Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Ξεκίνησε η "Πράσινη Ανάπτυξη" από το Γραμματικό...

Με τα ΜΑΤ ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση τη νέα περιβαλλοντική πολιτική της, την "Πράσινη Ανάπτυξη" από το Γραμματικό. Ο εργολάβος συνοδεία των ΜΑΤ επιχείρησε να εγκατασταθεί ξανά αφού με την προκύρηξη των εκλογών τα μηχανήματα είχαν αποσυρθεί από το χώρο!!! Φυσικά, κανένας, απ' όσους προεκλογικά υπόσχονταν διάφορα, δεν εμφανίστηκε δίπλα στους κατοίκους.


Παραθέτουμε την ανάρτηση από το oxistoxyta.gr , το ρεπορτάζ από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και το δελτίο τύπου που εξέδωσε, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κύριος Νίκος Χουντής.
Σε συναγερμό πάλι βρίσκονται οι κάτοικοι του Γραμματικού προκειμένου να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται και προετοιμάζονται για να αντισταθούν στη νέα πρόκληση. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν κάτοικοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τη διέλευση μηχανημάτων προς το χώρο όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ τα ΜΑΤ εχουν αποκλείσει την περιοχή. Νωρίτερα, επικράτησε ένταση στο σημείο, με κατοίκους και ΜΑΤ να "ανταλλάσσουν" πέτρες και δακρυγόνα.

Τα πνεύματα τώρα έχουν ηρεμήσει, ωστόσο στο σημείο παραμένουν τόσο οι κάτοικοι, που είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου δικαιωθούν, όσο και οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το αναπάντητο ερώτημα είναι ποιος έδωσε την εντολή για την κίνηση αυτή, όταν ακόμα δεν έχει ορκιστεί Περιφερειάρχης, και το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να μην είναι ενήμερο. Επίσης, ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Μαραθώνα (βλ. παρακάτω).Η ειρωνία είναι ότι τα γεγονότα συμβαίνουν ταυτόχρονα με την εξαγγελία Ημερίδας με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων με βάση το σουηδικό μοντέλο. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, έχει ως στόχο την ενημέρωση εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης για λύσεις και τεχνολογίες που εφαρμόζονται σήμερα στη Σουηδία με επιτυχία. Επίσης, στόχος της ημερίδας είναι να γίνει η παρουσίαση των προοπτικών και των επενδυτικών ευκαιριών της ελληνικής αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών, αλλά και να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής των προσκεκλημένων σουηδικών εταιριών σε ελληνικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΥΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ

Ν.Χουντής: «Η Υπουργός Περιβάλλοντος να πείσει ότι δεν βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου της κου Σουφλιά»

Με αφορμή την νέα επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος των κατοίκων του Γραμματικού για τον ΧΥΤΑ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μόλις δύο μέρες μετά τις γεμάτες πράσινη ανάπτυξη προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος, που συντελείται στην περιοχή του Γραμματικού. Η επίθεση των ΜΑΤ για την επανεγκατάσταση του εργολάβου, ισοδυναμεί με διάψευση των προσδοκιών και ομολογία ήττας της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Όταν οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Ευρ. Επιτροπής σταμάτησαν την χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό διότι δεν έχουν γίνει με ευθύνη των κυβερνήσεων οι προαπαιτούμενες μονάδες διαλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης, όταν οι ίδιες οι υπηρεσίες δηλώνουν ότι αυτό που πάνε να φτιάξουν είναι ο χειρότερος από τους αποδεκτούς τρόπους διάθεσης αποβλήτων, όταν η ίδια η Κομισιόν τονίζει την ανάγκη να προωθηθούν νέες τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων, είναι εξοργιστικό να στέλνονται τα ΜΑΤ για να ξυλοφορτώσουν τους κατοίκους που αντιδρούν και διαμαρτύρονται.

Καλούμε την Υπουργό Περιβάλλοντος να ζητήσει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, να επισκεφθεί την περιοχή, να μελετήσει εκ νέου το θέμα και κυρίως να πείσει ότι δεν βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου της κ.Σουφλιά.»


Επισυνάπτεται το δελτίο τύπου της 21.9.2009 με την σχετική απάντηση της Κομισιόν για τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό:

* Κόλαφος για την κυβέρνηση της ΝΔ η απάντηση της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή Ν.Χουντή για το Γραμματικό:
* «Παράνομος ο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αφού δεν τηρεί τις προϋποθέσεις»Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κάμψει με ΜΑΤ, δακρυγόνα και δικαστήρια τους κατοίκους του Γραμματικού για να δεχτούν χωματερή στην περιοχή τους, η Ευρ. Επιτροπή με απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή, δικαιώνει τους κατοίκους που αντιδρούν και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν τηρεί τις προϋποθέσεις που επιβάλλει το κοινοτικό δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του ζητούσε από την Επιτροπή να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αφού δεν καλύπτονται οι όροι της Οδηγίας 99/31 για τους όρους και τις προϋποθέσεις υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.

Στην απάντησή της η Ευρ. Επιτροπή,

Πρώτον, αναφέρεται στους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να πραγματοποιήσει τις πληρωμές για το συγκεκριμένο έργο και παραπέμπει ειδικότερα στην απόφαση C(2004)5509, στην οποία τονίζεται ότι:

«Στους δήμους που θα εξυπηρετούνται από το παρόν έργο, τα συστήματα προεπεξεργασίας πριν τη διάθεσή τους σε χώρο υγειονομικής ταφής (διαλογή, ανακύκλωση μη οργανικών αποβλήτων) που αποσκοπούν στο να μειωθεί ο όγκος ή η επικινδυνότητα των αποβλήτων (άρθρο 6(α) της Οδηγίας 199/31) καθώς και το σύστημα της συλλογής των ειδικών αποβλήτων, θα είναι σε λειτουργία πριν την 31η Δεκεμβρίου 2005 .

Μια μείωση της απόθεσης σε χώρους υγειονομικής ταφής των βιοαποικοδομήσιμων αστικών αποβλήτων στο επίπεδο του συνόλου της χώρας –λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμικότητα την εγκατεστημένη στο σύνολο της Ελλάδας ύψους 25% σε σχέση με την ποσότητα των βιοαποκοδομήσιμων αστικών αποβλήτων που παρήχθη το 1995, θα πρέπει να επιτευχθεί πριν το 2009. …

Σε περίπτωση μη τήρησης του άνω χρονοδιαγράμματος ή των ανωτέρω υποχρεώσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του έργου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την άρση της χρηματοδότησης του παρόντος έργου.»

Δεύτερο, σχετικά με το αν τηρούνται οι ανωτέρω απαραίτητες προϋποθέσεις για την δημιουργία του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό σχολιάζει:

«Αυτή τη στιγμή η τήρηση των ως άνω συγκεκριμένων προϋποθέσεων δεν είναι ικανοποιητική. Ως εκ τούτου, δεν προβαίνει στις πληρωμές των δαπανών των εν λόγω έργων.»

Τρίτο, η Κομισιόν στην απάντησή της, τονίζει ότι: «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της μη τήρησης των συγκεκριμένων προϋποθέσεων η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναστείλει τις πληρωμές με βάση τον Κανονισμό 1265/1999.»

Η αναστολή των πληρωμών του Κανονισμού 1265/1999 συνοδεύεται από παρατηρήσεις για τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων οι οποίες έχουν ήδη αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή (D(2009-940210) των κ.κ. Carl Falkenberg Dirk Ahner, γενικών Διευθυντών των συναρμόδιων διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Πολιτικής) όπου επισημαίνεται ότι:

«Η μέθοδος υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο, στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα στην περίπτωση της Αττικής, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι συνεπώς αναγκαία η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προβλεφθεί στη μελέτη που συνοδεύει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης αποβλήτων. Προκειμένου να υλοποιηθούν, απαιτείται ενδεχομένως η επικαιροποίηση του Σχεδιασμού και η περιβαλλοντική αδειοδότησή του. Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Αττική καθιστά αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση νέων λύσεων και την προώθηση νέων τεχνολογιών.»

Τέταρτο, καταλήγοντας στην απάντησή της η Ευρ. Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ενστάσεις της σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι ανεξάρτητη από το γεγονός ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρ. Ένωση αλλά είναι θέμα τήρησης της οδηγίας 1999/31/ΕΚ περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων: «Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή διαβεβαιώνει τον αξιότιμο κ.βουλευτή ότι επαγρυπνεί προκειμένου το κοινοτικό δίκαιο να τηρείται πάντοτε ανεξάρτητα από την πηγή χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων που απορρέουν από την Οδηγία 1999/31/ΕΚ.»20.10.2009 Το Γραφείο Τύπου