Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Σύμβαση δώρο για τα σκουπίδια - Νέα αναβολή στη χθεσινή δίκη...

Εσύ τον σγουρό τον εμπιστεύεσαι ακόμα;


Από το σημερινό Ποντίκι  


Πολιτικές προεκτάσεις λαμβάνουν τα τεκταινόμενα στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, στον οποίο πρόεδρος είναι ο Γιάννης Σγουρός, όπου συμβαίνουν διάφορα μυστήρια πράγματα. Οι αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, συμβάσεις εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων μοιράζονται σαν στραγάλια και σύζυγοι διορίζονται σε επιτροπές διαγωνισμών όπου... διαγωνίζεται το έτερον ήμισυ.

Τα τεκταινόμενα στον ΕΔΣΝΑ κινητοποίησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και ο Γιάννης Μιχελάκης έχει δώσει εντολή να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων του Συνδέσμου, τη στιγμή που από την τσέπη των πολιτών βγαίνουν με μια απόφαση περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Οι διαγωνισμοί!

Την άνοιξη του 2013 η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ άρχισε να συζητά για το τι θα γίνει με τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) και του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στη Φυλή, οι συμβάσεις λειτουργίας των οποίων λήγουν στις 31.12.2013 και 31.1.2014 αντίστοιχα. Τη λειτουργία του ΕΜΑ έχουν αναλάβει η κοινοπραξία Ηλέκτωρ Α.Ε. (συμφερόντων Μπόμπολα), η Θ. Γ. Λώλος - Χ. Τσομπανίδης Ο.Ε., η Άρση Α.Ε. και του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων η κοινοπραξία Ηλέκτωρ Α.Ε., η Παντεχνική Α.Ε. και η Άρση Α.Ε..

Στις 24 Μαΐου 2013 η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε την προκήρυξη νέων διαγωνισμών και για τα δύο εργοστάσια και μάλιστα στη σχετική εισήγηση υπογραμμιζόταν η ανάγκη να τεθούν νέα δεδομένα προκειμένου η λειτουργία του ΕΜΑ να καταστεί πιο συμφέρουσα για τον ΕΔΣΝΑ με την αναβάθμιση του εργοστασίου, αλλά και με την ενσωμάτωση των σημερινών οικονομικών δεδομένων στα νέα τεύχη δημοπράτησης, ώστε «να καταστεί η λειτουργία του ΕΜΑ συμφερότερη για τον ΕΔΣΝΑ», αφού το τιμολόγιο της ισχύουσας σύμβασης καθορίστηκε το 2008, προ οικονομικής κρίσης.

Ω, του θαύματος, όμως, δυο μήνες μετά, στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ, στις 12.7.2013, η γραμμή άλλαξε και αποφασίστηκε η παράταση της σύμβασης λειτουργίας του ΕΜΑ (με τίμημα περίπου 57 εκατομμύρια ευρώ) και του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων με τις ίδιες εταιρείες για ακόμα τρία χρόνια χωρίς να προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Σγουρός υποστήριξε ότι η παράταση της σύμβασης με τις ίδιες κοινοπραξίες είναι προς το δημόσιο συμφέρον! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον. Άλλες διαδικασίες, όπως είναι η επαναδιακήρυξη νέου διαγωνισμού, θα μας οδηγήσουν σε πολύμηνες καθυστερήσεις που θα επιβαρύνουν και τα οικονομικά του ΕΔΣΝΑ, αλλά και θα ανακόψουν την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου».

Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι και να διερευνήσουν οι εισαγγελικές αρχές (δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί δημοσιεύματα και από την εφημερίδα «Δημοκρατία») είναι:
  • Ποια απόφαση είναι πιο συμφέρουσα για τον ΕΔΣΝΑ, δηλαδή για τους πολίτες: εκείνη που προέβλεπε νέο διαγωνισμό ή εκείνη που προβλέπει επέκταση της σύμβασης με τις ίδιες κοινοπραξίες; 
  • Πώς είναι δυνατόν τη μια φορά να αποφασίζουν για το δημόσιο συμφέρον νέο διαγωνισμό και δύο μήνες μετά πάλι για το δημόσιο συμφέρον να αποφασίζουν το ακριβώς αντίθετο; 
  • Τι προτίθεται να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης πέρα από τις επιστολές με τις οποίες ζητά τη διερεύνηση του θέματος; 
  • Τι θα κάνουν οι αρμόδιες αρχές που ελέγχουν τις συμβάσεις;

Το «κούρεμα»

Η ιστορία έχει, όμως, συνέχεια και μάλιστα γαργαλιστική. Ο Σγουρός παρουσίασε την απόφαση για την επέκταση της σύμβασης του ΕΜΑ στις ίδιες κοινοπραξίες με πανηγυρικό τρόπο, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε έπειτα από «σκληρή διαπραγμάτευση» όφελος 10 εκατ. ευρώ για τον ΕΔΣΝΑ με «κούρεμα» του χρέους προς τους εργολάβους και εκπτώσεις στο μελλοντικό κόστος λειτουργίας. Μάλιστα στο πανηγυρικό δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου, υποστήριζε: «Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τον Σύνδεσμο, διότι οι αντισυμβαλλόμενες εταιρείες δεν παραιτήθηκαν μόνο των τόκων, αλλά συμφώνησαν να ‘‘κουρευτεί’’ σημαντικό μέρος του κεφαλαίου».

Όπως καταγγέλλει, όμως, η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Απορρίμματα, τρεις μήνες μετά, στις 18.10.2013, η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ αναδιατύπωσε την προηγούμενη απόφασή της και εξαφανίστηκαν από το κείμενο τα περί «κουρέματος» του χρέους και τα περί εκπτώσεων στο κόστος λειτουργίας! Αντιθέτως αναφέρεται ότι η επέκταση της σύμβασης για τρία χρόνια γίνεται «σύμφωνα με τα ισχύοντα στην υπάρχουσα σύμβαση»!

Την τακτική «μούγκα στη στρούγκα» ακολούθησε ο Σγουρός και στο νέο δελτίο Τύπου με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου που εκδόθηκε μετά τη νέα απόφαση. Γαργάρα τα δήθεν 10 εκατομμύρια που ωφελήθηκε ο Σύνδεσμος, γαργάρα τα περί παραίτησης των εταιρειών από τους τόκους, γαργάρα τα περί «κουρέματος» σημαντικού μέρους του κεφαλαίου.

Τα ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση, όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Απορρίμματα, είναι: 
  • Ισχύουν οι εκπτώσεις στο νέο κόστος λειτουργίας του ΕΜΑ ή οι τιμές της τρέχουσας σύμβασης; 
  • Ισχύουν τα περί «κουρέματος» των χρεών για το ΕΜΑ, στα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στην τελευταία απόφαση; 
  • Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αλλαγή στάσης την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ;

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προς τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 4 Νοεμβρίου, με το οποίο του ζητά να διερευνήσει καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος του ΕΔΣΝΑ μπήκε στην επιτροπή του διαγωνισμού για τα εργοστάσια ανακύκλωσης στη Φυλή και στα Άνω Λιόσια ενώ η σύζυγός του έχει άμεση σχέση με τις εταιρείες που ανέλαβαν το έργο!

Όπως αναφέρει ο Μιχελάκης, «σύμφωνα με καταγγελία που περιήλθε στην Υπηρεσία μας, έχει ορισθεί, ως μέλος, στις επιτροπές διαγωνισμού των εργοστασίων ανακύκλωσης Φυλής και Άνω Λιοσίων, ο υπάλληλος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Πετρόπουλος. Όπως αναφέρεται στη σχετική καταγγελία, η σύζυγος του προαναφερόμενου υπαλλήλου, κ. Ελένη Κρητικού, μετέχει ως εταίρος και διαχειριστής στην ΕΠΕ Τελχίς».

Το θέμα είναι ότι στην εταιρεία της συζύγου μετέχει ως εταίρος και διαχειριστής ο Γεώργιος Λώλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Enviroplan, μέλη του Δ.Σ. της οποίας είναι επίσης οι Φάνης Λώλος και Χρήστος Τσοπανίδης. Τόσο ο πρόεδρος της Enviroplan Α.Ε. όσο και τα άλλα δυο μέλη, συμμετέχουν διά της ομορρύθμου εταιρείας την οποία έχουν συστήσει με την επωνυμία Θ.Γ. Λώλος - Χ. Τσομπανιδης Ο.Ε. στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών λειτουργίας, συντήρησης και επισκευής του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης.

Για το θέμα ο Γιάννης Σγουρός υποχρεώθηκε από τις εξελίξεις να πραγματοποιήσει ΕΔΕ.


Νέα αναβολή

Νέα αναβολή στη δίκη των 5 αυτοδιοικητικών και του συμπολίτη μας δόθηκε χθες, λόγω ωραρίου. Ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 26η Σεπτεμβρίου 2014.