Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Στο ΣτΕ, και πάλι, το θέμα του ΧΥΤΑ στο ΓραμματικόΝέα προσφυγή για το ζήτημα της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Α.) στο Γραμματικό Αττικής κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από την κοινότητα Γραμματικού.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την απόρριψη της παρόμοιας προσφυγής (αίτησης αναστολής) η κοινότητα Γραμματικού προσέφυγε και πάλι στο ΣτΕ, ζητώντας αυτή τη φορά την ακύρωση ως αντισυνταγματικών παράνομων πρόσφατων αποφάσεων του περιφερειάρχη Ανατολικής Αττικής.

Με τις αποφάσεις αυτές, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη διάνοιξη νέων οδικών προσβάσεων και την διαπλάτυνση των υπαρχόντων οδών εντός δημόσιας αναδασωτέας έκτασης που οδηγούν στο χώρο του υπό κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α.

Στην προσφυγή της η κοινότητα, υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις του περιφερειάρχη παραβιάζουν τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία των δασών, όπως και τον δασικό νόμο 998/1979. Επίσης, υποστηρίζει ότι από την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή τον Αύγουστο του 2009, καταστράφηκαν 66.832 στρέμματα δάσους, τα οποία κηρύχθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο αναδασωτέα, εκτός από 187,50 στρέμματα τα οποία αφορούν τις οδούς πρόσβασης στο Χ.Υ.Τ.Α.

Σύμφωνα, όμως, με την κοινότητα Γραμματικού «η έκταση αυτή δεν ανέκτησε τη δασική της μορφή σε διάστημα ενός μόλις έτους (Αύγουστος 2009 – Σεπτέμβριος 2010) αλλά είναι ακόμη και σήμερα μία κατεστραμμένη από την πυρκαγιά έκταση». Για τους λόγους αυτούς – επισημαίνει η κοινότητα - οι νομαρχιακές αποφάσεις είναι παράνομες και για αυτό πρέπει να ακυρωθούν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ΣτΕ με πρόσφατη απόφασή του (966/2010) είχε απορρίψει την αίτηση της Κοινότητας που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.

Επικαλούμενοι λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι δυνατή η δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. σε έκταση που έχει δασικό χαρακτήρα. Δεν παρέλειψαν δε να επισημάνουν ότι το έργο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την αίτηση είχε καταθέσει και πάλι η κοινότητα Γραμματικού που ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η από 7.7.2009 υπουργική απόφαση με την οποία παρατάθηκαν μέχρι 30.10.2013 οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση μονάδας διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Μαύρο Βουνό.