Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

Αυτοψία της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων

Και όμως υπάρχουν και έντιμοι δημόσιοι λειτουργοί που αποκαλύπτουν την αλήθεια και ξεγυμνώνουν τους "ψεύτες" και επίδοξους "καταστροφείς" της ιστορίας και του περιβάλλοντος.


Η αλήθεια έρχεται όχι από κάποιον τυχαίο,αλλά από την Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων,με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο.

Η ουσία του εγγράφου που κοινοποιήθηκε στο Δήμο Κερατέας είναι πως δεν μπορεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία να προχωρήσει σε αυτοψία στην θέση Βραγόνι - Οβριόκαστρο και επομένως ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ!!!
Η αυτοψία δεν προχώρησε όχι λόγω των καλοκαιρινών διακοπών,αλλά επειδή,επιτέλους,κάποιοι είναι ακόμα έντιμοι και υπηρετούν με αξιοπρέπεια και σεβασμό το λειτούργημα τους.Στο παρακάτω έγγραφο,πέρα από την ουσία του,αποκαλύπτονται πολλές αλήθειες.Ποιες είναι αυτές;Διαβάζοντας το έγγραφο προσεκτικά συμπεραίνουμε τα εξής:

α) Στην κοινοποιήση του εγγράφου αναφέρεται η "ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ".Επαναλαμβάνουμε : ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ όχι εργοστάσια ανακύκλωσης,μηχανικής επεξεργασίας και όλα τα άλλα ψεύδη που με τόση "έπαρση" ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες από επίσημα χείλη.

β) Αναγνωρίζεται με τον ποιο επίσημο τρόπο οτι η περιοχή Βραγόνι - Οβριόκαστρο είναι "μία" και αποκαλύπτει την "παράνομη βάπτιση" του Οβριοκάστρου ως Βραγόνι!!!

γ) Η Β΄ Εφορεία οργάνωσε την διενέργεια αυτοψίας στο χώρο εκατοντάδων στρεμμάτων (για την ακρίβεια 540 στρεμμάτων) κάνοντας σαφές ότι η αυτοψία σε μία τόσο μεγάλη έκταση θα διαρκέσει μήνες και δεν θα μπορέσει να αποφανθεί,το πασιφανές, σε ένα ή δύο 24ωρα,όπως κάποιοι μπορεί να θελήσουν.

δ) Αναγνωρίζει το δίκαιο των κατοίκων να μην επιτραπεί η είσοδος στο χώρο της αυτοψίας καθώς οι ιδιοκτησίες τους δεν έχουν απαλλοτριωθεί και επίσης την ίδια στιγμή που υπάρχουν δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ που εκκρεμούν.

ε) Το απόλυτο ξεμπρόστιασμα!!!Αναγνωρίζει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελείας ( εισαγγελείς Ράϊκου,Αθανασίου) δεδομένου ότι η εν λόγω έκταση βρίσκεται μέσα στον Κυρηγμένο Αρχαιολογικό Χώρο της Λαυρεωτικής και σε απόσταση 250 - 300 μ. από το όριο της Ζώνης Α΄ Αδόμητης Απολύτου Προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου Οβριοκάστρου και άμεσα ορατή από αυτόν!!!

στ) Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών ΧΥΤΑ είναι ασαφές και παρωχημένο επισημαίνοντας την προχειρότητα με την οποία το έργο αντιμετωπίζεται.

ζ) Επισημαίνουν ότι στην Β΄Εφορεία δεν έχει αποσταλεί αντίγραφο της εγκεκριμένης μελέτης του έργου.Η περιβόητη μελέτη του έργου την οποία το ΣτΕ έκρινε νόμιμη (!!!).Πως και γιατί έκρινε έτσι θα το γράψει η ιστορία.Προς το παρόν εμείς απλά συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε στην δικαιοσύνη.

Θα αναρωτιέται κανείς ποιος άρρωστος νους ύστερα και από αυτή την εξέλιξη θα έδινε εντολή επέμβασης των ΜΑΤ για κατάληψη του Οβριοκάστρου και έναρξης των εργασιών από τους εργολάβους,με σίγουρο επακόλουθο την άνευ προηγουμένου σύγκρουση με τους εξαγριωμένους και πανέτοιμα οργανωμένους κατοίκους της Κερατέας.

Επιτέλους να τελειώνει αυτή η "κωμωδία".Μέχρι τότε όμως και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα,μήπως έπρεπε να έρθουν τα ΜΑΤ στο Οβριόκαστρο και μαζί με μας να φυλάμε το χώρο από τους εργολάβους και τους νεκροθάφτες της ιστορίας μας ;