Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Γρίφος ο ΧΥΤΑ της Κερατέας και νέο τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες...


Ένα ακόμα δημοσίευμα για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο. Άλλη μία απόδειξη ότι κάποιοι βιάστηκαν να τελειώσουν το θέμα. Δυστυχώς, έχουμε ακόμα δρόμο. Είναι μακρύς και δύσκολος...


Καλημέρα από το Οβριόκαστρο...



Μετά τις κάλπες η λύση στα σκουπίδια της Αττικής


Για μετά τις δημοτικές εκλογές μετατίθεται η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ενώ γρίφος παραμένει η κατασκευή του ΧΥΤΑ της Κερατέας που έχει περάσει από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών μετά από ένα «θερμό» καλοκαίρι διαφωνιών, οι οποίες λίγο έλειψαν να μετατρέψουν σε «ρίνγκ» την τελευταία συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής φαίνεται να έχουν καταλήξει στην εκτέλεση των σχετικών εργασιών μετά την προσφυγή στις κάλπες.

Πρόκειται για τα τέσσερα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό θα κατασκευαστούν δύο στη Φυλή και από ένα σε Γραμματικό και Κερατέα με συνολικό προϋπολογισμό 480 εκ. ευρώ.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη και ως προς τον φορέα που θα υλοποιήσει τα έργα καθώς κατά την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, ο ΕΣΔΚΝΑ (ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τα απορρίμματα της Αττικής) έχει καθυστερήσει υπερβολικά στην υλοποίησή τους, με τις πλάτες μάλιστα του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία συνεδρίαση της διυπουργικής που έγινε πριν από ένα μήνα, ο κ. Ραγκούσης εμφανίστηκε να ψεύδεται έναντι της κ. Μπιρμπίλη αφού διαβεβαίωνε ότι είχε σταλεί κατεπείγουσα επιστολή στον ΕΣΔΚΝΑ από το υπουργείο του για να προχωρήσουν τα έργα αλλά η επιστολή …παραδόθηκε με καθυστέρηση 15 ημερών!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έργα του περιφερειακού σχεδιασμού έχει αναλάβει να προκηρύξει ο νέος ΕΣΔΚΝΑ, που δεν είναι άλλος από τον φορέα που θα προκύψει με βάση τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.

Θα γίνει ο ΧΥΤΑ της Κερατέας;

Μεγάλο όμως ζητούμενο παραμένει η τύχη του ΧΥΤΑ της Κερατέας (ΧΥΤΥ κατά το ΥΠΕΚΑ) μετά την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής αλλά και το νέο τελεσίγραφο που έστειλε πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Οικονομικών η ΕΕ, με αφορμή την χρηματοδότηση του έργου.
Οι Βρυξέλλες θέτουν νέο σφιχτό χρονοδιάγραμμα και ζητούν από τις ελληνικές αρχές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας την αποδέσμευση του ποσού των 12,6 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο έργο προκειμένου να εξαιρεθεί από την χρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής.

Επιχειρηματικοί κύκλοι που εμπλέκονται με το ΧΥΤΑ υποστηρίζουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του έργου και ότι μέχρι στιγμής –αν και υπάρχει η βούληση από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη-τα μάτ δεν έχουν επιτρέψει την είσοδο του εργολάβου (μια κοινοπραξίας με επικεφαλής την εταιρεία Μεσόγειος), με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος φοβάται ένα νέο «αιματοκύλισμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων του ΧΥΤΑ η κοινοπραξία που είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος του έργου έχει λυθεί αυτοδικαίως, διακδικώντας αποζημιώσεις εκ. ευρώ. Εφόσον όμως το έργο προχωρήσει θεωρείται βέβαιο ότι η κοινοπραξία θα κληθεί εκ νέου για την υπογραφή νέας σύμβασης με αντάλλαγμα την απόσυρση των αποζημιώσεων.