Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

«Γαίας ατίμωσις»

Από τον φίλο μας Δημήτρη Ιατρού...






Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε; τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα κι η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου. Δεν ξέρετε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικιά τους θα χάσει το νόημά της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Tι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυό αγιάσματά μου; Εβάλατε μέσα τους τούς υπονόμους σας, ερίξατε τα νερά των εργοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς των θεών επάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των Εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας, σε σας δεν απόμεινε παρ' η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση, η εκμετάλλευση. Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολής μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμά του.



…Μα τί τ' όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πιά δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα. Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Κι όχι μονάχα απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.



Μα οι ανάγκες; θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθεαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευθεί αυτή η χρεία.



Απόσπασμα από κείμενο του μεγάλου δάσκαλου της ελληνικής αρχιτεκτονικής, ζωγράφου και στοχαστή Δημήτρη Πικιώνη



Το κείμενο με τίτλο «Γαίας ατίμωσις» (1954) (Δια την προστασίαν του τοπίου) εμπεριέχεται στο βιβλίο του Δημήτρη Πικιώνη «ΚΕΙΜΕΝΑ» εκδ. ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ



Ο ιερός αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας κατειλημμένος από τις πιο βαριές και ρυπογόνες βιομηχανίες της χώρας (διυλιστήρια, τσιμεντάδικα, χαλυβουργίες, διαλυτήρια πλοίων, ναυπηγεία κ.ά).
Ανδρικό άγαλμα, προσωποποίηση του ποταμού Κηφισού (αριστερό άκρο του δυτικού αετώματος του Παρθενώνα, Βρετανικό Μουσείο ) έργο του Φειδία 435 – 432 π.Χ.

Ο εγκιβωτισμός του ποταμού Κηφισού έργο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ συμφερόντων Μπόμπολα 2001 μ.Χ

Ο εγκιβωτισμός του ποταμού Κηφισού έργο της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-Ελληνική Τεχνοδομική-ΤΕΒ συμφερόντων Μπόμπολα 2001 μ.Χ

Αυτή τη γη την μητέρα, την τροφό, το λίκνο, την κοιτίδα, τη μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης, τη γη που γέννησε τον μυθικό ήρωα Κέφαλο, τη γη που υπήρξε η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή (τα «αργυρεία» των αρχαίων) και η βάση ανάπτυξης της Αθηναϊκής Δημοκρατίας θα την αφήσουμε το 2011 βορά στους μεγαλοεργολάβους, στους δείλαιους τους αμαθείς και τους βάρβαρους υποτακτικούς τους;

Η ύβρις θα είναι μεγάλη και η ενοχή μας τρισμέγιστη και όχι μονάχα απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.


 




Όλοι ενωμένοι στις επάλξεις του Οβριόκαστρου.



To Οβριόκαστρο είναι και θα παραμείνει άπαρτο κάστρο.



Καλή και νικηφόρα χρονιά





Υ.Γ. - Καλή Χρονιά κι από εμάς. Δυστυχώς, για τη διαχείριση του ιστολογίου, οι τελευταίες 3 ημέρες ήταν εξαιρετικά οδυνηρές. Ένας ΑΔΕΡΦΟΣ μας έχασε άδικα τη ζωή του και μαζί του έφυγε και ένα δικό μας κομμάτι. Για όλους εμάς που τον ζήσαμε αποτελεί αιώνια έμπνευση, μιας και ο τρόπος που έζησε ήταν μοναδικός και η αγάπη που έδωσε απλόχερα σε όλους μας ήταν απίστευτα μεγάλη. Ξέρουμε πως βρίσκεται δίπλα μας και ξέρουμε τον τρόπο να τον κάνουμε υπερήφανο... Θα επανέλθουμε αύριο με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τα ΜΑΤ απλά οπισθοχώρησαν, δεν έφυγαν. Ο κόσμος "βράζει" και ετοιμάζεται. Αν κάποιος εκεί ψηλά(;) έχει στοιχειώδη νοημοσύνη, ας εφαρμόσει τον νόμο που επιβάλλει την αποχώρηση της αστυνομίας και των μηχανημάτων. Ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα θα φαντάζει πολύ λίγο με αυτό που έρχεται...