Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική



Συζητήθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερών απορριμμάτων στην Αττική. Ο Νομάρχης Λ. Κουρής, εισηγούμενος το θέμα, αναφέρθηκε στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν το Γραμματικό και η Κερατέα εξαιτίας της εμμονής της Κυβέρνησης να προωθήσει έναν σχεδιασμό ανεφάρμοστο και ξεπερασμένο.



Στην συνεχεία τόνισε ότι παρά το ότι δεν έχουν εκδικαστεί οι σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στα εντοπισθέντα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί ο χώρος της χωματερής στο Γραμματικό με την συνεχή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Παρόμοια πρακτική εξαγγέλθηκε ότι θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Κερατέας, παρά την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

"Η λύση που έχει επιλεγεί στηρίζεται σε μέθοδο τεχνολογικά ξεπερασμένη, που έχει εγκαταλειφθεί διεθνώς και αγνοεί την ανακύκλωση με αποτέλεσμα η τυχόν ολοκλήρωση των διαδικασιών εγκατάστασης να διαιωνίσει την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει επί δεκαετίες η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική με τις απαράδεκτες συνθήκες που έχουν επιβληθεί στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής", τόνισε ο Νομάρχης Λ. Κουρής.

Στη συνέχεια ενημέρωσαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκης και ο Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού, οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν στα συζητηθέντα στις πρόσφατες συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Αττικής επεσήμαναν ότι με έγγραφό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2666/24-3-2010) διευκρίνησε ότι κάθε έργο, που η χρηματοδότησή του έχει υπαχθεί στο Ταμείο Συνοχής, είναι απολύτως ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα και ως εκ τούτου η επί χρόνια προβαλλόμενη δήθεν αναγκαιότητα προώθησης του συνόλου των έργων για να μην χαθεί η χρηματοδότηση, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ακολούθησε η αναλυτική τοποθέτηση των επικεφαλής των νομαρχιακών παρατάξεων και πολλών νομαρχιακών συμβούλων και στη συνέχεια το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε:


* Να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στον ανεφάρμοστο και ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων που οδηγεί σε περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση τόσο της Ανατολικής Αττικής όσο και της Δυτικής Αττικής.


* Να καταγγείλει τις συνθήκες αστυνομοκρατίας και το κλίμα διώξεων που προσπαθούν να επιβάλλουν στις τοπικές κοινωνίες οι πολιτικά και υπηρεσιακά υπεύθυνοι προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.


* Να απαιτήσει την εφαρμογή λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση των πολιτών, όπως λ.χ. η πρόσφατη πρόταση των 4 οικολογικών οργανώσεων (Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Greenpeace, WWF, Δίκτυο Μεσόγειος SOS) για ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική με έμφαση στην ανακύκλωση.



* Να δηλώσει την ομόθυμη και έντονη αντίθεση των πολιτών με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε συνεργασία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.