Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

ΧΥΤΑ : Σκέψεις...

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το Δίκτυο Ανατολικής Αττικής :


Η μη σωστή ενημέρωση, πάντα βοηθάει τα κέντρα αποφάσεων.

Έχει γραφτεί από S.Panagiotis
Σάββατο, 19 Ιούλιος 2008

Όταν ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Νάκος αναφέρεται σε
"100 γραφικούς που φωνάζουν", το κάνει γιατί θέλει να εκμηδενίσει την προσπάθεια των κατοίκων της Κερατέας – Γραμματικού εν πρώτης και της υπόλοιπης Ανατολικής Αττικής κατά δεύτερον.
Δυστυχώς γραφική αποδεικνύεται η κυβέρνηση με τους παρακείμενους της, μέλη της ΕΣΔΚΝΑ.
160 μέρες απομένουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να μην γίνει το έγκλημα που καλομελετημένα προσχεδιάζουν καιρό τώρα.
160 κρίσιμες μέρες που θα πρέπει να αντιτάξουμε τα επιχειρήματα μας και να ενημερώσουμε τον κόσμο τόσο της Αν. Αττικής όσο και των Αθηνών.
Ναι κύριοι, των Αθηνών και των προαστίων τους, γιατί οι εκλεγμένοι τους άρχοντες μεροληπτούν κατά της υγείας τους.
Έχουν βαρύ στις πλάτες τους το βάρος αυτό που λέγετε απορρίμματα και κοιτάνε να το ξεφορτωθούν, χωρίς να τους ενδιαφέρει το αύριο των δημοτών τους.
Εκβιάζουν Κερατέα και Γραμματικό να δεχτούν την καταστροφή όλης της Αν. Αττικής, συμπεριλαμβανόμενης και της Αθήνας, ψυχρά χωρίς να υπολογίζουν τίποτε.
Δεν συζητούν εναλλακτικές λύσεις δεν δέχονται παρεμβάσεις από πουθενά, ούτε καν από τα ανώτερα ιδρύματα της χώρας που για καιρό μελετούν τα σχετικά προβλήματα με την εγκατάσταση των ΧΥΤΑ σε Κερατέα και Γραμματικό.
Πανεπιστημιακές μελέτες αποδεικνύουν:
1. Η χωματερή χωροθετήθηκε πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.Όταν αυτό δραστηριοποιηθεί καμία προστασία στεγανοποίησης δεν θα αντέξει (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ).
2.Τα τοξικά στραγγίσματα των χωματερών διαχέονται στο υπέδαφος σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ).
Τι σημαίνουν αυτά στην περίπτωση Γραμματικό;;;
Μόλυνση της Λίμνης του Μαραθώνα, μόλυνση των υδάτινων αποθεμάτων για τις καλλιέργειες των αγροτικών προϊόντων που σιτίζουν την Αθήνα και μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου.
Με δεδομένα ότι σε γενικές γραμμές οι σεισμικές εξάρσεις σε όλη την Ελλάδα αυξάνονται, ποιος μπορεί να εγγυηθεί για το συγκεκριμένο μέρος;;;
Μόνο στους γραφικούς της κυβέρνησης και του ΕΣΔΚΝΑ, δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά αυτά.
Τουλάχιστον ας καταλάβει ο λαός της Αθήνας ότι τον αφορά άμεσα το θέμα αυτό, είναι θέμα ζωής – ύπαρξης και γι αυτόν.
Αυτή είναι η πρώτη παγίδα που έστησαν στους Αθηναίους και φροντίζουν να μην ενημερώνονται αρκετά.
Η δεύτερη παγίδα όμως είναι και πιο άμεση και καταστροφική γι’ αυτούς.
Το λεκανοπέδιο δεν θα μπορεί να αναπνεύσει από τους ρύπους και τις τοξίνες που θα το κατακλύσουν.
Οι καρκινογόνοι αέριοι ρύποι από τα ΧΥΤΑ, συναρτήσει των ρύπων από βιομηχανίες – αυτοκίνητα κτλ που ήδη υπάρχουν, θα γίνει το χειρότερο κοκτέιλ θανάτου γι αυτούς.Αν αναρωτιέστε από πού προκύπτει αυτό, αρκεί να σκεφτείτε λιγάκι απλά.
Ο καθαρός αέρας που μπαίνει στο λεκανοπέδιο και αναζωογονεί τον ρυπογόνο, προέρχεται από τις εκτός λεκανοπεδίου περιοχές.Όταν αυτές οι περιοχές αντί για καθαρό αέρα, έχουν τοξίνες από τα ΧΥΤΑ, αυτές δεν θα οδηγηθούν στο λεκανοπέδιο;;;
Έτσι λοιπόν τα βοριαδάκια δεν θα φέρνουν καθαρό αέρα στους κατοίκους εκεί, αλλά θα παρασκευάζουν ένα κοκτέιλ καθημερινού θανάτου.
Αν δε σε όλα αυτά αναλογιστούμε ή καλύτερα προσέξουμε σε ένα χάρτη ποιες είναι οι επόμενες περιοχές με πράσινο μετά τις καμένες Υμηττό – Πάρνηθα και Πεντέλη, θα καταλάβουμε αμέσως το μέγεθος του προβλήματος.
Οι εναπομείναντες περιοχές του Γραμματικού - Βαρνάβα και του Ομβριόκαστρου Κερατέας, αν γίνουν ΧΥΤΑ, εκμηδενίζετε το πράσινο στην Αττική Γη.
Το κόστος όλων εμάς των κατοίκων του λεκανοπεδίου και της Αν. Αττικής ανέρχεται περί τα 250.000.000 ευρώ που η χώρα κινδυνεύει να χάσει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής επειδή καθυστερεί η εκτέλεση των έργων.
ΤΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΟΥΝ για ένα έργο μόλις 2 χρόνων διάρκειας, αφού μετά το 2010 απαγορεύονται και αυτά τα είδη των ΧΥΤΑ από την Ευρωπαϊκή κοινότητα.
ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ\
Εκβίαζαν και δεν έκαναν δεκτά τα απορρίμματα από Κερατέα – Γραμματικό και όμορους δήμους, έτσι να μένουν αναγκαία ανοιχτά οι εκεί παράνομες χωματερές, ώστε να το χρησιμοποιούν και να κατηγορούν τους εκεί Δήμους γι’ αυτές.
Με εκβιαστικές τακτικές χρόνια τώρα, χωρίς να δεχτούν ποτέ εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να σκεφτούν ακόμα και τους δημότες τους, προσπαθούν μέσα από τους εκβιασμούς να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για τις αρνητικές ενέργειες τους.
Είναι μεγάλο το πακέτο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, εάν λοιπόν δεν γίνει το έργο θα χαλάσει η μοιρασιά του πακέτου και θα αρχίσουν οι προστριβές μεταξύ των.
160 μέρες για να σωθούν και να μας καταστρέψουν.
160 μέρες
για να μην χαθούν τα 250.000.000 ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής, ποσό που αξίζει το περιβάλλον των κατοίκων της μισής Ελλάδος.



Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ
Φιμώνουν καθημερινά όλο και περισσότερο τον ελεύθερο λόγο των δημοσιογράφων, μέσω των κέντρων ελέγχου που αναπτύσσουν για την επίτευξη των στόχων τους.
Τελευταίο θέμα και αν παρουσιαστεί στα ΜΜΕ, κάθε εκδήλωση ενημέρωση για τον σκοπό των ΧΥΤΑ.Αντίθετα έχουμε συνεχή και παρατεταμένη ενημέρωση σε κάθε ανακοίνωση που αφορά τα μαύρα πρόβατα !!! (Κερατέα και Γραμματικό) που εναντιώνονται για τα ΧΥΤΑ.
Αποπροσανατολισμός συνεχώς αναφέροντας τα ΧΥΤΑ ως ΧΥΤΥ, ενώ η ανακύκλωση έχει τελματώσει και δεν προχωράει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε, πράγμα που σημαίνει ότι πρώτη προτεραιότητα είναι τα ΧΥΤΑ.
Ποτέ δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους μελέτες Πανεπιστημίων, ούτε κάθισαν να τις αναλύσουν σε συζητήσεις για να μην υπάρξει σωστή ενημέρωση του πολίτη.
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παραδόξως δεν μετέχουν ενεργά, ώστε να ενημερώσουν για τα προβλήματα που θα φέρουν τα ΧΥΤΑ σε όλη την Αττική και όχι μόνο στην ανατολική πλευρά της.Κάτι που είναι απορίας άξιο για ενεργούς πολίτες. (Δεν αναφέρομαι σε τοπικές οργανώσεις).
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το σχέδιο της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που εναντιωνόταν με δηλώσεις της τότε η ΝΔ, όταν ανέλαβε τα ηνία του τόπου, το αποδέχτηκε εν αντιθέσει με τα όσα μας τόνιζε σαν αντιπολίτευση. ΓΙΑΤΙ;;;
Η ανατολική Αττική από το 2000 και μετά έχει επιβαρυνθεί με πολλά έργα που ανατρέπουν συνεχώς την περιβαλλοντική της συνοχή και αρμονία.
Δύο μεγάλα λιμάνια και δύο πορθμεία, ένα αερολιμένα που συνεχώς δημιουργεί προβλήματα περιβαλλοντικά, βιομηχανικές περιοχές (Μεσόγεια και Λαυρεωτική) και βιομηχανικά πάρκα με τις όποιες επιβαρύνσεις τους, οδικές αρτηρίες που με την σειρά τους επιβαρύνουν το περιβάλλον, έναν υδροφόρο ορίζοντα που συνεχώς ασφυκτιά από τις υπάρχουσες ρυπάνσεις, συναρτήσει τα συνεχώς κάθε χρονιά περισσότερα καμένα δάση της, ασφυκτιούν μία παρθένα περιοχή.
Οι συνεχείς δε προσπάθειες για να γίνουν μεγάλα τραστ πλησίον της Αττικής οδού, δημιουργούν καθημερινός προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.
Κοντά σε όλα αυτά, οι κυβερνήσεις χωροθέτησαν και τα ΧΥΤΑ.Τι σημαίνει αυτό στον κάτοικο της Αν. Αττικής είναι εύκολα κατανοητό ότι πρόκειται για την οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή της.
Την στιγμή που οι κάτοικοι ζητάνε να δημιουργηθεί Νοσοκομειακή μονάδα για να καλύψει τις ανάγκες τους, να γίνει επιτέλους βιολογικός καθαρισμός, η κυβέρνηση απαντά με ΧΥΤΑ.
Επανειλημμένα έχουμε αναφέρει είτε μέσω του Νομάρχη, είτε μέσω των τοπικών αρχόντων, ότι δεν είμαστε της άποψης μακριά από τον τόπο μας και όπου να είναι, άποψη που έχουν ενστερνιστεί εκ των πραγμάτων στον ΕΣΔΚΝΑ.
Είμαστε υπέρ της ανακύκλωσης κάτι που ήδη δραστηριοποιούνται αρκετοί Δήμοι, είτε μέσω της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής, είτε μέσω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής, είτε με μεμονωμένες πρωτοβουλίες ( Παιανία, κτλ).
Εμείς έχουμε στα χέρια μας, εκθέσεις με μελέτες πανεπιστημίων, όπως του Ηρακλείου, που δεν εγκρίνουν ως ιδανικές περιοχές για χωροθέτηση ΧΥΤΑ (Γραμματικό και Κερατέα). Προτείνουν μάλιστα εμπεριστατωμένα την δημιουργία ΧΥΤΑ στην Ριτσώνα Ευβοίας. Μάλιστα αναφέροντας αναλυτικά στην έκθεση του το πανεπιστήμιο, τρόπους συγκέντρωσης – μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων. Δυστυχώς απαξίωσαν να την λάβουν υπ’ όψιν τους οι αρμόδιοι.
Αλλά βλέποντας τις περιοχές που έχει γίνει η χωροθέτηση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα όποια προβλήματα δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση σε όλες τις περιοχές συμπεριλαμβανομένου και του λεκανοπέδιου.
Η καταστροφή του εναπομείναντα δασικού πλούτου της Αττικής, πνεύμονα ανάσας και του λεκανοπεδίου. Όπως προαναφέραμε. Αφού δημιουργεί στεφάνι ασφυξίας γι’ αυτό.
Η καταστροφή των υπογείων υδάτινων πόρων, με επακόλουθο και στο νερό που πίνουν στο λεκανοπέδιο, όσο και στα αγροτικά προϊόντα που σιτίζονται εκεί. Χιλιάδες δε θα είναι οι άνεργοι αγρότες , από μία τέτοια εκδοχή.
Η κάλυψη μεγάλων περιοχών με τοξικά αέρια, με επακόλουθο την μεταφορά τους και στο λεκανοπέδιο, αφού οι βοριάδες θα τα οδηγούν εκεί.
Η μόλυνση του Ευβοϊκού κόλπου και η καταστροφή του, ώστε όχι μόνο να μην υπάρχει ο θαλάσσιος πλούτος του, αλλά ούτε οι ανάσες δροσιάς στις όμορφες παραλίες του, κάτι που θα έχει αντίκτυπο σε όλο το λεκανοπέδιο.
Οι ρύποι από τα βαρέας μορφής οχήματα μεταφοράς που συναρτήσει των στενών και κακής μορφής δρόμων, θα γίνονται πιο έντονοι και θα προστίθενται στα τοξικά αέρια που θα στοιβάζονται στις περιοχές αυτές, δημιουργώντας ακόμα πιο επικίνδυνα τοξικά αέρια. Μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες οι δρόμοι θα είναι απροσπέλαστοι.
Η δυσχέρεια κίνησης σε όλες τις αρτηρίες που οδηγούν στην νότια όσο και στην βόρεια Αττική, με άμεσο επακόλουθο την σύντομη καταστροφή των δρόμων. Παραδείγματα σχετικά πολλά σε αρτηρίες που κινούνται βαρέα οχήματα. Ακόμα και στην εθνική οδό έχουμε τέτοια παραδείγματα. Φανταστείτε το τι θα γίνει στους στενούς και κακοκατασκευασμένους από χρόνια δρόμους των περιοχών αυτών.
Καταστρέφονται δύο μεγάλοι αρχαιολογικής αξίας χώροι, όπως είναι η Ραμνούς και το Ομβριόκαστρο.Συνακόλουθο αυτών βέβαια είναι και η τουριστική καταστροφή μεγάλων περιοχών, τόσο σε ντόπιο όσο και ξένο τουρισμό.Μάλιστα σε τουριστικές περιοχές όπως η ανατολική Αττική, σημαίνει και ταυτοχρόνως οικονομικό μαρασμό της.
Περιοχές όπως η λίμνη Μαραθώνα και η ρεματιά Βαρνάβα, θα καταστραφούν από την συσσωρευμένη κίνηση οχημάτων.
Χωρίς να θέλουμε να φανούμε ρατσιστές, η δημιουργία των ΧΥΤΑ θα φέρει και χιλιάδες Αθίγγανους στην περιοχή. Πράγμα που σημαίνει και αύξηση της εγκληματικότητας, που ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένη.
Αυτά και αρκετά άλλα προβλήματα δημιουργούνται σε μία περιοχή ανάσα των κατοίκων του λεκανοπεδίου, που θα δεχτεί γρήγορα τον αντίκτυπο από την δημιουργία των ΧΥΤΑ.
Πράγμα που αποδεικνύει την ραδιουργία των εγκεφάλων του εγχειρήματος, με αντίκτυπο όχι μόνο στον κάτοικο της Αν. Αττικής.
Αλλά και του λεκανοπεδίου.
Με δεδομένη την οικολογική καταστροφή της δυτικής Αττικής που έχει περιέλθει από απερισκεψίες των εκάστοτε κυβερνόντων.
Θέλουμε να πιστέψουμε ότι το πρόβλημα και η καταστροφική παγίδα που συνηγορείτε από κυβέρνηση και ΕΣΔΚΝΑ, να γίνει αντιληπτή και στους κατοίκους του λεκανοπεδίου (Αθήνας και προαστίων), ώστε να εναντιωθούν στο προμελετημένο έγκλημα στην Αν. Αττική.
Για τα παιδιά μας…
Τι θα τους πούμε όταν ρωτήσουν «τι περιβάλλον μου παραδίδεις γονιέ»!!!