Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ερώτηση του Νίκου Χουντή για τον ΧΥΤΑ Κερατέας...

Ερώτηση (E-0952/10) για το θέμα του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας έκανε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νίκος Χουντής. Ο κ. Χουντής ερωτά την Επιτροπή αν τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις που ορίζει η οδηγία 1999/31ΕΚ και τι ενέργειες πρόκειται να κάνει η Επιτροπή ώστε να σταματήσει τη δημιουργία ενός ακόμη απαράδεκτου χώρου συσσώρευσης αποβλήτων.










Θέμα: ΧΥΤΑ Κερατέας




Όπως είναι γνωστό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απόφαση δημιουργίας ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού Αττικής είχε προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και ταυτόχρονα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ελληνικές αρχές προτίθενται να δημιουργήσουν νέο ΧΥΤΑ στην περιοχή της Κερατέας Αττικής.


Η απάντηση της Επιτροπής σε ερώτησή μου (Η-0269/09) αναφέρεται στους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με την οδηγία 1999/31/ΕΚ(1) και τονίζει: «Αυτή τη στιγμή η τήρηση των προϋποθέσεων δεν είναι ικανοποιητική. Ως εκ τούτου, δεν προβαίνει στις πληρωμές των δαπανών του εν λόγω έργου» και συνεχίζει, σημειώνοντας ότι: «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της μη τήρησης των συγκεκριμένων προϋποθέσεων η Επιτροπή επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναστείλει τις πληρωμές με βάση τον κανονισμό 1265/1999(2)». Με δεδομένο ότι με την επιστολή τους (D 2009-940210) οι Γενικοί Διευθυντές των συναρμόδιων διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Πολιτικής τονίζουν ότι: «Η μέθοδος υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο, στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων, τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής».




Ερωτάται η Επιτροπή:




1. Σήμερα τηρούνται οι προϋποθέσεις της οδηγίας;




2. Τι ενέργειες πρόκειται να κάνει η Επιτροπή ώστε να σταματήσει τη δημιουργία ενός ακόμη απαράδεκτου χώρου συσσώρευσης αποβλήτων που προκαλεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων;






Πηγή: europarl.europa.eu