ΜΟΛΟΤΩΦ :)
ΤΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
Το βραβείο της Σάπιας Σαρδέλας θα έπρεπε να απονεμηθεί αυτές τις ημέρες στα περισσότερα κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, που κάλυψαν στην αρχή με μούγκα και στη συνέχεια με μονόπαντες ειδησεογραφικές φελούκες τα γεγονότα στην Κερατέα.
Με εξαίρεση - τις πρώτες ώρες - το ALTER, η πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης περιορίστηκε να καλύψει Κυριακή και Δευτέρα την επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο Οβριόκαστρο και τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Λαυρεωτικής με δέκα λέξεις.
Εδώ καιγόταν το πελεκούδι από τις 5 το πρωί του Σαββάτου, να σφυρίζουν οι σειρήνες, να κτυπάνε οι καμπάνες, να έχουν ανάψει φωτιές ολόγυρα, να έχουν συλλάβει τον απερχόμενο Δήμαρχο Σταύρο Ιατρού, 20 κλούβες και άλλα οχήματα, με εκατοντάδες άνδρες να έχουν ακροβολιστεί γύρω από το Οβριόκαστρο, για να μπορέσουν οι εργολάβοι να εγκαταστήσουν τα μηχανήματά τους, οι κάτοικοι να τους παίρνουν στο κυνήγι ως κάτω στον κεντρικό δρόμο, να έχει αποκλειστεί η λεωφόρος Λαυρίου, όλη η Λαυρεωτική ανάστατη και τα δελτία τσιμουδιά. Την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα, όταν πια άρχισαν να πέφτουν δακρυγόνα και άγριο ξύλο από τους αστυνομικούς και χιλιάδες συγκεντρωμένοι να αντεπιτίθενται με τουφεκιές στον αέρα και αυτοσχέδιες βόμβες μολότωφ, με τον κλεφτοπόλεμο να μαίνεται σε πλαγιές και χωράφια, τους μαθητές της Κερατέας να στέκονται με αποφασιστικά δίπλα στους γονείς τους, οι αστυνομικές δυνάμεις να μην υποχωρούν, παρά την εντολή του Εισαγγελέα, που ζήτησε την απομάκρυνσή τους, όταν τραυματίζεται συνάδελφος τηλεοπτικού συνεργείου, όταν ο Ιατρού πέφτει κάτω λιπόθυμος από τα χτυπήματα των αστυνομικών και ο νέος δήμαρχος Κ. Λεβαντής να δηλώνει πως κανείς δε μπορεί να ελέγξει την οργή του λαού, τα κείμενα των μέσων διευρύνονται.
Το θέμα ανοίγει αλλά καλύπτεται μόνο η μία πλευρά του και με τέτοιο άγαρμπο τρόπο, ώστε ο καθένας να αντιλαμβάνεται τις πιέσεις που δέχονται πολλοί συνάδελφοι για να μην κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Να τονίζουν απλώς τα πρόστιμα που θα πληρώσουμε για τις χωματερές. Δεν αναφέρουν ότι για μια ακόμα φορά το κράτος έρχεται με λάθος αποφάσεις και υπό την απειλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα που εκκρεμεί χρόνια τώρα. Κανείς δεν αναφέρει ότι τα σκουπίδια δεν είναι θέμα της Κερατέας ή του Γραμματικού αλλά της Αττικής ολόκληρης. Και η Αττική δεν αντέχει άλλα σκουπίδια. Τα σκουπίδια σε πρώτη φάση είχε προταθεί να βγούνε έξω από το Λεκανοπέδιο και να πάνε σε μια ερημική περιοχή, μακριά από οικιστικά κέντρα. Αλλά η λύση αυτή δεν αρέσει στους μεγαλοεργολάβους της Αθήνας.
Το δεύτερο που δε μας λένε τα Μέσα για τον ΧΥΤΑ - με 16.000.000 ευρώ περίπου, το κόστος κατασκευής του - είναι πως αποτελεί πλέον παρωχημένο μέσο διαχείρισης των σκουπιδιών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετοιμαζόμαστε να διαθέσουμε εκατομμύρια ευρώ για εγκαταστάσεις που θα είναι άχρηστες σε λίγο. Δεν κάνουν λόγο τέλος για σύγχρονους τρόπους αξιοποίησης σκουπιδιών με μεθόδους που να εξασφαλίζουν ενέργεια για όλο το λεκανοπέδιο. Κάποιοι πρότειναν να οργανωθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στο παλιό αεροδρόμιο και τον Ελαιώνα. Αλλά πτου κακά. Ποιος βάζει στο τραπέζι σύγχρονες και λογικές λύσεις αν είναι να θιγούν τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων για την προάσπιση των οποίων πληρώνουμε την αστυνομία;
Μιλάνε οι καημένοι οι κάτοικοι της Κερατέας για αρχαιολογικούς χώρους, αλλά ποιος νοιάζεται για την πολιτιστική μας κληρονομιά όταν ακόμα κι ένας ιστορικός αρχαιολογικός χώρος στην Άνδρο έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο;
Η αλήθεια είναι ότι και με τα σκουπίδια παίζονται μεγάλα παιχνίδια που καμμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Είναι απλώς δεμένα με τα συμφέροντα συγκεκριμένων μεγαλοεργολάβων με εκδοτικές παραφυάδες και είναι αυτοί που όπως φαίνεται, επιβάλλουν την άκρα του τάφου σιωπή στα Μέσα, πράγμα που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος, με αποτέλεσμα εκεί στα Μεσόγεια να τα έχουν βάλει πάλι με "ξεπουλημένους δημοσιογράφους".
Να πούμε και δύο λόγια για την στάση των αστυνομικών, έτσι όπως την ζήσαμε στην Κερατέα. Υπάρχουν αρκετοί ψύχραιμοι αναμεσά τους με συγκρατημένο ζήλο στην άσκηση των καθηκόντων τους. Υπάρχουν αρκετοί που θυμίζουν μπουραντάδες εσατζήδες. όπως αυτοί που έδειραν τον Ιατρού και τον άφησαν πεσμένο κάτω με κάποιον να τον επιβλέπει λιπόθυμο ανάμεσα στις μπότες του και να μην σκύβει να του προσφέρει βοήθεια. Και τον άλλο που αποκάλεσε πουτάνα τη μητέρα ενός από τα συλληφθέντα παιδιά, όταν τον ρώτησε σε ποιο κρατητήριο είχαν μεταφέρει το γιο της. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να απαγορευτούν δια ροπάλου στους αστυνομικούς, γιατί θυμίζουν άλλες εποχές, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν επιβιώνουν στις μέρες μας.
Σοφία Μαλτέζου
Δημοσιογράφος
Δημότης Κερατέας