Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΘΑΡΑ ΣΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ



Όπως καταλαβαίνετε, είναι λίγο δύσκολο να ανέβουμε αυτή τη στιγμή στο Οβριόκαστρο, αλλά σύντομα θα το καταφέρουμε. Αυτό είναι υπόσχεση. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον κόμβο Μητραντώνη, που είναι η ΤΡΙΤΗ ΕΙΣΟΔΟΣ της Κερατέας, για όσους έρχονται από Αθήνα και δεν περάσουν μέσα από την Κερατέα. Όσοι περάσετε μέσα από την πόλη, ευθεία προς Λαύριο.


















Όσοι έρθετε από Αττική Οδό, τα σκάσετε δηλαδή στους γνωστούς αγαπημένους μας, είναι πολύ εύκολο να φτάσετε Κερατέα. Το μόνο που έχετε να κάνετε στην έξοδο του αυτοκινητοδρόμου στο Μαρκόπουλο είναι να συνεχίσετε ευθεία και θα φτάσετε στην Κερατέα.



Αυτό θα συμβεί εάν δεν έχει μπλόκο στα Καλύβια, μετά το Μαρκόπουλο. Αν υπάρχει μπλόκο, σύνηθες αυτές τις ημέρες, αναγκαστικά περνάτε μέσα από τα Καλύβια και βγαίνετε από την πλατεία των Καλυβίων στο άλλο φανάρι Καλυβίων-Κερατέας, κάνετε δεξιά και συνεχίζετε ευθεία.


Αν χαθείτε, ρωτήστε τους ντόπιους, θα προσανατολιστείτε εύκολα.


Όσοι έρθετε από παραλία μπορείτε να έρθετε είτε από Βάρης-Κορωπίου, Μαρκόπουλο και μετά ευθεία για Κερατέα, είτε από Λαγονήσι, Καλύβια και δεξιά για Κερατέα.


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΚΕΡΑΤΕΑ, ΜΕΤΑ ΔΕ ΧΑΝΕΣΤΕ...


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ:

Χειμωνιάτικο ντύσιμο, κάποιο σνακ(αν και κάτι θα φτιάξουν για μεζέ, όπως κάθε βράδυ), αναψυκτικά, μπύρες, ποτά, νερά.


ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΓΥΑΛΙΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ 
                       ΜΟΝΟ ΚΟΥΤΑΚΙΑ
                       ΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ
                       ΜΟΛΟΤΩΦ :)


ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΕΙΡΗΝΙΚΑ 



για όποια διευκρίνιση στο mail μας antixyta.blogspot@gmail.com 
και στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου 2299066840

































ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΗ ΜΑΣ κ. ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ...



ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ


Το βραβείο της Σάπιας Σαρδέλας θα έπρεπε να απονεμηθεί αυτές τις ημέρες στα περισσότερα κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, που κάλυψαν στην αρχή με μούγκα και στη συνέχεια με μονόπαντες ειδησεογραφικές φελούκες τα γεγονότα στην Κερατέα.

Με εξαίρεση - τις πρώτες ώρες - το ALTER, η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης περιορίστηκε να καλύψει Κυριακή και Δευτέρα την επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο Οβριόκαστρο και τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Λαυρεωτικής με δέκα λέξεις.

Εδώ καιγόταν το πελεκούδι από τις 5 το πρωί του Σαββάτου, να σφυρίζουν οι σειρήνες, να κτυπάνε οι καμπάνες, να έχουν ανάψει φωτιές ολόγυρα, να έχουν συλλάβει τον απερχόμενο Δήμαρχο Σταύρο Ιατρού, 20 κλούβες και άλλα οχήματα, με εκατοντάδες άνδρες να έχουν ακροβολιστεί γύρω από το Οβριόκαστρο, για να μπορέσουν οι εργολάβοι να εγκαταστήσουν τα μηχανήματά τους, οι κάτοικοι να τους παίρνουν στο κυνήγι ως κάτω στον κεντρικό δρόμο, να έχει αποκλειστεί η λεωφόρος Λαυρίου, όλη η Λαυρεωτική ανάστατη και τα δελτία τσιμουδιά. Την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα, όταν πια άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα και άγριο ξύλο από τους αστυνομικούς και χιλιάδες συγκεντρωμένοι να αντεπιτίθενται με τουφεκιές στον αέρα και αυτοσχέδιες βόμβες μολότωφ, με τον κλεφτοπόλεμο να μαίνεται σε πλαγιές και χωράφια, τους μαθητές της Κερατέας να στέκονται με αποφασιστικά δίπλα στους γονείς τους, οι αστυνομικές δυνάμεις να μην υποχωρούν, παρά την εντολή του Εισαγγελέα, που ζήτησε την απομάκρυνσή τους, όταν τραυματίζεται συνάδελφος τηλεοπτικού συνεργείου, όταν ο Ιατρού πέφτει κάτω λιπόθυμος από τα χτυπήματα των αστυνομικών και ο νέος δήμαρχος Κ. Λεβαντής να δηλώνει πως κανείς δε μπορεί να ελέγξει την οργή του λαού, τα κείμενα των μέσων διευρύνονται.

Το θέμα ανοίγει αλλά καλύπτεται μόνο η μία πλευρά του και με τέτοιο άγαρμπο τρόπο, ώστε ο καθένας να αντιλαμβάνεται τις πιέσεις που δέχονται πολλοί συνάδελφοι για να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Να τονίζουν απλώς τα πρόστιμα που θα πληρώσουμε για τις χωματερές. Δεν αναφέρουν ότι για μια ακόμα φορά το κράτος έρχεται με λάθος αποφάσεις και υπό την απειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που εκκρεμεί χρόνια τώρα. Κανείς δεν αναφέρει ότι τα σκουπίδια δεν είναι θέμα της Κερατέας ή του Γραμματικού αλλά της Αττικής ολόκληρης. Και η Αττική δεν αντέχει άλλα σκουπίδια. Τα σκουπίδια σε πρώτη φάση είχε προταθεί να βγούνε έξω από το Λεκανοπέδιο και να πάνε σε μια ερημική περιοχή, μακριά από οικιστικά κέντρα. Αλλά η λύση αυτή δεν αρέσει στους μεγαλοεργολάβους της Αθήνας.

Το δεύτερο που δε μας λένε τα Μέσα για τον ΧΥΤΑ - με 16.000.000 ευρώ περίπου, το κόστος κατασκευής του - είναι πως αποτελεί πλέον παρωχημένο μέσο διαχείρισης των σκουπιδιών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να διαθέσουμε εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις που θα είναι άχρηστες σε λίγο. Δεν κάνουν λόγο τέλος για σύγχρονους τρόπους αξιοποίησης σκουπιδιών με μεθόδους που να εξασφαλίζουν ενέργεια για όλο το λεκανοπέδιο. Κάποιοι πρότειναν να οργανωθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στο παλιό αεροδρόμιο και τον Ελαιώνα. Αλλά πτου κακά. Ποιος βάζει στο τραπέζι σύγχρονες και λογικές λύσεις αν είναι να θιγούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων για την προάσπιση των οποίων πληρώνουμε την αστυνομία;

Μιλάνε οι καημένοι οι κάτοικοι της Κερατέας για αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ποιος νοιάζεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά όταν ακόμα κι ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο;

Η αλήθεια είναι ότι και με τα σκουπίδια παίζονται μεγάλα παιχνίδια που καμμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Είναι απλώς δεμένα με τα συμφέροντα συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων με εκδοτικές παραφυάδες και είναι αυτοί που όπως φαίνεται, επιβάλλουν την άκρα του τάφου σιωπή στα Μέσα, πράγμα που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος, με αποτέλεσμα εκεί στα Μεσόγεια να τα έχουν βάλει πάλι με "ξεπουλημένους δημοσιογράφους".

Να πούμε και δύο λόγια για την στάση των αστυνομικών, έτσι όπως την ζήσαμε στην Κερατέα. Υπάρχουν αρκετοί ψύχραιμοι αναμεσά τους με συγκρατημένο ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων τους. Υπάρχουν αρκετοί που θυμίζουν μπουραντάδες εσατζήδες. όπως αυτοί που έδειραν τον Ιατρού και τον άφησαν πεσμένο κάτω με κάποιον να τον επιβλέπει λιπόθυμο ανάμεσα στις μπότες του και να μην σκύβει να του προσφέρει βοήθεια. Και τον άλλο που αποκάλεσε πουτάνα τη μητέρα ενός από τα συλληφθέντα παιδιά, όταν τον ρώτησε σε ποιο κρατητήριο είχαν μεταφέρει το γιο της. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να απαγορευτούν δια ροπάλου στους αστυνομικούς, γιατί θυμίζουν άλλες εποχές, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν επιβιώνουν στις μέρες μας.

Σοφία Μαλτέζου

Δημοσιογράφος

Δημότης Κερατέας


ΚΕΡΑΤΕΑ: ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη βίαιη παρουσία των ΜΑΤ ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι



Οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στην Κερατέα αναδεικνύουν τόσο το έλλειμμα βιώσιμης διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική, όσο και τις μαζικές παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών με την επιθετική παρουσία της αστυνομίας.




Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου πραγματοποιεί σήμερα από το μεσημέρι μαζί με το Γιώργο Δημαρά, εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο της Αττικής Οικολογικής Απάντησης, περιοδεία στην περιοχή για ενημέρωση και επαφές με τους κατοίκους. Δήλωσή της θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.




Ο άλλος εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Παρασκευόπουλος, παρευρέθηκε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των δημάρχων της περιοχής. Σε σχετική δήλωσή του αμέσως μετά, τόνισε:




«Στο πρόβλημα των σκουπιδιών, δε μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια. Λύση δεν είναι απλώς να θάβονται όσο πιο μακριά από την αυλή μας, ούτε να υποταχθούμε στα γκρίζα συμφέροντα της καύσης. Λύση είναι ο διαχωρισμός στην πηγή και η βιώσιμη διαχείριση, με τελικό στόχο πόλεις μηδενικών αποβλήτων.




Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουμε ως θετική τη δήλωση των δήμων της περιοχής ότι αποδέχονται επιτόπια βιώσιμη διαχείριση για τα σκουπίδια τους. Μαζί με τους κατοίκους, ζητάμε κι εμείς εξηγήσεις για τη συνεχιζόμενη βίαιη παρουσία δεκάδων διμοιριών ΜΑΤ, όταν το έργο έχει ήδη παγώσει με δικαστικές αποφάσεις».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λαύριο 21 Δεκεμβρίου 2010



ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ)



Πολίτες του Λαυρίου,
αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, στον λόφο του Οβριοκάστρου, πίσω από την Πλάκα, δίπλα στην πόλη μας, μέσα στα όρια του νέου Δήμου Λαυρεωτικής, πάει να συντελεσθεί ένα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα. Δυστυχώς με τη συνδρομή της κυβέρνησης και των κατασταλτικών της μηχανισμών, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί το αδιανόητο:


• Να μετατρέψουν τη λαυρεωτική γη σε ένα γιγάντιο σκουπιδότοπο της Αττικής,

• Να ατιμάσουν το καλλίτερα σωζόμενο αττικό τοπίο με το πλήθος των μνημείων της αρχαίας και νεότερης εποχής, που η ίδια η Πολιτεία έχει χαρακτηρίσει ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980) και κηρυγμένη ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995)-«Στην κορυφή του λόφου σώζεται εκτεταμένος αρχαίος οχυρωμένος οικισμός και στην γύρω περιοχή αρχαία μεταλλευτικά φρέατα και στοές εξορύξεως καθώς και νεότερες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.» (Εγγραφο του Υπ. Πολιτισμού 1867/17-4-1997)∙ εθνικοί δε και διεθνείς οργανισμοί κάνουν προσπάθειες να ενταχθεί ευρύτερα η Λαυρεωτική στον κατάλογο των ιστορικών τόπων και μνημείων της Ουνέσκο.



Πώς όμως το αδιανόητο γίνεται κατανοητό; Όταν από πίσω υπάρχουν τα αδηφάγα μεγάλα συμφέροντα, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας.
Οι κάτοικοι της Κερατέας, σύσσωμοι, αγωνίζονται απέναντι στα ΜΑΤ για να μην περάσουν τα αντιλαυρεωτικά σχέδια αυτών που εξυφαίνουν την πολλαπλή υποβάθμιση του κοινού μας τόπου, του κοινού μας Δήμου, μαζί τους συμπαρατάσσονται και κάτοικοι του Λαυρίου.



Η χωματερή των σκουπιδιών που απεργάζονται στο Οβριόκαστρο είναι μια πρακτική επιστημονικά και τεχνολογικά ξεπερασμένη.


Πολίτες του Λαυρίου, απευθυνόμαστε σε σας, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, με μοναδικό και υπέρτατο κριτήριο τη σωτηρία του τόπου μας και τίποτε άλλο.


Τις βαριές συνέπειες αυτού του εγκλήματος θα τις υποστεί ολόκληρη η περιοχή μας, η οποία έτσι οδηγείται σε έσχατη υποβάθμιση, περιβαλλοντική, πολιτιστική, οικονομική.


Αγωνιζόμαστε 20 χρόνια οι Λαυριώτες, μετά τη βιομηχανική κατάρρευση της πόλης μας και τη μαζική ανεργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να αναπροσανατολίσουμε τους τομείς της οικονομίας, να αναπτύξουμε την πολιτιστική οικονομία, τον πολιτιστικό τουρισμό με δεδομένο τον συγκεντρωμένο πολυδιάστατο μνημειακό και φυσικό μας πλούτο.


Ποιος θα πλησιάσει στην περιοχή μας, όταν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα υπονομεύονται μ’ αυτόν τον βάναυσο, αντιαναπτυξιακό, σε τελευταία ανάλυση, τρόπο.
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο ιστορικός τόπος, το βουνό του Οβριοκάστρου, να μετατραπεί σε βουνό των σκουπιδιών και μετά απ’ αυτήν την βάρβαρη ταπείνωση, πώς οι αρχαιότητες και το αρχαίο θέατρο του Θορικού να αναδειχθούν; Η συνύπαρξη των σκουπιδιών με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στο αναστηλωμένο θέατρο του Θορικού, με τα τιμημένα μνημεία του εργασιακού μόχθου της αρχαίας και νεότερης μεταλλείας και μεταλλουργίας, αποτελεί υπέρτατη ύβρη και γενικευμένη απαξίωση, που θα την υποστούμε όλοι μας. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.


• Προτείνουμε τάχιστα την ενοποίηση των Συντονιστικών Επιτροπών Κερατέας και Λαυρίου· δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν δύο, διότι έτσι ο αγώνας αποδυναμώνεται· να υπάρξει επίσης κοινή Γραμματεία. Ο αγώνας είναι κοινός.
Όλοι οι κάτοικοι του Λαυρίου πρέπει να συστρατευθούμε στον αγώνα. Το Λαύριο πιστό στις καλλίτερες παραδόσεις του, ιδιαίτερα της περιόδου 1990-94, πρέπει και πάλι να ορθώσει το ιστορικό του ανάστημα και να συντονίσει τα αγωνιστικά του βήματα με αυτά των κατοίκων της Κερατέας, της Πλάκας και της Καμάριζας.


Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής τίθεται στη διάθεση του ενιαίου Συντονιστικού.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ...



Ελεύθεροι αφέθηκαν, με περιοριστικούς όρους, οι δύο τελευταίοι συμπολίτες μας, που είχαν συλληφθεί στην τελευταία επιδρομή των ΜΑΤ, το Σάββατο.



Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών και σύσταση συμμορίας στον ένα και για απόκρυψη χαρακτηριστικών (τρομονόμος), επειδή φορούσε κασκόλ, στον δεύτερο!!!




Είμαστε δίπλα τους



Απ' ότι φαίνεται, θα χρειαστεί να μας συλλάβετε όλους



Συνεχίζουμε
...

Το ΥΠ.ΠΟ.Τ. σιωπά μπροστά στο έγκλημα του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας


Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του εξηγεί τις ευθύνες που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με την επικείμενη ζημιά που θα γίνει με την κατασκευή ενός Χ.Υ.Τ.Α. μέσα στα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής.



Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α., Παναγιώτης Κουτής, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Η σιωπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μπροστά στην καταστροφή που θα συντελεστεί στο Οβριόκαστρο της Κερατέας είναι εκκωφαντική.



Ένα αμφίβολης αποτελεσματικότητας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και αμφίβολης νομιμότητας, έργο επιβάλλεται με τη βία στην ήδη πληγωμένη από την άναρχη δόμηση και τις αυθαίρετες επεμβάσεις Λαυρεωτική Γη.



Λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της επιστημονικής αξίας των αρχαιοτήτων του, ο λόφος Οβριόκαστρο περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου μέσα στον κηρυγμένο ευρύτερο Αρχαιολογικό Χώρο της Λαυρεωτικής, ο δε οχυρωμένος οικισμός στην κορυφή του στη αρχαιολογική ζώνη Α του χώρου.



Η ζώνη Α, όπως ορίζει ο Νόμος, είναι απολύτου προστασίας και δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε κατασκευή ή αλλοίωση. Η ίδια περίπου απαγόρευση ισχύει και για μία έκταση 500 μέτρων γύρω από το οχυρό. Ακόμα κι αν το οχυρό βρίσκεται σε κάποια απόσταση από την περιοχή που χωροθετήθηκε ο Χ.Υ.Τ.Α. (300 μέτρα!!!), δεν νοείται αρχαιολογικός χώρος με θέα μια χωματερή.



Δεν νομίζουμε ότι τυχαία επιλέχθηκε αυτή η θέση, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Λαυρεωτικής. Ίσως με την απαγόρευση της δόμησης λόγω του χαρακτηρισμού του χώρου ως αρχαιολογική ζώνη απολύτου προστασίας Α, η περιοχή καθίσταται στα μάτια της πολιτικής ηγεσίας “άχρηστη”, σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη της “ανάπτυξης” και επομένως κατάλληλη για σκουπιδότοπο.



Ας μας επιτρέψουν οι συνάδελφοι που ερεύνησαν με ελάχιστα μέσα την περιοχή, να δανειστούμε τα λόγια τους: “αυτά τα μνημεία αποτελούν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας της Κερατέας και της Λαυρεωτικής και πρέπει να σωθούν οπωσδήποτε, όχι μόνο επειδή προστατεύονται τα περισσότερα από τις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων, αλλά κυρίως επειδή, όπως συμβαίνει με όλα τα μνημεία, συντηρούν αφενός μεν την ιστορική μας μνήμη και αφετέρου το φυσικό μας περιβάλλον που κινδυνεύει από την καταστροφική μανία και τη λατρεία του πρόσκαιρου κέρδους.



Όσες φορές καταστρέφουμε τα μνημεία και το περιβάλλον μας, υπονομεύουμε σοβαρά τη φυσική και την πνευματική ζωή μας, και μάλιστα όχι μόνο τη δική μας αλλά και όλων των επόμενων γενεών, επειδή και τα μνημεία και το περιβάλλον, όταν καταστραφούν, δυστυχώς, δεν ξαναγίνονται”.



Συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες της Κερατέας που προστατεύουν την περιοχή τους από την οικολογική καταστροφή και την υποβάθμιση και που καλύπτουν το κενό της προστασίας των αρχαιοτήτων, των μνημείων, της ιστορικής μνήμης και της γνώσης, αρμοδιότητες κάποτε του Υπουργείου Τουρισμού και (κατ' όνομα πια) Πολιτισμού.



Όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αντιμετωπίζει τις αρχαιότητες, που δεν αποτελούν εκμεταλλεύσιμο εμπορικά τουριστικό προϊόν, ως εμπόδιο στην “ανάπτυξη”. Οφείλει να αλλάξει πολιτική και να προστατέψει επιτέλους την αρχαιολογική πολιτισμική μας κληρονομιά».


Επιστολή μαθητή προς Κυβερνώντες και ΜΜΕ




Αγαπητοί κύριοι που κυβερνάτε αυτόν τον τόπο, (συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ)

τις τελευταίες 10 ημέρες ζώ – βλέπω γεγονότα στην πόλη μου τα οποία με έκαναν να μεγαλώσω απότομα να καταλάβω και να βιώσω μέσα μου μερικές αλήθειες που μέχρι τώρα μόνο υποπτευόμουν χωρίς να είμαι σίγουρος! Είμαι 16 χρονών μαθητής του Λυκείου Κερατέας και στέλνω αυτήν την επιστολή σ΄ αυτούς που κυβερνούν, παίρνουν αποφάσεις, ενημερώνουν, ενεργούν και ορίζουν το μέλλον μας! Το μέλλον των παιδιών μιας χώρας περήφανης με ένδοξο και λαμπρό παρελθόν, μίζερο – στενάχωρο παρόν δίχως αξίες, δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοκρατία και ένα μέλλον δυσοίωνο, άσχημο και καταθλιπτικό χωρίς την ύπαρξη όλων αυτών που χαρακτηρίζουν την ουσία και την ερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης.


Η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα είναι 8 χμ από την θάλασσα, έχει βουνά με δάση και ομορφιές απείρου κάλλους! Το όμορφο περιβάλλον και η πλούσια φύση είναι αναπόσπαστα κομμάτια της πόλης μου – της ζωής μου. Έρχεστε λοιπόν εσείς Κε Πρωθυπουργέ, Κα Μπιρμπίλη, Κε Πάγκαλε, Κε Μπόμπολα…Κοι υπεύθυνοι, και σχεδιάσατε να δημιουργήσετε μια μεγάλη χωματερή (Χ.Υ.Τ.Α) στην περιοχή του Οβριόκαστρου λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Κερατέας, της πόλης μου. Η σύμβαση μιλάει για ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ όπως διαρρέει εσκεμμένα ο Τυπος και τα ΜΜΕ. Ακόμη κι εγώ ένα 16χρονο παιδί με λίγη ενημέρωση από το Ιντερνετ κατάλαβα την διαφορά όπως κατάλαβα και το μέγεθος της καταστροφής που θα επωμιστούμε όλοι όσοι ζούμε εδώ! Ακόμη κι εγώ ενημερώθηκα ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, μια τεραστίων διαστάσεων χωματερή δηλαδή, απορρίπτεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως λύση ξεπερασμένη και τρομερά ζημιογόνα στο περιβάλλον ενώ έχει ανακαλύψει εδώ και χρόνια σύγχρονες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, οι οποίες προστατεύουν και το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, πράγματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχέδιά σας για μας.



Αγαπητοί Κοι, πως μπορείτε να με πείσετε ότι δεν λειτουργείτε παράνομα αφού:


• Η περιοχή ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που έχει χαρακτηριστεί ως "Τοπίο Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους" (ΦΕΚ 852/Β/03-09-1980)


• Η περιοχή είναι Ιστορικός και Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 107/Β/29-12-1995)


• Μέσα στον προτεινόμενο χώρο υπάρχει νόμιμη κατοικία κλπ.


Πως μπορείτε να με πείσετε ότι ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον και την υγεία μας όταν εκεί που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες αφού στο κέντρο του χώρου υπάρχει πηγή και το υδατόρευμα Μουζάκι διασχίζει κατά μήκος όλο τον χώρο των εγκαταστάσεων; Η περιοχή είναι πλούσια σε ορυκτά, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε ποικιλία μεταλλευμάτων ενώ επίσης υπάρχουν αρχαίες μεταλλευτικές στοές.



Παρόλα αυτά δώσατε εντολή στα ΜΑΤ να καταλάβουν τον χώρο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής δίχως να ακούσετε ούτε να νοιαστείτε στο ελάχιστο για μας τα παιδιά που τρώμε, πίνουμε και αναπνέουμε σ ΄ αυτήν την Πόλη!



Ένιωσα και νιώθω τόσο μεγάλη θλίψη! Απογοήτευση! Και Οργή όταν μαζί με όλους σχεδόν τους συμμαθητές και συμμαθήτριές μου διαδηλώσαμε μπροστά στα Ματ κι εκείνοι μας χτύπησαν άσχημα ενώ μας πέταξαν χημικά χωρίς λόγο και αιτία. Μας ξυλοφορτώνουν κάθε βράδυ όταν πάμε με φίλους να δώσουμε παρόν στον αγώνα μας, στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας της Πόλης μου από αδίστακτους καταπατητές!




Πόση ντροπή και εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ένοιωσα όταν συνέλαβαν έναν φίλο μου ηλικίας 16 χρονών, του πέρασαν χειροπέδες και του κατέβασαν τα παντελόνια!


Ήμουν μπροστά και είδα πολλά! Ξύλο, βρισιές, χημικά σε γέρους και γυναίκες.. πολλά τα οποία με έκαναν να χάσω την παιδική αφέλειά μου και να δώ το άλλο πρόσωπό σας. Μια ερώτηση τριγυρνάει μέρες στο μυαλό μου, μια ερώτηση απευθυνόμενος σε σας Κοι Υπεύθυνοι, ΓΙΑΤΙ;; Γιατί συμβαίνουν και γιατί κάνετε τέτοια πράγματα; Τι στόχους έχετε; Τι οφέλη;



Σ΄ αυτές τις λίγες γραμμές προσπαθώ να αποτυπώσω και να δείξω την αλήθεια που συμβαίνει εδώ στην Πόλη μου, την αλήθεια Κύριοι εσείς των ΜΜΕ που εσκεμμένα αποκρύβετε!



Το μάθημα Τεχνολογία Επικοινωνιών το οποίο διδάσκομαι κάπου αναφέρει ότι τα ΜΜΕ θεωρούνται 4η εξουσία και καθορίζουν τα πολιτικά δρώμενα σε κάθε χώρα. Αυτή η αναφορά του βιβλίου συζητήθηκε και πέρασε στ΄ αυτιά μας δίχως να κατανοήσουμε σε βάθος τον τρόπο με τον οποίο γίνετε αυτό. Εξ αιτίας λοιπόν όλων αυτών που συμβαίνουν στην περιοχή μου έμαθα και κατανόησα πολύ καλά πως τα ΜΜΕ επηρεάζουν την Πολιτική ζωή αλλά και την Κοινωνία μας! Κανένα κανάλι από τα ΜΜΕ δεν αναφέρεται με σαφήνεια και ειλικρίνεια στα γεγονότα που συμβαίνουν στην Κερατέα, δυστυχώς ούτε ο τύπος παρά μόνο λίγα ενημερωτικά sites και blogs στο Ιντερνετ. Βέβαια μερικοί δεν διστάζουν να παραπληροφορήσουν, να κρύψουν την αλήθεια και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Το να είσαι Δημοσιογράφος το θεωρώ λειτούργημα! Η αληθινή και σωστή ενημέρωση είναι μεγάλη αξία! 


Πείτε μου Λοιπόν Κύριοι Δημοσιογράφοι και καναλάρχες, γιατί δεν μεταδίδετε τα γεγονότα στην Κερατέα και δεν ενημερώνετε τον κόσμο όπως του αξίζει να ενημερωθεί; 


Γιατί δεν δείχνετε όλη την αλήθεια, τον αγώνα, την υποβάθμιση, τον εξευτελισμό που ζούνε οι κάτοικοι και τα παιδιά της πόλης αυτής; 


Πιστεύετε πως οι Έλληνες πολίτες ενδιαφέρονται να μάθουν για τον «Καινούριο έρωτα του Χατζηγιάννη ή για την ζωή της Μενεγάκη» περισσότερο από γεγονότα και αποφάσεις βίας κατά των κατοίκων μιας πόλης 15.000 ανθρώπων; 


Πιστεύετε πως το X-Factor αφορά περισσότερο τους συνομήλικούς μου απ ότι το μάθουν πως μερικοί μαθητές του Λυκείου Κερατέας έφαγαν ξύλο γιατί δεν θέλουν να ζουν κοντά στα σκουπίδια; 


Αλήθεια δείξατε στον κόσμο σήμερα πως ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ευλόγησε των αγώνα όλων των κατοίκων ενάντια στα συμφέροντα των μεγάλων κατασκευαστών που θέλουν να φτιάξουν ΧΥΤΑ στην Κερατέα.



Πιστεύω όμως και διατηρώ την ελπίδα πως πάνω από συμφέροντα, κέρδη και εξουσία θα βάλετε εμάς τους νέους, τα παιδιά σας σε πρώτη μοίρα και θα ενεργείτε πάντα για το καλό μας!


Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε μέχρι τελικής πτώσεως και εξάντλησης!



Ευχαριστώ


Μαθητής Λυκείου Κερατέας


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥΣ - Οι μολότοφ ήταν άδεια μπουκάλια

Διαβάζουμε από το Zougla.gr:


Οι μολότοφ ήταν άδεια μπουκάλια


Τετράωρη περιπέτεια στην ασφάλεια πέρασε ένας οδηγός αυτοκινήτου που έτυχε να περνάει με το αυτοκίνητό του από τον κόμβο του Μαρκόπουλου με κατεύθυνση προς Κερατέα, το βράδυ της Κυριακής.



Ο λόγος που ο οδηγός του αυτοκινήτου και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου κίνησαν τις υποψίες των αστυνομικών ήταν τα άδεια μπουκάλια που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο αλλά και εργαλεία που χρησιμοποιεί στη δουλειά του, όπως ανέφερε στη zougla.gr ο προσαχθείς. Προφανώς τα μπουκάλια θεωρήθηκαν πρώτη ύλη για βόμβες μολότοφ πράγμα που δεν ισχύει αφού προορίζονταν για επιστροφή στο σούπερ μάρκετ της περιοχής.



Μετά από την τετράωρη παραμονή στην ασφάλεια και οι τέσσερις επιβάτες του αυτοκινήτου αφέθησαν ελεύθεροι.



ΠΗΓΗ: Zougla.gr 





ΠΡΟΣΟΧΗ: 

ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΛΟΤΩΦ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΙΙ



ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ

Χρειάζεται κοινός αγώνας και δράση με προσανατολισμό

Την άγρια επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής οι κάτοικοι της Κερατέας και του Λαυρίου καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ τάχτηκε εξαρχής κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας που αποφάσισε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Εναντιώθηκε στις απόπειρες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης και εξέφρασε με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν σ' αυτά τα σχέδια.

Να σημειώσουμε ότι η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις θέσεις του Κόμματος τόσο σε δικές της εκδηλώσεις όσο και σε άλλες που διοργάνωσαν δήμοι και φορείς της περιοχής. Συγκεκριμένα, έχει εκφράσει την αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους οφείλει να έχει προσανατολισμό και αιτήματα.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ απαιτεί:

Άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από την Κερατέα και ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Καμία έναρξη εργασιών στη περιοχή και τώρα και στο μέλλον.

Χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς (εντός και εκτός της περιφέρειας Αττικής), με βάση επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και με όρους διαφάνειας και συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποκλείοντας την υπερκορεσμένη περιοχή Ανω Λιοσίων - Θριασίου.

Αταλάντευτα ενάντια στην καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων.

Αμεσο κλείσιμο και αποκατάσταση των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών.

Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου της καθαριότητας. Οι Σύνδεσμοι των Δήμων να αποτελούν τους ενιαίους διαδημοτικούς φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων με ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του έργου τους, με απρόσκοπτη ένταξη σ' αυτούς όλων των ΟΤΑ και χωρίς πολιτικούς αποκλεισμούς.

Καλούμε τους κατοίκους της Λαυρεωτικής (Κερατέα, Λαύριο, Καμάριζα) να αγωνιστούν κατά του συνόλου των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή τη πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ).

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ
Δεκέμβριος 2010

===============================================================

ΚΕΡΑΤΕΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Το κείμενο αυτό θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα στη λαϊκή του Ωραιοκάστρου και θα κολληθεί και σαν αφισάκι.


ΚΕΡΑΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!


Στην Κερατέα οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί!


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων θέλει να στήσει στην Κερατέα μια χωματερή (είτε ΧΥΤΑ την αποκαλούν είτε ΧΥΤΥ) και να σβήσει την περιοχή από το χάρτη. Στο εγκληματικό αυτό έργο της έχει συνεργάτες τη ΝΔ, τον ΛΑΟΣ και τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ. Κάτι λίγα ξεφεύγουν από τον έλεγχο τους για να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος τι συμβαίνει.




Έστειλε ξημερώματα (04.00 πμ) το Σάββατο 11/12/10 ολόκληρο στρατό από άνδρες των ΜΑΤ και εισαγγελέα για να προστατέψουν τον εργολάβο που ήθελε να βάλει τα μηχανήματα του στο χώρο. Οι κάτοικοι όμως δεν πιάστηκαν στον ύπνο!

Και από τότε καθημερινά δίνουν μάχες με τα ΜΑΤ, τους ασφαλίτες, τα χημικά (απαγορευμένα αέρια πολέμου), τους ξυλοδαρμούς, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις.


Το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών κι εμείς από το Ωραιόκαστρο, καταφέραμε να σταματήσουμε – έστω και προσωρινά – την καύση από το ΤΙΤΑΝ των σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης (παλιά λάστιχα, πλαστικά από θερμοκήπια, λυματολάσπη κλπ) που τα ονόμασαν «εναλλακτικά καύσιμα».


Ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ===================================================================

Η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου για τον αγωνα των κατοικων της Κερατεας εναντια στην χωματερη.
Δεκεμβρίου 19,

Η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου στέλνει μήνυμα αγωνιστικής συμπαράστασης στους πολίτες της Κερατέας.

Ο αγώνας μας είναι κοινός .

Από την Θεσσαλονίκη την Κέρκυρα και την Θήβα μέχρι την Καλαμάτα τα Αθίκια και το Κρανίδι ενεργοί πολίτες διεκδικούμε το αυτονόητο.

Όχι στους σχεδιασμούς για νέους ΧΥΤΑ (με ταφή σύμμεικτων η δεματοποίηση) όχι στην καύση ενεργειακή αξιοποίηση που θα χαρισθούν στο μεγάλο κεφαλαίο αλλά μείωση του όγκου, επαναχρησιμοποίηση , κομποστοποίηση, ανακύκλωση.

Αλλά πάνω από όλα αρνούμαστε να λαμβάνονται αποφάσεις κόντρα στην βούληση των τοπικών κοινωνιών ,αποφάσεις που υλοποιούνται με ψέματα και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, με στρατιωτικά μέσα, χρήση χημικών αερίων, ξύλο , συλλήψεις, και κατάληψη της γης από ένοπλα τμήματα χωρίς να υπάρχει μάλιστα και νομιμοποίηση των αποφάσεωνλες και ζούμε σε κατοχή.

Είμαστε στο πλευρό σας. Σήμερα εσείς αύριο η σειρά μας.

Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου.



====================================================






Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας

Κοζάνη 20/12/2010
Ψήφισμα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Κερατέας




Την τελευταία εβδομάδα, στην Κερατέα το κράτος δείχνει το πιο κατασταλτικό του πρόσωπο απέναντι στους κατοίκους που αντιδρούν στα σχέδια δημιουργίας άλλης μιας χωματερής στην Αττική, για να προστατεύσουν την περιοχή τους από τις αρπακτικές διαθέσεις των εργολάβων και την πολιτική ανευθυνότητα των κυβ
ερνόντων. Δακρυγόνα, αντλίες νερού, ακόμα και πλαστικές σφαίρες επιστρατεύτηκαν για να κάμψουν τις δυναμικές αντιδράσεις των κατοίκων με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματισμούς και συλλήψεις.

Η κυβέρνηση δείχνει και σε αυτήν την περίπτωση λυσσαλέα άρνηση να αφουγκραστεί τη δίκαιη αγανάκτηση και επιτίθεται με ορμή σε όσους αντιστέκονται στα αδηφάγα σχέδια εναντίον των εργαζόμενων και της κοινωνίας συνολικά. Η κρίση είναι η ευκαιρία για να νομιμοποιηθεί η επιβολή «κράτους έκτακτης ανάγκης» και να χτυπηθεί άγρια οποιοσδήποτε αγώνας. Φυσικά, όλη η φιλολογία περί «κοντόφθαλμων πρακτικών» των κατοίκων που αντιδρούν γιατί «δεν θέλουν τα σκουπίδια στην
πόρτα τους αλλά στην πόρτα του γείτονα» και οι εξαγγελίες για δημιουργία χώρου ταφής υπολειμμάτων επεξεργασίας κι όχι χωματερής είναι παραπλανητικές και ψευδείς αφού στην εποχή του Μνημονίου και της διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει ούτε η ελάχιστη μέριμνα για τρόπους διαχείρισης των αποβλήτων που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και διαφυλάσσουν το φυσικό περιβάλλον.

Την Πέμπτη, 16/12, ξημερώματα, συνελήφθησαν επτά άτομα, ένα εκ των οποίων ανήλικο, στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες για
δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Ενεργοποιήθηκε μάλιστα και ο περίφημος κουκουλονόμος. Τα κασκόλ για το κρύο για ακόμη μια φορά γίνανε ποινικό αδίκημα. Σήμερα Δευτέρα 20 Δεκέμβρη οι 7 περάσανε από εισαγγελέα και ανακριτή οι οποίοι αποφάσισαν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες με περιοριστικά μέτρα και την υποχρέωση να εμφανίζονται από την 1η έως την 5η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

Τα μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στ
ην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του Ν. Κοζάνης που ζουν χρόνια την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις στην υγεία τους στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Κερατέας για καθαρό περιβάλλον και αξιοπρέπεια.

Ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας είναι δίκαιος. Είναι ζητούμενο να νικήσουν όχι μόνο για να προστατευτεί ο τόπος τους από τη βέβαιη υποβάθμιση αλλά και για να δεχτεί όλη η κοινωνία το μήνυμα ότι με ακηδεμόνευτους και
δυναμικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε την γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε σε όλα τα μέτωπα.



ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ



Το γραφείο τύπου


======================================================




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Λαύριο 21 Δεκεμβρίου 2010



ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ)



Πολίτες του Λαυρίου,
αυτές τις μέρες στην περιοχή μας, στον λόφο του Οβριοκάστρου, πίσω από την Πλάκα, δίπλα στην πόλη μας, μέσα στα όρια του νέου Δήμου Λαυρεωτικής, πάει να συντελεσθεί ένα περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, αντιαναπτυξιακό και κοινωνικό έγκλημα. Δυστυχώς με τη συνδρομή της κυβέρνησης και των κατασταλτικών της μηχανισμών, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί το αδιανόητο:


• Να μετατρέψουν τη λαυρεωτική γη σε ένα γιγάντιο σκουπιδότοπο της Αττικής,

• Να ατιμάσουν το καλλίτερα σωζόμενο αττικό τοπίο με το πλήθος των μνημείων της αρχαίας και νεότερης εποχής, που η ίδια η Πολιτεία έχει χαρακτηρίσει ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 852/Β/3.9.1980) και κηρυγμένη ζώνη Α΄ απόλυτης προστασίας, λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 1070/Β/29-12-1995)-«Στην κορυφή του λόφου σώζεται εκτεταμένος αρχαίος οχυρωμένος οικισμός και στην γύρω περιοχή αρχαία μεταλλευτικά φρέατα και στοές εξορύξεως καθώς και νεότερες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις.» (Εγγραφο του Υπ. Πολιτισμού 1867/17-4-1997)∙ εθνικοί δε και διεθνείς οργανισμοί κάνουν προσπάθειες να ενταχθεί ευρύτερα η Λαυρεωτική στον κατάλογο των ιστορικών τόπων και μνημείων της Ουνέσκο.



Πώς όμως το αδιανόητο γίνεται κατανοητό; Όταν από πίσω υπάρχουν τα αδηφάγα μεγάλα συμφέροντα, που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του τόπου και της κοινωνίας.
Οι κάτοικοι της Κερατέας, σύσσωμοι, αγωνίζονται απέναντι στα ΜΑΤ για να μην περάσουν τα αντιλαυρεωτικά σχέδια αυτών που εξυφαίνουν την πολλαπλή υποβάθμιση του κοινού μας τόπου, του κοινού μας Δήμου, μαζί τους συμπαρατάσσονται και κάτοικοι του Λαυρίου.



Η χωματερή των σκουπιδιών που απεργάζονται στο Οβριόκαστρο είναι μια πρακτική επιστημονικά και τεχνολογικά ξεπερασμένη.


Πολίτες του Λαυρίου, απευθυνόμαστε σε σας, με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, με μοναδικό και υπέρτατο κριτήριο τη σωτηρία του τόπου μας και τίποτε άλλο.


Τις βαριές συνέπειες αυτού του εγκλήματος θα τις υποστεί ολόκληρη η περιοχή μας, η οποία έτσι οδηγείται σε έσχατη υποβάθμιση, περιβαλλοντική, πολιτιστική, οικονομική.


Αγωνιζόμαστε 20 χρόνια οι Λαυριώτες, μετά τη βιομηχανική κατάρρευση της πόλης μας και τη μαζική ανεργία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να αναπροσανατολίσουμε τους τομείς της οικονομίας, να αναπτύξουμε την πολιτιστική οικονομία, τον πολιτιστικό τουρισμό με δεδομένο τον συγκεντρωμένο πολυδιάστατο μνημειακό και φυσικό μας πλούτο.


Ποιος θα πλησιάσει στην περιοχή μας, όταν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα υπονομεύονται μ’ αυτόν τον βάναυσο, αντιαναπτυξιακό, σε τελευταία ανάλυση, τρόπο.
Πώς είναι δυνατόν αυτός ο ιστορικός τόπος, το βουνό του Οβριοκάστρου, να μετατραπεί σε βουνό των σκουπιδιών και μετά απ’ αυτήν την βάρβαρη ταπείνωση, πώς οι αρχαιότητες και το αρχαίο θέατρο του Θορικού να αναδειχθούν; Η συνύπαρξη των σκουπιδιών με την αναβίωση του αρχαίου δράματος στο αναστηλωμένο θέατρο του Θορικού, με τα τιμημένα μνημεία του εργασιακού μόχθου της αρχαίας και νεότερης μεταλλείας και μεταλλουργίας, αποτελεί υπέρτατη ύβρη και γενικευμένη απαξίωση, που θα την υποστούμε όλοι μας. Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.


• Προτείνουμε τάχιστα την ενοποίηση των Συντονιστικών Επιτροπών Κερατέας και Λαυρίου· δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν δύο, διότι έτσι ο αγώνας αποδυναμώνεται· να υπάρξει επίσης κοινή Γραμματεία. Ο αγώνας είναι κοινός.
Όλοι οι κάτοικοι του Λαυρίου πρέπει να συστρατευθούμε στον αγώνα. Το Λαύριο πιστό στις καλλίτερες παραδόσεις του, ιδιαίτερα της περιόδου 1990-94, πρέπει και πάλι να ορθώσει το ιστορικό του ανάστημα και να συντονίσει τα αγωνιστικά του βήματα με αυτά των κατοίκων της Κερατέας, της Πλάκας και της Καμάριζας.


Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής τίθεται στη διάθεση του ενιαίου Συντονιστικού.


ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ