Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

"Αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδιασμού" επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής κ. Μ. Βορίδη

Ο βουλευτής Αττικής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Μάκης Βορίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική και την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Συγκεκριμένα ο κ. Βορίδης κατέθεσε στον Υπουργό Εσωτερικών την παρακάτω ερώτηση:
Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική η δημιουργία 2 ακόμη ΧΥΤΑ στην θέση Γραμματικό και Κερατέα. Από τότε μέχρι σήμερα, μετά την παρέλευση επτά (7) ετών, συνέβησαν τα ακόλουθα:



1. Έχει ανασταλεί η χρηματοδότηση των έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



2. Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένοι ως μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων.



3. Μέχρι σήμερα μελέτες υφίστανται μόνο για την κατασκευή ΧΥΤΑ, όχι ΟΕΔΑ.



4. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι απαλλοτριώσεις, αφού δεν έχουν καν καθοριστεί τιμές μονάδος.



5. Δεν έχουν εκτελεστεί άλλα έργα του Περιφ. Σχεδιασμού (π.χ. σταθμοί μεταφόρτωσης).



6. Στον χώρο του Γραμματικού, που, παρά τις διαρκείς αντιδράσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον συνεχή ξυλοδαρμό τους κατ’ εντολήν των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.Α.Σ., έχει αρχίσει η κατασκευή του έργου, στο κέντρο του ΧΥΤΑ ανακαλύφθηκαν αρχαία.



Ερωτάται ο κ. Υπουργός:



Επιμένει στην εφαρμογή του Περιφ. Σχεδιασμού ή εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησής του προκρίνοντας άλλες, πιο σύγχρονες, πιο επαρκείς, πιο φιλικά περιβαλλοντικές λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων;


Η συγκεκριμένη ερώτηση θα συζητηθεί στην Βουλή την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Η απάντηση του Υπουργού, της νέας κυβέρνησης, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από τους κατοίκους των θιγόμενων περιοχών.



www.voridis.gr