Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για την Κερατέα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Αθήνα, 17/01/2011
Αρ.Πρωτοκόλλου: 28

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τον ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ



Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επαπειλούμενη κατασκευή του ΧΥΤΑ Κερατέας σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου.

Ο λόφος του Οβριοκάστρου βρίσκεται εντός των ορίων της κηρύξεως της Λαυρεωτικής ως «αρχαιολογικού χώρου, Ιστορικού Τόπου και Τοπίου ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους» (ΦΕΚ 852Β/3-9-1980). Στην κορυφή του λόφου εκτείνεται οχυρό, η λειτουργία του οποίου έχει, κατά μια άποψη, συνδεθεί με την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των αρχαιοτήτων του Οβριοκάστρου έχει θεσμοθετηθεί ζώνη Α’ αδόμητη απολύτου προστασίας (ΦΕΚ 1070/29-12-1995).

Ο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε και προγραμματίζεται να λειτουργήσει μόλις 300 μέτρα από τα όρια της θεσμοθετημένης αδόμητης ζώνης (ΦΕΚ 1070/29-12-1995) και σε άμεση οπτική με τον αρχαιολογικό χώρο, αντιβαίνοντας τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (Ν3028/02). Η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Κερατέας δεν θα επιφέρει μόνο πλήγμα στη μνημειακή κληρονομιά του τόπου μας αλλά και γενικότερα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, η προστασία του οποίου αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του Κράτους (άρθρο 24 του Συντάγματος).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τους αρμόδιους φορείς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και, έστω την ύστατη στιγμή, να αποτρέψουν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ιστορικού και αρχαιολογικού τοπίου της Λαυρεωτικής.




"ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ



Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ




Στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11 στην Αθήνα) διοργανώθηκε τη Δευτέρα 17.01.2011 εκδήλωση συμπαράστασης στο λαό της Κερατέας, που αγωνίζεται κατά του ΧΥΤΑ στον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου.


Προβλήθηκε το ωριαίο ερασιτεχνικό βίντεο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον και κατατοπιστικό "ντοκιμαντέρ" με τα γεγονότα, από την 11η Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του 2010 (που περιλαμβάνει τις 20 πρώτες ημέρες αντίστασης κατά των ΜΑΤ και των εκδηλώσεων στα μπλόκα της Κερατέας)


Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ στη Λαυρεωτική Σταύρο Ρόζη, Γιώργο Ιατρού, Γιώργο Έγελη και Γιώργο Μπίταρχα, που ανέλυσαν το ιστορικό του προβλήματος, το αρχαιολογικό(με την παρουσίαση του βιβλίου), τις δικαστικές εξελίξεις και απάντησαν στις ερωτήσεις των μελών της Σεισάχθειας και του κοινού.



Σεισάχθεια στην αρχαιότητα ήταν το νομοθετικό μέτρο του Σόλωνος που προέβλεπε την κατάργηση δημοσίων και ιδιωτικών χρεών.


Η οργάνωση ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ έχει στις τάξεις της αξιόλογους ανθρώπους, καθηγητές πανεπιστημίου, νομομαθείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες και μπορείτε να επισκεφθείτε τη ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ στο seisaxthia.blogspot.com


Τους ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή τους...




Επίσης, χθες την ίδια ώρα, συμπολίτες μας βρέθηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών «Η Σπίθα» στο θεάτρο «ΡΕΞ» και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια για τον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στην κατασκευή του ΧΥΤΑ στον Αρχαιολογικό Χώρο του Οβριοκάστρου...



ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΧΡΥΣΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ Ά ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ...

Η ερμηνεία του υπουργού στην ταινία με τίτλο:


ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ...