Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Παρωχημένη πλέον υπόθεση οι ΧΥΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με επιστολή της, επισημαίνει στην Ελλάδα την ανάγκη να αλλάξει πολιτική στη διαχείριση των απορριμμάτων

Του Γιαννη Σουλιωτη

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πολιτικής της χώρας στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων επισημαίνει σε έγγραφό της προς την ελληνική κυβέρνηση η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής κ. Ντερκ Αμπνερ και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Καρλ Φάλκενμπεργκ, έχει αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, καθώς και τον πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής κ. Αθανάσιο Νάκο. Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση όπως φαίνεται και από τις νέες οδηγίες αναδιατάσσει το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία της καύσης είχε, άλλωστε, επισημάνει σε δημοσίευμά της η «Κ» στο φύλλο της 24 Μαΐου του 2009.

Οι συντάκτες του κειμένου χαρακτηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς τη μέθοδο της υγειονομικής ταφής που προωθείται σε Γραμματικό και Κερατέα παρωχημένη και καταλήγουν στη διατύπωση ότι «η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη συνέχεια που θα δοθεί από τις ελληνικές αρχές στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική».

Αναλυτικά, στην επιστολή τους τα μέλη της Επιτροπής σημειώνουν: «Η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και φαίνεται ότι δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Αττικής, η υγειονομική ταφή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατά τρόπο αποτελεσματικό, μακροπρόθεσμο και βιώσιμο τις ανάγκες διαχείρισης αποβλήτων. Είναι συνεπώς αναγκαία η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση».

Τα μέλη της Επιτροπής σημειώνουν ότι «ο περιορισμένος χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ στην Αττική καθιστά αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση νέων λύσεων και την προώθηση νέων τεχνολογιών» και επισημαίνουν ότι «η ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση των εθνικών αρχών για την επίλυση του προβλήματος θα υπογραμμίσει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης και θα αποτελέσει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδος». Σε διαφορετική περίπτωση, η Επιτροπή προειδοποιεί για τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων ή «και άλλων δυσμενών συνεπειών».

Παρά την προσπάθεια

Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί τις ελληνικές αρχές να επισπεύσουν τα κατασκευαστικά έργα σε Γραμματικό και Κερατέα, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις περιοχές αυτές επικαλούνται το περιεχόμενο της επιστολής της Επιτροπής στην προσπάθειά τους να πετύχουν το πάγωμα των εργασιών για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Μιλώντας για το θέμα στην «Κ» ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής τόνισε ότι «παρά την προσπάθεια που γίνεται να εμφανιστεί ότι στο Γραμματικό θα κατασκευαστεί οργανωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, από το περιεχόμενο της σύμβασης με τον ανάδοχο αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί τίποτα περισσότερο από ΧΥΤΑ». Ο κοινοτάρχης Γραμματικού κ. Ν. Κούκης καταγγέλλει μέσω της «Κ» ότι «η βιασύνη για δημιουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό φανερώνει τη σπουδή της κυβέρνησης να εγκαταστήσει τους εργολάβους στην κοινότητά μας. Γιατί δεν ολοκληρώνουν τα έργα στη Φυλή προκειμένου να πείσουν την κοινωνία ότι πράγματι προωθείται σύγχρονος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων;», καταλήγει.

Νωρίτερα η δίκη

Στις 13 Αυγούστου και όχι στις 16 Οκτωβρίου, όπως είχε αρχικά οριστεί, θα εκδικαστεί η προσφυγή ιδιώτη, εντός των ορίων οικοπέδου ιδιοκτησίας του, έκτασης 200 στρεμμάτων, προωθείται η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Η προσφυγή του ιδιώτη, ο οποίος διεκδικεί την είσπραξη αποζημίωσης με τη μορφή απαλλοτρίωσης, ήταν η αιτία για το προσωρινό πάγωμα των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ καθώς εξεδόθη προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών έως την εκδίκαση της προσφυγής. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της κοινότητας Γραμματικού κ. Νίκος Κούκης «εκπρόσωποι των εργολάβων παρουσία δικηγόρων αλλά και έπειτα από παρέμβαση του Δημοσίου ζήτησαν και πέτυχαν η υπόθεση να εκδικαστεί νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 13 Αυγούστου, οπότε και θα κριθεί η ουσία του θέματος σε ό, τι αφορά τη δημιουργία ή όχι ΧΥΤΑ στο Γραμματικό». Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Αυγούστου είναι η επέτειος της πτώσης του αεροπλάνου της εταιρείας Helios στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr