Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Απαγορεύτηκε η καύση στερεών αποβλήτων στη Ριτσώνα










H αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να μη δώσει άδεια για καύση στερεών αποβλήτων στη Ριτσώνα.



Την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 στην συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του «Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού Νομού Ευβοίας» που έχει συγκροτήσει η Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, συζητήθηκε η χωροθέτηση και οι προδιαγραφές της βιομηχανικής περιοχής Ριτσώνας.



Οι πολίτες που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση τόνισαν την κρισιμότητα του θέματος, σημείωσαν ότι για τέτοια σοβαρά θέματα πρέπει να διασφαλίζεται η πλήρης ενημέρωση και συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων. Και μέχρι σήμερα για τόσο σοβαρά θέματα δεν υπάρχει καμιά ολοκληρωμένη ενημέρωση ή δημοσιότητα, ώστε να μπορούν οι πολίτες και οι φορείς να έχουν άποψη. Ασφαλώς εάν η επιτροπή και ο οργανισμός δεν έχει τα κατάλληλα μέσα και την υποδομή όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο της είναι ένα σοβαρό θέμα για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το έλλειμμα ενημέρωσης και διαβούλευσης που υπάρχει. Τέλος για το συγκεκριμένο θέμα της βιομηχανικής περιοχής, εκφράσανε τις ανησυχίες τους για το κίνδυνο μετατροπής της Ριτσώνας σε μια νέα χωματερή, καύσης και θερμικής επεξεργασίας αστικών αποβλήτων και μάλιστα υπερτοπικού χαρακτήρα.



Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων αποφασίσθηκε ομόφωνα από την επιτροπή –προς τιμήν όλων των επιστημόνων που συμμετείχαν- για το συγκεκριμένο θέμα της βιομηχανικής περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) ότι:



«… στην ΒΙΠΕ απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων, καύσης και θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων και υπολειμμάτων (π.χ. RDF, SRF, λάσπες κ.λ.π.»


Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανένας πλέον φορέας της αυτοδιοίκησης και γενικότερα της πολιτείας που είναι αρμόδιοι για την αδειοδότηση παρόμοιων μονάδων



ΠΗΓΗ: eviaportal.gr












ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ
Αρνητικοί Νομαρχία - Δήμος Αυλίδος
Σημαντικά εμπόδια αντιμετωπίζει η δημιουργία μονάδας καύσης στερεών αποβλήτων στη Ριτσώνα, καθώς ήταν αρνητική η τοποθέτηση της αρμόδιας επιτροπής χωροταξίας και πολεοδομίας της νομαρχίας Ευβοίας κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της. Αντίθετος στη μονάδα εμφανίστηκε ο Δήμος Αυλίδος, όπου ανήκει και η Ριτσώνα, αλλά και κάτοικοι της περιοχής. Οι Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας είχαν καλέσει σε συγκέντρωση, προειδοποιώντας ότι «τα σκουπίδια της Αττικής θα συγκεντρώνονται προς καύση στη Ριτσώνα. Η περιοχή της Χαλκίδας απειλείται άμεσα με νέφη τοξικής τέφρας, διοξινών και βαρέων μετάλλων.


ΠΗΓΗ:
ekathimerini.gr