μας κυβέρνηση δεν πρέπει να το ξεχνάει αυτό, που ήταν βασική προεκλογική της δέσμευση, όταν μάλιστα το υπουργείο Δημ. Τάξης το μετονόμασε σε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία 13.03.2010